Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 101  Következő
Szerző Üzenet
IDRE díjas

Hozzászólás 2008 okt. 1, 7:38 
Csicsörke írta:
...beelőztél Guvat komám :lol: a most hétvégi Európai Madármegfigyelő Napokról én is fel akartam tenni idre is némi infót :wink: én szombaton megyek ki a bp-i Naplás-tóhoz, lesz madárgyűrűzési bemutató is

...asszem elkapott a gépszíjj...

én mennék szombaton és vasárnap is... de jobb a békesség :D
vasárnap megyek Kenderesre, a Telekhalmi-halastavakhoz.
még nem jelentettem le mert a "függelékek" :wink: nem döntötték
el, hogy jönnek-e.

remélem a 122-es (egyenlőre szerény) számon sikerül tolni valamit.

IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2008 szept. 30, 21:39 
guvat írta:
"Európában több mint egy évtizede, október első hétvégéjén madárbarátok, természetbarátok ezrei kémlelik az eget, járják a vízpartokat, pusztákat és erdőket hogy megfigyelhessék az országon átvonuló madarakat.

beelőztél Guvat komám :lol: a most hétvégi Európai Madármegfigyelő Napokról én is fel akartam tenni idre is némi infót :wink: én szombaton megyek ki a bp-i Naplás-tóhoz, lesz madárgyűrűzési bemutató is :shock:

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 szept. 29, 20:29 
Üdv!

"Európában több mint egy évtizede, október első hétvégéjén madárbarátok, természetbarátok ezrei kémlelik az eget, járják a vízpartokat, pusztákat és erdőket hogy megfigyelhessék az országon átvonuló madarakat. A madárvédők világszervezete, a BirdLife International által szervezett akció célja, hogy minél több embernek mutassák meg ezt a csodálatos természeti jelenséget, és minél többen ismerjék fel a madárvédelmi és természetvédelmi szervezetek tevékenységének jelentőségét. Az akció egyben játék és verseny is az országok között. Versenyeznek abban, hogy melyik országban, hány helyszínen, hányan voltak, és mennyi madarat láttak a résztvevők. Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt."

forrás:MME

A helyszínek listája megtekinthető itt:
http://www.mme.hu/dokumentumok/mmn_helyszinek_2008.doc

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 szept. 27, 20:27 
Innen az idézet:
http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/el ... a/2069524/
És pont ezért tettem pirosba, mert igencsak nagy számok ezek!!!

Ezt pedig egy tavalyi cikkben találtam:

http://www.fn.hu/uzlet/20070306/madarak ... vetik_jeg/
"Mintegy 200 olyan madárfaj költ Magyarországon, amelyek augusztus vége és október közepe között útra kel, és melegebb tájakra repül – mondta el a FigyelőNetnek Karcza Zsolt, a Magyar Madártani Egyesület (MME) madárgyűrűzési központjának vezetője.
...
Megterhelő út
A költözés megviseli a madarak szervezetét és számtalan veszélynek teszi ki őket. Indulás előtt zsírtartalékot halmoznak fel, amely lassúbbá, a ragadozók számára kiszolgáltatottá teszi őket. Ezer veszélyt rejt magában a hosszú repülés, telelőhelyükön pedig a helyi emberek táplálékforrásként tekintenek rájuk.( :shock: )

Ha nincs nagy szárazság, extrém időjárás, háborúk nem nehezítik az utat, a hosszú távú vonulók 70-75 százaléka akkor is elpusztul – tudtuk meg Szép Tibortól, az MME szakértőjétől. Ha a körülmények nagyon kedvezőtlenek, a madaraknak mindössze 20 százaléka tér vissza költőhelyére. Ha minden körülmény ideális – ami a gyakorlatban soha nem valósulhat meg ( :!: ) – negyven százalékuk éli túl az utat – mondta a szakember."

No, akkor vannak már pontosabb adatok, lehet számolni. :(

Hozzászólás 2008 szept. 27, 18:21 
neco írta:
Ha a Gabesz által idézett 7-8 éves életkorral számolunk (bár ezt én egy kicsit túlzónak tartom :roll: ) , egy pár cirka 50 fiókot biztosan kiröpít életében.
A populáció létszáma akkor stagnál, ha ezekből kettő nő fel, és "teljesíti" az átlag adatokat. (7-8 év, 50 fiók)
Ebbe belegondolva borzalmas mennyiségű madár pusztul el évente....és nem csak a fecskéknél... :roll: :? :cry:
Jól számoltam?!

Ha úgy számolunk, hogy 20 fecsi elindul Afrikába, és csak kettő jön vissza. Annak a két fecsinek két költést számolva lesz 8 fiókája. Akkor most 10 fecsi indul el Afrikába... :D :) :shock: :? :( hamar mínusz fecsit kapunk!

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2008 szept. 27, 4:20 
Ha a Gabesz által idézett 7-8 éves életkorral számolunk (bár ezt én egy kicsit túlzónak tartom :roll: ) , egy pár cirka 50 fiókot biztosan kiröpít életében.
A populáció létszáma akkor stagnál, ha ezekből kettő nő fel, és "teljesíti" az átlag adatokat. (7-8 év, 50 fiók)
Ebbe belegondolva borzalmas mennyiségű madár pusztul el évente....és nem csak a fecskéknél... :roll: :? :cry:
Jól számoltam?!

http://rollercanary.hupont.hu/

Hozzászólás 2008 szept. 26, 20:02 
guvat írta:
HI
lehet, hogy az adatok a kirepült fiatalokra utalnak.
hogy az aktuális év fiataljai közül a következő évben
csak a 30 ill. 10% érkezik vissza.

Lehet, bár akkor csak a gyűrűzött egyedekre vonatkozhat a statisztika...ammeg elég pontatlan. Mert a jelöltekből mennyit fognak vissza?

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 szept. 26, 19:52 
HI
lehet, hogy az adatok a kirepült fiatalokra utalnak.
hogy az aktuális év fiataljai közül a következő évben
csak a 30 ill. 10% érkezik vissza.

Hozzászólás 2008 szept. 26, 19:25 
Gabesz írta:
Csicsörke írta:
"Repülőgéppel tervezik Afrikába szállítani a Magyarországon rekedt, a hirtelen jött erős lehűlés miatt éhező és legyengült fecskéket. "[/img]

És ha megérkeznek, majd fogják tudni, hogy nem szükség már útnak indulni :shock: ???
(talán a "belső iránytű" megsúgja majd?)

"Költözők számokban
Magyarországon körülbelül 5500 pár fehér gólya él. Létszámuk a hetvenes évek óta nemigen változott. Csongrád megyében 250 párról tudnak, ebből 8 szegedi. A fecskéket nehezebb számon tartani: a füstifecskéből körülbelül 10 ezer pár él hazánkban. Egy fehér gólya 30 évig él, a füstifecske élettartama 7-8 év.
A költözés alatt a gólyák 70, a fecskék 90 százaléka elpusztul, mert nem bírják a megerőltető, hosszú utat." (delmagyar.hu)

:shock: :? :!:

A 70, és 90 százalék pusztulási arányt túlzónak tartom. Így hamarosan nyomuk veszne a Gólyáknak, és a Fecsiknek, hiszen a kirepült fiatalok fele sem éri meg az egy éves kort....

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 szept. 26, 17:49 
Csicsörke írta:
"Repülőgéppel tervezik Afrikába szállítani a Magyarországon rekedt, a hirtelen jött erős lehűlés miatt éhező és legyengült fecskéket. "[/img]

És ha megérkeznek, majd fogják tudni, hogy nem szükség már útnak indulni :shock: ???
(talán a "belső iránytű" megsúgja majd?)

"Költözők számokban
Magyarországon körülbelül 5500 pár fehér gólya él. Létszámuk a hetvenes évek óta nemigen változott. Csongrád megyében 250 párról tudnak, ebből 8 szegedi. A fecskéket nehezebb számon tartani: a füstifecskéből körülbelül 10 ezer pár él hazánkban. Egy fehér gólya 30 évig él, a füstifecske élettartama 7-8 év.
A költözés alatt a gólyák 70, a fecskék 90 százaléka elpusztul, mert nem bírják a megerőltető, hosszú utat." (delmagyar.hu)

:shock: :? :!:

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 szept. 25, 13:44 
ckuzmos írta:
Tömegesen pusztulnak a fecskék

Repülővel viszik a fecskéket Afrikába
"Repülőgéppel tervezik Afrikába szállítani a Magyarországon rekedt, a hirtelen jött erős lehűlés miatt éhező és legyengült fecskéket. A Tunisair légitársaság térítésmentesen vállalta, hogy - ha a hatóságok engedélyt adnak rá - a madarakat a debreceni repülőtérről induló charterjárattal viszik Tunéziába. Mint arról szombati lapunkban hírt adtunk, az itthon rekedt füsti- és molnárfecskéket az éhenhalás fenyegeti, hiszen a hideg időben nem találnak rovarokat.
A fecskék afrikai "last minute" utazásáról Konyhás István természetvédő, a Hortobágyi Madárkórház alapítványának kuratóriumi tagja tegnap érdeklődésünkre elmondta: az akció sikere a vámhatóságok engedélyén múlik. A fecskék ugyanis nemzetközi védelem alatt állnak, így a ki- és behozataluk engedélyköteles. Aki legyengült fecskéket lát nagyobb tömegben, és szeretne rajtuk segíteni, az hívja a 06 (30) 621-2160-as telefonszámot, ahol a mentéssel kapcsolat-ban szakértői tanácsokat kaphat."
http://nol.hu/cikk/507836/
a hír igaz, nemrég beszéltem Konyhás Pista barátommal, tényleg megkezdődött a fecskeszállítmányozás megszervezése :lol: ezres példányszámról lenne szó!
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 szept. 25, 13:36 
Aniko írta:
A legjobb ha behajózik az ember, vagy Dinnyés mellett jó leskelődni?

Szia!
bocs, hogy csak most válaszolok, de talán még aktuális, pláne, hogy már javában benne vagyunk a vonulásban :D
Én speciel eddig csak a Dinnyési Fertőnél voltam, melegen tudom ajánlani a területet. Előtte érdemes rácsörögni a Fenyvesi László őrkerület-vezetőre (tel: 06-30/663-4630, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság), hogy hányan mentek a területre, mikor és mi célból, ha a terepen pedig összefuttok vele, érdemes őt kérdezgetni, hogy látott-e mostanság valami érdekeset, jó fej fazon.
Kellemes madarászatot!
Dinnyési Fertő TT:
Kép
- A védett terület kiterjedése: 529 hektár. A teljes terület fokozottan védett.
- A "Nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékébe" bejegyzett védett terület (ún. Ramsari terület).
A Balaton felé vezető vasútvonal és a 7-es országút elkészülte előtt a Velencei-tó nádasai délnyugati irányban Dinnyés községig húzódtak. A vizes, nádas terület a Dinnyés-Kajtor csatorna (amely a Velencei-tó vízfeleslegét hivatott levezetni) két oldalán 1966 óta védett. A Velencei-tavon megnövekedett idegenforgalmi terhelés miatt az onnan kiszoruló védett madaraknak nyújt biztonságos, zavartalan élőhelyet. A gém-félék kedvenc táplálkozó és költőhelye a Fertő. Október végén, november elején húszezer, vagy még több vetési lúd érkezik alkonytájban, hogy a Fertő biztonságot nyújtó vizén töltse az éjszakát.
A tavaszi, de különösen az őszi vonulás idején hatalmas récetömegek zsúfolódnak össze a vízen. A Dinnyés-fertő legismertebb költőfajai: a nagy kócsag és a kanalasgém. Egy rejtettebb életű gémféle: a bölömbika mély hangját tavasszal gyakran hallani a nádasból.
Az egyetlen Magyarországon fészkelő lúdfaj a nyári lúd rendszeresen költ. A parti területeket az Alföld némely részére jellemző sziki vegetáció borítja. A nedvesebb helyeken sok a sziki őszirózsa, a sziksótól fehérlő részeken tenyésznek a sótűrő fajok. Az orvosi székfű nagy tömegben fordul elő.
A Dinnyési Fertő ideális helyszíne a vízi madárvilág megfigyelésének. Szakvezetés mellett, egy madármegfigyelő-torony segítségével kitűnően bemutatható a terület, mely különösen madárvonulások idején látványos.
http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=menu_583

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2008 szept. 17, 15:19 
Tömegesen pusztulnak a fecskék
Alig-alig van rovar a rossz idő miatt:
http://www.mno.hu/portal/585507

Hozzászólás 2008 szept. 1, 17:41 
Szia!
Segítenél nekem abban, hogy a Velenci-tónál hol a legalkalmasabb a madárles? Melyik parton? A legjobb ha behajózik az ember, vagy Dinnyés mellett jó leskelődni?
Előre is köszi a segítséget!
Üdv,
Anikó

Csicsörke írta:
sziasztok,
szombaton két madarász-kollégával meglátogattuk a Velencei-tó melletti Dinnyési Fertőt. csodálatos hely, több száz madarat láttunk 58 különböző fajból! az érdekesebb fajok: gulipán, üstökös réce, cigány réce, füstös cankó, réti cankó, barna rétihéja, vörös gém, gólyatöcs, kormos szerkő.
Kép
Kép
a traverzekre felhelyezett mesterséges odukban vércsék fészkeltek:
Kép
az anyuka már messziről kiszúrt minket:
Kép
gólyák színesítették a városképet:
Kép
először komoly fejtörést okoztak a szárcsafiókák, de amikor kijöttek a nádasból a szülők, már egyértelmű volt a dolog:
Kép

Hozzászólás 2008 aug. 27, 18:19 
Hihetetlen, hogy még van olyan madár amit nem írtak le.. :o Rovarokról vagy még egyszerűbb élőlényekről el tudtam képzelni, hogy van még mit felfedezni. Az ottani lakosok, azért már biztosan régóta ismerik ezt a madárkát...Egyébként olyan poszátás feelingje van :)

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2008 aug. 25, 15:50 
Olyan üdítő ilyen híreket hallani ebben a pusztuló világban.
Nagyon szép a madárka, kíváncsi lennék a későbbi fejleményekre is, vajon hogy él, mit eszik, mennyire gyakori, szüksége van-e védettségre, stb...

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 aug. 25, 15:34 
Új madárfajt fedeztek fel Gabonban (Olive-backed Forest-Robin, Stiphrornis pyrrholaemus):
Kép
"A hivatalosan is elismert és nyilvántartásba vett új fajjal Gabon madárfajainak száma 753-ra emelkedett. Az új élőlényről - a létezésén kívül - azonban még nagyon keveset tud a tudomány. Ismerik valamennyire az élőhelyválasztását, mivel eddig az összes madarat olyan helyen látták és hallották, ahol sűrű az erdei aljnövényzet. További kutatásra vár azonban az új faj speciális étrendje, nászjátéka és fészkelése, valamint az elterjedése."
Forrás. origo, http://www.origo.hu/tudomany/20080818-olivzold-hatu-erdei-csuk-stiphrornis-pyrrholaemus-uj-madarfajt-fedeztek-fol.html
és angolul kicsit jobban részletezve az eredeti cikk: http://www.mapress.com/zootaxa/2008/f/zt01850p042.pdf

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 aug. 13, 14:15 
guvat írta:
de akkor ez több "ember" "munkája" lehetett...

néhány reakció e témában a Madar-levelező listáról:

"Mielőtt itthon érne támadás valakit: nem Magyarországról kifele, hanem Szerbiából befele fogták meg. A cikk félreérthető, mert (valószínűleg) Hollandiába ment volna - "Különösen védett, élő madarakat akart a tompai határállomáson keresztül Magyarországról külföldre csempészni hétfőn egy szerb férfi, közölte a rendőrség."
Az odúból való kiszedés ugyanakkor szinte biztos, a gyűrűk zártak."

"Azért örülök, hogy nem nálunk rabolják a mesterséges odvakat.
A madarak "csomagolása" valóban nem arra utal, hogy az illető egy hirtelen jött ötlettől vezérelve követte ezt el, úgy látom gyakorlott csomagoló volt az ürge..."

"Hollandia tradícionálisan nagy lerakat és átrakodó hely. A végső felvevő piac nem feltétlenül ott van. Igen sok fajban (például darvak) profi, legális tenyészetek is vannak, melyek már a valós természetvédelmi munkákhoz is hozzájárulhatnak. Ennek ellenére az illegális bevitel és kereskedelem is virágzik. Az EU határok megnyitásával így gyakorlatilag igencsak megnőtt a mi határőreink, vámosaink felelőssége, hiszen ha Tompánál nem fogják meg ezt a szállítmányt, lényegesen kisebb az esélye, hogy az EU-n belül ellenőrzik.
Nem véletlen, hogy holland állatkertek nem vehetnek állatot ilyen helyekről, még a teljesen legális, bizonyítottan több generáción át tenyésztő szakemberektől sem."

"A zárt gyűrű hivatott bizonyítani, hogy a madár legális tenyészetből származik. Ez a felnőtt madár lábméretének megfelelő gyűrű, melyet néhány hetes korban helyeznek fel a fiókára, majd belenő és ekkor a gyűrű vagy a láb sérülése nékül nem távolítható el. Természetesen bejelentett, ellenőrzött felirat kell hogy legyen rajta a tenyésztő azonosítójával, születési évvel és a madárra vonatkozó sorszámmal. Amennyire tudom ez esetünkben nincs meg, valami házilag barkácsolt számkód van benne, a teljesen laikus ellenőrök megtévesztésére. Csak dícsérni tudom a Tompán szolgálatot teljesítő elhivatott kollegákat!"

Hozzászólás 2008 aug. 12, 19:47 
:evil: :evil:
Egyetértek az előttem szólókkal...

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 aug. 12, 14:48 
Csicsörke írta:
...szerintem még az is elképzelhető, hogy a szalakótáknak kihelyezett mesterséges fészekodukat nyúlta le...

ezek valóban fiatal madarak!
valószínűleg kirepülés előtt.
de akkor ez több "ember" "munkája" lehetett...

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 101  Következő