Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159 ... 205  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 okt. 28, 18:22 
Szia, Spirit!

Ha nem vagy biztos benne, hogy a kicsi elboldogul egyedül, akkor vedd ki a papával együtt, a tojó kotlik egyedül is, az esetleges további tojások is nagy valószínűséggel még szemesek lesznek.
Ha a kicsi már eszeget, meg kell próbálni visszarakni a hímet a párjához, nálam működött így a dolog. A papa még a kotlásba is beszállt. Mondjuk ez egy jól bevált, összeszokott pár, és a különköltözés alatt is látták egymást.

Sok sikert! :-)

Hozzászólás 2008 okt. 28, 14:30 
Rá egy hétre... addigra már megvolt az öt tojás... a kicsi szerdán repült ki, és vasárnapra már ott volt az öt tojás...

ckuzmos írta:
Nem közvetlenül a kirepülés után kell levenni az odút, hanem mondjuk rá egy hétre.

A rácsosok tényleg békés, jámbor madárkák. De ez nem azt jelenti hogy más őket nem tépheti meg! Sőt, egy nyársfarkú is könnyen megtépheti, még védekezni sem nagyon szokott csak menekülne, ha van hová...

A rácsosok pedig csak ők maguk vannak, a pár, egy szép nagy kalitkában :(

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2008 okt. 28, 14:21 
A zebrapintyek előnyben részesítik az odút alváshoz is, így természetes hogy ha van, inkább ott pihennek.
Nem közvetlenül a kirepülés után kell levenni az odút, hanem mondjuk rá egy hétre. Amikor már a fióka is elég erős ahhoz hogy az ágon aludjon, ne a földön.

Azt hiszem ez az a helyzet, amikor neked kell eldöntened mi legyen. Ha bennhagyod a fiókát, előfordulhat könnyen hogy mire hazaérsz, megtépik rendesen. Ha elválasztod és még nem kellőképpen önálló, akkor is megsínyli, bár ennek azért kisebb a valószínűsége. Este meg azért csak észreveszed ha valami gond van.

A rácsosok tényleg békés, jámbor madárkák. De ez nem azt jelenti hogy más őket nem tépheti meg! Sőt, egy nyársfarkú is könnyen megtépheti, még védekezni sem nagyon szokott csak menekülne, ha van hová...

Hozzászólás 2008 okt. 28, 11:47 
Hm... ennek a párnak nálunk két költése volt eddig... az elsőnél 2 fióka volt, a másodiknál 5. A fiókákkal együtt jártak vissza mindannyian aludni a fészekbe még jó ideig, amikor már nem, akkor levettük a fészket... de annál a két fészekaljnál soha meg sem fordult a fejükben egy újabb költés, amikor megvoltak az előző kicsik, ezért erre nem számítottunk. Szóval eddig azért hagytuk fent az odút, mert abba jártak aludni... és nem volt gond, és a kicsiket se bántották soha...

Az nem okoz nekik gondot, ha a kirepülés után rögtön levesszük az odút elkerülendő az újabb fészekaljat, és akkor csak az ágon tudnak aludni?

Ismeri a kisfiú ezeket az eleségeket, mert vannak bent, de hogy magától is tud -e enni belőlük... megmondom őszintén, én reggel-este figyelem őket, tehát mindig amikor otthon vagyok... és rennnnngeteg alapvető dolgot nem láttam soha egyik madarunknál sem, amik pedig megtörténtek... csak mondjuk abban az időintervallumban, amikor munkában vagyok...

például: volt gould fészekaljunk; nem láttam se udvarlást, se párzást... zebráknál dettó... kajáért könyörgő fióka hangját ezidáig egyszer, és csak ennél a kicsi zebránál hallottam... a rácsosok állandóan békességben vannak, a legnyugodtabb madaraink... erre tegnap néztem, a tojó meg van tépve...

biztos én csinálok valamit rosszul :cry:

ckuzmos írta:
Rendszeres jelenség hogy igen hamar újabb költésbe kezdenek, a fiatalokat pedig elmarják...
Ezt az odú levételével igen könnyen meg lehet előzni.

Ha a fiatal ismeri a lágyeleséget, fürtöskölest és csíráztatott magot, szerintem nem lesz gond a leválasztás, de azért figyelni kell a viselkedését!

IDRE tag

Hozzászólás 2008 okt. 28, 11:37 
Rendszeres jelenség hogy igen hamar újabb költésbe kezdenek, a fiatalokat pedig elmarják...
Ezt az odú levételével igen könnyen meg lehet előzni.

Ha a fiatal ismeri a lágyeleséget, fürtöskölest és csíráztatott magot, szerintem nem lesz gond a leválasztás, de azért figyelni kell a viselkedését!

Hozzászólás 2008 okt. 28, 10:01 
Hát ez annyiból biztosnak tűnik, hogy van újabb öt tojás...

Akkor viszont az a kérdés, hogy a kicsit rakjuk külön (önálló -e már?), vagy a tojásokat vegyük el?

ckuzmos írta:
Szép csemete, majd elválik a színe ha kivedlett.

Ha az anyja bántja, akkor ő szeretne megint újabb csemetéket és enyhén útban van. Ha nagyon kergeti és gázos a helyzet, le kell választani, mielőtt gond lenne...

IDRE tag

Hozzászólás 2008 okt. 28, 7:36 
Szép csemete, majd elválik a színe ha kivedlett.

Ha az anyja bántja, akkor ő szeretne megint újabb csemetéket és enyhén útban van. Ha nagyon kergeti és gázos a helyzet, le kell választani, mielőtt gond lenne...

Hozzászólás 2008 okt. 27, 22:46 
a mi csemeténk pedig:

(néha nem tudom eldönteni, hogy szürkének, vagy barnának látom, ha a szürke apjával van, akkor barnának látom, ha a barna anyjával, akkor meg szürkének :D) (az apa nagyon rendes vele amúgy, mert az anya bántja, tépi elég rendesen, és mindig az apához menekül, meg egyáltalán: mellette szeret ülni, mert mindig megkurkászgatja)

Kép

Kép

Kép

Hozzászólás 2008 okt. 27, 22:07 
Hehe... gyanús is volt, hogy valami nem stimmel... de nem jöttem volna rá... de úgy látom, nem csak én :D

Zottan írta:
Szia Spirit!
Nagyon szép képek, de az első kép "zebrái" sirálykák. :D

Valódi név: Nagy Éva

Hozzászólás 2008 okt. 27, 20:51 
A szakállasság azt is jelenti, hogy nem is csíkos a melle, hanem egyszínű vörös vagy fekete?
Én jobban szeretem, ha csíkos :roll: .

Hozzászólás 2008 okt. 27, 20:32 
Szia Évcsi!
Kíváncsi vagyok milyen lesz a szekrénykalitod! :) A szakálas zebrának, (remélem jól határozom meg) nincs könycsikja, csőrig fekete vagy piros az arca. Mint az utolsó előtti képen Spirit bemutatóján. Kormeghatározás nem eccerű, vártam hogy vki szakavatott elmondja...Ha nincs rajta zárt gyűrű, akkor csak tippelni tudsz. Az egészen fiatal madarat felismerni, gyerektolláról, csőr vagy szemszínéről, a lábakról (nem szarusodott, körmök nem túlnőttek stb.) Ivarérett madárról már nehéz megmondani mennyi idős.

Valódi név: Nagy Éva

Hozzászólás 2008 okt. 27, 20:14 
Sziasztok!
Csak este tudok feljönni, alig várom mindig, mert barkácsolok egész nap. :)
Tényleg szépek a képek, Spirit! Az a fekete hím pont olyan, mint az én új szerzeményem. Most a 2 tojóhoz van betéve, és hát nincsenek túl jóban, ahogy elnézem. Először a tojók bántották a hímet egy kicsit, azután mintha az egyik tojó átpártolt volna a hímhez, így most mindenki üldöz mindenkit. De azért nem vérre megy, mindenesetre sietnem kell a szekrénykalittal :D .
Amit Nyuzilla írt a hímek arányának magyarázatáról, azt teljesen el tudom fogadni.
Mit jelent, hogy szakállas? Ez a mellén vagy az arcán keresendő? :)
És még nem reagáltatok a kormeghatározás hogyanjára :!:
Üdv.: Évcsi

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2008 okt. 27, 20:11 
Szia Spirit!
Nagyon szép képek, de az első kép "zebrái" sirálykák. :D

Hozzászólás 2008 okt. 27, 18:57 
Köszi a fotókat Spirit!

Ilyen narancsmellűekre, szakállas feketemellűekre áhítozom már egy ideje.. :)

Hozzászólás 2008 okt. 27, 18:37 
Noshát akkor a tegnapi veszprémi kiállításról néhány zebra:

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Spirit 2008 okt. 27, 22:08-kor.

Hozzászólás 2008 okt. 27, 16:48 
Na hát ha elvonatkoztatunk a zebrapintytől... az eddigi egyetlen gould fészekaljunkban 3-ból 3 hím :D

Skrachlaci írta:
Az okot nemtom, de több helyen olvastam már róla én is..mármint hogy általában több a hím, mint a tojó madár (nem csak Zebrapinty)egy egy fészekaljban.

Hozzászólás 2008 okt. 27, 16:41 
Nyuzilla írta:
Skrachlaci írta:
Évcsi írta:
Ezt milyen tudományos indoklással tudod alátámasztani?

Hamarosan,- az elkövetkezendő 25 évben-mélyreható vizsgálatoknak vetem alá, a környezetemben megbúvó Zebrapinty fészkelőhelyeket, tekintettel a nemek százalékos horizontális, és vertikális eloszlására.
:09:
Tessék még egy bizonyító adat Spirit-től.... :D

Sziasztok!
Akkor tényleg egy bizonyító adat: nálam az éves mérleg 14 tojó, 17 fiúcska. :-)

Egyébként azt olvastam valahol, hogy azért születik több hím, mert a természetben ők sokkal könnyebben áldozatul esnek a ragadozóknak, mert színesebbek és zajosabbak. :shock:

Szia Nyuzilla!

Az okot nemtom, de több helyen olvastam már róla én is..mármint hogy általában több a hím, mint a tojó madár (nem csak Zebrapinty)egy egy fészekaljban.

Hozzászólás 2008 okt. 27, 9:18 
Skrachlaci írta:
Évcsi írta:
Ezt milyen tudományos indoklással tudod alátámasztani?

Hamarosan,- az elkövetkezendő 25 évben-mélyreható vizsgálatoknak vetem alá, a környezetemben megbúvó Zebrapinty fészkelőhelyeket, tekintettel a nemek százalékos horizontális, és vertikális eloszlására.
:09:
Tessék még egy bizonyító adat Spirit-től.... :D

Sziasztok!
Akkor tényleg egy bizonyító adat: nálam az éves mérleg 14 tojó, 17 fiúcska. :-)

Egyébként azt olvastam valahol, hogy azért születik több hím, mert a természetben ők sokkal könnyebben áldozatul esnek a ragadozóknak, mert színesebbek és zajosabbak. :shock:

Hozzászólás 2008 okt. 26, 22:13 
Skrachlaci írta:
Gratu hozzá!

Köszi, de ő csak sima egyszerű barna nem?

Hozzászólás 2008 okt. 26, 22:09 
Spirit írta:
a mi kicsink 5 napja, kirepülésekor

Kép

Szép színe lesz! Szeretem az ilyen színárnyalaokat! Gratu hozzá! :)

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159 ... 205  Következő