kockacukor írta:
Valóban igazatok van abban hogy az 5 hónapos madarat még nem lehet befogni tenyésztésre. Tojásvisszamaradás stb stb miatt ebben természetesen egyetértek... én általában 1 éves madarakat szoktam összeengedni és ők teszik is redesen a dolgukat... tapasztalatból mondom hogy az esetek 99% ban az 5 hónapos madár is felnevel 1 max 2 fészekaljat de tény hogy ilyen idősen nem javasolt.. de véleményem szerint komoly baj nem igazán szokott előjönni.
Tehát az én saját véleményem hogy egy 5 hónapos madár (zebrapinty) általában minden gond nélkül felnevel 1 fészekaljat.
Ui.: ha valaki nem ért velem egyet szívesen hallgatom meg a véleményét (tudom 5 hónaposan még fiatal egy madár de a véletlen tapasztalataim nem ezt mutatták eddig)
Látszólag nincs is semmi bajuk az ivarérett madaraknak a korai szaporodás során,
DE...
A tojó ivarszerve sérülhet a túl fiatalon tenyésztésbe fogottaknál. Igy aztán a további tenyésztési lehetőség határai szükűlnek be.
Az ivarérettség és a tenyészérettség között jelentős kronológiai és szervi eltérések tapasztalhatóak, mint például az ivarérettnél még a méh és a hüvely fala nem eléggé fejlett és nem kellően rugalmas, igy a fejlődő tojás előrehaladáskor felsértheti a hámszövetet és ezáltal apró heggek alakulnak ki rajta, mely rugalmatlanná is teheti a méhet, de főleg a hüvelyt, és ezáltal kialakulhat a tojás visszamaradás, ami aztán nem mindig jár szerencsés kimenetellel.
Gyakorlati tapasztalatot, majd egy tojásvisszamaradásban elpusztult tojó felboncoláskor tudsz csak szerezni. A tenyészérettség idejét megfelelő táplálással le lehet rövídíteni, de csak néhány héttel és minek annyira sietni, főleg a késő nyári kelésű egyedeknél, hiszen azok már márciusra maguktól is tenyészérettek lesznek és elkerülhető egy csomó hibalehetőség a madarak intenzív táplálásából kifolyólag.