Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149 ... 205  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2009 jan. 21, 23:13 
Lajosbá Köszönöm szépen az információkat! ismét tanultam valamit.. jó dolog ez a fórum :oops:

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2009 jan. 21, 21:49 
methian írta:
Sziasztok!

. Mit javasoltok, mit tegyek, hogy ne legyen ekkora különbség a fiókák között? A műtojás megoldás lenne?

A műtojás is megoldás, de a korai tojás elvétele, majd a 4.- 5. napon való visszatétele is megoldja a gondokat.
A 3. tojás lerakása után tedd vissza az elsőt és nem lesz ekkora kelési különbség a tojások között.

Hozzászólás 2009 jan. 21, 21:40 
kockacukor írta:
Valóban igazatok van abban hogy az 5 hónapos madarat még nem lehet befogni tenyésztésre. Tojásvisszamaradás stb stb miatt ebben természetesen egyetértek... én általában 1 éves madarakat szoktam összeengedni és ők teszik is redesen a dolgukat... tapasztalatból mondom hogy az esetek 99% ban az 5 hónapos madár is felnevel 1 max 2 fészekaljat de tény hogy ilyen idősen nem javasolt.. de véleményem szerint komoly baj nem igazán szokott előjönni.

Tehát az én saját véleményem hogy egy 5 hónapos madár (zebrapinty) általában minden gond nélkül felnevel 1 fészekaljat.

Ui.: ha valaki nem ért velem egyet szívesen hallgatom meg a véleményét (tudom 5 hónaposan még fiatal egy madár de a véletlen tapasztalataim nem ezt mutatták eddig)

Látszólag nincs is semmi bajuk az ivarérett madaraknak a korai szaporodás során,

DE...
A tojó ivarszerve sérülhet a túl fiatalon tenyésztésbe fogottaknál. Igy aztán a további tenyésztési lehetőség határai szükűlnek be.
Az ivarérettség és a tenyészérettség között jelentős kronológiai és szervi eltérések tapasztalhatóak, mint például az ivarérettnél még a méh és a hüvely fala nem eléggé fejlett és nem kellően rugalmas, igy a fejlődő tojás előrehaladáskor felsértheti a hámszövetet és ezáltal apró heggek alakulnak ki rajta, mely rugalmatlanná is teheti a méhet, de főleg a hüvelyt, és ezáltal kialakulhat a tojás visszamaradás, ami aztán nem mindig jár szerencsés kimenetellel.

Gyakorlati tapasztalatot, majd egy tojásvisszamaradásban elpusztult tojó felboncoláskor tudsz csak szerezni. A tenyészérettség idejét megfelelő táplálással le lehet rövídíteni, de csak néhány héttel és minek annyira sietni, főleg a késő nyári kelésű egyedeknél, hiszen azok már márciusra maguktól is tenyészérettek lesznek és elkerülhető egy csomó hibalehetőség a madarak intenzív táplálásából kifolyólag.

Hozzászólás 2009 jan. 21, 20:58 
Sziasztok!

Kép

Most készítettem ezt a képet erről a 10 napos st zebra fiókáról. Hat tojásból öt kelt, de ez az egy három nappal előbb mint a többi, és sajnos sorban összenyomta őket. Mit javasoltok, mit tegyek, hogy ne legyen ekkora különbség a fiókák között? A műtojás megoldás lenne?

Köszi.

K

Valódi név: Rép Judit

Hozzászólás 2009 jan. 21, 20:00 
meg van az első tojáskánk :55: nem hiszem hogy a lágy eleség hatására történ ez nálunk mert azt azt még csak két napja kapják.
Kicsit féltem is adni nekik mert sajna a korukat nem tudom de akkor ezek szerint a biológiai órájuk miatt történt "remélem"a tojás rakás na ennyi röviden majd még jelentkezem
:)

Hozzászólás 2009 jan. 21, 12:27 
eszterolajos írta:
Igen,
én azt javaslom, hogy várjál egy kicsit, alakítsd át az étrendjüket és vedd ki az odut. A tojód még pottyant egy két tojást, mert a tojáskezdemények még ki fognak fejlődni, de aztán leáll. Ha a hím sem kap más kaját az sem fog kakaskodni olyan gyakran, de ha van helyed különítsd el, és tedd egymás közelébe őket, igy március közepére/végére már a csillagokat is lerugják egymásért, és biztosan fognak szaporodni. Március elejétől változtasd meg a kaját, amit elvontál add vissza és egészítsd ki fött tojással a lágyeleséget, adj gyümölcsöt nekik.

Köszönöm a tanácsokat,igy fogok tenni!
Nem szeretném ha valami bajuk lenne!

Hozzászólás 2009 jan. 21, 11:18 
Valóban igazatok van abban hogy az 5 hónapos madarat még nem lehet befogni tenyésztésre. Tojásvisszamaradás stb stb miatt ebben természetesen egyetértek... én általában 1 éves madarakat szoktam összeengedni és ők teszik is redesen a dolgukat... tapasztalatból mondom hogy az esetek 99% ban az 5 hónapos madár is felnevel 1 max 2 fészekaljat de tény hogy ilyen idősen nem javasolt.. de véleményem szerint komoly baj nem igazán szokott előjönni.

A téli illetve az ilyen hideg időben való szaporítással nem vagyok amugy kibékülve mert egy kerti röpdében ilyenkor igaz tartható a 10-15 fok amiben bajuk nem lesz a madaraknak de viszont arra is figyelni kell hogy amikor a tojásokon ülnek nem mozognak annyit nem jó ha megfázik...

A tojásrakási ösztön természetesen beindul a "gyári" egzóta keverékektől mert ha megnézed a csomagolásán tele van E- vitaminnal aminek a hatását most nem részletezem elég sok bejegyzést lehet találni neten.

Tehát az én saját véleményem hogy egy 5 hónapos madár (zebrapinty) általában minden gond nélkül felnevel 1 fészekaljat.

MOST MÁS JOOZSINAK

A pintyek amit elhullajtanak tollakat és visszarakod a kalitkába röpdébe stb stb nagy bajt nem okozhatsz ... a legtöbb esetben semmit nem csinálnak vele néha beépítik a fészekbe játszanak vele stb stb stb
Ha egészségesek a madarak nincsenek a tollakban élősködők akkor bajuk nem lesz tőle.
Én éjjszakára nem szoktam náluk égve hagyni a lámpát csak egy ilyen gyermek keresőfényt... Mert a kicsik etetését éjjel is végzik és jó ha van egy kis világítás.. De szerintem nem nagyon tesz jót az idegeiknek ha éjjel nappal teszem azt egy 60-100 as izzó világít rájuk... Bár láttam már tenyészetet ahol éjjel nappal világos volt én nem vagyok ennek a híve..

Ui.: ha valaki nem ért velem egyet szívesen hallgatom meg a véleményét (tudom 5 hónaposan még fiatal egy madár de a véletlen tapasztalataim nem ezt mutatták eddig)

Hozzászólás 2009 jan. 21, 9:12 
Sziasztok!
Ma csatlakoztam e remek fórumhoz, és már kérdésem is lenne.
-A röpdéből kiszóródott tollakat vissza lehet adni a zebráknak?Vagy valami bajt csinálok vele?
-Baj e a zebráknak ha folyamatosan világos helyen vannak? (világítás éjjel nappal)
Joozsi

Ki aminek nem mestere, hóhéra az annak.

Hozzászólás 2009 jan. 21, 8:49 
Igen,
én azt javaslom, hogy várjál egy kicsit, alakítsd át az étrendjüket és vedd ki az odut. A tojód még pottyant egy két tojást, mert a tojáskezdemények még ki fognak fejlődni, de aztán leáll. Ha a hím sem kap más kaját az sem fog kakaskodni olyan gyakran, de ha van helyed különítsd el, és tedd egymás közelébe őket, igy március közepére/végére már a csillagokat is lerugják egymásért, és biztosan fognak szaporodni. Március elejétől változtasd meg a kaját, amit elvontál add vissza és egészítsd ki fött tojással a lágyeleséget, adj gyümölcsöt nekik.

Hozzászólás 2009 jan. 21, 8:27 
Tiszteletem Lajosbá!
Ezek szerint a leirtak alapján kell cselekedjek!

Hozzászólás 2009 jan. 21, 8:22 
fofo77 írta:
nos,ahogy irtam én sem vagyok mellette hogy 5 hónaposan felnöttesdit játszanak!
Azért kérdeztem,hogy elég ha kiveszem a cserepes növényt?
Elég ha a tojásokat kiveszem?
Vagy válasszam is szét őket?
És ha leállitom őket lesz-e valami problémám a tojóval,tojásvisszamaradás vagy valami más?

5 hónaposan már ivarérett a Zebra, de nem tenyészérett, a tenyészérettséghez minimum 8 hónaposnak kell lennie a hímnek és legalább 9-1o hónaposnak a tojónak!! A korai párzást és a tojásrakást az étrend helytelen megválasztása okozta (csíráztatott mag, csumiz és ha gyári egzota magkeveréket használsz a négermag)
Javaslatom, hogy az étrendet más összetételben adagold a magkeveréket lisztes magokból és némi zöldeleség kiegészítve add és leállnak a madaraid. márciusban már a természet is segít újra indítani és nem lesz velük gondod.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára eszterolajos 2009 jan. 21, 8:37-kor.

Hozzászólás 2009 jan. 21, 7:55 
nos,ahogy irtam én sem vagyok mellette hogy 5 hónaposan felnöttesdit játszanak!
Azért kérdeztem,hogy elég ha kiveszem a cserepes növényt?
Elég ha a tojásokat kiveszem?
Vagy válasszam is szét őket?
És ha leállitom őket lesz-e valami problémám a tojóval,tojásvisszamaradás vagy valami más?

Valódi név: Bányai Norbert

Hozzászólás 2009 jan. 21, 0:17 
Kicsit korai lenne 5 hónaposan tenyésztésbe fogni őket, még ha ivarérettek is!!!

Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2009 jan. 21, 0:00 
kockacukor írta:

.... had dolgozzanak..
....5 hónaposan ...

én is!

http://rollercanary.hupont.hu/

Hozzászólás 2009 jan. 20, 23:38 
ellenzem

Hozzászólás 2009 jan. 20, 23:32 
fofo77 írta:
Üdv mindenkinek,a zebráimnál ma találtam egy tojást a cserepes növény közepében! :roll:
Sajnos még fiatalok!
Rakjam őket külön kalitba?Vagy csak a cserepesnövényt vegyem ki?
Láttam én hogy nagyon dolgoznak az ügyön,de nem vettem komolyan mert még csak 5 hónaposak!/direkt nem adtam nekik más kaját mint fürtös kölest,egzóta magkeveréket na meg csiráztatott magokat,néha egy kis zöldet,zöldséget/

Jajjj akkor először is ne vedd őket külön inkább adj nekik lágyeleséget és egy odut nekik ha beindult náluk az ösztön nem nagyon kell leállítani kis fészekanyag lágyeleség és odu és had dolgozzanak.. ha nem célod hogy szaporodjanak akkor egyszerűen vedd el a tojásokat és kész de ha nem bánod hogy lesz 4-5 új lakó a rács túloldalán akkor viszont a fennt leírtakat kövesd...
5 hónaposan már ivarérettek és nagyjából "tenyészérettek is" a madarak ha próbálod elnyomni az ösztönt abból nagyobb bajok lehetnek mint hogy 5 hónaposan felnevel 1-2 fészekaljat..

Maradok tisztelettel Kc

Hozzászólás 2009 jan. 20, 17:02 
Üdv mindenkinek,a zebráimnál ma találtam egy tojást a cserepes növény közepében! :roll:
Sajnos még fiatalok!
Rakjam őket külön kalitba?Vagy csak a cserepesnövényt vegyem ki?
Láttam én hogy nagyon dolgoznak az ügyön,de nem vettem komolyan mert még csak 5 hónaposak!/direkt nem adtam nekik más kaját mint fürtös kölest,egzóta magkeveréket na meg csiráztatott magokat,néha egy kis zöldet,zöldséget/

Hozzászólás 2009 jan. 19, 19:23 
szívesen és majd várom a fejleményeket

Valódi név: Rép Judit

Hozzászólás 2009 jan. 19, 18:05 
köszönöm az infót meg tettem az első lépéseket :D
akkor mst türelemmel várok :roll:

Hozzászólás 2009 jan. 19, 12:26 
jucusss írta:
sziasztok:)

Én 1 kezdő zebrás vagyok, nagyon tetszik az oldal sok érdekesség van benne amit írtok és sok jó tanács is.
Az én zebráim még csak 2hete vannak meg de nagyon aktívak ezért kaptak is egy odút amiben szép kis fészket csináltak.
A fiú nagyon szorgalmas hívogatja be a lányt de az nem nagyon megy be de viszont nagyon nyugtalan ide oda repked. ár láttam a szerelmi életüket de azóta semmi nem történt .Kb mikorra várható az első tojás ha lesz belőle valami? na nem írok novellát majd inkább kérdezek még :lol:
előre is köszi a választ

Szervusz
Nagyon jó úton haladsz... Csak a saját tapasztalatom tudom leírni kb 1 éve foglalkozom zebrákkal (előtte nem volt tapasztalatom az egzókákkal) nekem párszor megtörtént hogy épített a hím egy gyönyörű kis fészket aztán semmi nem lett belőle kész lett és kész... De ha szerencséd van lehetséges hogy neked párba álltak ha láttad a "szerelmi életüket" ilyenkor csak türelmesnek kell lenned valószínűleg mire ezt olvasod már a tojó is megnézegette a neki épített kis fészket és már gondolkozik a tojásrakáson... neked annyit javaslok hogy fogj egy tojást főzd kb 25-40 percig aztán szépen reszeld le sajtreszelőn adj hozzá egy kis zsemlemorzsát hogy olyan massza szerű dolog legyen belőle azt is add oda nekik a kaja mellé (figyelj rá hogy max 5-8 óráig legyen benn ne romoljon meg) aztán kb 1 hét után írd le hogy hány tojásotok van... és aztán 11-15 nap mulva meséld el milyen kis édesek a picik..

GRATULÁLOK NEKED!!!

Madaras üdv Kockacukor

update: fogj meg egy tekercs sima nem illatosított wc papírt vagy törlökendőt vagy pzs-t vagy sima írólapot vágj le kb 1 centi vastag 10-15 centi hosszú csíkot és adogasd be nekik ne túl sokat de azért legyen és majd meglátod milyen szépen kibélelik vele a fészket... (így nem fogják a saját tollukat tépni a béleléshez)

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149 ... 205  Következő