Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 98  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2009 feb. 1, 16:20 
Hm... ezt most cinikusan értsem, vagy ne? 8)

DJackson írta:
ez szép válasz volt!

Hozzászólás 2009 feb. 1, 13:46 
Spirit írta:
Sziasztok! Örülök, hogy felpezsdült kicsit itt az élet, még ha nem is oly fontos, és nagy dolgok miatt...

Köszi mindenkinek a véleményt!

Kónya Zsolt: hogyhogy be is fejeződőtt? Ezt miből lehet megállapítani? ......

Szia! A gouldok a fejükön fejezik be legkésőbb a vedlést.....mivel én a képen úgy látom ,hogy már nincsenek rajta tokok a madár "erre a szezonra" befejezte. Vagyis ami az álla alatt nem vedlett ki az már valószínűleg csak a következő vedlésnél fog....(szerintem)!
Cs. Misi!:
pontosan azt írtam én is, hogy ugyan olyan körülmények között nevelkedtek, mégis az egyik elmaradt a másiktól....Nézd vissza a Spirit által feltett fotót mikor még nem hagyták el a fészket .....
Kép
A később kelés is kizárva....egy nap különbség van , de az is a vadszínű hátrányára. IGAZ! a kékek később színeződnek, de itt megint csak két kékről van szó.Tehát kizárásos alapon ! (van probléma !De mi?) Nem csak a páratartalom és a hőfok szükséges a vedléshez...!!!!!!!Ezek is befolyásolják , de ne feledkezzünk meg az ásványi anyagokról és a vitaminokról sem!Mivel (ismétlem önmagam) Egy koszton nevelkedtek , ezért az egyik NEM hasznosítja oly módon a vitamint és egyebeket ,mint a másik.
Befejezés képen: Úgy látom , Zsolt 79 szakmai szemmel közelítette meg a madarat...ellentétben, Spirittel aki a bájait véli felfedezni a madárnak.
Sajnos nehéz olyan madarat tenyészteni amiket a hollandok csinálnak,mert mo.-ra nem sok jó madár jutott, így azzal gazdálkodunk amink van.
Ne haragudj meg érte Spirit ,de össze sem lehet hasonlítani a madaraidat egy 93 pontot elérő madárral...........(erről persze nem Te tehetsz,mert az alapanyag adott!!!!!!!!!!!)
Hobbi tartásra megfelel ,de bajnokot kinevelni ezekből nehéz lenne :wink: Félre ne értsd! Eszem ágában sincs gúnyolódni, csak ez a piszkos igazság..
Misinek egy mondat!: "Tisztafejű" madarat nem szemrevételezéssel tenyésztenek, hanem úgy ,hogy tudják a felmenőit évekre visszamenőleg!
Spirit madarai a legrosszabb párosításba kerültek össze ennek a célnak az eléréséhez.!: piros fejű, fekete fejű...,lila mellű,fehér mellű...sárga, kék.!!!!!!!!!Na ebből már minden lehet, de az isten nem mondja meg melyik mit hordoz..............!!!!!!!!!!!!!
U.I.:Senkit nem szerettem volna megbántani, de nem tartom jó dolognak biztatni valakit arra, amitől nagyon messze áll!És Spiritet "ismerve" nem is az a célja ezekkel a madarakkal...Egyszerűen tetszik neki és pont.

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2009 feb. 1, 12:52 
Zsolt79 írta:
......????? és miért nem ír ide????? ......

Egy újabb sértődömség, vagy nem jön be az oldal, vagy semmi közöm hozzá :roll:

Azt hiszem nem az én tisztem erről beszélni és nem is vagyok teljesen képben, csak azért szóltam, hogy itt ne várjátok hiába, ha mindenképp érdekel titeket a vélemény, akkor az előbb említett módokon léphettek vele kapcsolatba.

Hozzászólás 2009 feb. 1, 12:50 
......????? és miért nem ír ide????? ......

Egy újabb sértődömség, vagy nem jön be az oldal, vagy semmi közöm hozzá :roll:

Hozzászólás 2009 feb. 1, 12:43 
Nos én pont köztük lennék...

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2009 feb. 1, 12:38 
Zsolt79 írta:
Megkérdezhetjük Dobos Andrást, de

...ezen a fórumon nem fog válaszolni. Ha tényleg kíváncsiak vagytok a véleményére, keressétek emailben, vagy a Díszmadár Magazin gouldos fórumán.

Hozzászólás 2009 feb. 1, 12:27 
Szervusztok,

Végre beszélünk a lényegről.

Csőr: Egyenlő oldalú háromszög, tessék megnézni a rajzon mire gondoltam:

http://www.lomulder.nl/index.php?option ... &Itemid=54

Egy 93 pontos bírálati madár lapja.

és a madár:

Testméret: a fej aránya a testhez viszonyítva képről is jól látszik.

És a szép maszk:

Nézd meg például a piros színt elválasztó 0,7 mm széles sávot és nézd meg hogy törik meg a szakál. Milyen szép egységes vonalat alkot.
Nem mosódnak nem keverednek a színek, mindegyik szép egységes autonóm területtel bír. A szárnyi részeken kizárólag zöld szín van, nincsenek sötétebb foltok. A mellkas színe határozottan elválik a has alsó részétől. ....

Lomulder 91 egy óta főként alapváltozatokat tenyészt, és már az elején jó anyaggal kezdte.

És nem egy ilyen madara van, hanem az egész kollekciója egységes "Standard" képzetet ad.

Ezért mondom én azt, hogy a világosabb fejű madárkának a maszk rajzolata esélytelenül rossz, a másik meg túl sötét. 8)

Ez van amikor vakok vezetnek világtalanokat.:roll:

Megkérdezhetjük Dobos Andrást, de ő is csak 3 éve tart gouldokat, nem akarom kritizálni, de úgy mint itt mindannyian távol áll a top szinttől.

Az én véleményem hogy azok a bíró jelötek mondjanak véleményt akik pont ezt tanulják.....

Zsolt

Hozzászólás 2009 feb. 1, 10:27 
De álltalában 93 a max

Hozzászólás 2009 feb. 1, 10:24 
Sziasztok!

Nos hol is kezdjem!

Először is én is tudatlan vagyok, így a fórumi hozzászólás saját vélemény, nem biztos, hogy igazt!!

Kérdések:

-anyagcsere zavar??? Mire alapozod?? A pirosfejű kékek általában később érik el a teljes színpompájukat, mint bármely másik. Valamint ezek fészektesók, tehát lehet, hogy pusztán előbb kelt ki a sötétebb fejű.A vedlés meghatározó eleme, a hőfok, márpedig ezek egy helyen vannak. Ugyanazt kapták, stb.
Valamint nem hiába van az új bírálói változtatás, bár nem tudom, hogy él e már, mármint, hogy kiállításra két éves gouldot is el lehet vinni, ez mért is van, mert az első vedlése a madárnak nem úgy sikerül, a második vedlés után mondható, hogy van színhiba, vagy sem, mert azokat amiket annak nézünk, álltalában kivedli.
-kondíció???? Nos az én szemem nem képes megmondani, de a kezem igen, tehát képből azt sejteni, hogy rossz, tényleg nem kötekedésképpen, de miből látod??? Ha megnézem az alhasat a kloáka körül, inkább azt mondanám, hog kicsit kövér, de.... Vedléskor, pláne az elsőkor ez nem lehet probléma, sőt...
-csőr??? Ha jól tudom, a standard úgy mondja, rajzolja, hogy a csőr akkor jó, ha a fej ívjével egy vonalban fut, magyarán hiba lehet a lapos fej, de ez itt nem számottevő. Szóval a csőrrel szerintem nincs nagy gond, egész minimális, de nem hosszú.

Fejszín, hogy mért a világosabb fejűre voksolok, egyszer az előzőekben leírtak miatt, másrészt a tisztaság miatt.
Ezalatt azt értem, hogyha ezeket párba állítom, mondjuk egy pirosfejű tojóval, miket is kaphatok, nos a hímeknél nem igazán gond, de én már nagyon kevés helyen látok tiszta tojót, sajnos...
Ugyanis elvileg a tojó pofája, majdnem olyan intenzíven pirosnak kell lennie, mint a hímnek, csak a kantárnak kell kb 2szer olyan vastagnak lennie. Feltételezem, hogy a hím sötét feje, illetve a csőr körüli sötét foltja erős feketefejűséget rejt magába, genetikailag, tehát ha összevetem a két hímet, a lehetséges utódok szempontjából, javarészt a tojók miatt a világosabbik a nyerő, mivel sem a COM, s egyik standard se díjazza a nem tiszta fejet a tojóknál. Bár igaz, hogy tojó ritkán nyer, mégha igen szép is, de...
(ennek az az oka, hogy a tojónak mosottabb színei vannak, így az esetleges színhibát nehezebben lehet észrevenni, mint egy kontrasztosabb hímben)
A tiszta fejűség alatt teli piros fejet értek!

DE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4

Van egy nagyon jó ötletem, olyanok segítsenek a döntésben, akiknek sikerei vannak kiállítás szempontjából!

Tehát ha jól tudom, Dr Dobos András is most nyert egy valag díjat a gouldjaival, válaszoljon ő! Hisz mint állatorvos, és genetikusnak készülő lánya, biztos jobban tudnak érdemben hozzászólni!
De akárki, akinek szép eredményei vannak, vesézzük még egy kicsit.

Spirit:

Tökéletes madár nincs, ha a belga oldalról is hoznánk képet, ott is találnánk hibát, ezért van csak 93-94-max 95 pontos madár.

Hozzászólás 2009 feb. 1, 4:13 
ez szép válasz volt!

Bár nagyon tetszik a sötét fejü most nem tudnám hova tenni sajnos... Éppen kanárival próbálok szerencsét (péntekre várok fiókát), de nem tudok letenni róla, hoyg egyszer 2 gyönyörü gouldom legyen!

A gouldok elpusztulnak, ha egyedül vannak?

Hozzászólás 2009 feb. 1, 2:00 
Szerintem azért ez irreálisan van sarkítva... ha nem is úgy mondanám, hogy "lehet rajta változtatni", hogy mi tetszik, de egyrészt az ember ízlése is változhat idővel, másrészt azért a racionalitás, és még sok minden más is állhat az ízlés, meg a tetszés fölött, ha csak a te példádra akarok utalni, lehet, hogy nem fog változni a véleménye, de attól még az is simán lehet, hogy egy nem ilyen nőbe szeret bele...

valamint ez olyan dolog, amiben nem lehet az egyéni ízlés, és a tetszés fontosabb, mint a szakmaiság. Itt szerintem az egyéni ízlést valamilyen szinten alá kell rendelni mondjuk a standard-nek, a lehetőleg minél egységesebb, és a szentíráshoz jobban közelítő állomány érdekében. Azt persze nem vitatom, hogy ezen belül úgyis mindenkinek megvan a saját "típusa".

Hozzászólás 2009 jan. 31, 23:38 
egy kis filozófia: vajon lehet változtatni azon, hogy mi tetszik? Ha tudom is hogy a nagyobb testű gouldok a szakmailag jobbak, szebbek, nekem a kicsik tetszenek. Például valakinek a keskeny csípőjü nők tetszenek, pedig tudja, hogy ök nehezebben szülnek, mégis ettől nem fog változni a véleménye...

Hozzászólás 2009 jan. 31, 23:23 
Más; őket a Tropicariumban lőttem ma... hát, volt egy kettő, amit zsebrevágtam volna :wink:

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Na ő például nagyon tetszett, de szerencsére ilyenre már nem kell hogy fájjon a fogam, hisz Palotás Ferenctől sikertül szereznem egy ugyanilyen színűt két hete 8)

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Hozzászólás 2009 jan. 31, 22:59 
Sziasztok! Örülök, hogy felpezsdült kicsit itt az élet, még ha nem is oly fontos, és nagy dolgok miatt...

Köszi mindenkinek a véleményt!

Kónya Zsolt: hogyhogy be is fejeződőtt? Ezt miből lehet megállapítani? (ja, előre leszögezném, hogy semmit sem kötöszködésből, hanem csak tudatlanságból kérdezek)
Annak a madárnak a vedlése minden fázisában el volt maradva a másikétól, illetve a két kék a vadszínűtől... még a sötétfejű kék is csak a felénél tartott, mikor a vadszínű már kész volt... tehát akkor ezek szerint valamilyen szinten ez az anyagcsere zavar a sötétfejűnél is fennáll? (ők most 8 hónaposak, de például tavaly vettünk a Hankó Andrástól olyan feketefejű zöld tojót, aminek 9 hónapos korában még csak pöttyökben volt fekete a fején :shock: )
Illetve még egy dolog, amit meg lehetne vitatni: Cs.Misi pont azt mondta, hogy érdemes lenne nevelésben kipróbálni őket, hogy melyik milyen, ebből feltételezem, ő úgy gondolja, hogy lehet különbség...

Zsolt79: az első mondatod telitalálat :D dehát ennek ugye az az oka, hogy szakmailag képzetlen vagyok. Jó lenne valahol tanulni, vagy mélyebb ismereteket szerezni, ahogy ezt már többször mondtam. Mert én tényleg csak rájuk nézek, és ami az én minden szakmaiságot nélkülöző szimpla szépérzékemnek jobban megfelel, azt tartom meg. De ez baj. Jó lenne ha el lenne esetleg itt magyarázva, "hibátlan" madarak fotóival szemléltetve, hogy milyen a jó testtartás, csőr, hogyan ül jól, milyen a jó mellizomzat. A testméret, tudom, hogy kényes pont úgy általában, gondolom alaposan megosztja a gouldos társadalmat. Ismétlem magam, kötöszködés nélkül kérdezem: honnan lehet képről látni hogy kicsik?
Nem, nem eddig senki nem motivált kutyulásra... Itt annyiról van szó, hogy az összes eddig vásárolt gouldunk közül, egyedül ettől az egy párosításból sikerült utódokat összehozni. Senki más senkivel nem volt hajlandó, illetve ők se más párral... De akkor itt felmerül a kérdés, hogy ilyen esetben velük egyáltalán nem lenne szabad szaporítani? (Nagyon kutyás fejjel gondolkodok, ezért még nem érzem, hogy a gouldozásban hol vannak a határok, hogy van -e felvevőpiaca az ilyen hibás madaraknak, van -e rá kereslet, van -e olyan hobbista réteg, akik ezekkel a példányokkal is beérik (mert csak otthon gyönyörködnek benne, mint én -egyelőre-, vagy pedig ilyeneket egyáltalán nem lenne szabad világra hozni?)

Palotás Ferencnek és Cs.Misinek pl. a világosabb fejű tetszik jobban. Nekem is, de lehet hogy csak azért, mert halványlila segédfogalmam sincs, hogy mit kéne nézni rajtuk szakmai szemmel... amíg a szimpla, saját ízlésemből fakadó tetszésemen kívül nem tudok semmire alapozni... márpedig a gouldok tetszését nem ez kéne hogy meghatározza, hanem egy olyan tudásanyag, amit fentebb írtam. Mert akkor lehet, hogy hiába tetszene a szememnek jobban a világosfejű, ha tudnám, hogy a másik közelebb áll mondjuk a standard-hez (tudom, tudom, mindkettő rohadtul távol áll, de érti mindenki hogy mit akarok mondani)

Hozzászólás 2009 jan. 31, 22:19 
Hello,

Hobbitartóként azt gondolom mindegy melyiket tartanád meg úgyis az érzelmeid és első benyomásod alapján döntessz.

Véleményem szerint mid a két madárnak elég hosszú a csőre, a legtökéletesebb az lenne ha a csőr három pontját összekötve egyenlő oldalú háromszöget kapnál. Ez esetben ez csak egyenlő szárú.....
Nehéz a képről megítélni, de tartáshiba is van mind a két madár esetében emellett mélyen is ülnek. A testméretük elég kicsi, lényegesen testesebb madarakat jutalmaznak. Szintén nehéz megítélni de a mellizomzatuk se olyan megnyerő a képekről ítélve.

Tudom hogy sokan motiválnak "kutyulásra" de tudnod kell szép kontrasztos rajzolatos madarad így nem lesz. A sötétebbiknek a maszkja az valóban szebb rajzolatú, de már a szárnyán is elég sok a színhiba. Amit tudjunk be a téli fényhiánynak, vagy valamilyen vitaminhiánynak. De lehet a szülők öröksége is.

Véletlenül se érts félre, de az alakra történű tenyésztés nálunk gyerekcipőben jár, LAIKUS megállapításom alapján mind a két madár ezt szenvedi.....

Zsolt

Hozzászólás 2009 jan. 31, 21:54 
Sziasztok! Hát igen a sötétebb szebb! Szólj ha eladó lesz mert én szívesen megvenném! :) Gyönyörű madárka! Persze a másik is szép!

Hozzászólás 2009 jan. 31, 20:30 
Spirit írta:

KépKép

Szia Spirit!
Úgy veszem észre nehéz meggyőzni Téged, hogy a sötétebb fejű madár valóban szebb..........Próbálok hatni én is Rád egy kicsikét... :wink:
A" világosabb fejű",( maradjon ez az elnevezés) kicsikét anyagcsere zavarban szenved, ugyanis egyformán tartott madarakat látunk, mégis a vedlése elmaradt, illetve itt be is fejeződött.( következő vedlésnél kivedlik ő is)A fejszíne mindkettőnek piros, csak a piros közt is van sötétebb ill. világosabb. A szárnytollak evezői is mintha nem lennének rendesen kifejlődve vagy legalábbis hiányzik....Ha a nevelés előnyeit keresnéd , nincs különbség a két madár között...A genetikájuk is nagy valószínűséggel 90%-ban megegyezik...De ez nem az én asztalom...,csak a szememre hagyatkoztam.... :shock: :roll: :roll:

Hozzászólás 2009 jan. 31, 19:45 
Sziasztok,hát nehéz eldönteni,mert mind a kettő nagyon szép,a sötétebb fejű egy picit jobban tetszik... :shock: :o :)

Hozzászólás 2009 jan. 31, 19:24 
Oda is adnám, mert nekem abszolút a másik tetszik jobban :lol:

DJackson írta:
nekem nagyon tetszik a sötétebb fejü, meg is venném töled, ha módomban állna :D

Hozzászólás 2009 jan. 31, 4:46 
nekem nagyon tetszik a sötétebb fejü, meg is venném töled, ha módomban állna :D

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 98  Következő