Szia!:)
Ha jön kép,akkor mondom milyen neműek,elsősorban a fejéről legyen kép, ha lehet több szögből is. Méretbeli különbséget nem látsz a két madár között? A tojók kisebbek szoktak lenni. Bár ezt elsősorban testvéreknél lehet jól megfiygelni, mert ha külön vérvonalból vannak,akkor lehet í hím is kisebb a tojónál,amilyen gyatra madarak vannak az országban. Nálam előfordult,hogy két hím eteti egymást, mondjuk azok még fiatalok voltak, 4-5 hónaposak,akkor kezdtek próbálkozni és nem volt velük egy ketrecben tojó. Tojót láttam már hímet etetni, de az akkor volt,mikor egy korábban leválasztott csapathoz betettem frissen leválasztott kölyköket. Akkor az idősebb madarak némelyike etette a fiatalokat.
Nem vagyok állatorvos így a betegségre sajnos nem sokat tudok mondani. Bár gyanítom,hogy az állatorvosok 80%-a is csak adna rá valami gyógyszert, amitől a madár 2 nappal hamarabb elpusztul. Nameg ennyi tünet alapján szerintem nem is lehet helyes választ adni. Tollborzolás stb általános tünetek a madaraknál, ha betegek. Ha tud is valaki segíteni,szerintem írnia kéne az ürülékről, a madarak kondíciójáról, a betegség idejéről, került-e új madár az állományba, vagy spontán alakult ki a dolog, stb.
Én inkább megelőzöm a betegségeket,jól megnézem,hogy csak egészséges madarat vegyek meg,ami nem szomorkodik és azt is előbb igyekszem külön helyre zárni egy ideig. Aztán rendesen tartom,megkap mindent és takarítom,így elvileg nem igazán kaphat el semmit. Legalábbis nekem nincs velük gondom. Egész télen kint vannak,szinte naponta megfürdenek a fagyok idején is,semmi bajuk. Sőt, vannak párok, amik ilyenkor télen is költenek. Szerintem nagyon szívós madarak. Amit gyakran látok betegségként előfordulni náluk, az a lekopaszodás. Valóban, vedléskor nagyon csúnya tud lenni a tollazatuk,illetve némelyik tojó költés elején megtépi magát, de ez hamar rendbe jön normális esetben. Hogy az oka mi lehet,azt nem tudom. Hogy hogy sikerült kivédenem,azt igen. Tisztaság, változatos koszt,gyümölcsökkel,zöldséggel kiegészítve. Időként kapnak egy vitamint aminek most hirtelen nemtom a nevét,de majd megírhatom. Több párom van, a madarakat mindig úgy választottam vásárlásnál,hogy nagytestű,egészséges,épp tollazatú madár legyen. Rokontenyésztés kizárt,csak idegen vérvonalú madarak kerüljenek össze. Én így tartom őket, eddig nem volt ilyen tollproblémám. Azért ha hasonló lenne,valami antibiotikumot tuti kipróbálnék náluk + tennék be nekik infralámpát. Bocs a kisregényért:)
ferkog írta:
Sza Madaras86!
Most már nem is tudom, hogy mi is van igazából

....
Azt a tippet kaptam a nemek megkülönböztetésére, hogy a hím kecske eteti a tojót - persze ha ez a tény fennáll. És a helyzet az, hogy nem ez a sárga eteti a másikat.........

Nah, most akkor mi van. Elvileg ezt a sárgát hímként vettem, a fahéjt pedig tojónak - de az instrukciók alapján nem így van!
Képet rakok fel, mihelyst szerzek fotoapparátot vagy pedig hazamegyek és .... akkor.....
Mennyi tapasztalatod van "EDIT" kecskéjének betegségével kapcsolatban??? Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de mintha az enyémnél is (sárgánál) is jelentkeznének ezek a tünetek....

Takarmányozásukra sztem nem lehet gond... elég sokmindent kapnak.... szemes (üzletben kapható magkeverék+fürtös köles) és zöldeleséget (alma, saláta, ubi) is egyaránt. Nem szeretném elveszíteni őket.... Napi szinten elég sok időt töltök a megfigyelésükre. Igaz lakásban és kalitkában (nagyméretű!) tartom őket, de napi 2-3 órát kint vannak. Ha az időm engedi akkor még többet is. Ha otthon vagyok kalit ajtó nyit, ajtó becsuk:)....