Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 8424 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407 ... 422  Következő
Szerző Üzenet
Bronz fokozatú IDRE díjas

Hozzászólás 2009 feb. 15, 11:12 
Helló!

Sajnálom, hogy TE úgy értetted, hogy neked céloztam amit írtam, mert csak egy veszélyre szerettem volna felhívni a figyelmet, melyet sokan "szándékosan" követnek el. Mivel tudom- mert tudok olvasni-, hogy most szeretnéd elkezdeni a madarászatot, én ezt csak azért írtam le, hogy nehogy beleessél a csapdába, melyben nagyon sok "elismert madarász vergődik", de ezt Ők választották, és lehet, hogy ez nekik nem csapda, hanem tudatosság. Én elnézésedet kérem, hogy ezt pont itt írtam le, de ezt személyesen nem neked szántam, hanem mint egy "általános jelenséget" írtam le. Úgyhogy BOCS!!!
Kívánom neked, hogy nagyon sok örömödet leld a madarászatban, mert jól érezted, hogy egy csodálatos szenvedély. Sok sikert!
(Vérnyomás ügyben meg keresse meg orvosát, vagy gyógyszerészét...No ez csak vicc volt, és mégegyszer elnézést!!)
:08:

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2009 feb. 15, 11:10 
Szia,

Kuviknak rengeteg keserű tapasztalata van már az érintett dologgal kapcsolatban. Nem hiszem hogy megbántani akart volna, hiszen semmi oka sincs rá, egyszerűen csak nem értitek egymást, vagy pedig félreértitek.

Hozzászólás 2009 feb. 15, 10:18 
Igazad van neco! Nekem nem is emiatt ment fel a vérnyomásom, hanem kuvik itt írt hozzászólása miatt:

http://www.idre.hu/forum/viewtopic.php?t=503

"Nem akarok beleszólni, de ha valaki elkezd számolgatni, az jobb ha el sem kezdi a madarászatot, vagy mielőtt számolna hagyja is abba az egészet"
"Persze, ha valakinek csak azért kell a madár, hogy "kupeckodjon" az más kérdés. (Mert sajnos még "jónevű" madarásznak kikiálltott "kollégák" is sokszor ezt a műfajt választják.A madár az csak "sokadrangú" kérdés a "madarászatukban."(!!!)) Sajnos, elég sok van belőlük.(!!!)
"
Ez egyértelműen nekem szól, bár nem tudom mivel váltottam ki ekkora ellenérzést. Vagy ennyire naív lennék? Azért regisztráltam be, mert hetek óta olvasgatom a fórumot és rengeteg hasznos információra tettem szert. A fűtés azért érdekelt, mert komfortosabbá szeretném tenni a madaraimnak a téli napokat. Sokan egyáltalán nem fűtenek, mert azt mondják hogy elviselik a madarak a hideget. Elviselik!!! Ez igaz de biztosan jobban éreznék magukat, ha lenne egy kis fűtés. Amit te is írtál az a kb. 5ezer forint havonta az elég baráti ár, főleg hogy így te akár 20 fokot is tudsz biztosítani a madaraidnak.

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2009 feb. 15, 8:49 
Nagy Tamás írta:
kuvik írta:
Sziasztok!

És ne felejtsétek el, hogy volieres tartás esetében valódi tenyésztésről nem is beszélhetünk.(!) Ha valaki próbálta már, az tudja, hogy miért írom ezt le, és ez bizony a hullámos esetében valós jelenség.

Szia!

Kuvik itt arra gondolt (szerintem), hogy azért nem lehet "valódi tenyésztésről" beszélni volieres tartás esetén mert, egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy melyik fiókának melyik (ki?) az apja.
...

Gumisember írta:
....Miért kell kapásból támadni az embert? ....

Arra gondolt, nem támadott senkit, és még igaza is van. :wink: A huli' tojó szívesen kefél félre. Ha van hím ami hajlandó megetetni, és kicsit udvarol neki már meg is állt. De ha nem komoly színtenyésztésre mész, hanem csak hobbiból költögetnek a röpdében, ennek nincs jelentősége.

http://rollercanary.hupont.hu/

Valódi név: Nagy Tamás

Hozzászólás 2009 feb. 15, 8:21 
kuvik írta:
Sziasztok!

És ne felejtsétek el, hogy volieres tartás esetében valódi tenyésztésről nem is beszélhetünk.(!) Ha valaki próbálta már, az tudja, hogy miért írom ezt le, és ez bizony a hullámos esetében valós jelenség.

Szia!

Kuvik itt arra gondolt (szerintem), hogy azért nem lehet "valódi tenyésztésről" beszélni volieres tartás esetén mert, egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy melyik fiókának melyik (ki?) az apja.
Ha mégis megpróbákozunk, akkor olyan madarakat kell összeválogatni amelyek mind hordozzák azt a tulajdonságot (nem közeli rokonok,vagy egyáltalán nem rokonok) amelyet mi szeretnék a fiókákon is látni.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Nagy Tamás 2009 feb. 15, 9:23-kor.

Hozzászólás 2009 feb. 14, 22:19 
kuvik írta:
Sziasztok!

Szia!

Ha egy kicsit visszaolvasol, akkor láthatod milyen indíttatásból szeretnék papagájokat tartani. Nem célom hogy kupec legyek. De senki nem úgy kezdte (gondolom) hogy a világrajött és rögtön profi madarász. A fórumot olvasgatva láttam, hogy egyesek milyen szaktudással rendelkeznek. Erről én egyenlőre csak álmodom. Valahogy mégiscsak el kell indulni nem? Ti évek, évtizedek óta ezt csináljátok nektek ez természetes. Miért kell kapásból támadni az embert? Írd le hogy te hogyan kezdted és én abból okulni fogok és megfogadom a tanácsaitokat.

Üdv!

Hozzászólás 2009 feb. 14, 20:41 
Valószínüleg nem zavaráják majd egymást. De a két hím sokat fog egymásnak udvarolni rácson keresztül, szerintem. Különösen akkor amikor a tojók már kotlanak.

Hozzászólás 2009 feb. 14, 20:11 
sziasztok!

olvasgatom a hozzászolásaitokat! nagyon érdekes és tanulságos!
Kérdés: Ha tenyész kalitban vannak , akkor ha egymás mellett van
két kalit és köztük rács van , az nem zavarja a párokat?
szal értitek ugye? :)

Hozzászólás 2009 feb. 14, 19:03 
Sziasztok!

Hozzászólás 2009 feb. 14, 14:41 
Gumisember írta:
Igen egy fórumnak pont ez a lényege! A tudás megosztása. Szóval többen is megjegyeztétek hogy célszerűbb külön kalitokban a költő párokat elhelyezni. Mondjuk logikus hogy a legkevesebb zavarásra van szüksége egy kotló tojónak. A fiatalokat pedig röpdében együtt a szaporulatot. Igazság szerint ez az ami még gyerekkoromban megfogott az egészben hogy egy nagy helységben sok-sok színes madár. 8-10 évesen láttam először ilyet és azóta sem hagy nyugodni a gondolat hogy nekem is kell egy volier. Mostanra alakult úgy hogy tudok normális körülményeket biztosítani.

Hoppá van egy ötletem akkor a tenyésztés alatt tartsd őket kalitkában pihenőidőszakban (alap esetben ez úgyis hosszabb) tartsd őket volierben illetve a leválasztott kicsiket is tarthatod ott! :wink:

Hozzászólás 2009 feb. 13, 22:48 
Igen egy fórumnak pont ez a lényege! A tudás megosztása. Szóval többen is megjegyeztétek hogy célszerűbb külön kalitokban a költő párokat elhelyezni. Mondjuk logikus hogy a legkevesebb zavarásra van szüksége egy kotló tojónak. A fiatalokat pedig röpdében együtt a szaporulatot. Igazság szerint ez az ami még gyerekkoromban megfogott az egészben hogy egy nagy helységben sok-sok színes madár. 8-10 évesen láttam először ilyet és azóta sem hagy nyugodni a gondolat hogy nekem is kell egy volier. Mostanra alakult úgy hogy tudok normális körülményeket biztosítani.

Valódi név: Czinege István

Hozzászólás 2009 feb. 13, 20:51 
Sziasztok.
A Kynyoo és a Nagy Tamás által leírtak az én eddigi (11-év)tapasztalatom alpján apró "hangya faroknyi" eltérésekkel mindenkinél kell, hogy működjön, és szerintem működik is. A hobbi működése:Kynyoo igazad van elég komoly befolyásoló tényező a lakó hely pl: a börzék távolsága. Összejönnek többen egy kocsira már javul a helyzet, most 15.én Szentesre egy kocsival megyünk 5-en. Sikerült 1-2 év alatt kialakítanom pár-általam normálisnak -korektnek megismert kereskedővel egy olyan kapcsolatot,hogyha van madaram a részükre jelzem valamelyiknek ha kel neki és megeggyezünk jön,ha nem jelzem a másiknak. Nem mindig ilyen egyszerű de működik. Eljöttek hozzám és szétnéztek, mielőtt bármit is vittek. Ez mellet még persze járok börzékre is (Monor-Szentes-Kecskemét)az utóbbi a legegyszerűb mert kecskeméti vagyok. Megválogatom milyen minőségű madarakat állítok párba.
Madarak ára:1200-1500-Ft os áron keltek el a madaraim(hullámos)a lakásomról,egy-két alkalommal börzén is.Max.3-költést engedek nekik.Indítás február végefelé-odút március elején kapmak.A hőmérséklet 0+5 c fok,fölöttük fűtök a zebrákra és a sirálykákra(természetesen télen). Leválasztás 5-8 nap.Üdv. madár. :)

Hozzászólás 2009 feb. 13, 9:10 
Sziasztok!

Az előző témához szeretnék hozzászólni illetve leírni pár dolgot mi hogyan működik nálam!
Először is a hobby mennyire tudja magát fenntartani magát az attól is függ ki hol lakik és mennyit hajlandó utazni a madaraival! Illetve hogy milyen a madarainak minősége! Sajnos nem ritkán lehet találkozni olyan hullámosokkal amik nem nagyobbak vagy nem sokkal nagyobbak egy kanárinál!
A hullámospapagáj kérdés országos szinten elég nagy kátyúban van hiszen a kupecek és a semmivel nem törődő madártartók nyomják le a madarak árát egy egy börzén! Nos ha mindent megad egy tenyésztő a madarának és úgy bánik vele (2-3 költés/év) akkor nehéz a fiókákat 6-800 forintos áron kitenyészteni!
Nálam idén vannak először fűtetlen helyen a madarak ami azt jelenti hogy a legalacsonyabb hőmérséklet -2 fok volt náluk! Erről nem tudok nyilatkozni érdemben hogy jó vagy nem jó!
Nálam a madarak indítása kb egy hónap múlva lesz! Én páros kalitkában tartom őket és a két kalitka között vannak az oduk így nem tudják egymást piszkálni a madarak! A volieres tenyésztést nem tartom a legjobbnak és erre már soroltatok fel pár okot!
A leválasztás mindig akkor szoktam amikor megfújom a fióka sejhaját és már összefüggő toll van rajt és nincsen tok akkor már felkészült a fióka az önálló életre!
Nálam még nem fordult elő hogy akár egy későbbi leválasztáskor a szülők bántották volna a fiókákat! mondjuk én a tojókat eléggé szelektálom csak a jól nevelőket tartom meg és mindig új hímeket veszek inkább!
Na röviden ennyi!

Hozzászólás 2009 feb. 13, 8:21 
Szia Madár!

Én sem azt írtam, hogy azonnal le kell választani a fiatalokat,hanem azt, hogy amint lehet. Akkor választom el a kicsiket amikor már látom, hogy magabiztosan repülnek és esznek önnálóan ez kb 5-10 nap az odu elhagyása után. Az biztos, hogy minden fiókának kirepülés után szüksége van a szüleire. Ez az idő fajonként változik.
OFF A nimfákat van amikor 3 hétig is a szülők mellet hagyomOFF

Hozzászólás 2009 feb. 12, 23:30 
Köszönöm a tanácsokat. Igyekszem a leírtak szerint eljárni és lehetőség szerint különrakni idővel a fiatalokat.

Hozzászólás 2009 feb. 12, 21:31 
Nagy Tamás írta:
Szia Madár!

Én is kolóniában tartom a hullámosokat már egy jó ideje. Nos én ezt a "fiatalok is maradhatnak a szülőkket" dolgot nem javasolnám! Gondolom te is tapasztalatd, hogy a fiatalok csak zavarják a szülőket, jobb leválasztani és külön tenni őket amint lehet. A fészekdulás nálam még soha nem fordult elő <koppkoppkopp>.
A taktikám, az hogy minden éveben fatal párokat rakok össze egy nagyobb kalitkában így "nőnek fel", mivel már fiatalon együtt vannak megszokják egymást és már itt kialakul a tojók közötti rangsor. Általában a két legeredményesebben költő madarak tojó fiókáit hagyom meg és mindig idegen hímeket hozok.

Amikor a röpdébe kerülnek enyhe harcok előfordulank, de nem vészes. Egész évben az első odufoglalás után nyugott és probléma mentes a költés. Az biztos hogy egy csapat költő madárhoz idegen vért csak hímekkel érdemes megpróbálni, vagy az ott nevelkedett tojók közül meghagyni egyet.

Mindenki máképp csinálja, nekem ez bevált.

Üdv!

Szia Nagy Tamás.
A kirepülés után pár napig azért nem árt a fiatal madarakat a szüleikkel hagyni mert még etetik őket mire leválasztódnak,(nem hetekig, a hullámos). Nem tudok olyan papagáj fiókról amely a kirepülés után azonnal önálló. A többi oké. Üdv. madár. :) UI.Egyértelműbbé teszem a témát az előző írásomban.

Hozzászólás 2009 feb. 12, 21:16 
Sz írta:
Sziasztok
Ha levágatom a papagájomnak a szárnya végét mennyi idő alatt és ugyan úgy nő vissza?

Szia Sz.
Ha bármilyen madárnak levágsz a szárny vagy bármely tolából, azt a madár szervezete nem érzékeli. Így az a toll csak akkor nő ki ha eljön a vedlés ideje és a vedlés folyamata eljut a bizonyos tollig. Ha viszont kihúzod a tollat a hiányát érzékeli a zservezet és függetlenül attól, hogy eljött-e a vedlés ideje ki nől az új toll. A toll kinövésének ideje változó-madara válogatja.Üdv. madár :)

A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára madár 2009 feb. 12, 21:40-kor.

Hozzászólás 2009 feb. 12, 21:04 
Szia Madár!

Én is kolóniában tartom a hullámosokat már egy jó ideje. Nos én ezt a "fiatalok is maradhatnak a szülőkket" dolgot nem javasolnám! Gondolom te is tapasztalatd, hogy a fiatalok csak zavarják a szülőket, jobb leválasztani és külön tenni őket amint lehet. A fészekdulás nálam még soha nem fordult elő <koppkoppkopp>.
A taktikám, az hogy minden éveben fatal párokat rakok össze egy nagyobb kalitkában így "nőnek fel", mivel már fiatalon együtt vannak megszokják egymást és már itt kialakul a tojók közötti rangsor. Általában a két legeredményesebben költő madarak tojó fiókáit hagyom meg és mindig idegen hímeket hozok.

Amikor a röpdébe kerülnek enyhe harcok előfordulank, de nem vészes. Egész évben az első odufoglalás után nyugott és probléma mentes a költés. Az biztos hogy egy csapat költő madárhoz idegen vért csak hímekkel érdemes megpróbálni, vagy az ott nevelkedett tojók közül meghagyni egyet.

Mindenki máképp csinálja, nekem ez bevált.

Üdv!

Hozzászólás 2009 feb. 12, 20:42 
Szia Gumisember. Az általad leírt röpdeméret az én tapasztalatom alpján megfelel hullámosok kolóniában való tartására. Természetesen behatárolt létszám mellet, mert az nyílt titok, hogy költéskor a hullámos tojók eléggé agresszívak egymással szemben. Elsősorban a saját nemükkel-akár az elpusztításukig is elmennek, kirámolják egymás fészkét. Ezt az agresszív viselkedést fokozza a madarakkal túlzsúfolt röpde. Odút többet érdemes felrakni 2-3 db-al mint ahány pár madár van a röpdében. Lehetőleg egyszerre érdemes betelepíteni a madarakat, a később bekerülőt mindig kiszúrják és piszkálják. Az estek nagy százalékában hobbinak indul a dolog, majd később ez változhat. Egy hobbit is lehet úgy csinálni-művelni és érdemes is, hogy az lehetőleg eltartsa magát-néha még egy kis plusz is jöhet belőle. A feleségek is jobb szemmel néznek a hobbinkra és ránk is. Az elkészült röpdédben
8-10pár madarat is elhelyezhetsz mert melletük még elfér a remélt szaporulat is, ameddig le nem lesznek választva-de csak addig. Én is kolóniában kezdtem a hullámost és a zebrapintyet tenyészteni de később átváltottam a páronkénti tartásra a szín össze keveredések veszélye miatt.Üdv madár :)

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára madár 2009 feb. 12, 21:38-kor.

Hozzászólás 2009 feb. 12, 20:08 
Gumisember írta:
Sziasztok!

Én is madarászkodásra adtam a fejem. 7végén elkészült a röpde, kb. 3,5 hosszú, 2 széles és 2 magas teljesen zárt akár fűteni is tudnám. Tavasszal kiegészítem egy külső röpdével is. Régi vágyam volt ez de csak most lett alkalmas helyem a tartásra. Úgy gondoltam hullámossal kezdek mert arról van némi fogalmam (gyerekkoromban egy pár folyamatosan költött nálam) és "kezdésnek", tapasztalatszerzésnek jó lesz. Tehát volier kész, lefertőtlenítve. Lassan jöhetnek a madarak. Inkább hobbiként szeretném mint a pénzszerzés miatt, bár nem szeretném ha a családi kassza rövidebb lenne a madarak miatt, ezért eladni is szeretnék legalább a fenntartási költségeket megteremteni. Mennyire lehetséges ez? Mármint hogy necsak vigye, hanem hozzon is valami pénzt, legalább 'nullszaldósra'. Olvasgattam a topik-ot és láttam van jópár aki nagyon vágja a témát. A véleményetek érdekelne. Úgy gondoltam négy-öt párral kezdenék. A többi majd alakul.

Üdv! Gumisember.

Szia Gumisember!

Nos a hullámosoknak nagyon elég egy ekkora röpde, szerintem 15 pár is simán elférne egy ekkor volierben, persze kezdésnek elég 4-5 pár is (aztán úgy se fogsz megálni :D ). Télen ha fűtesz is nekik elég annyira, hogy a vizük ne fagyjom meg, ilyenkor ne költesd őket, nekik is kell a pihenő!

Az anyagi kérdésedre amint látom nem sokan szeretnének választ adni, megértem őket. Az biztos hogy a madarászat egy olyan befektetés ami sok időt, türelmet,odafigyelést stb- t igényel.
Ha jól csinálod nullára ki tudsz jönni, nekem még 1-szer sem sikerült, ez lehet az én bénaságom is. Nekem a madaraim azért vannak, hogy szeressem őket és örömet okozzanak nekem, nem pénz miatt.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 8424 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407 ... 422  Következő