Csicsörke írta:
Zottan írta:
G2 írta:
Egy adott terület vadállományát a predátorok szabályozzák, ha sok van az sem jó, ha kevés van az sem.
Manapság inkább a vadászok, mert a predátorokat már jól beszabályozták...
nagyon úgy tűnik, hogy ma már a természet is mesterséges...

egy kis eszmefuttatás a Raptor-levlistáról a ragadozómadár gyérítési témában:
Subject: [Raptor] osztrák megoldás
"Sziasztok!
Tegnap este átrágtam magam azon a tanulmányon, ami az ausztriai ragadozómadár gyérítés megalapozásáról szól. A következőket szeretném hozzáfűzni:
A tanulmány viszonylag pontosan taglalja a jogi hátteret, felsorolva az összes ide vonatkozó EU-s szabályozást. Megemlíti azt is, hogy ezektől a szabályoktól az egyes tagállamok indokolt esetben eltérhetnek, a veszélyeztetett fajok gyérítése bizonyos esetekben engedélyezhető. Ez hazánkban azt jelenti, hogy pl. közérdekből, közegészségügyi okokból lehetne ilyesmit engedélyezni, de csak akkor (és ezt az osztrák anyag is többször pontosan megemlíti) ha a semmilyen más megoldás nincs! (de hogy pontosan mire, mi az igazi probléma, az az elején nem derül ki...)
Namármost!
Az Alsó-ausztriai vadászszövetség végzett több évre visszamenően a két szóban forgó fajra állományfelmérést, ez adja az alapot a gyérítéshez, illetve az, hogy fel van sorolva (!!!) hogy mely fajok szerepelnek pl. a héja zsákmánylistáján. Százalékos arányokat nem találtam, de pl. megemlíti, hogy a héja kerecsensólymot is zsákmányol, ami veszélyeztetett faj, ezért tv-i károkozása is jelentős... Az állományfelmérésben résztvevők fajismerete és madártani tapasztalata ismeretlen, így nem csoda, hogy héja esetében még olyan élőhelyen is 6-8 pd / 10 km2 sűrűséget "számoltak", ahol 85% mg-i terület, és 15% erdő van csak. GONDOLJATOK BELE!!! EGY 3,3 x 3,3 km OLDALHOSSZÚSÁGÚ NÉGYZET ALAKÚ TERÜLETBEN 8 HÉJA!!!!!! ÍRJON NEKEM, AKI MÁR LÁTOTT ENNYIT (átlagosan!!! tehát ennél több is lehet!!!!)
Ráadásul sok esetben semmi különbség nincs az egyes évszakokban megfigyelt pd. számok között, márpedig tudjuk, hogy akár az ölyvek, akár a héja pl. ősszel nagyobb számban fordulhat elő bizonyos helyeken, míg költési (pláne kotlási) időben szinte "eltűnik".
Már a fentiek miatt is komolytalannak tűnik az anyag.
Még megdöbbentőbb, mikor azt taglalja, hogy a vadászok (egyben földtulajdonosok, ausztriában ugyanis ténylegesen a földtulajdonhoz kötött a vadászati jog, a minimális vadászterület nagyság 200 ha !!!!) szóval a vadászok évente mennyi - millió - eurót költenek élőhelyfejlesztésre, vadbúvók, apróvad rejtő helyek kialakítására, de ez egy ökológiai csapda a vad számára, mert ott feldúsul a számuk és nagy mennyiségű ragadozót vonzanak, ami aztán hatalmas mennyiséget megzabál belőlük (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
TEHÁT EZÉRT VAN AZ EGÉSZ!
Szerintem meg azon kívül, hogy ismeretlen a majdani elejtők fajismerete, komolyabb veszélyt jelent, ha ezt a precedenst (és benne a tanulmányt) a hazai vadászok is a zászlajukra akarják tűzni!
Konklúzióm: MINDENKI, AKI EZT KOMOLYAN GONDOLJA, KAPJA BE AZ ÖSSZES .....T!
VM"