Na gondoltam hogy ma éjjel litániát írok....
Nem baj, majd részletekben ha valami d'ógom lesz.....
Kaja...
Már ezerszer le lett írva ami lényeges. Nagy vonalakban 30-40% repce, 40% fénymag, a többi lisztes és olajos felesben. De ez emigyen van a legtöbb színmadárnál is. (tán a pirosakat kivéve)
Lágykaját mindegy hogy gyárit vagy házit, nem lényeges....mint a színrigóknál.
Én mostanáig házit etettem (tojás, répa, kex, mák, héjpor), tavaly kevertem bele először gyári orlux "fűrészport" 1 tojásra két evőkanálnyit. Júniustól witta mollent ugyanígy. Idén próbálom először szárazon a witta mollent.
Szerintem ez nem is igazán lényeges. Száz eredményes szaki, százféle recipét mondana.....mint a színrigóknál
Hogy mennyit? Ez a madár igényeitől függ, de ezt Te is jól tudod. Van ame'lik egy kiskanál keveréktől is hízik, van amel'iknek adok +néhány szem kendermagot néha hogy bírja a gyűrődést....mint a színrigóknál
Azt vettem észre, hogy a több melaninnal rendelkező rollerek hajlamosabbak az elhízásra. Te is említetted, hogy a zöld Shydow hím pillanatok alatt elhízott nálad. Ilyen szempontból szélsőségesebbek, mint a színmadarak.
Költés alatt a nevelőkaja igény szerint, a magkeverék szintúgy. Ha egyedül nevel a tojó ez jár néki....mint a színrigóknál
Leválasztott kölköknél minden-minden ugyanúgy mint a színrigóknál....
A felkészítés alatt fele alapkeverék, fele repce a normál kondiciójúaknál, a göthösek kapják a normált esetleg + kendert+ fűrészport, a dagik csak repcét. Most megkérdezed hogy a dagiknak az olajos repce miért jó? erre én mega'sszondom, hogy eddig még minden elhízott versenyrigót sikerült lefogyasztanom repcével.
Zöld, csíráztatott mag, gyommagvak, gyümölcsök ahogy és amikor a színeseknél, kivéve a versenyrigóknak a felkészítés alatt. Oda nem, oda csak néha egy kis alma októbertől-novemberig.
Amit én észrevettem, és kiemelnék, több köztük a szélsőségesen hízékony, és a szélsőségesen gyors anyagcseréjű madár mint a színesek közt. Sűrűbben kézbe kell venni őket emiatt.
(de lehet, hogy én b@..m el a takarmányozást?!)
(Nyíri Feri említette, hogy ő évek során szelektált ebből a szempontból homogén, tehát nem hízékony állományra. Nálam ez nem megy. Van több q..a jó madaram, ami az év felében jóformán csak néhány szem fénymagot kap. Nélkülözni nem tudom, és nem is akarom a tenyésztésben ezeket. Majd talán 20-30 év múlva már figyelni fogok erre is....

)
Összefoglalva szerintem a kaja kevésbé lényeges, mint ahogy azt sokan gondolnák. Ebben nincs semmi rafinéria.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Minek későn indítani, ...érettebb a decemberi tojó stb...
Minek neked a versenyen szereplő, márciusra 11 hónapos hím mellé decemberi, 16 hónapos tojó?!?
Széthúzódik az egész költés 6 hónapra, elhúzódik a vedlés, decemberben majd márciusban külön fűtés, világítás, más-más takarmány... BBBRRRR....
Meló mellett nekem elég ebből 3-4 hónap, de mindenki csinálja ahogy gondolja....
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Még egy gondolat a tenyésztéshez, ha már így belelendültem...
Első évben én csak 1-2 tojóval rakom össze az első éves hímeket. Ebben az évben kiderül milyen nótafákat képesek csinálni, mit örökítenek a legények. Második évben próbálok a jól örökítőktől 3-4 tojótól, minél több, lehetőleg egykorú fiókát fogni.
Egyszerűbb kezelni, összehangolni a bandát ha egykorúak, ha azonos fejlődési szakaszban vannak a harmonizáló madarak. És persze emigyen lehet igazán észrevenni, hogy a remélhetőleg 8-10-12...20!!!

rokon kan kölökből mel'ikek harmonizálnak egyáltalán.
Szintén a felkészítés miatt célszerű ha csak 2 eresztést hagyok a madaraknak. Októbertől egyszerűbb kezelni az egész bagázst.
Mint lejjebb írtam ezzel próbálkozom. Eddig csak 2-3 igazán jó csődör dolgozott nálam minden évben. Idén először szuper mind a tíz. Ezekből 3 tuti, remek énekeseket tud csinálni, ezek tavaly, tavalyelőtt már bizonyítottak.
A többiről idén majd kiderül mire képesek.
Így csinálom egyenlőre, oszt hogy idén hogyan lesz, bejönnek-é a d'ógok az már nem biztos!
...és persze azt javaslom néked is: oskolázd be az ifjoncokat, hozd el legalább egy versenyre hogy minősítve legyenek, mert ez mutatja merre k'öllene menned jövőre. (Kinyónak persze nem javaslok semmit, Őt a németek majd eligazítják.

)
-----------------------------------------------------------------------
Most a jól végzett munka örömével végigolvasom eme firkálmányom, és hirtelen az az érzésem támadt, hogy tán hülyítessz engem'et André czimbora....
Szerintem ezen d'ógoknak a 99%-át Te tudod, hiszen nem vagy nyeretlen kétéves, és ezeket Dorombolótól Ikerig néhányan-néhányszor már lefirkantották.....
------------------------------------------------------------------
Varga Tibi kollégától meg várom-, és előre is köszönöm az esetleges kiigazítást-helyesbítést!
Dorombi majd vasárnap este jön....