Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232 ... 261  Következő
Szerző Üzenet
Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2007 szept. 19, 0:17 
Hát a kettővel, illetve hárommal lejjebb levő hozzászólásokhoz nincs mit hozzátenni, csak reménykedni lehet hogy figyelnek :cyclopsani: az "ujjoncok". (Ugye jegyzeteltek Gabe, Tangara meg a többiek? :lol: )

Tangara , lehet hogy rosszul látom a dolgot -ez esetben helyesbíts- de azt mondod van egy pár rollered. Jövőre meg viszel Dorombolótól (3-4 tojó 2-3 hím?) madarakat. Ezeket gondolom januárban, a verseny után kapod meg. Február-márciusban ezeket le tudod ültetni! Így azért számolhatsz már jónéhány fiókával .....
Ezekután hogy 10 tojód lesz 2009-ben vagy 20, az már azon múlik hogy kipaterolod e a többi fajta verebet a madárházból vagy sem. :14:
Különben kitől származnak a rollerek? Beazonosítottátok már Dorombolóval?

Gabe, a te madaraiddal mi a helyzet? Remélem ezzel a tojóval nincs gond? Az egyik legjobban költő madaram volt, nem is akármilyen vérvonalból...

Feri barátomnak meg abban igaza van , hogy jóval szélesebb tenyésztői bázis kéne, és komoly, hosszútávú tenyésztői munkát csak nagy létszámú állománnyal lehet végezni, ezek tények, ez nem lehet vita tárgya . De azért lehet szép eredményt elérni 4-5 tojóval is. Bizonyíték erre Robi esete, aki szintén csak néhány madárral dolgozott (ha jól emlékszem), mégis elcsente a koronát Doromboló fejéről egy évre. Az is igaz hogy ez a siker nem kis részben Doromboló érdeme volt, hiszen az általa tenyésztett vérvonal jutott el a bajnoki címig azévben is...
Különben Feri hogy állsz? Bestokiztad már a fiatal hímeket?

Üdv mindenkinek : neco

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára neco 2007 szept. 20, 2:34-kor.

Hozzászólás 2007 szept. 18, 20:55 
Szia Feri!
Jó hogy írod:- roller tenyésztést úgy 10 tojóval érdemes csinálni, de mondjuk aki ajándékba kapott egy párt, az azért tenyésztheti őket ? Nem? Mert én elhiszem, hogy tele se..el könnyü sz..ni, de momentán idén nem tudtam leakasztani tíz tojót. De bízom Dorombolóban, aki megigérte, hogy jövőre vásárolhatok az ő fiataljaiból. Addig marad az ajándékba kapott pár, amit ha sikerül jövőre fészekre bírni, nagyon fogok neki örülni. Annak meg főleg örülnék, ha lenne közte négy hím, amit indíthatnék. Kissrácként később pedig kamaszként csak álmodoztam, hogy egyszer nekem is lesz nagyapám féltett állományából egy igazi kanárim! Az öreg a csiri-buri madarait adta oda, amiket ő nem értékelt semmire, de nekem olyan kincs volt, amilyet egy tizenéves el sem tudott képzelni akkoriban (80-as évek). Előtte csak zebrapintyeim és sirálykáim voltak. Bár mondjuk most is van belőlük, de roller csak egy pár van. Meg néhány rizspinty, amandína, és glosztik. No de majd jövőre!! Remélem összejön! Üdv Tangara

kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2007 szept. 18, 17:11 
Szia iker !
Nagyon jól összefoglaltad a roller tenyésztés lényegét ! ...Engedelmeddel hozzá tenném még, hogy a párok összerakása előtt az értékmérő tulajdonságok alapján túl, a konstitucionális állapot vizsgálata, az egészséges egyedek kiválasztása is fontos kérdés, amit barátainknak, leendő kollégáknak szintén el kell hogy mondjunk ! ....És ez kapcsolódik a kérdésedhez, miszerint a kondicionális változások meghatározóak a tréningezési és a tenyészidőszak alatt is....
Fejezzük előbb be a tenyésztéssel kapcsolatos kérdést...
A költés indításakor - ami már nem aktuális - a tojó kissé zsíros begykörüli és hastáji részekkel kell, hogy rendelkezzen, ami nem azt jelenti, hogy az ettől eltérő állapotuakkal nem lehet tenyészteni, hanem azt, hogy az optimáli eredményt csak ezek a tenyésztojók tudják garantálni.
Ezzel szemben a hímek zsírmentesek, kissé felhúzott hasúak és kifejezett nemi jelzővel rendelkeznek....A kövér hímek lusták, a soványak gyengék a jó megtermékenyítéshez.
A tréning időszakában alapvető, hogy a madár teljesen kivedlődve, jó kondival, egészséges szépen fénylő tollazattal rendelkezzen.
A beiskolázás ezekben a napokban - hetekben történik amikor a röpdében düdörgő fiúcskákat egy szép napon kifogdozzuk és kis tréning kalitokba teszük át. Ez jó alkalom arra, hogy a kézbe vett madárkát átvizsgáljuk...Megnézzük a lábakat nincs e össze száradt ürülék az ujjakon vagy a gyűrűn. Nagyon óvatosan kell ezzel bánni, mert a kapkodás miatt könnyen eltörhetjük a kis lábát, aztán faraghatjuk a fogpiszkákókat a sínberakáshoz !... A körmöket is megnézzük, bár ebben a korban még a túlnövés normális esetben nem fordulhat elő.
Vizsgáljuk meg a szem a csőr és az orr környékét. A benövő tollakat csipeszeljük ki, a csőr túlnövését is korrigáljuk ha kell.
Fujjuk fel a hastájéki rész pihetollait és értékeljük a látottakat. Ha szép bőrszínű az egész hasfal borítása akkor vagyunk a kivánt szinten. Ha a has tulságosan beesett, esetleg barnás-fekete árnyalatú, akkor a tápcsatorna heveny vagy már akkut betegségéről lehet szó.... A fiatal hím, ha sárgállik a zsírlerakódástól hason, sőt még a begytájon is, akkor komoly eredményt az énekversenyre felkészítésben nem várhatunk tőle.....A túlkondicionált madarak általában harsányabbak, keményebbek, az alulkondicionáltak pedig csak nyikorognak....Szóval nehéz eltalálni az optimális állapotot mely ráadásul egyes egyedeknél más és más !...
Ettől szép a verseny, mert vann benne egy jókora meglepeté adag is amitől vagy a mennybe repülünk, vagy a falra mászunk !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :roll:

IDRE tag
Valódi név: Iker Ferenc

Hozzászólás 2007 szept. 18, 14:07 
Üdv Mindenkinek!

Ahogy itt olvasgatom a topikot, kezdenm érezni, hogy a közelgő verseny szép lassan emeli a Sporttársak adrenalin szintjé! Ez így is van jól!

Az az időszak, ami most következik a rollerezés lényege! Korábban már írtam, hogy ez egy jól tenyészthető igazi kúlturmadár.

A tenyésztés azt jelenti, hogy nem csak úgy összerakok egy pár madarat és örülök, ha lesz fiókám, hanem tudatosan megtervezem, hogy hogyan párosítok! Természetesen vannak fajok, ahol már maga a szaporítás is nagy szám, persze. De a kanárit már kb 500 éve tenyésztik!

A tenyésztés egyik fontos eleme az egyedi megjelölés: lásd gyűrü. Ez meg van oldva. A másik az egyedi érték meghatározása. Ez pedig esetünkben a versenyen elért pontszám! Kell-e ennél több és szebb?

Tehát most elkezdjük a madarak felkészítését: ez évben a tenyésztőnél kelt és zárt gyűrűvel ellátott madarakkal lehet nevezni, 4 hím ad egy kollekciót.
A felkészítés vége a verseny. És ott derül ki mire volt jó az egész éves munkánk!!!

Ezért szoktam azon véleményemet hangoztatni, hogy rollert tenyészteni lehetőleg 10 körüli tojóval ( vagy többel) érdemes, hiszen akkor van miből válogatni.

Doromboló! Te milyen időközönként ellenőrzöd a tréningező fiatalok kondiját?

üdv mindenkinek!

Hozzászólás 2007 szept. 17, 21:25 
Szia Doromboló!
Sajnos -legnagyobb bánatomra - nincs fiatalom tőlük, mert tenyész szezon után kaptam őket. De jövőre szeretném, ha lenne fészekalj, amivel nevezhetnék én is. Üdv Tangara

Hozzászólás 2007 szept. 17, 17:10 
Ááááááá! ..Én sem áááááááááááááá!!!

Hozzászólás 2007 szept. 17, 10:44 
doromboló írta:
... Mi, akik versenyeztetjük a madarainkat azért tréningezünk, hogy egy két ponttal mélyebb hangokat kényszerítsünk ki belőlük ! ...

Meg persze azért, hogy szegény bírónak ne kelljen órákat várnia hogy megszólaljanak a madarak. Az a szerencsétlen bíró, aki Kuzmi videóján kínlódik a madarakkal nem is tudom hogyan tudta lepontozni a szereplő kollekciót.
Emlékszem, mikor Dorombolónál először hallottam rollert énekelni. November közepe, vége lehetett, tehát még jócskán nem a tökéletesen telt, mély, folyamatos nótát fújták a madarak. (Az sem volt gyenge előadás, de ezek a hangok december közepére jelennek meg tökéletes harmóniában. ) Viszont annak nagyon a hatása alá kerültem, hogy a szereplésre kitett madarak két perc hangolás után lelkesen daloltak felfújt torokzacskóval. Ennek látványa nagyon komoly vizuális élmény volt számomra. És még azóta sem tudok betelni az ülőpálcán toporgó lelkesen éneklő hímek látványával.

(Ugye hogy nem vagyok elfogult? :) )

Hozzászólás 2007 szept. 17, 7:58 
Szia Tangi !
Az öreg rollerokkal már nem kell foglalkozni. Ha már be lett vonva a tenyésztésbe soha nem lesz olyan hangja mint az első évében, a díjazáskor volt...Egyébként az téves, hogy a rollerokat egyáltalán kell iskolázni ! NEM ! Mi, akik versenyeztetjük a madarainkat azért tréningezünk, hogy egy két ponttal mélyebb hangokat kényszerítsünk ki belőlük ! Ennek a tevékenységnek a hatását egy kívülálló nem is tudja értékelni, tehát a roller éneke akkor is kellemes, ha nincs iskolázva...Szóval a te öregjeidet felesleges erőszakolni, szép marad az ének, amennyire szép marad ! Azokat a versenyen nem kívánatos kis hangeltéréseket, amit a párzások kapcsán össze szedett a madár, már úgy sem lehet kitréningezni bele...
Azt viszont nem tudom, hogy idei fiatalod lett e ?...

Hozzászólás 2007 szept. 17, 6:40 
Ugyanis van kissebb kalitom, amibe külön tudom rakni a himeket, és el is lehet választani őket egy mástól, de mint mondtad a roller az más. És én erre lennék kiváncsi.

Hozzászólás 2007 szept. 17, 6:38 
Szia Doromboló!
Most, hogy lassan a vége felé járunk a vedlésnek, azt szeretném megkérdezni, hogy a roller hímeknek -- mondjuk a nem fiataloknak -- mikor kell elkezdeni a "meditációs" gyakorlatokat. Vagyis az énekeltetéssel kapcsolatban kérdeznélek.

Hozzászólás 2007 szept. 15, 15:10 
Perényi Laciiii !
Hoool Vaaaagy ??!!....Légyszi nézz át a másik kanári topikba mert megint távgyógyászatra lenne szükség......

Hozzászólás 2007 szept. 14, 16:58 
doromboló írta:
Kutya fajták közül is van akinek a Pitt bull a kutya nekem meg a magyar vizsla...

Nekem például a boxer! Tavasszal majd megpróbálom Csutak nevű tündéri boxos leányzómat bepároztatni a legjobb kanári hímemmel. Az lesz ám a tökéletes házikedvenc!
De hogy fogom a kölkeiket ősszel bepaszírozni a füttykalitba.....??? :75:

Hozzászólás 2007 szept. 14, 7:49 
Tangi, te nagyon jó ember vagy és szelid szíved van !!!
Minden nőnek ilyen melegszívű pasit kívánok !....Kátya ! Te vagy a nyertes !!!... :31:

Hozzászólás 2007 szept. 13, 23:47 
Szervusz Doromboló!
Igen, igazad van, hogy ritkábban néztem be, de igérem bepótolom a lemaradást! :30: Egyébként a roller hím már úgy néz ki, hogy a vedlés végén jár, mert úgy látom egyre többet röpköd a helyén, és ha odaülök hozzá a kalithoz válaszolgat a füttyögésre. Még énekelgetni nem láttam, csak akkor amikor hozzám került, akkor szép lassan, halkan mint egy nagyon finomhallásu tücsök kezdett pirregni, majd a pirregés hol föl, hol le vándorolt és úgy ahogy korábban írtad, olyan dududud-duu-du-du-val ért véget. De ez még a nyáron derekán volt, majd nemsokára jött a vedlés. Képzelheted, hogy be vagyok sz@rva már hogy ujra halljam!! Mindíg amikor bemegyek a madárszobába, az első hogy megnézem Carusot, mi a helyzet, jóreggelt, jól aludtál stb. Mint már mondtam is Neked nagyon megfogott a roller és már alig várom a következő szezont. A kalitokról köszönöm a felvilágosítást és ünnepélyesen megfogadom, hogy többet nem aggódom felőlük! :47:
Üdvelet mindenkinek Tangara

Hozzászólás 2007 szept. 13, 17:24 
Szeretett Tanguru barátom ! Nagy sajnálattal értesültem, hogy csak ritkán van időd benézni a "családi fészkedbe" mert éppen mostanában másik fórumokra vagy ráizgulva !?!?!?!?!?! Mert ha gyakrabban belénk olvasnál, akkor tudnád, hogy ....de neked újra leírom : tehát, hogy a mostani olasz szállítmányban nem volt premier kalitka, ezt később az E. Lajos is megerősítette. A fütty kalitok svájcban maradtak, ugyanis az összes kalit onnan indult volna az olaszokhoz, majd onnét hozzánk. Azt is írtam, hogy elnök úr lázasan készül a C.O.M. vezetői értekezletére, melyet az ő meghívására valahol nálunk fog megrendezni a hónap vége felé, azaz mostanában. Ha ez lebonyolódik, akkor a T. Sanyi ki fog menni velük Svájcba (vagy nem velük, hanem utánuk) és viszajövet elhozná a premirung kalitkákat, legalább is amennyi befér a mikrobuszba. De ezekből a kis szarokból több fér be mint amennyire szükségünk lesz...
Tangurukám ! Biztos, hogy marad hely a rollereknek életem...?!

Hozzászólás 2007 szept. 13, 9:55 
Azthiszem nem volt szerencsés felrakni ezeket a roller szerű énekeket, vagy akkor meg kell mellé hallgatni a csapperokat is, mert a gépi hangja annak is rosszabb, főleg a csirke tiprást, mikor a csirke seggére lépnek és rajtmaradnak pár pillanatig (pontosítás Gizmónak!)..Szóval mint ahogy régen is mondtam, nincs a rollerről forgalomban jó roller hang, ill. egyetlen egyet hallottam ami hasonlított a jóra, egy másik fórumon hónapokkal ezelőtt valaki ajánlott valakinek egy linket meghallgatásra, na az egész jó volt de nem emlékszem sajnos a részletekre...Mint ahogy korábban már leírtam, azok raktak fel hangokat akik értettek a lemez készítéshez, nem azok akiknek jó madaruk volt...Ezért írtam le, hogy ezekkel a forgalomban lévő selejtekkel ne tanítsák a madarakat, mert ha sikerül megtanulniuk akkor biztos az utolsó hely a versenyen...
Most jut eszembe a Zsolti írt egy butaságot, csak elfelejtettem rá reagálni, tehát, hogy a malinó örökli az éneket, a rollert meg tanítani kell !...Minden élőlény alapvetően genetikai kódokkal produkálja újra a szülők jellemzőit és ide az embertől a melegvérű, hidegvérű
állatoktókon át a növényeken keresztül az egysejtűekig kell érteni.
Azaz a roller is énekli a szüleitől öröklött éneket mégha az különféle külső ráhatások miatt változik is a hangzás...A Tanításnak akkor van igazán értelme, ha a szülőkről tudni lehet, hogy nem a makulátlan szinvonal képviselői voltak....Egyébként a megszokás nagy úr !!! Ha Te Zsolti idáigi életedben a rock zene rajongója voltál, nem foglak tudni bevonszolni sem egy filharmóniai előadásra.. Pedig elhiheted, hogy 100- szor igényesebb zene az, ezért hívják komoly zenének a másikat meg könnyű zenének !
Kutya fajták közül is van akinek a Pitt bull a kutya nekem meg a magyar vizsla...és sorolhatnám de nem teszem mert a végén akaratom ellenére megbántanálak...
A malinó egyébként a rollenek egy rockosabb változata, mondjuk egy rockopera.... A csőr itt is csukva van az ének alatt, tehát a hangok nem olyan élesek mint a csapperoknál, de sokkal nagyobb erővel fujja a madár, így az igazán mély hangok ami a roller énekébn a legcsodálatosabb elmaradnak..

Hozzászólás 2007 szept. 12, 17:27 
Most ki csókolózik kettőtök közül Te vagy a Zsuzsi, mert engem még férfi nem próbált megcsókolni...ezért aztán baleset sem történt !?..Hihi !! :13:

Hozzászólás 2007 szept. 12, 15:37 
Viszonzom a csókodat Doromboló.
Épp ma vitattam meg Gabesszal, hogy engem nem zavar a csip-csip hang. Lehet azért is, mert még jól állok a hallással. Egyébkéntis, hogyan tud csipogni még a kiscsirke ha ráléptek? :D
De elhiszem, hogy a roller ideálisabb mint a csapper.
Neco, kösz, hogy írtál.
Továbbkóldöm a csókot.

Hozzászólás 2007 szept. 12, 13:56 
Guminő efektus !...Élőben jobb !!!...
A szüleim zeneóvodába is járattak, majd ének-zene általános, közben már fúvos, majd szinfónikus zenekar, később rock együttesek következtek, gyermekkorom óta abszolút hallásom van és bármikor tudok "Á" nangot adni, még ma is !....Ezzel együtt csapperokat tenyésztettem csaknem 20 évig ! Ugyan ennyi ideje pedig rollert....
Tessék elhinni nekem, hogy el tudom dönteni, hogy a roller az a kanári fajta amelyik a leg jobban való a lakásban...sőt, a jótékony hatással is bír a megnyugodni kívánóknak ! A roller mély du-du-du- ja helyett a csapper erős csip-csip-csip- je olyan mint mikor valaki véletlenül rálép egy kiscsirkére....Ha tehát valaki arra kér, hogy adjak tanácsot, hogy mit tartson a lakásába, gondolkodás nélkül a rollert javasolnám. Vannak ezek között gyengébbek is természetesen mint pl. a Gabesz videóján az a kis tarka de a neco által ajánlott sem az igazi, bár, ha lehelkítod már közelíti az igazságot...
A világon semmi köze ahhoz, hogy a Margaréta hogy szereti a kis drágáit ! Én sem válnék el a feleségemtől, mert a haverom mutatna egy sokkal szebb csajt !.. Egyébként ha elválnék is, biztosan nem a szépség miatt tenném ! A Margó nyilván nem fogja lecserélni a drágáit még egy champion roller miatt sem ez nyilván való ! De attól még vitathatlanul a roller az ideális szobamadár, ha objektíve nézzük !
Mindenkit csókolok ! :40:

Hozzászólás 2007 szept. 12, 9:41 
Szia Gizmó! Jól mutatnak a madaraid a székelykapun! Ennél szebbek már csak Ti vagytok a pároddal!

Drága Margaréta! Persze hogy nincs harag, megbeszéltük már, egy kis élcelődés itt a kanárisok közt belefér.
Gabesz említette, és Doromboló is írt már azt hiszem róla, de azért én is megjegyzem: a roller valóban élőben az igazi. A varázs éppen az, hogy egy kollekció szinte sohasem énekli ugyanazt mint előző alkalmakkor. Ha gondolod hozzám is jöhetsz egy koncertre decemberben! Hátha sikerül Téged megtérítenem! :89: Pavarotti is élőben volt az igazi nem CD-ről, nem igaz?

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232 ... 261  Következő