Szia Rake!
Mivel lentebb emlitetted a torokatkát is, ezért elmondom, hogy nekem a gouldamandina páromat hogy sikerült helyre hozni. Tanácsként kaptam a tippet és bevált. Azt javasolták,ha észreveszem, hogy torokatkás egy madár, amit úgy tudok megállapítani, hogy az atkánál száraz "szörcsögést" hallok, ha a madarat a fülemhez tartom. És nem téveszthetem össze a megfázásos légcső atkával, mert a megfázásnál váladékozik, mint az ember, a tüsszögés mellé. Megelőzni csak kezdeti stádiumban lehet, úgy, hogy a madarat beleteszem egy papírdobozba, és befújok 2-3-szor egy kis Milbentod nevü gyógyszerből, amit állatorvosi rendelőkben, vagy nagyobb állatkereskedésekben be lehet szerezni. A dobozt bezárom, és kb 1 percig, nem tovább bent hagyom a madarat, hagy lélegezze be. Ezt addig ismétlem, hetente 1-szer, a külső cseppentést pedig a már említett Lighttel 2-szer, mig a madár helyre nem jön. És fontos hogy a kaliton át fújjuk be a madarat Milbentoddal , azon a napon amikor a madár nem kap kezelést. Ez több hétig is elhúzódhat. Reméllem a kanáriknál is működni fog.
|