Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 978 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 49  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2009 jún. 8, 21:49 
Szép estét!
Ma reggelre kikelt az egyik kicsi ismét! Előfordul olyan, hogy csak az egyik tojás kel ki? Még van ideje a másiknak is, de az egy kicsit furcsán néz ki! Mintha foltos lenne a tojás...

Ja és együtt van az egész csapat! Szülők és az előző költés két madara és semmi gond velük egyenlőre! Remélem nem is lesz!

Hozzászólás 2009 jún. 6, 8:22 
helló Zsolt! Abból semmi baj nem származhat ha idősebb a fiú ha már a lány is ivarérett! a majdani kicsikből párt összerakni szerintem nem a legszerencsésebb mivel unokatestvérek lesznek! de ha párba rakod öket és egészséges kicsik születnek akkor maradhatnak párban!

Hozzászólás 2009 jún. 6, 1:53 
Köszönöm a választ Gábor!
Még nem tudom a fiatalok nemét, de ha esetleg mindkettő lány lenne, akkor két idősebb fiú mellé rakhatnám őket!
Mit gondolsz, nem lenne a gond a korkülönbség? A fiaim 2-3 évesek. Illetve azok kicsinyeit párba rakhatnám majd idővel? Mármint, ha a két anyuka testvér... Szerinted ez genetikában gondot jelentene? Egyszerűen nem találok gerlést elérhető közelségben, akivel cserélni tudnék!

Zsolt

Hozzászólás 2009 jún. 5, 20:31 
helló Zsolt! kb 3/4-ed évesen lesznek ivarérettek jobban mondva akkor már udvarolgatnak, 1 évesen szaporodnak!

Hozzászólás 2009 jún. 5, 0:12 
Gábor: Abban biztos vagyok, hogy az ismerősöm nem választja le őket, mert amikor kaptam tőle, akkor vette ki mindet, csak a szülők maradtak vissza és egyiken sem volt még csak gyanús jel sem, hogy bántották őket! Bár lehet ez kivétel is, mint ahogy tudjuk... Ma mikor hazaértem megnéztem a fiatalokat, semmi nyoma, hogy bántották volna őket... Most, hogy itthon vagyok tudom őket figyelni sokszor napközben és fogom is! Amint az első jelét látom, hogy baj van. leválasztom őket, de egyenlőre nem! A következő tojások egy hét múlva kelnek menetrend szerint, így legkésőbb akkor leválasztom őket!

Az ivarérettségről tudsz valamit mondani? Mennyi idősen lesznek?

Zsolt

Hozzászólás 2009 jún. 4, 13:58 
Bagi:100% hogy bántják a kicsiket és szerintem annak az ismerösödnek is van egy másik kalitkája aibe a fiatalokat leválasztja! nekem 3pár van abból kettö tavaji madarkból egy pedig már elég öregekből, az öregebbek és az egyik fiatal párom már költött és mind a két párnál tapasztaltam a fiókaverést! megkérdeztem egy hozzáértő gerletartót és ö is mndta hogy vegyem el a kicsiket!

Hozzászólás 2009 jún. 4, 11:41 
Orsi: Te merre laksz, hol található az a tenyésztő? Nagykanizsától nagyon messze?

Gábor: Már van tojás is, több mint egy hete ülnek, de néha még etet az apuka! De csak nagyon ritkán! Viszont az nem 100% hogy megverik a szülők őket, ugye? Csak mert akitől én kaptam az első gerléimet ő kisebb helyen tart egy párt és általában 3 költés után, 6-osával adja el őket és sosem volt verekedés... Pedig azok tényleg kis helyen vannak összezárva! De biztos ami biztos, ha ma hazaértem akkor leválasztom őket!

Zsolt

Hozzászólás 2009 jún. 2, 19:20 
bagi, ha kb egy hónap után nem választod le a kicsiket akkor a hím elkezdi kergetni, verni őket! de benn is hagyhatod öket csak akkor nemigen lesznek ivarérettek mivel a hím elöbb vagy utóbb agyonveri öket! ha meg már tojás is van minél elöbb válaszd le öket!

Hozzászólás 2009 jún. 2, 11:21 
Szia Bagi!
Júni 27-én lesz Kecskeméten kisállatbörze,én el szeretnék menni rá.Ott lehet,hogy lesznek kacagók.Egyébként én tudok selyemkacagó tenyésztőt,ahonnan az enyémet vettem.Ha érdekel megirhatom.
A fiókákat akkor érdemes leválasztani,ha maguktól már egész szépen csipegetnek.Ilyenkor már a szülők sem nagyon hajlandóak etetni őket.Amúgy amég nem lesznek ivarérettek nem bántják őket!
Most nagyon a fészek körül forgolódik a pár nálam.Ma reggel is csomót ült benne a lány.Amúgy most az a tervem,hogy kicserélem a tojásaikat galambtojásokra(budapesti rövidcsőrü).Egy tenyésztőtől kapok tojikat :D .Most ezen kisérlezek!

Hozzászólás 2009 máj. 31, 22:40 
Szia Orsi!

Szívesen tartanék selymet vagy kontyost is, de nálunk (Nagykanizsa) senkit nem tudok a közelben aki foglalkozna kacagókkal, nagyon távol vagyok lehetőségtől! Talán nyáron, ha megyek haveromhoz Kecskemétre, akkor ott a galamb piacon lesz valami...

Nekem is volt ilyen, hogy csak ültek a tojáson és nem költötték ki, de később ugyan az a pár költött... Én megnéztem a tojásokat mindig mikor kivettem őket, és egyszer sem voltak fiasak! Nálam ez volt a gond, de nem tudom az okát... Ez nálam február végén jelentkezett, a tavasz beköszöntével költeni kezdtek! Bár a mostani tojásoktól félek, hogy nem lesznek fiasak... Nem tudom indokolni, csak ahányszor látom a tojásokat, mindig olyan érzésem van, hogy ezek nem tökéletesek! Pedig semmit nem látok rajtuk! Ma nagyon aranyosak voltak... Mikor anyuka leszállt a tojikról az egyik kicsi aki még velük van egyből ment a fészekbe és próbálta megülni a tojikat, de kettőt sehogy sem tudott lefedni... Babázott egyet! :d Pár héten belül lesznek megint tojásaid neked is, ne aggódj! Én úgy vettem észre, hogy olyan 5, max 6 hetente tojnak!

Jut eszembe, mikor kell leválasztani a kicsiket? Nem fogják a szülők bántani őket?

Zsolt

Hozzászólás 2009 máj. 31, 22:07 
Sziasztok,szia Bagi!
A börzéken pl.nagyon sokféle jelölőgyürüt lehet kapni,sajna nem tudom mekkora kell a gerléknek.
Nálam elvileg egy fiú meg egy lány van,a fiú szépen bólogatva udvarol,de nem látom párosodni őket!!Múltkor volt két tojás amin mindig csak a fiú ült,sokat irtam már róla,de sajna nem keletek ki :( .Múlt vasárnap vettem ki a tojásokat,azóta megyeget az udvarlás,szerintetek mikor lesznek új tojások?Mikor lesznek már kis galambok??!! :x :D
Bagi,a cserében nem tudok segiteni,de nem akarsz selyem kacagót,vagy kontyosat?Nekem mindkettő volt,és nagyon szépek!

Hozzászólás 2009 máj. 31, 21:25 
Sziasztok!

Kár, hogy mostanában ilyen kihalt a topic, azért én posztolgatok...

Nos, ma kukshi módszerét alkalmazva ellenőriztem a nemeket az 5 azonosítatlan madaramnál! Sajnos beigazolódott, amitől tartottam, mindegyik fiú!

Ha valakinek kellene fiú gerle, akkor ha össze tudjuk hozni, 4 fiút adnék egy leányért!

Zsolt

Hozzászólás 2009 máj. 29, 16:12 
Hol vagytok gerlések?
Mindenki eltűnt? Vagy nálatok ennyire jó idő van és mindenki a szabadban van?

Hozzászólás 2009 máj. 24, 12:05 
Sziasztok!

Gábor, én személy szerint sokallom azt a hőmérsékletet... Sehogy sem tudod megoldani, hogy ne legyen olyan meleg?

Remélem valaki tud nekem is válaszolni:
Mikor lehet leválasztani a kicsiket a szülőktől? Jelölő gyűrűt hol lehetne beszerezni, illetve milyen kell a kacagókra? Vagy tudok házilag is készíteni valamiből?

Zsolt

szerk.: Időközben lett egy új tojás is az anyuka alatt megint! :D Mikor lesznek ivarérettek a kicsik?

Hozzászólás 2009 máj. 21, 11:11 
sziasztok! azt szerteném megtudni hogy a kacagók mennyire bírják a meleget? mert nekem most olyan helyen vannak ahol nyáron akár 37-38 fok is lehet és attól félek hogy valami bajk lehet! én ugy hallotam hogy a galambfélék bírják a meleget de örülnék ha ti is mondanátok véleményt!

Hozzászólás 2009 máj. 20, 16:25 
Hello Bagi!

Nem hiszem, hogy bajt tudnál okozni, ahhoz igen erősen meg kéne nyomorgatnod szegénykét. Persze óvatosan kell kitapintani.
A galambokat (legalábbis, ahogy azt nekem tanították) a következőképpen kell megfogni:
Oldalról fogod meg, ha jobb kezes vagy, akkor a madarat a bal oldaláról, így amikor tartod, az szembe néz veled. Közben a mutatóujjad és a középső ujjad között fogod a két lábát. Tehát az egész "hasát" ki tudod így támasztani a maradék ujjaiddal. A hüvelykujjaddal pedig a szárnyát, a hátán tudod lefogni. Így egy kézzel el lehet velük bánni. 
Ennek a lényege az, hogy biztos a fogás, és nem verik össze magukat, meg téged sem, arról nem is beszélve, hogy még mindig marad egy szabad kezed. Így biztonságosan szemügyre lehet őket venni, a fejüket stb. a "nyitott oldalon" (nem a tenyered felől) ki tudod húzni a szárnyát, meg tudod nézni az evezőit, a farktollait is így könnyű megvizslatni.
A következő lépés az lenne, hogy ellentétesen is "így" kéne megfogni, vagyis amikor szerencsétlent a fejetetejére fordítod. Ekkor a hüvelykujjaddal fogod a farkához a lábait, a háta és a szárnyak ekkor belesimulnak a tenyeredbe. (Persze ez már balkezes művelet a jobbkezesek számára.) Ekkor a madár függőleges helyzetbe kerül és a vége fog szembe kerülni veled.
Ekkor a kloákájánál elkezded szétfújni a tollakat, felette lesz tollatlan terület (gyomor felé) és a (szabad) mutatóujjaddal kitapintod a lengőbordákat. Meg fogod érezni, ne aggódj. Tojónál messzebb van a végük egymástól (oldalirányban), kb. egy ujjszélességnyire. Épp ezért javaslom, hogy először próbáld ki egy hímnél, azoknál nagyon közel esik egymáshoz a végük. Csak azért, hogy tudd mit is kell keresni majd a tojónál.
Hát kb. ennyi. Remélem érthetően magyaráztam el. Egy képet azért mellékelek, igaz nem arról a fogásról, ami minket most konkrétan érdekelne, mert nem találtam, de azért sokat segíthet így is.

http://kepfeltoltes.hu/090520/fog_s_www ... es.hu_.jpg

Hozzászólás 2009 máj. 20, 13:41 
Kukshi!

Ezt a kitapintós dolgot leírnád nagyon alaposan, hogyan kell csinálni? Onnantól kezdve, hogy megfogod szakszerűen a galambot mit takar? Még sosem csináltam ilyet, nem akarok bajt okozni! Pontosan mit, merre tapintsak rajtuk?

Bocs az analfabétaságom miatt, de túlságosan féltem őket...
Előre is köszönöm!

Zsolt

Hozzászólás 2009 máj. 20, 10:29 
Hozzá tartozik, hogy az én tapasztalataim 4-5 évvel ezelőttről származnak, és csak 6 évnyi tenyésztői tapasztalat alapján írtam az alábbiakat.
Ami csak most ötlött a szemembe igazán (az irományom újbóli elolvasása után) az az, hogy lehet én a nagyfokú beltenyésztettség csapdájába estem (akarva-akaratlanul) és azért nem lettek fiasok a tojások alattuk?
Mert errefelé nem sokan voltunk/vagyunk gerletartók. Mert ugye, ahogy olvasom és látom itt, azóta sokat javult a helyzet.
Akkor várom a véleményeiteket. És javítsatok ki abban, amit nem gondolok jól.

Hozzászólás 2009 máj. 20, 9:57 
Sziasztok!
Látom ez a tojó kontra hím dolog rendszeres gondot okoz mindenkinek.
Először is, amit itt még nem olvastam (ha jól emlékszem, mondjuk máshol sem), az az anatómia felöli megközelítése a problémának. (Hozzáteszem, nem vagyok jártas benne, szóval nem leszek szakszerű.)
Ezt egy idős galambtartótól tanultam. Az a lényege, hogy a lengőbordák nem egyformák a hím és a tojó esetén. A tojónak sokkal távolabb helyezkednek el egymástól, mint a hímeknek, mivel annak a hasüregében még időről-időre a tojás(ok)nak is el kell férniük.
Tehát ha szakszerűen megfogod a madarad, akkor a másik kezeddel óvatosan meg tudod nézni, ki tudod tapintani a kloákája felett, hogy milyen mesze vannak egymástól a lengőbordák. Hozzávetőlegesen egy ujjnyi széles a tojók esetében a távolság, míg a hímeknél ez alig pár miniméter (szinte teljesen összeérnek).
Ez az eljárás nálam majdnem mindig száz százalékban bevált. Azért írom így mivel, az én tapasztalataim alapján durván 10%-ban volt olyan eset, amikor ez az eljárás csődöt mondott. (DE VAN REMÉNY!!! CSAK OLVASD TOVÁBB, HA MÉG NEM UNOD.) (Ekkor sokban segít a viselkedésük megfigyelése, és az alapján eldönteni, hogy az most fiú-e vagy lány-e.)
Tudom ez most sokatoknak rossz hír, de jellemzően ez a probléma is csak akkor merült fel, amikor nem a „standard” (szürke, barna, illetve fehér egyedekről) kellett eldöntenem a nemüket. Ugyanis azok a madarak, amelyeknek a tenyésztésükbe bevonták a vadgerlét (nem a balkánit), azok sok esetben eltérő viselkedést tanúsítottak a (a fentiek alapján, az általam meghatározott) biológiai neműktől.
Jellemzően nem a tojókkal voltak nekem sem problémáim, hanem azokkal a hímekkel, amelyek „tojósan” viselkedtek. De amikor a fentiek alapján állítottam párba őket, megoldódtak a problémáimnak egy része… Ugyanis ezek a madarak (babos, lila csapos etc.) rendkívül rossz (LEGALÁBBIS az én tapasztalataim alapján, de itt azért vannak szép számban már ellenpéldák) párba állók, illetve szaporodók. Sok időnek (fél év és egy év közötti) kellett eltelnie ahhoz, hogy fiókáik legyenek (ténylegesen párba álljanak). Bár nálam sok esetben nem voltak fiasok a tojások.
Szóval a fentebb említett módszert ajánlom figyelmetekbe, azzal igen sok gondot meg tudtok előzni, főleg egy-egy új szerzemény esetén.

Lamentálásom:
Az csak az én laikus véleményem, hogy ennek az egész nem problémának a hátterében az idegen vér bevitele volt a kacagógerle állományba. A madaraknál, ha egy fajtához (azok változataikat), tartózókat párosítunk össze, akkor az utódok szaporodóképesek. (Pávagalambot párba lehet állítani egy bp-i magasröptű keringővel, (az most mellékes is, hogy értelme nem sok lenne), mégis az utódaik szaporodóképesek lennének.) Ez már nem áll az öszvérre (ló*szamár), ugyebár.
Tehát ebben az esetben, ami bennem felmerül, hogy akkor mégis mi okozhatja ezt a problémát a mi esetünkben??? Esetleg mégis távolabbi rokonok lennének, mintsem mi azt gondoljuk? (Az Amerikában őshonos galambunkat nem lehetne összepárosítani egy hazai galambunkkal???) Ennek azért csekély esélyt adok.
Sokkal valószínűbbnek tartom, hogy a megváltozott genetikai állomány egy esetleges új viselkedést is hozott magával, amit nem vagyunk képesek észrevenni, és hova tenni. És ma már azért alakulhatnak ki sikeres párok a keresztezett egyedek utódaiból, mert azok egyre inkább kezdenek visszaütni a kacagógerlékre? Kezdene letisztulni a vérvonal, és kialakulni egy új típus? Lehet az idő múlásával megoldódnak a problémáink? (Lényegében valóban létrehoztunk egy új fajtát, csak még nem értünk volna a kitenyésztés, a fajtajegyek rögzítésének a végére? És csak az első pár generációval kellene a tenyésztőknek megküzdenie? )

Kinek mi a véleménye? Persze nem sokat értek ehhez az egészhez, de a jelenlegi tudásom alapján erre jutottam. Ha nem így van és zöldségeket írtam, akkor legyen kedves felhívni rá a figyelmem egy jobban hozzáértő!

Persze, ami miatt írtam végül is, a nemmeghatározás ezen formája jól működik. ;)

Valódi név: Tóth György

Hozzászólás 2009 máj. 19, 17:34 
BAgi!
Sajnos nemtudok rórluk képet feltenni!
De vannak ivarérettek is meg fiatalok is!
Ivarérettben van egy pár pikkelyesem(tarka)
1 pár sima sötétbabos hím egy vörösbabos tojóval
Fiatalok pedíg vannak mindenféle színben csak fehér és ezüstbabos nincs sajnos! Van pikkelyes, világos szürke, sötétszürke, ezüst violanyakú pikkelyes, világos és sötétbabos és vörös ja meg van még egy sárgababos ivarérett tojóm plusszba!
Ha érdekel akkor gyere minnél hamarabb mert kellene elég sok embernek itt nállunk is!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 978 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 49  Következő