Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 910 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 46  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2009 okt. 4, 13:43 
Szia Tamás!

Köszi szépen az infót!

Egyébként azért is szeretnék megpróbálkozni a kotlás "visszahozásával", mert ugye 3 hónaposan már ivarérett egy fürj.

És, ha megnézzük, akkor egy évben több generációt is fel lehet nevelni, ami igen nagy esélyt jelent egy állatnál, hogy megváltoztassunk valamit a tulajdonságaiban.

Ha tudnám, hogy eleve lehetetlen a dolog, akkor nem próbálnám, de mivel lehetetlen nincs csak tehetetlen, ezért teljes gőzzel előre. :)

És csak abból kifolyólag, hogy vannak példák arra, hogy megült már egy pár tojó egyik-másik embernél, reményt ad nekem, hogy elérjem a célomat!

Valódi név: Nagy Tamás

Hozzászólás 2009 okt. 4, 10:52 
Szia Norbi131!

A "győriek forumán" Bolla Dávidnak van egy japán fürj tojója ami megkotlott és sikeresen nevelt is. A célod elérésehez sok sikert kivánok, bár nagyon nehéz feladat (és lehet hogy megöregszel mire összejön :D ).
Vedd fel Dáviddal a kapcsolatot és majd ő elmondja hogy van-e még elódó fürje abbol a köktésböl.

Hozzászólás 2009 okt. 2, 23:57 
Sziasztok fürjtenyészők!

Én nemrég vettem 4 fürjecskét a monori börzén, mert már régóta szerettem volna tartani csak nem volt rá lehetőségem.

Most már minden feltétel megvan ahhoz, hogy én is tenyésszem őket.

A fórumra is nem rég regisztráltam. Amióta megvannak a kis madarak rengeteget olvastam róluk és egyre jobban tetszenek és érdekelnek!

Ezt a japán fürj topikot is sikeresen elolvastam 3 óra alatt alaposan! :D

Minden tenyésztőnek gratulálok a már meglévő madaraihoz!

Nekem kérdésem most nincs, mert annyi mindent elolvastam róluk, hogy már csak a gyakorlat hiányzik! :)

Viszont azt megkérdezném, hogy ki jön majd a monori börzére október 11-én és ki hoz majd fürjeket?

Elsősorban japán fürjek érdekelnek, mert szeretnék még a 4-hez venni 8 tojót és még egy hímet, mivel most még párban vannak egy röpdében.

Másodsorban pedig a kis törpe fürjek is érdekelnek és nekik is megvan a helyük már!

Jövőre én is szeretnék majd keltetni gépben tojásokat, de célom, hogy egy önállóan kotló fürjcsapatom legyen.
Ilyeneket szeretnék kitenyészteni, ezért, ha valakinek van olyan madara, amelyik hajlamos a kotlásra és a csibenevelésre, akkor szívesen felvenném vele a kapcsolatot, főleg, ha mondjuk valahol Maglód közelében el tudnánk intézni a madarak átvételét, vagy a börzén Monoron.

Üdv: Norbi

Hozzászólás 2009 aug. 26, 20:01 
Szia!

Attól függ milyen színűek. Ha vadasak, akkor úgy a legegyszerűbb, hogy amelyiknek pöttyös-csíkos a melle az tojó, a kakasoknak ezzel szemben vörös a mellük. Színenként is eltérhet a nemek mintázata/színe.

A kloákavizsgálat becsapós lehet és jobban kell hozzá érteni.

Hozzászólás 2009 aug. 26, 16:40 
sziasztok
segitségre lene szügségem van 7db fürjem de sajnos nem tom megkülönböztetni mejik tyuk és melyik kakas hogy a legegyszerübb öket meg különböztetni kérlek segitsetek fontos lenne
köszike frida

Hozzászólás 2009 aug. 18, 10:26 
Kosszi a tanacsokat.
A taposo racs mindenkepen hianyozni fogg! Ettol nem kell felni.
Marcsi, nem sikerult pontosan megertsem amit irtal:
elloszor aszt irod hogy:
"ha egy térben vannak 100-an, a kakasok között gyakoriak lesznek a vérre menő balhék"
majd lennebb:
"Ha elég nagy a helyed, akkor tartsd őket szabadon"
De ha szabadon is tartom oket, egyutt, akkor is balheznak. Mekora nagy kenne legyen a hely hogy ne legyen vita koztunk? Gondolom a kinttartasrol csak nyaron lehet szo. Telen, valahol bent kenne tartsam oket, de akkor viszont mar kennenek kalitkak.
Szabadon, lenne, mint mar irtam, korulbelul 9m2.
En szeretnenk egy csendes tarsasagot eltartani, nevelgetni.

Hozzászólás 2009 aug. 14, 22:56 
Helo!

Üdvözöllek a Fórumon. Remélem hasznosnak fogod találni és jókat fogsz beszélgetni! :) :)

Egy kakashoz 3-5 tojónál többet nem szabad számolni. Az, hogy a kakasok hogy jönnek ki egymással szerencse kérdése. Sztem a legcélszerűbb 4-6 fős kis "családokat" kialakítani. De majd jönnek a nálam jóval tapasztaltabbak és mondanak ők is valamit. :wink:

A hely kérdésénél pedig mindig abból kell kiindulni, hogy minél nagyobb annál jobb. Ami fontos, hogy a gazdasáji fürj nem nagyon szedegetős fajta álatlában, tehát nem nagy füves területen kapirgál, mint a nagyobb baromfifélélk. Homokban fürdeni imád. Kajatartót ügyesen kell megoldani, mert ha a földön van könynen kifürödheti, ha felfüggesztve, akkor is könnyen kiszórhatja. Ezt sztem már a ketrec tervezésekor érdemes figylembe venni.

Így hirtelen ennyi. :wink:

Hozzászólás 2009 aug. 14, 12:57 
Hello!
Uj vagyok a ezen a forumon. Bocs a helyetlen iras miatt, Temesvarrol vagyok, remelem nem baj :)
Nalunk, nincsennek ilyesimrol forumok, itten aki furjekkel foglalkozik, inkab ipari szinten vegzi, ugy mint az elso hozzaszolaskbon irta egy tag.

En azert szeretnek furjeket tartani, mert szeretem az alatokat, ezek a madarak nagyon helyesek, nem csinalnak ricsajt, ami eleg sokk bosszusagot okozna nekuk, a szomszedok miatt. Egy paran beloluk mar kijeleztek hogy ok nem akarnak alatokat latni, meg plane hallani a szomszedodkban, mert ep ezert jottek ki hazaba, nem faluba!
Ha jol mennek a dolgokk, csak tavasszal lenne az egeszbol valami, addig idom van olvasgatni, es epiteni :) ami, sajnos, csak hetvegen megy, a munka miatt.
Az egesz tervezgetes korulbelul egy jo fel eve zajlik.

Hogy al a dolog:
a rendelkedesemre al egy korulbelul 3x3m2 terulett a kert vegeben. Eszt a teruletett szeretnem furj tartasra kihasznalni. A forum tanaltam egy terulet/furj aranyt, ami korulbelul 6-9 furjnek 0,715m2 jutna. Ez aszt jelenti hogy az en 9m2-en tudnek 100 darab furjett tartani. En egy kicsit sokalom, de ha ez jott ki a szamitasokbol, akkor igy kell legyen.
Amit kerdezni szeretnek az hogy, menyi furj tudd meglenni egyutt ugy hogy boldogan, bekesen es egesegese (pszihikailag) megelhetnek? Ha mondjuk tobb tiz furjek egyutt vannak, akkor is normalisan tojnanak es koltenene? vagy bunyo lenne belole?
Esetleg, megtervezhetnem ugy, hogy valami emeletes ketreceket epitek, mivel az egesz ketrecc dolog, felig, be lenne epitve teglaval, mivel hogy eszt a furjes dolgott, a fas kamra melle gondoltam. A kamrat nem ugy kell elgondolni mint egy zart szobat (mondjuk) hanem egy 3 felipetett falbol alo, inkab, erssz. Az egesz egy olyan 30m2 lenne, es akkor ebbe, szeretnek valagy furjeket is tartani.
Mint szoltok hozza? Sajnos kepet nincs hogy kuldjek, mert meg sehun semmi, marmint: megvan a telek, a telekre van epitve a haz.
Az egesz csak az agyamban van meg.

Kosszi ellore is a jo tanacsokat, igerem hogy nem fogokk alandoan a forum csungni, es egy csomo hulye kerdesekkel nektek bosszusagot okzni, mert ebben a topikban, szinte minden nagyszeruen le van irva, elmagyaraza. Az egyeduli dolog amit nem tudok meg elkepzelni, az, mint mondtam, a ketrec/haziko, elkeszitese.

Sebestyen

Hozzászólás 2009 júl. 15, 9:50 
Ria írta:
Sziasztok!

Az én tojóim hetekig tojtak, mint a gép, most meg leálltak. Napi 2 tojás a 10 helyett...El is vannak szontyolodva kissé. A hét elején egy kimúlt. Holnap nagytakarítás, fertőtlenítés, kezdem a vitaminozást és a kaján is változtatok.
Bár szerintem nem sokat fog segíteni, nagy valószínűséggel egy lehurbolt állományt kaptam anno...

Most várom a keltetőből a kicsiket, remélem, sikerülni fog!

Nem biztos, hogy leharcolt az állományod...(bár ez sem lehetetlen).
Én úgy tapasztaltam, hogy ciklikusan ingadozik a tojás mennyisége ugyanazon körülmények között is korcsoporttól függően. Mivel nálam legalább4 különböző korú tojóállomány van, így szinte mindig van egy olyan csoport, amelyik kevesebbet tojik a többinél, aztán mikor ez belendül, akkor egy másik csoport vesz vissza a lendületből. Egészen addig nem is vettem észre ezt, amíg ugyanoda gurultak ki a tojások,de most, hogy szétválasztottam az állományom,már feltűnt ez az apróság.Ált. két hét után visszaáll a rend, vagy ha sürgetni akarom, akkor egy-két napig magasabb fehérjetartalmú takarmányt adok nekik.

A pusztulás ilyenkor szintén előfordul. Leginkább a melegtől, de szintén úgy tapasztaltam,hogy a nagyobb időjárás-változáskor biztos, hogy van egy-kettő pusztulás (ezek általában a legnagyobbak-legkövérebbek vagy legyengült-idős egyedek szoktak lenni). Most kb. 200tojóm van, de tegnap is volt 2 elhullás, pedig árnyékban vannak és folyamatosan van víz is előttük. Úgy tűnik, hogy ez elkerülhetetlen...

Hozzászólás 2009 júl. 12, 22:11 
Sziasztok!

Az én tojóim hetekig tojtak, mint a gép, most meg leálltak. Napi 2 tojás a 10 helyett...El is vannak szontyolodva kissé. A hét elején egy kimúlt. Holnap nagytakarítás, fertőtlenítés, kezdem a vitaminozást és a kaján is változtatok.
Bár szerintem nem sokat fog segíteni, nagy valószínűséggel egy lehurbolt állományt kaptam anno...

Most várom a keltetőből a kicsiket, remélem, sikerülni fog!

Valódi név: Füredi Bernát

Hozzászólás 2009 júl. 8, 15:25 
Sziasztok!
Nálam 10 hetesen kezdtek el tojni a fürjek.
2nap eltéréssel mind tojik már.
Van köztük az átlagosnál kissebb toji de már ritkábban.
Még várok pár hetet,hogy keltethessek belőle.

8 hetes korig kapták a nevelőt.Igy már jó "kövérek". :lol:

Hozzászólás 2009 júl. 8, 15:14 
feketemarcsi írta:
Nincs nagyon meleg a helyiségben, vagy világítasz nekik plusszban kéthetes kor után?

Két hetes kor után nincs külön fűtésük, csak napi 16órát vannak megvilágítva.

Hozzászólás 2009 júl. 8, 15:08 
feketemarcsi írta:
A hat hetes korban tojatás nem éppen szolgálja a madár egészségét, ezzel csak ez a probléma...

Nem tojatom én... ált. a 6-7. hét táján térek át a nevelő tápról a felnőtt korban adott tápra. Ettől függetlenül a fejlettebb egyedek mára hatodik hét előtt tojnak pár tojást,a fejletlenebbek meg a hatodik hetes kor után pár nappal.
Most dugjam vissza a tojást és magyarázzam el nekik, hogy ezt még nem szabad csinálniuk? :D :D :D

Hozzászólás 2009 júl. 8, 13:51 
zold2005 írta:
Sziasztok!
Kb mikor kezd el tojni a fürj? A mienk 5-6 hetes és tegnap tojt egy tojást :D

Kb. hat hetesen kezdenek el tojni, de a takarmány minőségétől és egyedektől függően ez pár napot elcsúszhat +/- irányba.

Hozzászólás 2009 júl. 7, 15:20 
Sziasztok!
Kb mikor kezd el tojni a fürj? A mienk 5-6 hetes és tegnap tojt egy tojást :D

Hozzászólás 2009 jún. 29, 13:12 
lax20 írta:
Hali!

Szállítót nem kell kölcsönadni. Kell szerezni papírdobozt, vagy amit én jobban szeretek (szeretnék) hozzon mindenki magának :)

Fürjtermékek hasznosítása
A fürjtojás: 70. o.
Fürj-és tyúktojások százalékos... 72.o.

Köszönöm!

Hozzászólás 2009 jún. 29, 13:01 
Hali!

Szállítót nem kell kölcsönadni. Kell szerezni papírdobozt, vagy amit én jobban szeretek (szeretnék) hozzon mindenki magának :)

Fürjtermékek hasznosítása
A fürjtojás: 70. o.
Fürj-és tyúktojások százalékos... 72.o.

Hozzászólás 2009 jún. 29, 12:41 
lax20 írta:
Ha megmondod a KONKRÉT fejezetcímet, vagy alcímet, vagy vmit én megírom, de így nehéz megkeresni.

Szia!

Előre is köszönöm a segítséget!-sajnos én is úgy jártam, mint Marcsi, de sajnos az oldalszámokra nem emlékszem pontosan. Egy ismerősöm ír dolgozatot a tojásokról és neki másoltam ki anno az oldalakat, de az oldalszámok lemaradtak róla, pedig arra is szüksége van.

Az egyik dupla oldal címe:
A fürjtermékek hasznosítása -alcím: A fürjtojás (ez, ha jól emlékszem, a könyv vége felé van)

A másik dupla oldal egy táblázattal kezdődik, ahol a fürjtojás és a tyúktojás beltartalma van, az oldal közepén egy felirat: "A fürjtojás felhasználása". A következő oldal pedig egy műanyag tojástartóban lévő fürjtojásokról készült képpel kezdődik.

Még egyszer köszönöm a segítséget!

Üdv

Gergő

Hozzászólás 2009 jún. 29, 11:32 
Ha megmondod a KONKRÉT fejezetcímet, vagy alcímet, vagy vmit én megírom, de így nehéz megkeresni.

Hozzászólás 2009 jún. 29, 10:51 
feketemarcsi írta:
Girgesz írta:
feketemarcsi írta:
Én meg bonsom anyagot hozok a munkahelyemről, az olyan egyik oldala frottír a másik vízhatlan, a hulladék daragokból meg kettő-három elég a dobozba és szépen elsimítom.

Marcsi -neked megvan a könyv, amiről kéthsz-al korábban írtam?

Megvolt, de valaki kölcsönkérte és lelépett vele. Egyébként az a könyv szerintem egy rakás szemét.

Nekem sem a tenyésztéses része kell, hanem a tojás összetételéről szóló oldalak oldalszámai. De ezek viszont sürgősen kellenének...

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 910 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 46  Következő