Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 98  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2009 szept. 24, 7:37 
Krissz írta:
Szia Scy.
A madár feje szerintem azért nem színesedik mert a betegsége lelassítja.De a milbetond spray erre tuti jó,csak nehéz beszerezni azt.
Nem tudom hol kaphatta el a gouldod ezt a betegséget,de tőlem biztosan egészségesen vitted el mert itthon minden rendben van azóta is.
Talán a monori börzén szedte össze a madárka,mert oda már minden madarat kivisznek még a beteg,féllábú madarakat is.
Az ivermectin kúrát ne hagyd abba hátha használ az is.

Szia Krissz

Nekem is ez volt az első gondolatom......
Tegnap tűnt fel, hogy már mind a két madár lelkesen fütyörészik, gondolom ez azért jó jel :D
A Milbetond-ot nem ajánlották.. azt mondták az ivermectin jobb. Na most légy okos :?
Egyébként imádom őket, csak ne lenne beteg szegény :cry:
Az meg tényleg dühítő, hogy kiviszik a beteg madarakat is, de hogy féllábút :evil:
Na mindegy, hát kezelgetem tovább, ha még néhány alkalom után sem javul, akkor megpróbálom beszerzeni a spayt....
Köszi.

Hozzászólás 2009 szept. 23, 19:59 
Szia Scy.
A madár feje szerintem azért nem színesedik mert a betegsége lelassítja.De a milbetond spray erre tuti jó,csak nehéz beszerezni azt.
Nem tudom hol kaphatta el a gouldod ezt a betegséget,de tőlem biztosan egészségesen vitted el mert itthon minden rendben van azóta is.
Talán a monori börzén szedte össze a madárka,mert oda már minden madarat kivisznek még a beteg,féllábú madarakat is.
Az ivermectin kúrát ne hagyd abba hátha használ az is.

Hozzászólás 2009 szept. 22, 20:18 
Krissz írta:
Szia Scy.
Remélem nem az a tojód beteg amit tőlem vettél!
Egyszer nekem is volt egy tojóm ami tüsszögött és én én milbetond spray-vel kezeltem elég sokáig mire meggyógyult teljesen.Ráadásúl még a csőre is állandóan túlnőtt a kelleténél,elől és oldalt is néha.Még azt is vágnom kellet két hetente.Most az a leg szebb tojóm.
Semmi mást nem adtam neki csak evvel fújtam 3 naponta egy papír dobozban.

Szia Krissz

Sajnos azt kell mondanom, hogy az beteg. Nincs más amandinám itthon, csak a zebrák........
Használtam neki az ivermectint, de még a három kezelés után sem javult az állapota. Teljesen tanácstalan vagyok.... :roll:
Pedig már nagyon jól érzik magukat nálam. A hím olyan füttykoncertet rendez néha hogy csak ámulok bámulok. Szinte hihetetlen......
Már ott tartok vele, ha meglát nekiáll csicseregni. Ezt senki mással nem csinálja meg!!! 8)
Mit csináljak a tojóval?????
Még mindig nem lehet tudni, hogy milyen színű lesz a feje :cry:

Hozzászólás 2009 szept. 22, 19:54 
Szia Scy.
Remélem nem az a tojód beteg amit tőlem vettél!
Egyszer nekem is volt egy tojóm ami tüsszögött és én én milbetond spray-vel kezeltem elég sokáig mire meggyógyult teljesen.Ráadásúl még a csőre is állandóan túlnőtt a kelleténél,elől és oldalt is néha.Még azt is vágnom kellet két hetente.Most az a leg szebb tojóm.
Semmi mást nem adtam neki csak evvel fújtam 3 naponta egy papír dobozban.

Hozzászólás 2009 szept. 22, 7:33 
Sziasztok

Teljesen el vagyok keseredve. Megvolt a három Ivermectines kezelés a tojómnak légzsákatka ellen, és sajnos ugyanúgy szörcsög tüsszög mint amikor elkezdtem neki adni a gyógyszert. Minden egyes alkalom után rosszabbul lett, aztán szinte teljesen megszűntek a tünetek. Ráadásul úgy tűnik hogy emiatt a probléma miatt nem is színesedik olyan ütemben mint elvárható lenne......
A hímnek aki együtt van vele semmi baja........
Mit tegyek????

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2009 szept. 22, 6:29 
Szervusztok Gouldosok !

Valamelyik honlapon olvastam, hogy néhányan készítenek Magyar Gould Standard leírást. A MAGYAR MADARÁSZ következő számában, mely folyó év decemberében jelenik meg a gouldokról is lesz szó és a COM standard leírás is benne lesz.
Érdekes lesz összevetni a nemzetközi elvárásokat a hazai tervezett elvárásokkal. Akinek kedve van résztvenni ebben az elméleti munkában szívesen fogadnánk segitő szándékú véleményét a hazai állomány eredményeinek összegzése során. Az összevetés eredményeit viszont hasznosítani fogjuk az IDRE bíróképzés elméleti oktatása alatt.
Apropó BÍRÓKÉPZÉS lásd a saját topikjában.

Hozzászólás 2009 szept. 14, 20:05 
Jocc55 írta:
Mindig bámulatba ejtenek ezek a madarak! :)
Nem csodálom... :)

Valódi név: ifj. Erdősi József

Hozzászólás 2009 szept. 13, 21:53 
Mindig bámulatba ejtenek ezek a madarak! :)

Hozzászólás 2009 szept. 13, 13:19 
Sziasztok mindenkinek!
Rég jártam erre!
Amint láttátok elég sokat küszködtem a gouldamandináimmal!
De most sikerült és már raktak négy szép tojást!
Nagyon remélem hogy ki is költik! :)

Hozzászólás 2009 szept. 12, 18:31 
Sziasztok!
Megválnék 1pár és 1 magányos hím amandinától.
A képek nem túl jók,de ha valakit érdekel próbálok még készíteni.
Kép
Kép
Kép
A pár nálunk nem költött csak tojások voltak.
A madarak Hajdúböszörményben vannak.
madárbaráti üdvözlettel: Péter

Hozzászólás 2009 szept. 12, 11:20 
Egy pár kép:
Kép
Kép
Kép
Kép

IDRE tag
Valódi név: Görbe Gábor

Hozzászólás 2009 szept. 7, 9:20 
Szevasztok!

Fiatal gouldok eladók:
Kép

70/213-7482

Üdv:
G2

Hozzászólás 2009 aug. 24, 23:08 
ckuzmos írta:
Szia Misi,

a Magyar Madarászban van egy cikk Mike Fidler-től, ahogy ígértem is.
A gould amandina tartók naptára.
Nem érdekel?
Igenhasznos a gouldok tartásában és tenyésztésében, más hasonló egzótára könnyen adoptálható...

Érdekelne, de elfelejtettem Monoron, talán a legközelebbin???

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2009 aug. 24, 20:55 
Szia Misi,

a Magyar Madarászban van egy cikk Mike Fidler-től, ahogy ígértem is.
A gould amandina tartók naptára.
Nem érdekel?
Igenhasznos a gouldok tartásában és tenyésztésében, más hasonló egzótára könnyen adoptálható...

IDRE tag
Valódi név: Görbe Gábor

Hozzászólás 2009 aug. 23, 21:05 
Szevasztok!

Fiatal gouldok eladók, vagy más egzótára cserélhetők. 70/213-7482

Üdv:
G2

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2009 aug. 23, 9:47 
Kedves Misi!
Fültisztítót még nem használtam mintavételre, így erre nem tudok reagálni. Azonban nem érdemes más atkákkal kapcsolatos tapasztalatokat ráhúzni a légzsákatkára. A légzsákatka madáron kívül rövid ideig marad életben. Száraz helyen 5 órán belül az összes elpusztul. Nedves körülmények közt 25 C-on 24-órán belül, 20C-on 3 napon belül egyetlen egy sem éli túl a madáron kívüli körülményeket. Ez nem saját tapasztalat, hanem kutatók vizsgálatának eredménye: Experimental & Applied Acarology, 20 (1996) 323-34.
Az ivermectin adagolásának módját sem érdemes összekeverni egyéb atkák és a légzsákatka esetében. Külső paraziták esetében természetesen legjobb egy csepp ivermectin light spot on a nyakra vagy a szárny alatti csupasz területre. Ez azonban nem így van légzsákatka esetében. Ezeknél a parazitáknál a torokba adott ivermectin light spot on a leghatásosabb. Nálam a bőrre adott semmit nem hatott a légzsákatkára, a torokba adott gyakorlatilag azonnal hatásos volt. Azonban az én szerény tapasztalatomra alapozva nem merném így leírni anélkül, hogy ezt nem hallottam volna más madarászoktól is, illetve ha nem olvastam volna Talabér Dr., világhírű galambokra specializálódott állatorvos honlapján a következőket: "Ivermectin tartalmú készítmények. Csőrbe cseppentve a bélférgek közül az orsó- és hajszálférgek, ezen kívül a légcsőférgek és a légzsákatkák ellen hatásos. Bőrre cseppentve a külső élősködőkre hat.
Egyszerre vagy csak külsőleg, vagy csak belsőleg alkalmazzuk. A kétféle kezelés között ajánlatos 1-2 hetet kivárni."

Hozzászólás 2009 aug. 22, 22:37 
Érdekeseket írtok, de én félek, ez kicsit inkább tudományos, mint gyakorlati...

Nos, nézegettem a fülpiszkálót, nos azt ledugni egy gould torkán igen veszélyes a madárka részéről. Én biztos nem merném kipróbálni.
kb két éve, én is bekaptam az atkát, bár nem a légcső félét, de azt is fél évembe sikerült kipusztítani.
Semmit sem számít, hogy hány nap alatt ivarérettek, mivel akár FÉL évig is képesek kaja nélkül maradni, így amit a madárról eltüntetsz, az még ott van az egész madárházban, s minél több a madár, minél nagyobb a hely...
Szóval nem egyszerű. A megelőzés nyilván az ami számít.

Amúgy akárki akármit mond, az ivermectin, a legjobb, a madárra, de egy nagy baj van vele, legalábbis a saját tapasztalatom szerint pár hónapig terméketlen utána a hím.

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2009 aug. 22, 9:54 
Lajos!
Köszönöm a hasznos tanácsokat. Én az eredeti gyári csomagolás cseppentős flakonjával cseppentettem. Nem vagyok benne biztos, de az a sejtésem, hogy ennek kisebb a cseppmérete, mint a szemcseppentőnek.

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2009 aug. 22, 7:51 
Fekete Csaba írta:
Lajos!
Sajnos nem találtam jó leírást arra, hogy hogyan érdemes mintát venni. Legtöbb helyen azt írták, hogy légcső mosás folyadékában lehet látni az atkákat, de ennek módszerét nem találtam meg. Így csak a tünetek változását tudtam figyelni. Nekem a nyakra csöppentett ivermectin light spot on nem nagyon, illetve csak lassan hatott. A madarak továbbra mutatták a tüneteket. Később tanácsolták, hogy torokba kell cseppenteni egy cseppet. Talabér Dr. honlapján is az adagolásnak ez a módja szerepel légzsákatka esetében. Ilyen adagolás esetén egy rövid rosszabbodás után, ami a leírások alapján valószínűleg attól van, hogy az elpusztult atkák beszűkítik a légutakat, pár órával már javultak a tünetek és másnapra a madarak teljesen tünetmentesek lettek. A kezelést két hét múlva megismételtem. Igazából azt lenne fontos tudni, hogy az ivermectin vérszintje meddig marad a hatásos koncentráció tartományban a madarakban illetve mennyi a biológiai felezési ideje a madarakban, de ezeket az értékeket nem tudtam kideríteni a gyártó cégtől. Ha csak egy hétig hatásos a madarakban, akkor a 6 napos ivarérettséget figyelembevéve 13-14 nap után mindenképpen szükséges az ismételt kezelés. Ha rövidebb ideig, akkor valószínűleg még hamarabb kellene az ismétlés. Két hetes hatásosság esetén pedig valószínűleg feleslege is ismételni. Nálam két hetes ismétlés után nem jöttek vissza a tünetek, így feltételezem, hogy egy hétig legalább hatott a szer.

Szia Csaba !

Tapasztalataim szerint nemcsak az elpusztult légcsőatka okozza az átmeneti állapot romlást, hanem a kezelésre használt szer testömegre eső mennyisége, és a szer toxikussága is közrejátszik. Különösen figyelni kell a cseppentő méretére és annak a cseppnagyságára, mivel egy csepp az általában nem egy pontos meghatározás. Én egy cseppként a gyógyszertárakban kapható (humán használatra gyártott) szemcseppentő enyhe megnyomásával keletkező kb. 2 mm. átmérőjű csepp nagyságot használtam a Gouldoknál.
Némileg csökkenti a rosszabbodás folyamatát, ha a becseppentés után úgy 1o percel (desztilált vizzel való benedvesítés után ) a fűlpiszkálóval kenetet veszel, így egy csomó elpusztult atka eleve kijön és nincs akkora állapot romlási tünet, mint enélkül.
Nagy mennyiségű atkánál viszont már szükségszerű is ezt a módszert alkalmazni, mivel az egyed fulladása is könnyen beállhat a légcső elzáródás miatt... az itatók - etetők renszeres heti kétszeri fertőtlenítése prevencióként a Gouldoknál ajánlott, nyári időszakban (kánikulában) 2 naponta. Fertőzés során terápiás kezelés mellett naponta, és az etető edényt a víztől távol kell elhelyezni, hogy ne terjedjen át a magokra is a fertőzés folyamatát meghosszabbító állapot.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára eszterolajos 2009 aug. 22, 7:57-kor.

Hozzászólás 2009 aug. 21, 21:01 
Ez egy igazán szakmai beszélgetés, köszönöm, hogy olvashattam.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 98  Következő