Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 101  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2009 nov. 10, 21:49 
hát ez a gáz...
jó szemű vagy hozzáértő szaki meg tudná mondani pontosabban milyen fajról/fajokról van szó?

Hozzászólás 2009 nov. 10, 19:59 
Sziasztok!
nem tudtam hová tehetem fel ezt az elszomoritó képet, mert cikk csak ennyi volt hozzá!:(:(
Kép

IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2009 nov. 9, 18:28 
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2009 nov. 6, 16:40 
IX. TATAI VADLÚD SOKADALOM
2009. november 27-28.

KépKép

részletes program:
http://www.mme.hu/hirek/877-tatai-vadlud-sokadalom-2009.html

IDRE díjas

Hozzászólás 2009 nov. 5, 10:20 
Az év legjobb magyar természetfotói 2009

http://www.origo.hu/tudomany/20091103-az-ev-legjobb-magyar-termeszetfotoi.html

Kép
I. kategória: Kezünkben a Föld

IDRE díjas

Hozzászólás 2009 okt. 30, 10:10 
Megérkeztek a tetelőhelyükre a jeladós kék vércsék!
http://www.falcoproject.hu/hu/content/show?dattype=sat_birds
Kép
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2009 okt. 29, 19:22 
sziasztok! egy kis érdekesség a Raptor levelező listáról:

From: raptor-bounces@zpok.hu [mailto:raptor-bounces@zpok.hu] On Behalf Of Váczi Miklós
Sent: Sunday, October 11, 2009 7:51 PM
To: Lista RAPTOR
Subject: [Raptor] a szirti eredete

"Sziasztok!
Közkívánatra: múlt hétfőn Mogyorósi és Udvardy kollégák megfigyeltek egy öreg szirtisast a Soproni hg-ben, amint a fejük fölött elvitorlázott. Látták rajt a béklyókat is. Mingyá tudtam, hogy a korábban kézrekerült béklyós héja után "lesz egy szirtim is"... :-)
Eme fergeteges poén után kezdett is feledésbe merülni ez az izgalom, merthát mér is látnánk mégeccer...
De az élet tele van fordulatokkal!
Csütörtök reggel egy másik - amúgy nem madarász - kolléga szólt telefonon (tviccserek kedvéért: telcsin lökte az infót), hogy egy egyetemi hallgatót előző este gyalog üldözte egy béklyós és csörgős szirtisas a hegység egy másik pontján. Rögtön tudtam, hogy ugyanarról a madárról van szó! (aki ilyen régen van a szakmában, mint én, annak ez meg se kottyan :-)
Mivel úgyis egy lőtt vadat kellett beszállítani Sopronba, beültem a zsigerek mellé, amit csalinak - vagy ha nem látjuk a madarat, etetőanyagnak - szántunk, és robogtunk a célunk felé.
Menet közben riadóztattam az "embereimet" - lásd fenti két kolléga - hogy amíg én speciálisan odaközelítem magam, biztosítsák a helyszínt (CSI Soproni helyszínelők.... bocs).
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Diána (nem a sósborszesz, hüjék!) megsegített bennünket egy kapitális kanmacska elütésével, amit azon melegében bestokiztunk a vadmalac mellé - vajon mér...
A hely a hegység egyik legmagasabb pontja közelében (nem kell levegőért kapkodni a légszomjtól, csak 4-5száz m tszf!), egy gyönyörű jegenyefenyves és egy fiatal bükkös határán volt jelezve. Mivel a híradás egy földön gyalogló madárról szólt, azt gondolván hogy esetleg sérült, vagy nagyon gyenge kondi miatt röpképtelen, az erdő talaján kerestük először - eredménytelenül.
Az erdőt átfésülve egyik kolléga arréb jött autóval, hogy a végén felvegyen bennünket és megállt az erdőszél alatt. Szeptikusan megjegyezte, hogy itt aztán nincs sas, amúgy ők már előbb a teljes környéket átfésülték... Nembaj, gondoltam, van itt még egy ösvény a fiatalosban, elmegyek rajt egy darabig, hátha azon gyalogolt el a madár is. Nem így történt, és mivel aznap még igen meleg volt, a sűrű növényzetben meg is szorult a levegő, visszafordultam. Kicsit meglengettem a nálam levő kesztyűt és német vezényszavakat rikoltoztam (mert úgy gondoljuk, hogy kizárásos alapon a szomszédos Ausztriából szökött el, így a "halt oder ich schiesse" "stehen bleiben" és "waffe weg" szóösszetételeket használtam), hátha történik valami...
Hát történt!
Valami barna kupacot pillantottam meg a kollégáim fölé magasodó legeslegszélső jegenyefenyő egyik oldalágán.... na, mi volt az???
Természetesen - most már anyanyelvemen - szitokáradatot és kilátásba helyezett állásmegszűnést zúdítottam a tisztelt sasszemű kollégákra, akik azonnal ide-oda kezdtek szaladozni, mint a mérgezett egerek. Elővettük előbb a disznózsigereket és letoccsantottuk a szilárd burkolatú erdészeti út tengelyvonalának és a sas tekintetének metszéspontjába... semmi (1.).
Kezembe vettem egy véres cafatot a fent jelzett szakanyagból és a kesztyűs kezemben tartva mutogattam neki... semmi (2.).
Ekkor elővettük a titkos fegyvert, a macskát! Megpörgettem e fejem fölött, és.... azonnal el is dobtam, mert a sas bukórepülésben jött felém! Amint a macsaka landolt, a szirti hatalmasat belerúgott, aztán visszaparabolázott a fára... ez már valami!
Újra megpörgettem Mircit, de ezt már a vén kampóscsőrű nem vette be! Rájöttünk, hogy csak a mozgó célpont érdekli!
Ezután elővettük (szaktudásunk mellett) a jó természetvédelmi őrnél minden időpillanatban kéznél levő villanypásztor zsinórt, a macs kinyúló testrészére bandázsoltuk, és legcombosabb kollégánk sovány malac vágtában kezdte vonszolni a tervút hosszában.
Nem kellett megizzadnia...
Amint a "vontatmány" a sas alá ért, lecsapott rá, mint gyöngytyúk a takonyra, és innen már nem volt neki visszaút!
Kesztyűre vettem.
Ennyi.
A madár tök szelíd, kezes, feltételezhetően fióka kortól nevelt, nem ornitológiai, hanem zárt tenyészgyűrű van rajta. Ez alapján elkezdtük - a tv-i hatóság egyidejű értesítésével - keresni a tulajt. Ezidáig eredménytelenül.
Hajrá Magyarok!
vm"
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2009 okt. 27, 19:09 
guvat írta:
Figyelem!
Európai Madármegfigyelő Napok - 2009. október 3-4.!!!

Sziasztok!
megkésve bár, de törve nem :wink:
"Egy kis beszámoló a hétvégi Európai Madármegfigyelő Napok eredményeiről, részletek:
http://mme.hu/hirek/888-rekord-szamu-fecske-es-vonulo-madarak-az-europai-madarmegfigyel-napokon.html

2. helyezettek lettünk a megfigyelt madarak számában (1. Oroszország)
3. helyezettek lettünk a helyszínek számában (1. Oroszország, 2. Spanyolország, 3. Magyarország)
4. helyezettek lettünk a résztvevők számában (1. Spanyolország, 2. Oroszország, 3. Svájc)

Magyarországon Budapesten, a Naplás-tónál voltak a legtöbben 600 fő körül, valamint Dinnyésen, az Elza-majornál 526 fő. A legtöbb madarat Sumonyban látták 140.000 madáregyed, amelynek zöme seregély, valószínűleg éjszakázni húzhattak be a nádasba!
Kép
Legnagyobb számban megfigyelt madarak itthon:

1. seregély 300.000
2. daru 48.000
3. tőkés réce 43.000

Érdekessségek: ázsiai pettyeslile, vándorpartfutó (mindkettő Hortobágyon), a jó idő miatt sok vonuló madárfaj késett, így láttak még szalakótát is és rengeteg füsti fecskét országszerte, Fenékpusztán okt. 3-án 5000-et, majd 4-én 3200-at!

Egyébként Európa-szerte nagyon rossz idő volt, Észak -és Kelet Európában a szeles, viharos idő miatt sok programot el kellett halasztani! Hál'Istennek mi nagyon szerencsések voltunk az időjárással! A külföldi adatokat megtekinthetitek a holland madártani szervezet honlapján:
http://www.vogelbescherming.nl/actueel/campagnes__acties/born_to_travel_/euro_birdwatch_2009
Köszönjük szépen miden résztvevőnek, programszervezőnek a programokat és a beküldött adatokat!

Üdvözlettel:
Berényi Zsombor
programkoordinátor
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület/ BirdLife Hungary
Tel.:+36/1/275-6247
Mobil: +36/20/354-8505
E-mail: berenyi.zsombor@mme.hu
Honlap: http://www.mme.hu"

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2009 okt. 24, 21:29 
Zotyó czimbora, Guvat koma köszönm a tanácsokat!

Való igaz, ezen d'ógoknaknak nem néztem utána.... :oops: ...de amit tanácsoltok azt megfogadom! :wink: :17:

http://rollercanary.hupont.hu/

IDRE díjas

Hozzászólás 2009 okt. 22, 14:28 
canary1 írta:
...A téli etetést decemberben, de legalábbis a tartós havazások idején köll elkezdeni, de akkó asztán egészen február végéig folyamatosan, nap mint nap fel kell tölteni az etetőket. Persze ez "csak" az én szubjektív véleményem, és akkor eteted őket, mikor csak Úri kedved tartja, de ha rám nem hallgatol, olvass csak bele néhány Schmidt Egon könyvbe, melyek ezt a témát feszegetik...

Szia!
Nem csak Te gondolod így:
„Hogyan is kell etetni a madarakat? A fagyok beállta után (november vége, december eleje) kell elkezdeni az etetést, és amíg tart a hideg idő (február végéig), folyamatosan eleséget kell rakni a madáretetőbe. Enyhe időben kevesebbet adjunk.”
Forrás: MME

Valódi név: Cserna Zoltán ifj.

Hozzászólás 2009 okt. 22, 6:41 
neco írta:
Ma reggeltől töltöm fel napraforgóval az udvaromban levő két etetőt. Két széncinege már szedeget belőle. :wink:

Szega Neco bátyám !

Kérlek, NE siesd el a téli madáretetést. Akármilyen követelőzően is kérik "cinegéink" az eleséget, ilyenkor még nem szabad őket az olajos magvakkal tömnünk, mert elvonjuk őket az évmilliók óta rájuk ruházott feladatuktól, és attól, hogy legtermészetesebb táplálékukat fogyasszák. Ugye nem kell mondjam, melyek ezek ?
A téli etetést decemberben, de legalábbis a tartós havazások idején köll elkezdeni, de akkó asztán egészen február végéig folyamatosan, nap mint nap fel kell tölteni az etetőket. Persze ez "csak" az én szubjektív véleményem, és akkor eteted őket, mikor csak Úri kedved tartja, de ha rám nem hallgatol, olvass csak bele néhány Schmidt Egon könyvbe, melyek ezt a témát feszegetik...

Legnagyobb Üdvözlettel:

canary1

Valódi név: Tomek Róbert

Hozzászólás 2009 okt. 21, 22:25 
Sziasztok
Szakosztályunk néhány tagjával ( és a családtagokkal ) agusztus végén meglátogattuk a Ripária ( www.riparia.org.rs) természetbarát kör monitoring -gyűrűző tábotát amelyet már évek óta minden nyáron szerveznek a ludasi tó partján , évek óta ugyanabban az időben ugyanazokon a helyeken vannak a hálók kifeszitve és igy követik a madárállomány mozgását ezen a területen . Régóta eggyütműködünk a Szekeres Ottó által vezetett eggyesülettel , igaz a nagy szél miatt semmi sem akadt a hálókba de a tanösvényt járva sok érdekességet tudtunk meg nemcsak a madarakró hanem magáról a ludasi tóról is. A mintegy kétórás séta még madárfogás nélkül is mindannyiunknak igen jól esett :wink:
ime néhány kép is az eseményről
A TANÖSVÉNY

Kép
A HÁLÓK A NÁDASOKBAN VANNAK KIFESZITVE
Kép
GYŰRŰZŐKUCKÓ ÉS A MADARÁSZJÁRGÁNY
Kép
A HÁLÓK 150 m HOSSZAN VANNAK KIFESZITVE
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2009 okt. 16, 10:45 
Megjelent a Magyar madárvonulási atlasz!
bővebb infó: http://www.mme.hu/hirek/895-magyar-madarvonulasi-atlasz.html

Kép

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2009 okt. 15, 11:27 
Ma reggeltől töltöm fel napraforgóval az udvaromban levő két etetőt. Két széncinege már szedeget belőle. :wink:

http://rollercanary.hupont.hu/

Hozzászólás 2009 okt. 1, 21:46 
ÁÁÁÁ!

Ha fotós, vegyész, vagy madarász (vagy ezek kombinációja) akkor az már régen rossz. :lol: Amikor otthon nekiállok fényképezni én is összeszedem az összem mozdítható lámpát :lol: A régi angolkönyv használható derítőlapként :D

Na megszállottság? :P

A tipikusan kedvenc példám:
Kép

Igaz ez egész más, de ezt is szeretem:
Kép

[Ha valakit érdekel esetéeg bővebben írjon privit :D ]

Valódi név: ifj. Erdősi József

Hozzászólás 2009 szept. 30, 11:43 
Ez nagyon komoly! :D

IDRE díjas

Hozzászólás 2009 szept. 30, 9:22 
egy kis "más állatság" :lol:
Denevérfotók speciális fotócsapdával:
Kép
Kép
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1213851/Stunning-shots-thirsty-bats-swooping-lick-water-garden-pond.html
Én mindig tudtam, hogy megszállottak ezek a denevér-imádók is :wink:

IDRE díjas

Hozzászólás 2009 szept. 29, 15:43 
Subject: [Raptor] beindultak a jeladós kék vércsék

"Sziasztok!
Elindultak a jeladós madaraink, úgy tűnik éjjel-nappal törnek előre.
Komolyabb elemzésekre várnotok kell, de a legfrissebbek címszavakban:
- Csalán: 5 nap alatt 3500 km.
- Csalán, Virág, Heni a Szaharában. (Éjjel is mennek 60 km/h órás átlaggal.)
- A hallgatásból előtört Csenge, Albánián át Líbiába ment, de előtte áll még a „nagy homokozó” átszelése.
- Hárpia Görögországban, egyenlőre…
Részletek:
http://www.falcoproject.hu/hu/content/news#kekvercse129
és
http://www.kekvercse.mme.hu/hu/gmap
üdv
Pala

Palatitz Péter
Koordinátor
Kékvércse-védelmi Munkacsoport
Tel: 06-20-564-28-17, fax: 06-1/275-6267
Web: http://www.falcoproject.hu"

tényleg nagyon tuti :lol:
Kép
Csenge vajon miért a lehető legszélesebb pontján szelte át a Földközi-tengert... :shock: :roll:

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2009 szept. 29, 15:16 
Szia, Guvat! :D

guvat írta:
Szerintem hamvas küllő.

Naneee... :roll: Má mé lenne az? Hú, ennek a képnek úgy látszik a fajtörőben lett volna a helye. Azért maradjunk annyiban, hogy fekete madarat láttam onnan elröpülni, s osztán hogy ilyen "harkályos állása" :lol: volt a fán, s még kopácsolt is mellé... hát mertem levonni a következtetést, hogy fekete harkály az illető :wink: .
:study:
Élőhelyüket illetően:
-fekete harkály: idős erdőkben, fenyvesekben, elegyes állományban és bükkösökben is költ
-zöld küllő: nyílt, lombos és fenyővel elegyes erdőkben, fás legelőkön, parkokban, fasorokban, kertvárosokban él
-hamvas küllő: folyó- és tóparti mocsárerdőkben, ritkás lomberdőkben és parkokban, nyílt hegy- és dombvidéki -akár fenyvesekkel-elegyes erdőkben is (főként 600m-ig, helyenként magasabban is) költ

Na most akkor 970m-en, kizárólag fenyves erdő mely harkályfélének lehet az élőhelye? :shock: (melyiknek nincs tériszonya? :lol: )

Ui: Csicsörke, csúcs itt alant ez a kép!!!!!! :shock: Kígyóöves kígyász...

IDRE díjas

Hozzászólás 2009 szept. 29, 15:05 
Kígyászölyv vs erdei sikló - amikor a fagyi visszanyal... :o :shock:
Kép
http://vriendenvantamtamlodge.ning.com/profiles/blogs/slangenarend-gevangen-door
A kígyászölyv végül egy kis emberi beavatkozás segítségével kiszabadult, és mehetett a dolgára. Azóta szerintem csak pockokkal próbálkozik... :wink: :lol:

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 101  Következő