Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 910 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 46  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2009 okt. 12, 9:55 
Az sem baj, ha nem kapok felnőtt madarat, ami már megkotlott, mert így is-úgy is ki szeretném tenyészteni, hogy önállóan megüljék a tojást és ne véletlen legyen.

Egy ideig el fog tartani(pár évig), de majd szép lesz az eredmény!

Nekem csak vadas színűek vannak és nem is akarok mást!

Megpróbálom megteremteni nekik azt a környezetet, ahol nyugodtan és nem zsúfoltan fognak élni. Még fiatalok vannak és lesznek nekem, ezért csak jövő tavasszal fognak elkezdeni tojni, aminek örülök, mert így rendesen elérik azt a kort, amikor már nem megy az egészség kárára a tojás!

Hozzászólás 2009 okt. 12, 9:34 
Sziasztok!
Norbi, fürj kotlóst nehezen kapsz. Ha mégis hozzájutnál számolni kell azzal, hogy a fürj számára megszokott kényelmet ha a legjobbat is adnád nem bizos hogy kotlósként fog viselkedni. 2 dolgot javasolnék.
1. ha ragaszkodnál egy felnőtt kotlós mellett, feltétlenül vedd meg a kakasát, ha volt társai azt is feltétlenül vedd hozzá még akkor is ha ők még nem kotlósok. Erre azért van szükség mert nagyban csökkenti a stresszt.
2. magad neveled ki. Ere legalkalmasabb a vadas változat, a többi sajna nem (lehet hogy másnál más szinüvel bejött, de én nem tudok róla) De ez a vadas alkalmas lesz rá. 1 hónapos korukra tedd egy db felnőtt fürj közé (vadas). Arányukat úgy oszd be 1 lányfelnőtthöz 2 lánycsibe és 1kakas csibe.
Ez nálam bejött, ha azt nézzük, hogy tavaly 15 családból 7család volt vadas és ebből 4családból egyenként 1 kotlós lett ( 1 családban 4-n voltak)
Idén 11 családból (vadas) a tavalyiakkal együtt, 9 kotlósom volt.

folytatom később mert most mennem kell

Hozzászólás 2009 okt. 11, 18:30 
Na ez nagyon szomorú hír! Főleg, hogy a kotló fürjeket is elvitték!
Nagyon nem bírom az ilyen tolvajokat, mert nem tudsz ellenük semmit sem csinálni!

Én is éppen kotló fürjek után kutatok, vagyis, amik hajlamosak megkotlani!
Csak most senkinek nincs eladó, majd jövőre!

Hozzászólás 2009 okt. 11, 16:58 
Sziasztok!

lassan egy éve írtam utoljára, azóta csak szemlélője voltam a fórumnak. szerettel üdvözlöm új és régi tagokat.

Fürjeim most is kiválóan produkáltak. Tavalyi 4 kótlós mellé idén +5 kotlós jelntkezett kotlásra. Ebből az 5-ből ketten a tavalyi kotlós csibéi voltak.
Ebből kifolyólag azt szeretném mondani, hogy nem a tápanyag milyensége dönti el a kotlás hajlamot, hanem a körülményt.
De sajnos múlt időbe mondhatom, mert nálunk egy gazemberekből álló banda, augusztusban minket sem kímélve zárat felfeszítve megsemísítette az állományomat (ezen a napon 6 kotlós fürj volt és 28 fürj). :03:
Még szerencse, hogy helyhiány miatt, egy család a lakásban volt az éjszaka (4 fürj). Természetesen a tojások nem maradtak épállapotban mert annyira vandálok voltak.
Így most kezdhetem előlről az egészet. Villanypásztor a ház köré tekerve rejtett kameák felszerelve. 4 kutya beszerezve. Talán nem jönnek még egyszer ide.

Ami elszomorít, a karcagi versenyre készítettem fel az erre alkalmas tojót és azt is csak bemutatóra.

Rendőrség egy nagy 0.

Hozzászólás 2009 okt. 9, 19:52 
Értettem! :D

Már nagyon várom, hogy itt legyenek! Kíváncsi leszek, hogy hogyan fogják fogadni az itteniek őket!

Valódi név: Füredi Bernát

Hozzászólás 2009 okt. 9, 19:49 
Vasárnap lesznek a csibék 2 hetesek és már jól bírják infra nélkül.
Már kintvannak a madárházban egy nagyobb kalitban.

Norbi!
2hétmulva vihetők.

Előjegyzést még felveszek.
bernat79@citromail.hu

Hozzászólás 2009 okt. 9, 19:11 
Majd jövőre szeretnék olyat is szerezni, de most nincs rá pénzem, mert jóval drágább, mint a japán fürj.
A közelemben sem tudok senkit, akinek lenne ilyen madara sajnos.
Nekem nagyon tetszenek a copfosok, mert gyönyörű madarak!

Igen tudom, hogy a tojás egy madárnak nagyon nagy kalcium és vitaminkivitellel párosul és ezt a szervezetéből vonja el.

És az igaz, hogy a tojástermelésre szelektált madarak, de én meg szeretném próbálni ennek az ellenkezőjére szelektálni őket! :)

Nehéz dolgom lesz, de nem adom fel! Amit egyszer kitalálok azt meg is csinálom!

Neked most vannak kis copfosok?

Hozzászólás 2009 okt. 9, 12:38 
Nekem még csak most kezdtek el vedleni.

De a galambkeverékben nem csak fehérje és szénhidrát van, hanem rengeteg sok vitamin és nyomelem.

Amit felsoroltam magokat egyikben szénhidrát van sok, a másikban fehérje, a harmadikban az A vitamnin található meg, a negyedikben a B vitaminok összessége, az ötödikben az E vitamin, mint például a búzacsírában.

BÚZACSÍRA Összetevo/ 100 g-ban

Energia 341 kcal
Kálium 837 mg
Kalcium 69 mg
Magnézium 250 mg
Cink 6 mg
Króm 18 microg
1100 mg 18 microg
B1-vitamin 1350 microg
B2-vitamin 660 microg
B6-vitamin 1200 microg
E-vitamin 11,7 mg
Folsav 520 microg
Biotin 17 microg

Nem hinném, hogy hiányozna egy összetevő is a magokból, mert akkor már rég elpusztultak volna.

Tavaly például én egész évben kukoricával és triticale-val etettem a galambjaimat és ősszel részt vettem a fiatalok versenyén is.
Annyi különbséggel, hogy eljártak mezőzni.
A felnőttek teljes mértékben fel tudtak nevelni két fiókát ezen az étrenden 2 havonta. Pedig a galamboknak is előírják, hogy milyen magkeverék kell nekik, hogy maximálisan tudjanak teljesíteni.

Szóval szerintem, ha változatosan etetjük madarainkat, és megkapják mind azt a vitamin és ásványi anyag mennyiséget a magokból, amihez a szervezetüknek szüksége van, akkor nem lehet probléma.
Innentől kezdve amelyik madár elhullik, az túl gyenge volt a "normális" élethez és tényleg csak plusz vitaminkútra és egyéb okosságok ellenében tudja saját szervezetét fenntartani.

Nekem ez a szemléletem és így szelektálom a madaraimat! Neked más és megint csak egy harmadik személynek is más!

Postagalambász lévén úgy indulok ki, hogy "extra" dolgok bevitele nélkül egy madárnak élnie, szaporodnia és nevelnie kell!
Persze biztosítva neki a megfelelő mennyiségű táplálékot és ezzel együtt a vitamint, stb.

Nem kell mindig törvényszerűen követnünk a szabályokat! Sok madarat tartottam már eddig és elég tapasztalatot szereztem, hogy tudjam mi a legjobb nekik. Az új madarak számomra egy új kihívást jelentenek! Ha nem jön be az egyik próbálkozásom, akkor bejön majd a másik vagy a harmadik, de addig próbálkozok, amíg rá nem jövök, hogy mi a legjobb!

Hozzászólás 2009 okt. 8, 20:52 
Szia Bernát! :)

Akkor jó! Hagy szokják csak a hidegebb klímát! :D

Edzettek legyenek, mire elhozom őket! 8) :wink: :D

Valódi név: Füredi Bernát

Hozzászólás 2009 okt. 8, 20:02 
Szia Norbi!

Ma az apróségok kikerültek az infra alol.
Most egy 40w-os ízzó alatt vannak. :D

Hozzászólás 2009 okt. 8, 17:39 
feketemarcsi írta:
De ugye azt is olvastad Girgesznél, hogy vitamin, ásványi anyag és fehérje mellett.

Ha nincs meg a lehetősége, hogy a természetből pótolja (3x4 m-en erre esélye sincs, főleg ha társas röpde), akkor neked kell ezt megtenned. Ha kukoricadarán tengeted őket és vízen, akkor nem jósolok nekik hosszú életet... :?

Én nem mondtam egy szóval sem, hogy kukorica darával etetem őket!

De akkor lássuk még egyszer, hogy mi az, amit tőlem kapnak:

Galamb eleség keveréket:

Kétféle kukorica, búza, sárga köles, vörös köles, cirok, napraforgó, bükköny, borsó, len, árpa.

És ezen kívül lágyeleséget kapnak még!

Már hetek óta ezen élnek, gyönyörűszép a tollazatuk is!

Télen a szénhidrát igényük lesz magasabb jóval, ezt viszont plusz kukorica bekeverésével ellensúlyozni tudom.

Az én jóslatom az, hogy semmi bajuk nem lesz, max kiesik egy-kettő, amelyiknek túl gyenge a szervezete és nem bírja a hideget.

Vitamint továbbra sem adok nekik külön! Ásványi anyagot azt igen, a fehérje meg ott van a bükkönyben és a borsóban, na meg a főtt tojásban.

Hozzászólás 2009 okt. 8, 9:24 
Norbi0131 írta:
Na igen, a víz pótlása lesz a nehezebb dolog.

Tyúkféléknél nehéz pótolni, mert sokszor isznak keveset, nemúgy mint a galambok. A postáknál télen egy nap egyszer kell enni adni és vizet adni, és vígan kibírják az egész telet.

Ez így megy minden galambásznál minden télen és nálam is.

Sőt még azt elhízásra is hajlamosak! ez ugye annak tudható be, hogy nem költenek és minden energiájukat hasznosítani tudják 100%-san.

A fürjeknél egy kicsit másabb lesz a dolog. ott többször kell majd enni és inni adni.

Ha te mondod, akkor elhiszem, hogy kibírják a telet! :)

Én naponta egyszer adok nekik enni, igaz, önetetőbe, így egész nap előttük az étel.Télen annyiban változik a takarmányigényük, hogy megfelelő kiegészítés(vitamint, stb.) mellett magasabb a szénhidrát, mint a fehérjeigényük. Persze ez utóbbi sem elhanyagolható, a faj jellegéből adódóan. Én télre (csak a fő összetevőket sorolva!) a következőarányokban szoktam a tápot bekeverni nekik:
60%kukoricadara, 10%búzadara, 10%napraforgódara,15-18%tojótáp, 2%tejpor vagy tojáspor, és keverek bele mész-, ásványianyag-, vitaminkiegészítőt és egy kevés metént(ez a fehérjehasznosulást javítja).

Vizet olyan itatóból adok nekik, amiből könnyen ki lehet szedni a jeget, ezeket reggel és késő délután töltöm fel.

Tavaly télen nem volt pusztulásom(nem úgy, mint nyáron), ráadásul a madaraim ekkor voltak a legszebbek(valószínű azért, mert a szaporodás, tojásrakás szünetel, így csak magukra fordítják a tápanyagokat).

Hozzászólás 2009 okt. 7, 19:13 
Na igen, a víz pótlása lesz a nehezebb dolog.

Tyúkféléknél nehéz pótolni, mert sokszor isznak keveset, nemúgy mint a galambok. A postáknál télen egy nap egyszer kell enni adni és vizet adni, és vígan kibírják az egész telet.

Ez így megy minden galambásznál minden télen és nálam is.

Sőt még azt elhízásra is hajlamosak! ez ugye annak tudható be, hogy nem költenek és minden energiájukat hasznosítani tudják 100%-san.

A fürjeknél egy kicsit másabb lesz a dolog. ott többször kell majd enni és inni adni.

Ha te mondod, akkor elhiszem, hogy kibírják a telet! :)

Hozzászólás 2009 okt. 7, 18:36 
Norbi0131 írta:
A legtökéletesebb hely egy madárnak egy jó nagy kifutó! Tele növénnyel és megannyi rovarral! Egyértelmű, hogy nem kell nekik semmilyen egyéb eleség!

Nekem 3mX4m alapterületű röpdében vannak. Majd kíváncsi leszek, hogy mennyire lesz sikeres az átteleltetés! Nem jósolok semmit, mert nincsenek tapasztalataim, de abból, amit itt és máshol olvasok pozitív dolgokat várok.

Úgyis hamarosan itt a rossz idő. Majd kiderül, hogy mennyire bírják.

Majd vitaminokat és kalciumot is kapnak rendszeresen!

Az én tavalyi állományom fele kint telelt. Igaz, nem tojtak, de nem is vártam el tőlük :D
Megfelelő mennyiségű energia, vitamin és ásványi anyag bevitel mellett játszva kibírták. Csak arra kell odafigyelni, hogy a befagyott víz mellett ki ne száradjanak- én naponta kétszer adtam, nekik kisebb mennyiségű, langyos vizet, így azzal sem volt gond.

Hozzászólás 2009 okt. 7, 18:23 
A legtökéletesebb hely egy madárnak egy jó nagy kifutó! Tele növénnyel és megannyi rovarral! Egyértelmű, hogy nem kell nekik semmilyen egyéb eleség!

Nekem 3mX4m alapterületű röpdében vannak. Majd kíváncsi leszek, hogy mennyire lesz sikeres az átteleltetés! Nem jósolok semmit, mert nincsenek tapasztalataim, de abból, amit itt és máshol olvasok pozitív dolgokat várok.

Úgyis hamarosan itt a rossz idő. Majd kiderül, hogy mennyire bírják.

Ui: Vitaminokat nem fognak tőlem külön kapni, esetleg kalciumot.

Nekem nem kellenek olyan madarak, amelyek szervezete nem bírja ki külön vitamin adagolás nélkül!

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Norbi0131 2009 okt. 7, 18:37-kor.

Hozzászólás 2009 okt. 7, 15:52 
feketemarcsi írta:
...
Igazad van, ez egy viszonylag nagy kifutó(kb. 20*25m), és rettentően jól érzik magukat benne a fürjek, mert mindig van vetve a madaraknak mindenféle növény, ami hullajtja a magját, rovarokat vonz és el lehet benne bújni.

Tudom, hogy írt az a szerző pár hülyeséget, de azért tud/tapasztalt is már egy-két dolgot, amin érdemes elgondolkodni. Ki kell szűrni a helytelen dolgokat és ha sok helyről szeded össze az infóid(ahogy a legtöbben tesszük), akkor ez könnyen megy.

Hozzászólás 2009 okt. 7, 14:25 
Norbi0131 írta:
Ok, rendben!

Tudom, hogy nem a természetben előforduló faj és tudom, hogy a szervezetük gyenge ahhoz, hogy sima magokat kapjanak.

Van pár ismerősöm, ahol a fürjek vadháló alatt élnek egész évben, a fácánok mellett, és felnőttként csak kukorica darát kapnak, meg amit találnak a kifutón- és gyönyörűek, egészségesek a madaraik. Igaz, arról ők sem számoltak be, hogy tojást is költöttek volna ki a tojók, de volt, aki azt mesélte, hogy a kotlás jeleit mutatta egy-két madara.

A Kistermelők Lapjában olvastam nem is olyan rég, hogy Tóth Sándor mestertenyésztőnek voltak költő fürjei, igaz, azok az európai és a gazdasági fürjek hibridjei voltak.

Hozzászólás 2009 okt. 7, 10:05 
Ok, rendben!

Tudom, hogy nem a természetben előforduló faj és tudom, hogy a szervezetük gyenge ahhoz, hogy sima magokat kapjanak.

De a galambkeverékben nagyon sok mag van, amit ha szerintem ledarálok majdnem a tápot kapom. És ehhez jönnek még a lágyelesélgek.

Amikor megvettem őket és hozzám kerültek egy hétig olyan kis esetlennek tűntek és betegesnek. Gondolom mivel táppal etették őket és nálam "csak" galambkeveréket kaptak az átállás miatt kissé legyengültek.

De az egy hét után már szépen elkezdtek fejlődni. Gyönyörű a tollazatuk és nőnek, mint a gomba. És a szemük szépen ragyog, főleg, amikor a lágyeleséget viszem, vagy ha fürdenek! :)

Hozzászólás 2009 okt. 6, 18:29 
Szia Gergő!

Ez így van, ahogy írtad! De megfigyeltem régebben a szülői háznál, hogy a keltetőgépben kelt tyúkok nagyon nehezen kotlottak meg, míg a kotlós alatt kelt és nevelkedett tyúkok simán elültek.

Ezért is próbálok szerezni olyan fürjeket, amelyek kotlós alatt keltek ki!

Az alap állományom nagy része Bernáttól lesz, kisebb része már megvan, amit a szeptember 13-i monori börzén szereztem be.

Röpdében tartom őket minden tojótáp és nevelőtáp nélkül. Galamb eleség keveréket kapnak ledarálva és sok lágyeleséget.

Ha van valamelyikben hajlamosság a kotlásra, akkor szerintem meg fog mutatkozni tavasszal.

Mindenféleképpen közölni fogom veletek a fejleményeket!

Az egyik tojóm egy kiadós homokfürdő után. :)

Kép[/img]

Hozzászólás 2009 okt. 6, 15:36 
Norbi0131 írta:
Szia Tamás!

Egyébként azért is szeretnék megpróbálkozni a kotlás "visszahozásával", mert ugye 3 hónaposan már ivarérett egy fürj.

És, ha megnézzük, akkor egy évben több generációt is fel lehet nevelni, ami igen nagy esélyt jelent egy állatnál, hogy megváltoztassunk valamit a tulajdonságaiban.

Szia!

A kotlás elég jól öröklődik, így nem is olyan lehetetlen a dolog, ha csak erre szelektálsz. Tojótyúk-fajtáknál(ami ugye szinte nem kotlik el) erős szelekció mellet ált. már 7-9 generáció után szinte az összes tojó kotlik.
Szerintem a legnehezebb feladat az alap-állományt lesz összeszedni.

Sok sikert hozzá! Várom a beszámolót az eredményeidről!

Üdv!

Gergő

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 910 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 46  Következő