feketemarcsi írta:
Más a roller hangja, más a színkanárié, de egyik sem ronda, vagy zavaró, legalább is szerintem, aki papeszokon edződött.
Ez természetes, hiszen van aki Bach-ot hallgat, van aki Bartókot, van a Metallica-t.
feketemarcsi írta:
Most lehet, hogy nem fog tetszeni, amit mondok, de sokakat elriasztasz a rollerektől azzal, hogy mindig negatív kampányt folytatsz a színkanárik ellen.
Én már több embert próbáltam agitálni, de mindegyik azt mondja, hogy nincs kedve, mert itt a fórumon annyira leszólják a többi kanárit, ők meg szeretik és nem akarnak megválni tőlük és nem esik jól, hogy folyton azt hallják, milyen idegesítők a madaraik.
Amit meg most én mondok, az lehet azoknak nem fog tetszeni, akiket el lehet riasztani a rollertől.
Már leírtam néhányszor: aki a tucatnyi egyéb madár mellé vesz rollert, hogy legyen ebből is, az bele ne fogjon! Majdnem biztos, hogy csalódni fog! Egy zebrapinty pár tülkölése mellett már elveszik a roller lényege, a hangja! ....hát még egy tüzes füttyű csapper hím mellett....
Aki szereti a színmadarait semmiképpen ne váltson! Ez olyan, mintha egy Tankcsapda rajongóval kidobatnád a kedvenc együttese lemezeit, és cserébe megkapná "Mozart összest"! A maga nemében mindkettő q..a jó, mégis kevés ember van akinek mindkettő bejön.
Van aki brekegésnek, sustorgásnak tartja a roller énekét. Ez is egy vélemény, amit én tiszteletben tartok, nem kötelező rollert tartani, nem kötelező ezt a topicot olvasni.
Nekem meg az nem esik jól, mikor a kollégákkal összefogva kitömünk valakit jobbnál jobb madarakkal, mert komoly szándékot sejtünk a kezdeti lelkesedése mögött, oszt fél év múlva a "keres-kínálban" találkozunk a rigókkal, nem a versenyen.
Az a 8-10 tenyésztő aki itt lakik a topicon, NEM tucatmadarakat tenyészt, NEM 10.000 tucatmadarat szeretne előállítani a már meglévő 10.000 mellé, hogy a szezon végén azon aggódjon, hogy a külföldi kupec 800-at adjon a rigójáért ne 600-at, hanem TENYÉSZT, páronként, tervszerűen, jelölt, minősített madarakat egy határozott tenyészcéllal! Ha külföldre megyünk az állomány frissítése érdekében madarakért, nem azt kérdezzük, hogy "mennyi?" hanem megnézzük, hogy "milyen?"!!!
Iker Feri barátom mondta már többször (aki egyébként agrármérnök): "Minden dolog benne van a rollerben amiért tenyészteni érdemes! Több tucat generáción keresztül megjelölt, törzskönyvezett tenyészmadarak, határozott tenyészcél, és minden időszak zárásaként egy megmérettetés, amelyen kiderül jó irányban halad e munkánk. Ez maga a szakma amit tanultam, klasszikus állattenyésztési feladat!"
Az kezdjen rollerezni, aki ebben (az egyébként gyönyörű!!!) munkában részt szeretne venni, vagy aki egy kedves kis kedvenc énekest szeretne a lakásába.
A döntést megkönnyítendő (és ezt is leírtuk már néhányszor

) bármelyikünk szeretettel vár bárkit egy kis bemutatóra.