Sziasztok!
Elnézést, ehhez már én is hozzászólnék.
Röviden. Ha egy állat el van látva megfelelő minőségű, és mennyiségű takarmánnyal, ami (főleg) változatos, akkor én sem tartom indokoltnak a plusz vitaminok bevitelét. Ezek a fürjek nem japánfürjek, vagy tojástyúkok. Nem azért vannak, hogy minél többet toljanak. Ergó ha valamiből hiánya van, akkor ez azonnal megmutatkozik, és lehet korrigálni. (és itt most ne az intenzív tartásra gondoljunk, hanem arra, ahogy mi tartjuk őket).
Külön vitamint én sem adok nekik. Akkor kapnak egy-egy kúrát, ha valamit elcseszerintek, és villámgyorsan helyre kell hoznom. Elégnek kell lenni a magoknak, tojótápnak, tojásnak, sajtnak és zöldnek. Az egyetlen dolog a zeolit, vagy tojáhéjpor, vagy szépiareszelék amit külön adagolok nekik. Ékes bizonyíték az, hogy a fiataljaim elkezdtek tojni. Láthatóan egészségesek. Akkor minek turbózzam őket plusz vitaminokkal?
Ami pedig a kalitkás tartást illeti. Én sem engedhetem meg magamnak, hogy minden egyes törpefürj párt egy 2*2 m-es helyen tartsak. Így amelyiket muszáj, én is kénytelen vagyok kalitkázni. Most 6 db fürjem van úgy tartva, hogy 3-asával egy 125*40 cm-es területen. Azért mert muszáj. Sőt ha nagyon muszáj lesz, akkor egyesével vagyok kénytelen elzárni őket egy 40*40-es helyre. De nem kell az élete végéig ott élnie, csak addig, ameddig feltétlen muszáj.
Nem hiszem, hogy Bernát azért tartaná mini kalitokban a madarait, mert szereti nézni, ahogy szenvednek. Azért tartja ott, mert ha a többi között marad, akkor esetleg nem élné túl. Vagy a tollhiány miatt egyszerűen megfagyna.
Azt hiszem, hogy itt egyikünk sem azért tart madarat, hogy azok szenvedjenek. Csak néha nagyon eltolódunk fekete-fehér irányban.
egyesek azzal, hogy mindenféle szintetikus kemikáliát nyomatnak nagy mennyiségben a madaraknak, mások azzal, hogy kritizálják egyik-másik társunkat. Ezt valahogy középtávon kell meghúzni. A kalitkás tartáshoz képest egy taposórácsos zsúfolt tojatóketrec....na az az állatkínzás.
Uff szólottam. Nyugodjanak a kedélyek, kérlek benneteket. 73 órás hétvége következik, örüljünk annak. Egyenlőre pont ugyanolyan jól funkcionál a kalitkás tartás, mint az agyonvitaminozás.
Fogadjuk el, ha valakinek más véleménye van, az is vélemény, és azért mert különbözik a miénktől, még nem biztos, hogy rossz.
dujuor
_________________ Óvakodj az állatoktól, ha inni mennek és az emberektől, ha inni voltak!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára dujuor 2009 okt. 22, 11:11-kor.
|