Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 910 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 46  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2010 jan. 11, 11:50 
Köszönöm, Marcsi! :D

Télire nincs hová betennem őket, de szigetelt lesz a házuk.
A kifutójukat kb. 5 négyzetméterre terveztem. Elég ez a 30-as létszámhoz?
A kifutót szeretném kellemes hellyé tenni nekik. Azt olvastam, nagyon szeretnek fenyőágak alá meg relytekhelyekre (pl. megfelelő méretű cső) bújni. Majd próbálkozok, mivel érzik jól magukat.
És mi a véleményed a szálláshelyük méretéről? A 160x50x40-hez?

Hozzászólás 2010 jan. 11, 11:20 
Kedves fürjesek!

Ugye nem halt ki ez a fórum 2010-re?!
Nagyon remélem, mert szükségem lenne rátok, a tanácsaitokra!
Végigolvastam visszamenőleg mindent, nagyon sokat tanultam belőle! Köszönöm!
Nagyjából kialakult már bennem a dolog, de vannak még kételyeim, ezek eloszlatásában szeretném a segítségeteket kérni!
Tavaszra szeretnék fürjeket, gyermekeim és saját örömömre, nem mellesleg családom tojásellátása érdekében. Kint lesznek egész évben, persze téliesített lakhandiban ( ígérem, nem fogom megfagyasztani őket!). Lesz tágas kifutójuk, kapirgálás, porfürdőzés stb. Az első gondom, hogy a lakhandijukat milyen méretűre készítsük. 30 madarat szeretnék. Mivel kifutójuk lesz, gondolom, csak éjszaka lesznek odabent, így nem kell túl nagynak lennie. Gondolom, azért sem jó, ha nagy, mert télen könnyebben befűthetik a kisebbet. De mekkora legyen? Én 160x50-es alapterületűre gondoltam, 40 cm magassággal.
A másik gondom a kakas kérdés. Nincs szándékomba keltetni, tehát ilyen szempontból nem kell a kakas jelenléte. Ha ezzel nem követek el bűnt, én nem szeretnék kakast. Lehetnek csak tojóim? És lehetnek-e együtt 30-an, vagy kisebb csoportokra kell őket szednem?
Egyelőre 'csak' ennyi gondom van. :scratch:
Nagyon megköszönném, ha segítenétek!
Szilvi

Valódi név: Harmai Norbert

Hozzászólás 2009 dec. 22, 19:12 
Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek.
Üdv. Harmai Norbrert :rendeer: :63:

Hozzászólás 2009 dec. 20, 13:47 
Norbi0131 írta:
fider írta:
A ki kelt madárkákhoz ki? milyen? műanyát használ?
Meddig kell haszálni?
Képet is kérnék :D

Műanyát? :)

Ha majd a keltetőben fognak kikelni, akkor nem lesz anyjuk, ha a kotlós alatt, aminek jobban örülnék, akkor maradnak a saját anyjukkal.

Lényegében ennyi lenne. Te mire gondoltál pontosan?

Annyit tennék hozzá, a könnyebb érthetőség kedvéért, hogy a japánfürjek is fészekhagyóak, ami annyit tesz, hogy a tojásból kikelés után, és a felszáradás után képesek önállóan étkezni, inni és a többi. Persze a legjobb, ha kotlós alatt kelnek, de a keltetőből kivett fiókákkal sincs semmi gond.

Annyiban kell helyettesíteni a kotlóst, hogy lámpával melegíteni kell őket. Egyszerű asztali lámpát kell belógatni a kartondobozba (vagy ahol laknak), mert amíg nem nő ki a rendes tolluk, addig nagyon tudnak fázni. És az hosszú távon az elhullásukhoz vezet.

Ajánlom olvasd vissza a fórumot, volt már szó róla, hogy hány fokon kell lenniük a csirkéknek, valamint az eleségükről is, és itatásukról is volt már szó.

dujuor

Hozzászólás 2009 dec. 20, 13:08 
fider írta:
Meddig kell haszálni?

Műanyát? :)

Ha majd a keltetőben fognak kikelni, akkor nem lesz anyjuk, ha a kotlós alatt, aminek jobban örülnék, akkor maradnak a saját anyjukkal.

Lényegében ennyi lenne. Te mire gondoltál pontosan?

Hozzászólás 2009 dec. 20, 12:34 
Meddig kell haszálni?

Hozzászólás 2009 dec. 17, 20:37 
Köszike! :D

Hozzászólás 2009 dec. 15, 0:14 
fider írta:
A keltetőt magam épitettem,elektronikát is.
Barátom kérésére kezdtem feljeszteni az elektronikát,igen jól sikerült,0,1-0,2 C höfok különbséget tudja tartani.
Hömérsékletet digitális és pipás hömérővel mértem.
12 V-ról müködő fütő egységgel és ventilátorral,doboza egy kemping hütőtáska.
Fütöegység háza 0,4 mm drótból és számitógép ventilátorból állt,12 V fütöttem.
Forgató fából készült,tálcája a boltban kapható fürj tojás tartó ,egyik fele,alatta müanyag edény.
A tojásokat A**hanban vettem,15 db tojásból 4-ben volt csibe. :D

Szia!

Egyrészt: Ügyes vagy hogy összehoztál egy működőképes keltetőgépet. :D De azért gondolom komolyabb szinten foglalkozol ilyesmivel, mint a fórumozók nagy része :P

Másrészt: A bolti fürjtojáson ledöbbentem. Nem hittem hogy ha nagyban csinálják is van mellettük kakas. :shock: Úgyhogy ez a 4/15-ös arány lenyűgöző :o

Kicsiknek enyhe kamillatea az első pár napban, és dara. Aztán fokozatosan főtt tojás és táp...

Hozzászólás 2009 dec. 15, 0:10 
Norbi0131 írta:
Köszi! :wink:

Én is azért írtam, mert saját tapasztalatom van ebből.

A családi háznál minden évben keltek csibék és volt, hogy fiatalabb koromban nem bírtam várni. Fiatalság bolondság...még az általános suliban.

És elkezdtem kibontogatni azokat, amelyek már kivágták a tojást.

Mondanom sem kell, hogy egy sem élte túl, amelyikhez hozzányúltam. A nagyanyám sem örült ennek. Akkor megtanultam, hogy semmiképp sem szabad hozzájuk nyúlni, mert azzal csak rontok a helyzeten.

Azért, ha minden rendesen zajlik le, akkor általában mind kikel leszámítva az amúgy is selejtes tojásokat.

Néha még egy több órás kihűlés sem baj. Úgy értve, hogy ha véletlenül a keltetőgép leáll áramszünet esetén.

Lásd, amikor egy kotló tyúk elmegy enni a tojásokról.

Nekem amikor még japán tyúkjaim is voltak, nem mind ugyanúgy viselkedett.
Az egyik 5 percig volt lent a másik meg volt, hogy egy órát is elszaladgált az udvaron, de mégis meglepődtem, amikor az ő csibéi keltek előbb ki, pedig egyszerre ültek meg a másik kotlóssal és azért egy óra alatt simán kihűlnek a tojások.

Ezért mondják páran azt, és én is, hogy ők ( a kotlósok) jobban tudják, hogy mit hogyan kell csinálni.

Sziasztok!

Bocs hogy beleszólok, de két dolgot szeretnék tisztázni (amit lehet Te tudsz Norbi, de fider lehet nem...).

1) a kotlós az utolsó napokban nem szokott leszállni a tojásokról. Erőszakkal is nehéz eltávolítani. :P (Na már a jó tyúkokra gondolok...)
2) Van amikor segítség, ha megbontod a tojáshéjat. Így pl (tudom h ez egész más, mert itt ugye vékonyabb a héj...) volt már hogy segítettem gyöngycsibének kikelni, mert felszáradt a tojásban. Egészséges madár lett.

Várom a véleményeket! :wink:

Hozzászólás 2009 dec. 14, 23:48 
Hááát,nem vagy semmi!! :lol:
Az még csak rendben,hogy a keltetőt megoldottad,a fiúk ügyesek ilyesmiben! Na de hogy arra mi vitt rá,hogy az A... szóval hogy a madaras multiban vegyél fürjtojást!!! :D :D hát ez soha nem jutott volna eszembe! itt kunyeráltam volna a japisoktól,de hogy boltban vegyem meg!))) De most komolyan,meglepett hogy akár 1 is kikelne belőlük,de hogy 4.....mert ki tudja,mióta voltak ott,és közben forgatni is kell őket! szóval nagyon ötletes megoldás,ha meglepő is!

Hozzászólás 2009 dec. 14, 23:11 
A keltetőt magam épitettem,elektronikát is.
Barátom kérésére kezdtem feljeszteni az elektronikát,igen jól sikerült,0,1-0,2 C höfok különbséget tudja tartani.
Hömérsékletet digitális és pipás hömérővel mértem.
12 V-ról müködő fütő egységgel és ventilátorral,doboza egy kemping hütőtáska.
Fütöegység háza 0,4 mm drótból és számitógép ventilátorból állt,12 V fütöttem.
Forgató fából készült,tálcája a boltban kapható fürj tojás tartó ,egyik fele,alatta müanyag edény.
A tojásokat A**hanban vettem,15 db tojásból 4-ben volt csibe. :D

Hozzászólás 2009 dec. 14, 19:28 
fider írta:
Ki keltek!!!
Nagyon aranyosak!!!
4 ből 3 lett.
Köszönöm a segítséget.

Szívesen!

Gratulálok az új jövevényekhez! :wink:

Hozzászólás 2009 dec. 14, 10:29 
Ki keltek!!!
Nagyon aranyosak!!!
4 ből 3 lett.
Köszönöm a segítséget.

Hozzászólás 2009 dec. 12, 17:39 
Köszi! :wink:

Én is azért írtam, mert saját tapasztalatom van ebből.

A családi háznál minden évben keltek csibék és volt, hogy fiatalabb koromban nem bírtam várni. Fiatalság bolondság...még az általános suliban.

És elkezdtem kibontogatni azokat, amelyek már kivágták a tojást.

Mondanom sem kell, hogy egy sem élte túl, amelyikhez hozzányúltam. A nagyanyám sem örült ennek. Akkor megtanultam, hogy semmiképp sem szabad hozzájuk nyúlni, mert azzal csak rontok a helyzeten.

Azért, ha minden rendesen zajlik le, akkor általában mind kikel leszámítva az amúgy is selejtes tojásokat.

Néha még egy több órás kihűlés sem baj. Úgy értve, hogy ha véletlenül a keltetőgép leáll áramszünet esetén.

Lásd, amikor egy kotló tyúk elmegy enni a tojásokról.

Nekem amikor még japán tyúkjaim is voltak, nem mind ugyanúgy viselkedett.
Az egyik 5 percig volt lent a másik meg volt, hogy egy órát is elszaladgált az udvaron, de mégis meglepődtem, amikor az ő csibéi keltek előbb ki, pedig egyszerre ültek meg a másik kotlóssal és azért egy óra alatt simán kihűlnek a tojások.

Ezért mondják páran azt, és én is, hogy ők ( a kotlósok) jobban tudják, hogy mit hogyan kell csinálni.

Valódi név: Füredi Bernát

Hozzászólás 2009 dec. 12, 16:25 
Norbinak teljesen igaza van.
Nemszabad hozzányulni a kelő tojikhoz!(Tapasztalat!)

Hozzászólás 2009 dec. 12, 10:30 
Ha segíteni akarsz nekik, akkor hagyd, hogy ők maguk jöjjenek ki a tojásból!

Semmiképp se segíts nekik, mert azzal csak megölöd őket.

Nem szabad hozzányúlni, mert miközben törik fel a tojást még nincs összeforrva rendesen a hasuk.

Ők tudják, hogy mikor kell kikelniük. Max abban az esetben lehet segíteni, ha már feltűnően túl sokat vannak a tojásban és csipognak, mozgolódnak.

Ha pár órán belül nem jön ki, akkor segíthetsz neki egy picivel több levegőt juttatni számára. De arra figyelj, hogy balra kezdik el feltörni a tojást, ezért arra ne bontsd ki, mert ha ezt teszed, akkor nem tud tovább fordulni a csibe és ugyanúgy belepusztul.

Azért még annyit hozzátennék, hogy amelyik csibe nem tud kijönni magától az az én véleményem szerint maradjon is bent, mert túl gyenge ahhoz, hogy tovább tenyésszük.

Hozzászólás 2009 dec. 12, 8:57 
Üdv
Az első fürj keltetésem 17 napja van ma,kezdő keltetőként kérdezem,h a kicsiket mikor lehet segiteni a kelésben?

Mi van ha hamarabb szedem le a tojáshéjat?

Ha már törik akkor érdemes kiszabaditani öket?

A kis csorükkel átszakitoták már a hártyát.

köszi

Hozzászólás 2009 nov. 11, 18:03 
Hát én azt hittem, hogy sokkal több! Akkor az egy cseppet olcsóbb mulatság! :)

Bezzeg a postagalambok csak úgy viszik a pénzt. Láttad, hogy mennyi az éves tagdíj. De itt még nincs vége. Ha versenyezni is szeretnék a felnőttek versenyén, akkor galambonként 250 forint, plusz, ha még egy csapatot is nevezek, ami 10 galamb a csapatverseny miatt, akkor még pluszban 20 ezer forint. :D

Szerencsére a fiatalok versenyén még csak a galambonkénti 250 forintot kell kifizetni!

Hozzászólás 2009 nov. 11, 16:24 
Ez szokott változni, ugye általában emelkedni, de most 12 ezer forint.

Hozzászólás 2009 nov. 11, 16:00 
Értem, és köszi, hogy szólsz ez ügyben!

Ezen már sokat gondolkoztam, hogy gyűrűzzek-e, de még nem döntöttem el.

Azt tudom, hogy egyesületbe nem szeretnék belépni, mert elég nekem bőven a Magyar Postagalamb Sportszövetségnél lenni anyagilag jelenleg.

A postákat gyűrűzöm és vezetem a családfájukat is.

Az biztos, hogy a többi madaramnál is fel fogom írni, hogy melyik szülőtől származnak, de lehet, hogy csak jelzőgyűrűt teszek rájuk.
Találtam gyűrűkészítő honlapot is és ha lesz rá lehetőségem megeshet, hogy már számmal ellátott gyűrűket is készíttetek. Úgy tudom, hogy lehet már saját felhasználásra is ilyet kérni, nem csak egyesület részére.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 910 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 46  Következő