Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1037 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 52  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2009 nov. 20, 8:36 
Az első használható fotók :)

kristiano írta:
Kösz a sok jótanácsot! 8)

Csatolom, hogy hogyan is költenek most a madárkák, és milyen fészek vált be náluk. Öt tojás van amúgy, és vsz a napokban már kelhetnek is ki fiókák.

Kép

Kép

Hozzászólás 2009 nov. 17, 18:12 
Szia,

Balázs nem állatkerti szakember, viszont tényleg fotós. Expedíciókkal megy fotós kísérőnek.

Üdv, K

Leon írta:
Zottan írta:
Buzás Balázs fordította, aki kiváló fotós és -ha jól tudom- állatkerti szakember, de a díszmadártenyésztéshez szinte semmi köze és ez erősen rányomta a bélyegét a magyar kiadásra... :?
Többek között erre való lenne a Szövetség, hogy ha már egyszer madaras könyvet akarnak fordíttatni, akkor megkereshessék és adjanak rá lehetőséget, hogy olyasvalaki fordítsa, aki nem házi bronzpintynek fordítja a sirálykát...

egyetértek...

Hozzászólás 2009 nov. 15, 20:37 
Zottan írta:
Buzás Balázs fordította, aki kiváló fotós és -ha jól tudom- állatkerti szakember, de a díszmadártenyésztéshez szinte semmi köze és ez erősen rányomta a bélyegét a magyar kiadásra... :?
Többek között erre való lenne a Szövetség, hogy ha már egyszer madaras könyvet akarnak fordíttatni, akkor megkereshessék és adjanak rá lehetőséget, hogy olyasvalaki fordítsa, aki nem házi bronzpintynek fordítja a sirálykát...

egyetértek...

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2009 nov. 15, 20:11 
Bocsánat, hülye vagyok!!! :!: :!:
Buzás Balázs a Díszmadarak Enciklopédiáját fordította, a Díszmadárkalauzt Bank Szilvia. Bocs még egyszer... :oops:

(Hogy kicsoda Bank Szilvia - jó kérdés!)

Hozzászólás 2009 nov. 15, 20:10 

Valódi név: Tomek Róbert

Hozzászólás 2009 nov. 15, 19:44 
.
üdv ROBXAhány könyv annyi féle , szinte amit találok madarakról többnyire megveszem , igyaz nincs már nagyon eggyikben sem semmi ujdonság !!
Ami az elnevezést illeti , nem is tudom ....mondjuk nem vagyok hive a változtatásoknak , amit megszokik az ember az valahogy mindig jobban hangzik :D , sok szinváltozat megnevezésében haszálunk idegen nyelveket mert igy van elterjedve , mondjuk az aqva, rubin, pasztel , oliv... valahogy igyszoktuk meg, de lehetne ellenpéldákat is felsorolni úgyhogy passz,
Itt nálunk többnyire mindig valamiljen olyan megnevezéseket használunk amit szinte mindenki ért mert mondjuk itt Szabadkán 4 nyelv van a hivatalos használatban hátmég a nem hivatalos :D :D :D
üdv ROBY

Hozzászólás 2009 nov. 15, 19:22 
rtomek írta:
jó jó én csak ezt találtam :?

az ilyen könyvekkel szemben nekem mindig fenntartásom van.
Neked mi a saját véleményed a szín elnevezéséről?

Hozzászólás 2009 nov. 15, 19:17 
jó jó én csak ezt találtam :?

Hozzászólás 2009 nov. 15, 19:11 
rtomek írta:
köszi

Ami a neveket illeti hát ugyebár a Lonchura griseicapilla is Gyöngyösfejűnek hivjuk magyarul amit mint tudjuk Pörlhalsamandin néven is fut ,itt Szerbiában perlaszti galebity ( perl sirájka) de külömben már megelőzték névadás tekintetében eme tisztes társaságot az Alexandria kiadásában megjelent Diszmadár kalauzban GYÖNGYÖS JAPÁN SIRÁLYPINTY néven van bemutatva ez a pompás mutáció .
üdv ROBY

Nem tudom, hogy ki fordította, de nem magyar szerző szüleménye az a könyv, és bizonyára nem is egy sirálykatenyésztőről van szó.
Szerintem ilyen témában inkább azoknak kell döntenie, akik komolyan foglalkoznak ennek a színnek a tenyésztésével.

Hozzászólás 2009 nov. 15, 18:11 
köszi

Ami a neveket illeti hát ugyebár a Lonchura griseicapilla is Gyöngyösfejűnek hivjuk magyarul amit mint tudjuk Pörlhalsamandin néven is fut ,itt Szerbiában perlaszti galebity ( perl sirájka) de külömben már megelőzték névadás tekintetében eme tisztes társaságot az Alexandria kiadásában megjelent Diszmadár kalauzban GYÖNGYÖS JAPÁN SIRÁLYPINTY néven van bemutatva ez a pompás mutáció .
üdv ROBY

Hozzászólás 2009 nov. 15, 15:47 
berenyibela írta:
Ami a nevet illeti, én nem tudom miért gondolom, de szerintem a pearl elnevezés nem magára a gyöngyre utal, hanem inkább a gyöngyház jellegzetes selymes(selytelmes?) csillogására.Ezt a hatást én a nyak-, a szárnyevező- vagy a farktollakon vélem felfedezni.
Hú, de jól el tudunk még erről lamentálni!

Gyerekként mikor még galambásztam ezt a mintázatot e fent említett helyeken kovácsoltnak hívtuk, és valóban olyan, mint mikor a kovács kalapáccsal munkálja a vasat és az ütések nyomán ilyen pikkelyszerű csillogó képletet hagy maga után.
Ez már nagyon meredek elnevezés lenne?
Barna-kovácsolt, Szürke-kovácsolt.
Végülis a gyöngy elnevezés is ezekre a foltokra utal, mintha gyöngyszemek lennének (csillognának) rajtuk.

Hozzászólás 2009 nov. 15, 15:39 
rtomek írta:
ime a kéééép :D

üdv ROBY

Szép jószág :D Gratula!

Hozzászólás 2009 nov. 15, 0:31 
rtomek írta:
köszi Béla a csempion meg csempion még ha kinaiul irná akkor is :D :wink:
üdv ROBY

Az így nézne ki: 冠军
;)

Hozzászólás 2009 nov. 15, 0:19 
köszi Béla a csempion meg csempion még ha kinaiul irná akkor is :D :wink:
üdv ROBY

Hozzászólás 2009 nov. 14, 23:44 
Hihetetlen látni a csempiont ciril betűkkel.Csak érdemes volt azt az oroszt tanulni. :wink:

Hozzászólás 2009 nov. 14, 23:41 
Tometnek gratulálok, sokadszor :) Nagyon szépen egyben van a jószág.
Ami a nevet illeti, én nem tudom miért gondolom, de szerintem a pearl elnevezés nem magára a gyöngyre utal, hanem inkább a gyöngyház jellegzetes selymes(selytelmes?) csillogására.Ezt a hatást én a nyak-, a szárnyevező- vagy a farktollakon vélem felfedezni.
Hú, de jól el tudunk még erről lamentálni!
Szín: Szerintem, ha egy színt kivilágosító faktor egy hasonlóval találkozik. És ez több generáción keresztül így megy(magyarul:pearlXpearl párosítások követik egymást generációkon keresztül),Akkor a fiatalok egyre világosabbak lesznek. Így a jellegzetes mintázat is halványul.Jó példa erre szerintem a pasztell ezüst/izabell rizspintyek esete.Sok olyan rizzsel lehet találkozni, amelyek olyannyira kivilágosodtak, h szinte fehérnek tűnnek. Alaposan megfigyelve azonban még látszanak a rizsre jellemző minták(sapka, palást faroktollak).Azonban ezek pasztellnak már túl világosak, fehérnek meg egyenesen sz@rok.Van egy ilyenem, majd lefotózom.
Egyszóval szerintem bele kell vinni az eredeti színt, amiből kihasadt a mutáció(sötétbarna).Nálam szinte csak vegyes párok vannak. A szürke pearlhöz szürke-s.barnát, a barnához fekete-s.barnát javall a japán nagymester.Nálam is ugrik ki barna pearltől szürke pearl. Ez a mi felelősségünk.Tiszta törzseket Uraim és Hölgyeim(ha vannak.Remélem igen)

Hozzászólás 2009 nov. 14, 23:10 
ime a kéééép :D
Kép
üdv ROBY

Hozzászólás 2009 nov. 14, 22:42 
Sziasztok

a hétvégén kiállitás volt Sremska Mitrovicában ( Szerbia ) és a B. Bélától származó de már itt kelt és SRB 22-20 as :oops: gyűrűt viselő szürke perl ( gyöngyös)sirályka az Apatini kiállitáshoz hasonlóan ismét 90-ven pontal első lett !
káp meg nemakarózik feltöltődni :twisted: ..pedig van ...próbálkozok még :roll: :twisted:
üdv Roby

IDRE tag
Valódi név: Dr Sátorhelyi tamás

Hozzászólás 2009 nov. 14, 21:58 
Rosszul fejeztem ki magam. Az alapszínbe, ami pörlösödik, abba biztos, hogy belejátszik.
A pearl egy olyan fekete-barna vagy fekete-szürke sirályka, aminek helyenként elhalványulnak a színei. Tehát a szürke vagy barna alapszín igenis számíthat. Úgy képzelem, hogy szép alapszínű madár szép pearl-é válik.

Ezeket az okosságokat a holland sirálykaklub leírásából csipegetem.
http://www.jmc-lonchura.nl/

A gyöngyös nekem egy picivel talán jobban tetszik, de nem kellene megnézni, hogy a pearl-t más madaraknál hogy mondják hivatalosan magyarul. (mintha lenne nimfában is ilyen nevű szín)

emys

http://www.exopet.hu/

Hozzászólás 2009 nov. 14, 21:45 
Sziasztok!
Ha számít a véleményem, szerintem jobban hangzik a 'gyöngysirályka', a gyöngyös hosszabb is, meg gyakran használják másra is, pl. gyöngytyúk (Bár nem tudom mekkora gond lehet ez egy fajnál, amit eleve sirálykának hívunk... :lol: ).
Ja, és ha jól emlékszem, még 2001-ben a Kalit Magazinban jelent meg egy cikk a pearlökről és ott is gyöngy sirálykának hívták. ;)

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1037 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 52  Következő