Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2519 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 126  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2010 feb. 7, 14:14 
Hú, ide is jöhetnétek lapátolni, bográcsostul! Mire leértek, megsül a Rákóczi-túrós! :-D

Regionális Ezüstkoszorús Mestertenyésztő
Valódi név: Laczkó Tamás

Hozzászólás 2010 feb. 7, 13:10 
Sziasztok!

A gerlékről később írok!

A tél és a havazás nem tudja elvenni a kedvem! A délelőtti hólapátolás mellett kakaspörkölt rotyogott a bográcsban és forralt bort iszogattam!

Egésségetekre(főzős Gyuri barátom)!
Kép

Hozzászólás 2010 feb. 7, 13:00 
Szia Gyuri!

A madaraimra mindre büszke vagyok, különben nem tartanám őket:) De jogos a kérdésed!
Valóban nincs túl sok tenyésztői munkám a gerléimnél. Az érdemem annyiból áll, hogy elég sokat utazgattam a számomra megfelelő testnagyságú, színezetű és vérvonalú madarakért. Abban, hogy kényesen figyelek rá, hogy milyen madár kerülhet az állományba és hogy nehogy rokonokat állítsak párba. A tudatosságot a párban való tartással tudom majd megalapozni. Én inkább papagájos vagyok, gerlézni 3 éve kezdtem el, bár sok tapasztalatot örököltem meg nagyapámtól, aki ezelőtt 15-25 évvel gerlézett. Akkoriban szerintem valós, nagyobb tenyésztői munkáról beszélhettünk, nem jutottak mindenhez hozzá az emberek, egy szép világos állomány kialakításában sok-sok év munkája volt. Ezzel szemben ma már azt a színváltozatot vesszük meg amelyiket épp kedvünk van, nagyjából minden elérhető, nincs szükségünk komolyabb munkára. A szó szoros értelmésben vett igazi tenyésztői munkát én talán Laczkó Tominál látok a vörös tarka "előállításánál". Azért nevezném ezt tenyésztői munkának, mert ahhoz hogy tökéletesítse, több generációs munkára van szükség és tudatos párbaállításra, nem csupán szép madarakat enged a röpdébe és azok kedvükre állnak párba, amiből így is úgy is jó jön ki. Az én "munkám" annyiból jó, hogy nem véletlenszerű, tudatosan állítom majd párba a madarakat, viszont a tarkák terén pl csak annyi a célom, hogy szép nagytestű, hamar kitarkuló, a végső színüket elérve igazán világos tarka madaraim legyenek. Na meg van egy tarka hímem ami ugyan sötét tarka de más árnyalatú,mint a többi, ezt a sötétebb színt szeretném bekeverni. A fehéreknél lesz nagyobb munkám, ahogy elnézem az országban elég rossz a fehér állomány, de mindenkitől ezt hallom. Többnyire kistestűek, betegesebbek, nagyon rossz náluk a kelési arány, rosszabbul nevelnek. Ezt kellene feljavítani. De hozzájuk jutni is elég nehéz. Nekem van egy ezüst szerű tojóm, ami nálam kelt, az anyja fehér volt. Na ez egy elég nagytestű, nagyon jól költő tojó, őt szeretném majd pl visszakeresztezni fehérrel és ezt addig csinálni, míg újra el nem jutok a fehérekig. Viszont ez a jövő zenéje, jó a meglátásod, jelenlegi állományom nagyobb része vásárolt madár és nem az én munkám. Egyelőre:)

S hogy miért szeretem, miért választottam őket? Pár dolog:
* Nagyon szép madarak
* Imádom a hangjukat
* Ki tudom elégíteni az igényeiket
* Széles színválaszték
* Mindig is szerettem a normál galambokat is, de nincs lehetőségem tartani őket. A gyémántokban kiélhetem a galambok iránti csodálatom is.
* Nagyon jó természetű állatok
* Bírják a hideget/meleget
* Ebbe nőttem bele, emlékeim fűződnek hozzájuk
* Mert hiányérzetem lenne, ha nem lennének
* A tenyésztők között találtam olyan embereket, akikkel jól el lehet beszélgetni, megosztani a tapasztalatokat. Ez utóbbi inkább megtartó erő egy adott fajnál, hogy ne fejezze be az ember a tenyésztését. Ennek a dolognak a fontosságát én más fajoknál éreztem, amikor kényszerből fel kellett számolnom. Rossz kiesni egy társaságból.

Valódi név: Takács Chris

Hozzászólás 2010 feb. 7, 12:06 
Szerintem ha igazán jól, az állatok igényeit maximálisan kielégítve tartjuk, takarmányozzuk őket, akkor a madarain, az állataik szaporodnak. Ez az állat tartás célja, legalábbis számomra.

Hozzászólás 2010 feb. 7, 11:56 
Most gondoltam végig,hogy ebben az évben lesz negyvenkét éve,hogy díszmadár tartással foglalkozom.Kedvtelésből ,hobbiból,az eladásra való tenyésztés sohasem volt a célom.Elsődleges,hogy a madaraim,a fajtájuk igényének megfelelően legyenek tartva,elhelyezve.Az évek során nagyon sokféle díszpintyet és kanárit tartottam,öröm volt számomra,ha szaporodtak is.Az egyik madaras barátomtól kaptam,húsz évvel,ezelőtt egy pár gyémántgalambot.Vadszínű pár volt, lakásban,elég nagy,de számukra talán nem megfelelő kalitkában voltak.A lényeg az,hogy állandóan riadtak voltak,akkor még szakirodalomban sem tudtam a tartási körülményeikről olvasni,így lemondtam róluk.Visszagondolva,valószínű,hogy két tojó volt.Most ősszel,itt Leányváron,volt madárkiállítás,megint szereztem egy párt.Most már van lehetőségem nagy kerti röpdét építeni,ahol jól érezhetik magukat és remélem,hogy szaporodni fognak.A tél folyamán kiderült,hogy mindkét madár hím,így tavaszra tojót kel hozzájuk vásárolnom.Addig is olvasom a szakkönyveket és az internetet,hogy minél többet tudjak róluk.Nem célom a nagybani szaporítás,de szeretném elérni,hogy a nálam kikelő fiókák,egészséges,szép madarak legyenek.

Hozzászólás 2010 feb. 6, 22:31 
Nekem igazán a galambok nem tetszenek, de amikor megláttam ezeket a kis Gyémántokat akkor egyből beléjük szerettem. Tavaly nyáron szereztem be ezeket a madarakat, 2 költést még lezavartak nálam, fél sikerrel. Szóval nem mondanám, hogy túlságosan gyakorlott és sikeres lennék a tenyésztésükben. Nekem ez csak hobbi és szeretet a madarak iránt. Érdekes, mert öregapám valamikor nagyon rég nagy Papagáj tenyésztő volt, Hullámostól a Nagysándorig mindent tenyésztett, a padláson meg galambokat. Nekem meg inkább a kisebb, finomabb Pintyek, Kanárik tetszenek.

Hozzászólás 2010 feb. 6, 21:56 
Szia madaras86! Ha jól olvastam többnyire fiatal galambokból áll az állományod, kérdésem az hogy van e kitűzött célod vagy terved a tartásuk és tenyésztésükkel kapcsolatban, és van e közöttük olyan saját tenyésztett madarad amire büszke vagy? Ezt minden rosszindulat nélkül kérdezem, erre a kérdésre mindenki válaszát szívesen várom és olvasnám. Még egy kérdés: kit mi vitte arra az elhatározásra ami miatt ezt madárfajtát választotta (vagy ezt is) és megpróbálkozik a tartásukkal? Sziasztok.

Hozzászólás 2010 feb. 6, 15:36 
[quote="Bernát"]Idei első fiokák. :-D

Gratulálok, nagyon szépek!!! :D

Valódi név: Füredi Bernát

Hozzászólás 2010 feb. 6, 14:42 
Idei első fiokák. :-D

Kép
Kép

Hozzászólás 2010 feb. 3, 15:59 
Szia!

Láttad volna a szüleit! Ennél még sokkal világosabbak voltak, fehér alapon volt pár ilyen szürke tolluk, inkább babosnak tűntek. Őt tervezem párba tenni a kék tarka tojómmal, szerencsére nem rokonok, igazad volt, most örülök igazán, hogy a tenyésztő legalább jelzőgyűrűt tett rájuk a vérvonalak nyomonkövetésére. Bár lehet inkább megpróbálok egy ugyanilyen tojót szerezni hozzá.

laczkó tamás írta:
Üdv mindenkinek!

Jani!

Nagyon szépek a képek a tarkákról!
A kék-tarka képsorozatban az egyik hím, szerintem már nem is kék-tarka, hanem szürkés-ezüstös árnyalatú! Nagyon tetszik, ettől a hímedtől kell majd fiatal!

Gyuri!

Patent volt a leírás!

Na látjátok, hogy ilyen hozzászólások kellenek!

Csaó!

Hozzászólás 2010 feb. 3, 15:56 
ohiki írta:
Szia madaras!
Ezekben a súlyos minuszokban is odakint vannak??? milyen itatód van és éjszaka hol alszanak??? Én még a tyúkokat is beszedem ládába, nehogy a tarajuk lefagyjon!!! :)

Szia!

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az a madárházam amiben ők vannak, szendvicspannelből készült. Viszont a déli része teljesen nyitott, csak drótháló van. Erre húztam két réteg fóliát, bár sajnos a két réteg között nem nagyon sikerült légtért kialakítani, összetapad a kettő, így nem ér sokkal többet,mintha egy lenne. Elég jó idő van benne, ha süt a nap, akkor nagyon hamar nagyon jól felmelegszik, többen kérdezték már a madárházva belépve, hogy mivel fűtök?:)
Viszont éjszakára lehül ez is, bár nem olyan mértékben, de azért főleg mostanában előfordult, hogy befagyott a víz. Éjszaka ugyanitt alszanak, bár igyekeznek jól összebújni, egy csomóba ülnek el. Tavaly szerintem nem volt ennyire kemény tél, de akkor a gerléim kint teleltek egy OSB madárházban aminek a déli oldala nyitott és még csak le se volt fóliázva. Kibírták azt is, de az azért durva, így lefóliázva azért jobb. Egyébként mindenki csodálkozik, hogy kint vannak. A katalin papagájaim is velük telelnek, csak ők is fent voltak a röpde egyik sarkában ami nem látszik a képen. Az itatójuk egy sima műanyag kutya etető tál, csak az nem látszik a képen,mert nem fért bele a képbe az egész röpde.

Regionális Ezüstkoszorús Mestertenyésztő
Valódi név: Laczkó Tamás

Hozzászólás 2010 feb. 3, 13:49 
Üdv mindenkinek!

Jani!

Nagyon szépek a képek a tarkákról!
A kék-tarka képsorozatban az egyik hím, szerintem már nem is kék-tarka, hanem szürkés-ezüstös árnyalatú! Nagyon tetszik, ettől a hímedtől kell majd fiatal!

Gyuri!

Patent volt a leírás!

Na látjátok, hogy ilyen hozzászólások kellenek!

Csaó!

Hozzászólás 2010 feb. 3, 11:36 
Szia madaras!
Ezekben a súlyos minuszokban is odakint vannak??? milyen itatód van és éjszaka hol alszanak??? Én még a tyúkokat is beszedem ládába, nehogy a tarajuk lefagyjon!!! :)

Hozzászólás 2010 feb. 2, 22:42 
Szia Chris! Igazán nincs mit. Ja és feketemarcsi-nak üzenem hogy rossz helyen keresi a madarakat, talán Tápiószecsőn több sikerrel járna. :wink: Cső.

Hozzászólás 2010 feb. 2, 21:20 
Szia Gyuri.

Köszönöm a választ, ész érvekkel nagyon jól alá támasztottad és egyet értek vele!

Hozzászólás 2010 feb. 2, 21:11 
Sziasztok! Szerintem örülnünk kell annak hogy a hidegben tartott madaraink egyáltalán megtudják tojni azt ami kikívánkozik belőlük, mert ilyenkor elég nehezen tágulnak. Ha esetleg észrevesszük hogy valamelyik tojónk erőlködik, talán tojni szeretne csak nem jön össze neki akkor tudunk neki segíteni, parafin vagy esetleg étolajjal és némi masszírozással. Vissza térve a meglepetés tojásokra, akár bármit is kezdhetünk velük mert úgy gondolom hogy a szezon még messze van viszont nagy az esélye hogy a tojás kihűl. Sajnos ilyenkor csak a mi szemünk csillan fel, talán reménytelenül. Ha véletlenül ki kel a fióka akkor még annak fel is kell nevelkedni, ami ebben az időben nem gyerekjáték. Nem csak a hőmérsékletre értem hanem a napszakok rövidségére is, amitől a látszat ellenére a madaraink mégsem olyan aktívak mint nyáron, az etetés sűrűsége és mennyisége szegényesebb, így a kicsik gyengébbek, kevésbé ellenállóbak a külső behatásokra.És nem elég hogy csak hímek búgnak, az csak olyan mint ősszel a szarvas bőgés, csak a bakok rivalizálása. Én is inkább a szezon keltetésre voksolok, ehhez a témához talán ennyit tennék hozzá. Cső.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Gigor György 2010 feb. 2, 22:22-kor.

Hozzászólás 2010 feb. 2, 20:18 
Köszönöm a segítséget. Marad, aztán majd meglátjuk, hogy mi lesz belőle.

Hozzászólás 2010 feb. 2, 19:42 
Nekem is búgnak a hímek a nagy minuszokban is, pedig hidegebb helyen vannak, mint a tieid. Viszont a tojóim szerencsére még nem indultak be. Ha már letojt, szerintem hagyd alatta, márcsak azért is, mert ha elveszed, akkor újra le fog tojni. Vagy vedd el, de akkor a fészket is vedd ki, bár akkor meg képesek még az etetőbe is letojni, ha nagyon akarnak.

Hozzászólás 2010 feb. 2, 19:13 
Nem akartam most keltetni, ezt a fészket soha nem használták azért nem vettem ki. Fagypont körüli a hőmérséklet, fűtetlen tégla épületben, garázsban telelnek, az ablak mellett. A hideg ellenére gyakran hallom búgni a hímet.

Hozzászólás 2010 feb. 2, 19:08 
crayfish írta:
A fészek alatt találtam a földön egy tojást és a tojó rajt a fészken. Ha van alatta tojás, márpedig biztos van, akkor a hideg telelő helyen ki tudja költeni, lesz belőle valami???

Mit takar a hideg? Nulla fok fölött van? Nálam októberben még felnevelt az öreg párom egy kölyköt kint a kerti röpdében, pedig előfordultak már fagyok úgyhogy ha van olyan hőmérséklet, akkor lehetséges, hogy sikeres lesz a költés. De jobb ha pihenteted őket és nem hagyod ilyenkor télen költeni.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2519 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 126  Következő