Szia Gyuri!
A madaraimra mindre büszke vagyok, különben nem tartanám őket:) De jogos a kérdésed! Valóban nincs túl sok tenyésztői munkám a gerléimnél. Az érdemem annyiból áll, hogy elég sokat utazgattam a számomra megfelelő testnagyságú, színezetű és vérvonalú madarakért. Abban, hogy kényesen figyelek rá, hogy milyen madár kerülhet az állományba és hogy nehogy rokonokat állítsak párba. A tudatosságot a párban való tartással tudom majd megalapozni. Én inkább papagájos vagyok, gerlézni 3 éve kezdtem el, bár sok tapasztalatot örököltem meg nagyapámtól, aki ezelőtt 15-25 évvel gerlézett. Akkoriban szerintem valós, nagyobb tenyésztői munkáról beszélhettünk, nem jutottak mindenhez hozzá az emberek, egy szép világos állomány kialakításában sok-sok év munkája volt. Ezzel szemben ma már azt a színváltozatot vesszük meg amelyiket épp kedvünk van, nagyjából minden elérhető, nincs szükségünk komolyabb munkára. A szó szoros értelmésben vett igazi tenyésztői munkát én talán Laczkó Tominál látok a vörös tarka "előállításánál". Azért nevezném ezt tenyésztői munkának, mert ahhoz hogy tökéletesítse, több generációs munkára van szükség és tudatos párbaállításra, nem csupán szép madarakat enged a röpdébe és azok kedvükre állnak párba, amiből így is úgy is jó jön ki. Az én "munkám" annyiból jó, hogy nem véletlenszerű, tudatosan állítom majd párba a madarakat, viszont a tarkák terén pl csak annyi a célom, hogy szép nagytestű, hamar kitarkuló, a végső színüket elérve igazán világos tarka madaraim legyenek. Na meg van egy tarka hímem ami ugyan sötét tarka de más árnyalatú,mint a többi, ezt a sötétebb színt szeretném bekeverni. A fehéreknél lesz nagyobb munkám, ahogy elnézem az országban elég rossz a fehér állomány, de mindenkitől ezt hallom. Többnyire kistestűek, betegesebbek, nagyon rossz náluk a kelési arány, rosszabbul nevelnek. Ezt kellene feljavítani. De hozzájuk jutni is elég nehéz. Nekem van egy ezüst szerű tojóm, ami nálam kelt, az anyja fehér volt. Na ez egy elég nagytestű, nagyon jól költő tojó, őt szeretném majd pl visszakeresztezni fehérrel és ezt addig csinálni, míg újra el nem jutok a fehérekig. Viszont ez a jövő zenéje, jó a meglátásod, jelenlegi állományom nagyobb része vásárolt madár és nem az én munkám. Egyelőre:)
S hogy miért szeretem, miért választottam őket? Pár dolog: * Nagyon szép madarak * Imádom a hangjukat * Ki tudom elégíteni az igényeiket * Széles színválaszték * Mindig is szerettem a normál galambokat is, de nincs lehetőségem tartani őket. A gyémántokban kiélhetem a galambok iránti csodálatom is. * Nagyon jó természetű állatok * Bírják a hideget/meleget * Ebbe nőttem bele, emlékeim fűződnek hozzájuk * Mert hiányérzetem lenne, ha nem lennének * A tenyésztők között találtam olyan embereket, akikkel jól el lehet beszélgetni, megosztani a tapasztalatokat. Ez utóbbi inkább megtartó erő egy adott fajnál, hogy ne fejezze be az ember a tenyésztését. Ennek a dolognak a fontosságát én más fajoknál éreztem, amikor kényszerből fel kellett számolnom. Rossz kiesni egy társaságból.
_________________ www.madaras86.mindenkilapja.hu madaras86@freemail.hu
|