Warhawk írta:
csien írta:
ivermectin-t kaptam a madárra. Azt mondta a doki hogy 1 cseppet kell a bőrére rakni..de azt nem mondta, hogy naponta, vagy hetente? Valaki tudna ebben segíteni?
A célba vett élősködő életciklusához kell szinkronizálni. A lényeg, hogy a peték kikelése után is kapjon dózist a madár, hogy a következő generációt is elpusztíthassa. Atkáknál szerintem az első kezelést követő 3. nap, majd hetente kell ismételni, de ennek alaposabban utána kellene nézni.
Javallat:
Különböző külső (vérszívó tetű, atka, kullancs) és belső paraziták (orsó-, hajszálféreg stb.) okozta fertőzések kezelésére, testfolyadékkal táplálkozó parazita fajok elleni kezelésre.
Alkalmazás módja:
A madár nyakbőrére kell cseppenteni a tollak széthúzása után. A kezelést időről-időre meg kell ismételni az újrafertőződés és az ectoparazita peték kelési ütemének függvényében. A külső élősködők petéit a szer nem öli el. Az állomány teljes orsóféreg- és hajszálféreg- mentesítése úgy oldható meg, ha valamennyi állatot három hetenként kezeljük és ezt a kezelést fél éven át folytatjuk.
Adagolás:
Átlagos adagja 0.4 mg/testtömeg kg. 1 csepp 0.2 mg ivermectint tartalmaz, tehát egy csepp SH-Ivermectin spot on fél kilogramm élősúlyra számítva egyszeri alkalommal. Fiatalabb és kisebb testtömegű madaraknál az Ivermectin Light-et kell alkalmazni.
Nem kívánatos hatás:
Túladagolása esetén (20-szoros) a madarak álmosak, tántorognak és lógatják a fejüket. Specifikus antidotum nincs! Kevésbé súlyos túladagolás esetén gyengeség előfordulhat, de ezek a tünetek minden külső beavatkozás nélkül egy-két napon belül elmúlnak.
Én is ezt az atkás kérdést jártam körbe nem régen. Itt is kaptam hasznos tanácsokat, de állatorvoshoz fordultam végül is. Ivermectinben megegyezett a fórumozókkal a véleménye. Azt mondta, hogy 10 nap után ismételjem meg és 3 havonta javasolt ismételni.