Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 101  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2010 ápr. 10, 21:01 
Szia csicsörke!

Meglep ez a tudományos besorolás, ahová a Sarlósfecskét helyezik, dehá' ők csak tuggyák! :D
Utánaolvastam, és ez a konvergens evolúció már nem az én területem.. :lol: :roll: :oops: Engem a röpte, na meg az alakja,mégiscsak a fecskékére emlékeztet inkább mint a kolibrikéra! Persze fejethajtok a kutató tudósok rendszertani besorolása előtt. :salut:
(Merhát a Szirtiborz meg az Elefánt sem úgy néz ki első látásra, mintha közeli rokonságban lennének egymással..pedig de.. :lol: )

Na majd, ha hallom a Bankát, a Sárgarigót, meg a Kakukkot is akkó má' csak jó lesz az idő! :)

IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2010 ápr. 9, 9:47 
Az első sarlósfecske is megérkezett!
2010. április 4.
A sarlósfecskék első képviselőjének megfigyelésével teljessé vált a hazai fecske lista, bár az utolsóként megérkező faj csak névleg fecske, valójában nem is énekesmadár, a kolibrikkel áll közvetlen rokonságban! A magas épületeken költő sarlósfecskék sivító hangjukkal és villámgyors reptükkel a belvárosokban lakók számára kínálnak madármegfigyelési élményt.
Kép

Megérkezett az első partifecske is!
2010. április 2.
A legkisebb fecskefajunk első képviselője is hazaérkezett, mostantól elkezdődik a homokbányák, löszfalak, tiszai partfalszakadások benépesedése, hiszen ez a faj maga ásta járatokban költ.
Kép

Forrás: http://www.mme.hu/ és http://www.birding.hu/

Hozzászólás 2010 ápr. 8, 20:17 
Ma este félhétkor beköszöntek a füstifecskéim.Köröztek egyet,megnézték a fészküket,de még nem maradtak itt. :D :D

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 ápr. 8, 16:39 
No komment...
Jól vannak a szerb határon lefoglalt díszmadarak
2010. február 23.

Jól van az a közel négyszáz, Afrikából származó díszmadár, melyet Bácsalmás közelében foglalt le a határrendészet

A körülményekhez képest jól van az a közel négyszáz Afrikából származó díszmadár, melyet Bácsalmás közelében foglaltak le a határrendészek a hétvégén közölte Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója kedden a csongrádi megyeszékhelyen.

A 384 egyed a vadaspark karanténházába került, állapotuk stabilizálódott, annak ellenére, hogy ismeretlenek rendkívül rossz körülmények között, szűk ketrecekbe zsúfolva próbálták őket Magyarországra csempészni - közölte a szakember. Az ornitológiai vizsgálatok nyomán kiderült, hogy huszonnégy díszmadárfaj egyedei kerültek a szegedi állatkertbe.

A több millió forintot érő állatok között vannak orix szövőmadarak, fehérfejű bivaly szövőmadarak, különböző afrikai gyurgyalag és pintyfélék. A madarakat feltehetően Tanzániában fogták be - tudatta az igazgató. Veprik Róbert elmondta, a különleges díszmadarak csempészete azt követően élénkült föl, hogy a madárinfluenza-járvány idején az Európai Unió megtiltotta importjukat. A madárszállítmány végcélja valószínűleg Nyugat-Európa lehetett tette hozzá.

A madarak sorsáról bírósági döntés születik. Nyíkos Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a madarak lefoglalásáról elmondta, a határrendészek vasárnap Bácsalmás térségében néhány méterre a szerb határtól figyeltek fel két, ketreceket cipelő alakra. A csempészek is észrevették az egyenruhásokat és a ketreceket hátrahagyva vissza menekültek szerb területre.

Azt egyelőre nem sikerült tisztázni, hogy a járőrök megjelenésükkel egy találkozót hiúsítottak meg, vagy az ismeretlen nemzetiségű csempészek a határ térségéből tovább akarták szállítani a madarakat közölte a főhadnagy. Mivel az előzetes szakértői vélemény szerint a madarak nem védettek, az ügyben a vám- és pénzügyőrség indít eljárást csempészet bűncselekménye miatt.
http://www.hirado.hu/Hirek/2010/02/23/15/Jol_vannak_a_szerb_hataron_lefoglalt_diszmadarak.aspx

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 ápr. 8, 15:23 
Csicsörke írta:
szép hely és a fotók is igazán mutatósak :D

ez a fotóalbum sem kutya, hanem madár :lol:
http://www.balagi.eoldal.hu/fotoalbum/madarak/madarak

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 ápr. 7, 16:31 
lax20 írta:
Nemrég jártam a Szegedi Egyetemi Füvészkertben. Nagyszerű!!! Akinek lehetősége van menjen el. Nekem nagyon teteszett. Pár madarat is láttam... :)

szép hely és a fotók is igazán mutatósak :D

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 ápr. 7, 16:29 
VladTepes írta:
Ja, ja. Neten fent van minden alapinfo, milyen madárnak kb mi kerll és mekkora, mekkora lyukkal, stb., úgyhogy részről inkább ott a kérdés, hogy a nevezett helyeken milyen madarak vannak (az én tudásom kimerül ott, hogy "jajj, de széép madár :-)"), milyen arányban, mik az igényeik aztán ha a pipuláció és a várhatóü igény ismert, az társítható a méret, gyártási infokkal, oszt lehet barkácsolni. Én ott lakom a parktől 2 saroknyira, van 2 garázsom, szerszámom, stb, meg kedvem (barkácstudásom olyan amilyen, de elszánt vagyok), úgyhogy vasárnaponként "odúgyártásra fel" (akkor érek rá emberi időben).
Anyagként OSB tűnik jónak, nem vészes az ára, időjárásálló némi minimális kezelés után, künnyű szabni, fúrni, csavarozni....., 2-3 m2 kátránypapír (kátrányos zsindelyizé) sok odúhoz elég, tiplifa a kiülőnek szintén nem megoldhatatlan, horganyzott drótból meg pár méter az akasztókhoz szintén se perc megoldható.
Létrám van 5m ig kitolható alu, vagy egy 3m-es meg egy picit kisebb fa "házmester létra". Akkumulátoros csavarhúzó, fúrom is van, meg a hóbelevanc szállításához dobozos kisáruszállító autóm is, úgyhogy anyag és eszköz adott, csak madarakat kéne tudni, hogy minek/kinek gyártsunk, meg segéderő barkácsolni, meg gyerekek, meg utána kitartás a megfigyeléshez, naplózáshoz. Úgyhogy aki pösti és környékbeli, nyugodtan beszállhat, szvsz túl sok odút nem tudunk alkotni, lenne hely gazdagon, meg madár is aki örülne neki :-).

Haló! :D
Szuuppper! Ez igen! Van itt minden, mint bucsuban :wink:
Beszéltem Juhász Imrebával, akit én a legnagyobb odúszakértőnek tartok székesfővárosunkban, kb.500 odút kezel/készített BP-és-környékén, és aszonta, hogy ő nem javasolja az OSB lapokat (a rétegelt lemezt sem), inkább a fenyő deszkát, mehet szőrösen is gyalulatlanul, 20-as vastagságban, sötétbarna színű kültéri felületkezelő festékkel, fontos hogy a tetőnek legyen egy kb.2cm-es lejtése és min.5cm-es frontoldali túlnyúlása, a kiülő pedig nem feltétlen fontos.
Imrebá szívesen segítene a dologban, de mostanság a fecskevédelmi programban aktivizálta magát aztán jön az odúellenörzési szezon, szóval üzeni, hogy ha annak vége, tavasz-végén nyár-elején szívesen eljönne és segítene az odúkészítésben. Egyébként az idei költési szezonról már lehet, hogy lecsúsztunk, kevésbé valószínű hogy igénybe veszik a madarak az ezidőtájt újonnan kihelyezett odúkat... Juteszembe, hogy a Csajkovszkij parkba van egy általam már korábban kihelyezett prototípus a "B"-odúból, aztat még anno az MME-boltból vettem, majd kimehetnénk együtt és megmutatom, ez a második szezonja, tavaly nem költöttek benne és ezidáig idén sem figyeltem még meg költésre utaló jeleket.
Azért idre is felteszek pár odúinfós képet:
Kép
Kép
Kép
Ami a Csaja és Óhegy-parki madárpopulációt illeti, az én pár éves parki-terep-tapasztalatom szerint nem túl meglepő módon a széncinegék vannak túlsúlyban, de kék cinegéből is akad, csuszkát már ritkábban láttam, mezei verebeket inkább télen az etetőn, érdekes mód parkoló házi verebekhez még nem volt szerencsém, seregély is van, vörösbegyből is, ökörszem csak elvétve, házi rozsdafarkú inkább a közeli épületeken.
Szóval véleményem szerint körülbelül maxi ennyi odú kéne:
A-odú: Csaja: 2db, Óhegy: 3db
B-odú: Csaja: 3db, Óhegy: 5db
C-odú: Csaja: 1db, Óhegy: 2db
D-odú: Csaja: 1db, Óhegy: 2db

Hozzászólás 2010 ápr. 7, 10:05 
Sziasztok!

Nemrég jártam a Szegedi Egyetemi Füvészkertben. Nagyszerű!!! Akinek lehetősége van menjen el. Nekem nagyon teteszett. Pár madarat is láttam... :)

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 ápr. 6, 17:30 
Csicsörke írta:
juteszembe én meg pettyes vizicsibét hallgattam tegnap éjjel Budapesten :!: a bördingen olvastuk az előző napi megfigyelést így pár madarász sráccal rámozdultunk a témára és kettőt is hallottunk füttyöngetni:
http://www.birding.hu/megfigyeles.do?method=adatlap&id=89169

csakhogy-nehogy megsértődjön a pettyes vizicsibénk, róla is teszek fel idre képet :wink:
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 ápr. 6, 17:26 
VladTepes írta:
folytatás a másik topikból, az Árpi bácsi fiókái gondolatmenethez:
btw,Csicsörke, itt nálunk a Szent László általánosban is elférne egy ilyen szakkör. Suli igazgatója jó ember, biztos benne lenne, park van a környéken, madár is, ..... :mrgreen: Pl a mit a múltkor mondtam > szerzek anyagot egy egy kazal odúhoz, megcsináljuk, gyerekekkel kirakjuk a Barátság parkba, Csajkovszkíj parkba, meg a templom környékén, oszt utána csak lesni kell, melyikbe ki költözik be, lesznek-e kismadarak, stb., gyereke meg látják az egész folyamatot, látják kirepülni a kicsiket, stb, köv télen sokkal lelkesebben fognak utána madáretetőzni, stb. Esetleg a Pataky Műv ház-ban is tudok hozzá helyet organizálni. ??

hello VladTepes! :D
igen, az ötlet mindenképpen dícséretre méltó :wink: én ugyan nem vagyok egy ezermester-típus, de feltétlenül támogatom a dolgot.
a neten elég sok infót be lehet gyűjteni az oduzással kapcsolatban, pl.:
http://mme.hu/napi-madarvedelem/csinald-magad-otletek/odukeszites.html
Kép
odukészítés előtt azonban részletesen körbe kellene járni a kérdést, pl.: oduk típusa, azok darabszáma, anyaga, felületkezelés nedvesedés ellen, ellenőrzéshez nyitható tető, annak borítása, felhelyezési megoldások (Imrebá, egy rutinos oduzós madárbarátom szerint a drótos-kampós megoldás a javallott), felhelyezés kivitelezése (minél magasabbra, annál kevésbé valószínű, hogy lábakél az odunak...) stb...

Hozzászólás 2010 ápr. 5, 19:33 
Ilona írta:
Szervusz Skrachlaci!

Mi már megtehettük,hogy 2001-ben vidékre költözzünk.Amikor bemegyünk Pestre mindig elszomorodok,hogy milyen piszkos,zsúfolt a város.Kispest, amikor még ott laktunk, egész kellemes hely volt,a temetőben most is sok szarkát,fekete rigót látok,de sok minden megváltozott és hazafelé midig azt mondjuk jobb nekünk már Leányváron. :( :D

Szia Ilona!
Ha tehetném, én is a vidék felé venném az irányt :) de sajna nem lehet.

Hozzászólás 2010 ápr. 5, 16:11 
Szervusz Skrachlaci!

Mi már megtehettük,hogy 2001-ben vidékre költözzünk.Amikor bemegyünk Pestre mindig elszomorodok,hogy milyen piszkos,zsúfolt a város.Kispest, amikor még ott laktunk, egész kellemes hely volt,a temetőben most is sok szarkát,fekete rigót látok,de sok minden megváltozott és hazafelé midig azt mondjuk jobb nekünk már Leányváron. :( :D

Valódi név: Tomek Róbert

Hozzászólás 2010 ápr. 4, 21:37 
mondjuk kicsit mindenkinek igaza van ......kár belebonyolódni csak érdekesnek :( találtam a képet azért tettem fel ennyi.
üdv ROBY

Hozzászólás 2010 ápr. 4, 21:11 
Azért vegyétek figyelembe,hogy ez a fotó valószínűleg a még mindíg "fekete" Afrikában készült. Ahol olcsó az ember élete, ott az állatok tartásának kultúrájára sem adnak sokat! Inkább lesújtó,hogy a fejlett civilizált nyugat, pl: a Francia, és az Olasz még mindíg Pacsírtát, és Sármányt zabál monnyuk ebédre!

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 ápr. 4, 21:04 
Attila69 írta:
Hali!
Csórikáim!!!!
Szerintem az első egy állat(mégpedig egy szadista barom)!

Vagy csak egy "fejlődő" országból való, ahol ez sajnos megszokott dolog. Amiket meg mi szinte családtagként ápolunk azt ott megeszik mint csemegét... :evil: Egy ismerősöm volt valami egzotikus helyen és azt mondta pár dollárért olyan állatokat árultak (kajának) amiket itt meg sem tudunk fizetni.

Valódi név: Mózsi Attila

Hozzászólás 2010 ápr. 4, 21:02 
Hali!
Csórikáim!!!!
Szerintem az első egy állat(mégpedig egy szadista barom)!

Valódi név: Tomek Róbert

Hozzászólás 2010 ápr. 4, 18:20 
ne ehhez mit szóltok ......szerintem a " más állatságok"-ba belefér csak itt az a kérdés ki az állat aki elöl van vagy akik hátul :shock: :shock:
Kép
üdv ROBY

Hozzászólás 2010 ápr. 4, 9:59 
Irigyellek Ilona! Valamikor én is vidéken laktam, és sok madár élt a környezetemben, itt a nagyfaluban, és a környező kis erdőkben inkább csak zaj van meg szemét...

más:-
http://www.hirszerzo.hu/cikk.tiz_tengelic_utazott_az_ules_alatt_.145791.html

Hozzászólás 2010 ápr. 3, 14:02 
Mindig elolvasom,hogy mit írtok.Nálunk is sokféle madár megfordul a kertben,főleg,hogy télen szorgalmasan etetem őket.A felfuttatott lonc között van egy feketerigó fészek,a pajtában pedig rozsdafarkú.Az eget türelmetlenül fürkészem,hogy mikor látom a hazatérő füsti fecskéimet.
A házunkon nagy zárt "sváb" kapu van,ott várja őket a fészek.Remélem én is hamarosan meglátom Őket.

Valódi név: Cserna Zoltán ifj.

Hozzászólás 2010 ápr. 1, 20:42 
Úgy - úgy !

Szeva csicsörke tzimbim !

Sajna azonban "csak" hívóhang, de fülemüle szólt ottan és NEM a pacsirta, hö-hö-hö...
Ma pedig szinte ugyanott éneklő barátkahím, hevesen csivitelő füsti fecske, és csicsörkék több helyről is. A napokkal ezelőtti Déli szél idetolta üket. Szerencsénkre !!!

canary1

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 101  Következő