feketemarcsi írta:
Vladi! A színkanári nem zárja kia rollert.

Háááát..... nálam igen.
Pontosabban nem a színkanári zárja ki, hanem ami manapság a hazai rollerrel "akciósan egybecsomagolt"-an jár... nos az a kizáró tényező.
Spec halkan, ideális szobamadárként, mondhatni dolby surrondban énekelni tudó madaram is vcan, úgyhíjjják, gould amandina.
Na AZ ténylég szobamadár, a leghisztérikusabb, legérzékenyebb fülű madárkedvelőnek is. Lásd hangerő moderáltsága, énekének andalító volt, mondhatni "szundi-madár"-nak is nevezhetnénk LOL; dekoratív megjelenése; barátságos. érdeklődő természete, és hát igen, szobamadár, mert 20C alatt nem az ő világa van....
DE.
Magam részéről a favorit a normális kanári ének, úgy, ordítva, harsogva, ahogy annak szólnia köllll..... Meg imádom a stigó hangját, meg a rigókét hajnalonta....
És ja...
Herr Direktornak valszeg teljesülni fog a vágy, már elindultam a lejtőn, már színkanári genetikát olvasgatok reggel a klotyón ülve is

, úgyhogy
Lejtőn való elindulásomban a főbűnös Pappcsa, aki egyébiránt (hogy ne csak szóban, hanme írásban is piszkáljam

) igazán meg is szólalhatna, ha má' így javul itt a színkanárisban a légkör, tisztul az égbolt

És hogy témát váltsak, kicsit szak-jellegűbb kérdés irányba:
Madáréknál 8 napja keltek a kicsik. Mindkét szülő szépen etet, stb., nulla agresszivitás, így együtt vannak. Viszont tegnap (2 etetés közti pár percet kihasználták) láttam őket párzani. Nem korai ez? Ha jól rémlik, a szexet követően kb 10 nap múlva tojni fog a tojó, ergo kell neki a fészek, ergo egy hét múlva a mostani külköknek már kint kéne lennie.... Nem korai ez így egy kicsit? Jól számolom, gondolom ezt az egészet?
Másik madáréknál (Dunnyuskáék) kikelt tegnap este/ma reggel 3 pici. Egyelőre nem nagyon látom, hogy beindultak volna, hogy etessenek. Várok estig, mert ha jól dereng, az első nap még abból müxenek a kicsik, amit a tojásból hoztak. Remélem, után rajtol a szülőkben is a szülői ösztön.
---
Herr Dirketor, jól értettem, amit írtál, hogy az elválasztós korú csibéket kiraktad a röpdébe, és mind eltávozott? Mit tippelsz oknak?
Majd írd meg annak a madárnak az évszámát,gyűrűszámát amit az igazgatótól elvittél,hogy nézzem már ki neked a származását és írj majd egy emailcímet,hogy oda küldjem.
Válaszolva a kérdésedre a 8 napos párzással szerintem nincs semmi baj,ez kétélű dolog,azért rakjál neki egy másik fészket fel de ha lehet ugyanarra a helyre ahol volt és amiben a fiókák vannak rakd át egy másikra.
Rakjál neki fészekanyagot is,hogy ne kezdje a fiókákat lekopasztani,főleg erre akkor figyelj mikor már a fészek megvan rakva és a befejezéshez keresi a "puffot" ha teheted ilyenkor a fészekanyagból válogassál és tegyél neki "puffot" mert ha rákap a fiókák tollára nem bírsz mit tenni vele már és csak azok kapod magad,hogy csupaszok a kisrigók.