Nagy Tamás írta:
Helló Lacrimosa!
Még ilyet nem tapasztaltam! Viszont egy "lezavarást" megérne, hogy kiderüljön nics-e alatta tojás!? Vagy valami ami kicsit is tojás alakú.
Sajna nimfáknál előfordul, hogy hiába van a röpdébe (páratlan) tojó, akkor is csak egymással foglalkoznak a hímek!
Most megkinlódtam 6 fiatal, de már tenyészérrett madárral. Az istenért nem akartak párba állni. Nem hittem volna, hogy nimfák is ennyire "válogatósak", de mostmár az egyik pár 4 tojáson ül, a másik pár oduzik, a harmadik pár tagjai meg még mindig nem álltak párba!
Hát igen, nagyon sok esetben hallottam már homonimfákról, sőt a zömében tényleg olyan helyekről, ahol több pár van jelen.... Most úgye az a gond, hogy ezt a hímet február elején fogadtam be. 7 évig volt egyedül tartva, kiabálós volt, csak egy tükör volt a társa. Ez a hím teljesen úgy néz ki, mint a már meglévő hímem, így arra gondoltam, esetleg azt hiszi, hogy ő a tükörbéli partnere... mikor megérkezett, rögtön udvarolt neki, és ezt teszi azóta. Kiabál, ha nem látja, a tojót viszont elüldözi, ha a hím közelében van. Na már pedig ők egy pár, a hím keresi is az ő társaságát, de közben élévezi a másik hím kurkászását, csőrözését stb. Csak a tojót sajnálom, mert ő már retteg ettől a makitól, annyira üldözi, mint egy fúria.
Esténként mindig kinn marad, mikor a többi már benn van és villanyoltás van, olyan 10 körül kirepül, megy a másik hímhez, bekéretzkedik és udvarol neki egy sort. Este mikor nem volt ott, megnéztem, és nem volt ott semmi...
Most úgye lassan kimennek a kerti volierbe, és nem tudom mi legyen. Talán a változatosság segít neki, de nem tudom mennyire fog elfajulni a helyzet. Továbbadni semmiképp nem fogom, hiszen ez a zizis kakas a szívemhez nőtt és a másik hím is igazán kedveli. Viszont a tojót meg féltem. Ő nem az a szaporodós, kétszer rakott tojást, mikor egyedül volt (tehát fiatlant), mióta van párja, egyet sem rakott, pedig 3 éve rendszeresen párzanak. (nem mintha nem zavarna hogy nincs tojás.) Csak olyan érdekes, hogy most meg épp egy hím állt neki kotlani...