Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2972 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 149  Következő
Szerző Üzenet
Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2010 máj. 13, 8:39 
kekbegy írta:
Üdv Mindenki, Szia Gabesz,
ezek szerint pl. egy maxpontos hím nem romlik le egy közepesen jól teljesítő szintjére, idővel?

Ismétlem magam: a madár 9. hónapja körüli időszak a csúcs a hangképzést illetően. Ekkor a hangképző szervek már kifejlődtek, de az ivarszervek még nem. Értelemszerűen az ez utáni időszakok már nagyban befolyásolják, változtatják, alakítják a madarat: párzási periódus-intenzív, néha túl erős v. túl hosszú éneklés, vedlési periódusok-akár erre az időre el is némulhat a madár. És ne beszéljünk a borús napokról :lol: . Na, szovel: egy roller kanári első évének utolsó negyede a kiváló énekteljesítmény szempontjából.

Hozzászólás 2010 máj. 13, 8:30 
Üdv Mindenki, Szia Gabesz,
ezek szerint pl. egy maxpontos hím nem romlik le egy közepesen jól teljesítő szintjére, idővel?

Hozzászólás 2010 máj. 12, 20:27 
Szia, Kékbegy!
:lol: , mindkettőben megcáfollak!
1. Miért nem érdemes??? Az igényes muzsika sem árt meg senkinek, ki szereti :wink:
2. Bocs. Abban igazad van, h nem esnek egybe az érdekek. De nem hiszem, h bárki is vitatná ha egyszer bizonyított, hogy színesebb repertoárral rendelkezne egy muzikálisan ingergazdagabb körülmények között felnőtt kanári. Gyönyörű mellékfutamok vannak a roller énekében a négy főfutam mellett, amik nagyon tetszenek nekem már csak így megnevezésben is: bugyborékoló, csobogó, kacagó, csengve gördülő és csengők. Hogy ezeket a bíró hogyan értékeli más kérdés, és egy madárbolond fülének mennyire kellemes, ez megint más kérdés. :wink:
Summa summárum: a négy fő futam a lényeg a rollerben tenyésztői berkekben. Aztán egy kanári tanítás nélkül is hozza a saját formáját amikor akarja. Az eredetiség fontos 8)
Üdv! :alien:

Hozzászólás 2010 máj. 12, 19:53 
Köszönöm a részletes választ.
Nekem ebből két dolog következik: 1, egy hobbistának nem érdemes "túl jó" madarat venni, bár azt hiszem ezt több helyen említik is a nagyok. 2, A versenytenyésztők és a hobbitartók érdekei nem esnek egybe a rollertenyésztésben: lehet, hogy érdekesebb, változatosabb éneket tudnának a rollerek, ha fiatal korban nem lennének izolálva (ez utóbbit biztos vitatni fogják a tenyésztők :))

Hozzászólás 2010 máj. 12, 17:01 
1.
Elolvastam az általad említett cikket, mely egy tudományos kutatás eredménye. Meg kellett néznem először is, ki ez a Leiters mit is ír :cyclopsani: na, mert nem tudtam. Hanem! Mivel ezek az emberek tudósok, ráérnek ilyeneken tusakodni, hogy mi történik a kanári énekével 2. éve után. Egy rollerkanári tenyésztő meg abban jár, hogy a legmegfelelőbb körülményeket teremtse madarainak a versenyre való felkészülésre hogy aztán azok a maguk során a lehető legjobb hangzásokat hozzák ki magukból, muzikális összhangot a kollekciók. Ez pedig a madár 9. hónapja körüli időszak (Ekkor a hangképző szervek már kifejlődtek, de az ivarszervek még nem). UTÁNA lehet előénekes fiatalok tanításában, HA ugyanaz a vérvonal vagy HA hibátlan az éneke; lehet a tenyésztés egyik alapegyede vagy netán kedvenc egy hobby kanárisnál :wink: .

Az ének örökletes, de ugyanúgy öröklik szüleiktől a hibás éneket is mint a kitűnő futamot.
A fiatal hímek a legfogékonyabbak az énektanulásra, de mint másik tanulmány is bizonyítja :cyclopsani: , nagyon szívesen másolnak le idegen hangokat, hogy aztán a tesztoszteron hormonnak köszönhetően „elfelejtve” azokat, a speciális hangképzéshez szükséges készségekkel már rendelkezve, a saját fajtájára jellemző hangokat, hangzásokat és hangsorokat produkálja. Egy gazdagabb fiatalkori hangimitációs periódus felnőttkorra hosszabb és színesebb éneket eredményez de gyorsan lélegzetvétel nélkül mondom ÁM:
Doromboló még anno írta:
Sajnos a tanulás sokkal inkáb a rossz hangok megtanulására vonatkozik, ezért ha a fiatalok között a tenyésztő valami fajtalan hangot vesz észre, ezt a mdarat azonnal kiviszi a teremből és másikban helyezi el míg a megfelelő hangzatok ki nem alakultak. Ez az időszak pont az énekverseny ideje kell hogy legyen, akkor mondjuk, hogy jó volt az időzítés !...

...A fajtagazda Németek azt mondják ne variálja a roller az énekét, hanem hozza le csak a 4 főfutamot, de azt olyan mély fekvésben és az előírt hajlításokkal, hogy a bíró azonnal essen le a szék mellé... Ez a 4 főfutam ugyanis szép előadásban elég a 90 pont eléréséhez. Azok a madarak amelyek tudnak a kevésbé fontos hangzatokból is , rendszerint a főfutamokban kevesebb pontokat érnek el.

2.
kekbegy írta:
Akkor rosszul fogalmaztam, a felkészítést tág értelemben értve. Miért tartják izolálva a kicsiket egy ideig (hónapokig)? Mert ha jól értettem az a szokás, hogy a hímeket nemcsak hogy kiveszik, hanem külön madárszobában is helyzik el, hogy ne zavarják a tojót a nevelésben, stb. Ez az izoláció viszont pont a legkorábbi (és egyben legtanulékonyabb) életszakaszban zajlik.

Itt azt hiszem, egyszerre hármat is kérdeztél.

Eccceris az igaz, hogy a tojót ne zavarják kotlás közben.
Másodszor a hímeket valóban, a szakik külön tartják a fiatal hímektől a Doromboló által említett hibák kiküszöbölése végett. (Nálam mind együtt vannak a röpiben. Bunyótól vedlés idején nem nagyon kell tartani.)
Harmadszor pedig a fiatal hímek beiskolázási periódusa teljesen különleges eljárást igényel, mit Neco emígyen foglalt össze még annak üdejin:
Necó írta:
A versenyre szánt madarakat két okból tesszük énekszekrénybe. ("sötétbe")

1.) El tudjuk nyújtani azt az ideális, ivarérettség előtti állapotot, amikor legszebb a hangjuk madarainknak. Ugyanis a fény adagolásával a vegetációs időszakot (a téli, szaporodáson kívüli életszakaszt) idézzük elő. A kevés fény hatására, nem termelődik tesztoszteron (hím nemi hormon) a szervezetükben. Tul.képp később érik el az ivarérettséget az első éves madarak, ezért az ideális hangképzéshez szükséges állapot (a kb. 9 hónap körüli, ivarérettség előtti korra tehető) 2-3 hét helyett 7-8 hét is lehet. Természetesen ezt az állapotot nem lehet a végtelenségig nyújtani, hiszen tavasszal már tenyészmadárként van szükségünk a legjobb példányokra, amihez szükség van a tesztoszteron magas szintjére.
2.) Megfelelő felkészítéssel, gyakorlással el tudjuk érni, hogy ha kiszedjük őket a szekrényből rögtön kezdjenek el énekelni. Ennek a versenyen van jelentősége. Nem kell szegény bírónak órákig szenvednie, mire dalra fakadnak a madarak. (Megjegyzem: majdnem minden madarászra nagy hatássál van, mikor a bármely időpontban kitett madarak fél perc hangolás után hatalmas lelkesedéssel nótázni kezdenek. Higgyétek el nem semmi élmény!)

A kedvencnek tartott madaraknál természetesen ennek a macerának semmi jelentősége nincs, azok ugyanolyan szépen fognak énekelni, mint a versenyzők az ivarérettség elérése után.
Tehát a félreértések elkerülése végett megemlítem, hogy a versenyző madarak is csak életükben egyszer, születésük évében 2-3 hónapos időtartamra vannak kitéve a felkészítés nehézségeinek! Ezután a madaraknak a tenyésztésben kell helytállniuk, vagy valamely madárkevelőnél a kedvenc szerepét kell betölteniük, természetesen már jóval nagyobb ketrecben mint a füttykalit.

3.
Még egy kérdésed:Felmerült bennem, hogy ha ez így van (nyilván így van), akkor nem romlik-e egy megvásárolt roller énekteljesítménye az otthoni környezetben? (2 év feletti madárról beszélünk visszakanyarodva az általad említett tanulmányhoz)
Visszakérdezek: Mit szeretnél hallani? Tökéletes 90 pontos előadást? Vagy csak simán madármuzsikát? :wink:

Üdv: Gabesz
:alien:

Hozzászólás 2010 máj. 12, 12:31 
Várjuk!

Hozzászólás 2010 máj. 12, 11:06 
Sziasztok! Üdv néked, Kékbegy :D
Nos... most nincs sok időm, de délután előások innen nektek ezzel kapcsolatos anyagot, mert itt már nemegyszer volt szó már a fiókák és ivarérett hímek énekéről és hogy mit miért. Érdekes kísérletről is volt szó. No, gyüvök még.

Hozzászólás 2010 máj. 12, 10:42 
Akkor rosszul fogalmaztam, a felkészítést tág értelemben értve. Miért tartják izolálva a kicsiket egy ideig (hónapokig)? Mert ha jól értettem az a szokás, hogy a hímeket nemcsak hogy kiveszik, hanem külön madárszobában is helyzik el, hogy ne zavarják a tojót a nevelésben, stb.
Ez az izoláció viszont pont a legkorábbi (és egyben legtanulékonyabb) életszakaszban zajlik.

Hozzászólás 2010 máj. 12, 9:16 
Most olvasok egy cikket – Leitner – Catchpole (2007): Song and brain development in canaries raised under different condition of acoustic and social isolation over two years –, amelyben a szerzőpáros leírja, hogy vannak olyan énekes fajok, amelyeknek az énektanulása záros ideig tart (closed-ended learners) másoknak viszont az élete végig, akárcsak az embernél a szocializáció (open-ended learners). Az előbbire példa a zebrapinty, míg az utóbbiak közé tartozik a kanári.

Felmerült bennem, hogy ha ez így van (nyilván így van), akkor nem romlik-e egy megvásárolt roller énekteljesítménye az otthoni környezetben?

Azt is írják Leitnerék, hogy fiatal korban, azaz minél fiatalabb korban a legjobb a tanulási képessége a madárnak. A kérdésem az ezzel kapcsolatban, hogy van-e valami tudatos szándék amögött, hogy – amennyire jól tájékozódtam – a rolleresek, csak egy bizonyos idő után kezdik el felkészíteni a fiatalokat, és egész kis korukban gyakorlatilag a hímektől izoláltan tartják? Vajon milyen lenne az énekteljesítményre nézve, ha hallanák a hímek énekét már korábban is?

Hozzászólás 2010 máj. 7, 19:20 
:44: :48: :40: :53: :57:

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2010 máj. 7, 18:56 
Hali Gabesz !

Ma 14.35 kor kikelt Roland első fia Gabesznak hívom...

Hozzászólás 2010 máj. 7, 18:18 
Idézet:
Igen, ez a fészakalj volt kicsit problémás. Meséltem, hogy Ilusom odahagyta a fészket, egyetlen fias tojása is kihűlt már... Galagonya alatt kelt ki. Saját tojásai 5 nappal később keltek, addig etette a picurkát. Aztán kikelt két kisebb poronty, egy nap késéssel a harmadik is. Persze, a nagyobb bratyót nappalra külön tettem, infra alatt tartottam, fecskendőből etettem. Másfél hétig volt Józsi (egyik lurkóm nevezte el) új osztálytársuk a harmadikosaimnak. :lol: Az éjszakákat a tojó alatt töltötte, reggelit is tőle kapott. Időközben felcseperedett a három kisebb is, de miután Józsi visszaköltözött végleg a kalitba, a vakarcs kezdett növésben elmaradni a többitől.

Nna. Képek.

Gülü Pityu :lol: 6 naposan
06-10 (anyja felőli nagyapa 90 pontos német hím; apja saját 88 pontos tavalyi hímem- dédszülői közt 90 pontos hím). Szovel, egyelőre rejtély, h pont ő mennyit örökölt az ősöktől. :roll:

Kép

Aztán itt már Józsi :bom:
Tomi fiam néha beugrott nagyszüneten megetetni gyerkőckéim örömére.

Kép

Ezek már a kisebb mostohatesók.
07,08,09-10. Anyjuk elsőéves tojóm, nagyapjuk H champion, dédszülők közt is 90 pontos hím; apjuk felőli nagyapjuk 90 pontos szlovák hím. Nos, ez lett volna idén az álompárosom fészekalja :D Egy eresztés sikeredett, de vigyázok rájuk, mint a szemem fényére! Itt a három kistesó (Józsi már az etetőtál szélén ordibál a mamaának kajáért) közül a legkisebbik az, kiért még rányomok egy keveset (naponta 1-2szer, de nem szégyelli a nagyobbik is a kuncsorgást :lol:

Kép

Na, asszem ennyi :wink:
Szép hétvégét!

Hozzászólás 2010 máj. 6, 15:57 
feketemarcsi írta:
Egyébként mit csinálsz a legkisebbel, ráetetsz?

Igen, ez a fészakalj volt kicsit problémás. Meséltem, hogy Ilusom odahagyta a fészket, egyetlen fias tojása is kihűlt már... Galagonya alatt kelt ki. Saját tojásai 5 nappal később keltek, addig etette a picurkát. Aztán kikelt két kisebb poronty, egy nap késéssel a harmadik is. Persze, a nagyobb bratyót nappalra külön tettem, infra alatt tartottam, fecskendőből etettem. Másfél hétig volt Józsi (egyik lurkóm nevezte el) új osztálytársuk a harmadikosaimnak. :lol: Imádták a gyerekek! 8) Az éjszakákat a tojó alatt töltötte, reggelit is tőle kapott. Időközben felcseperedett a három kisebb is, de miután Józsi visszaköltözött végleg a kalitba, a vakarcs ismét kezdett növésben elmaradni a többitől. Már láttam, h mekkora adag kaját képes egy kanári naponta elpusztítani, így egyértelmű volt, hogy a mama egyedül nem győzi hordani nekik... Úgyhogy fecskendő, gügyögés 8) , vékony nyakicák és csőrikék magasra nyújtva-tátva és csak úgy nyelték! Most ott tartunk, hogy Józsi nem fogad el fecskendős kaját, ugrálva, röpködve tér ki a kezem elől. Nagyfiú már. A kisebbek a gügyögésre egyből reagálnak, de legfőképp a picur kapja és kéri is a repetát.

Édespofa tarkított madarak ezek a fiak, minden szimmetrikusság nélkül :lol: . No, ha lesz annyi üdő... képet is teszek fel róluk.

Hozzászólás 2010 máj. 6, 8:30 
feketemarcsi írta:
Merre vagy Gabeszka?
Csak nem a tulipánokat nézegeted?

Dolgozom, Drága! Valamire pízt is köll adjanak :lol: Én nem is tudom, te hogy csinálod, hogy a munkád mellett egész nap csak fórumozol. :lol: Na de félre ne érts, nem irigylem- inkább néha sokallom azt a rengeteg bejegyzést kivéve minek igazi tartalma van... :roll: . Én szeretem a munkám.

Gratula, Mracsi az új csibékhez! Imádom őket, amilyen kis aranyosak azokkal a nagy gülü szemeikkel és finom pihe szőröcskéikkel! :D
feketemarcsi írta:
Legkopogom, még egyetlen kirepült fiókát nem érte semmi, jó húsban vannak, vidámak és ami a legfontosabb, az idén a balesetek is elkerülték őket egy-két monoklit leszámítva, hiába, a fiúk durván játszanak. :D De az is lehet, hogy az állatorvos barátnőm tanácsára megemeltem a kálcium adagjukat és talán erősebbek a csonjaik.
Mindegy, lényeg a lényeg, hogy nincs bajuk!

Jóvan, Marcsi, te tudod a tutit. Úgy csináld, ahogy te jónak látod.
Hanem... hű, ha Matyi itt lenne :roll: ... a lekopogomról jut eszembe! :lol: Hogy vajon, tudja-e, miért is kopogjuk le??? Ezt valamikor régen a székelyek így mondták: "kőhöz legyen mérve"... Na, methogyugye, a zördög nem alszik :twisted: Alig szólom el magam, s a legkisebb fiókám punnyad... Nem hagyom, h menjen a lejtőn mert tudom, a másik három bratyó a tettes.

Na. Ennyire tellet egy lyukasórából. Pussz!

Hozzászólás 2010 máj. 5, 15:09 
feketemarcsi írta:
hogy a rollert baromi nehéz költetni, nevelni, holott ez egyáltalán nem igaz, csak ki kell tapasztalni, mire van szükségük ahhoz, hogy szép, egészséges fiakat hozzanak, végigüljék az időt, neveljenek rendesen.

Juj, Marcsika... kevéske két éves tapasztalatoddal megcáfolhatod a több tízéveset? Holott te is nem egyszer beszéltél kelésgyenge meg elpusztult fiókákról, beste tojókról meg egyebek? Nekem eddig egyáltalán nem tűnt könnyűnek a költési időszak :roll: . Figyu, cseréljünk lemezt :lol: inkább beszéljünk a tulipánokról! Tudod, milyen gyönyörűen nyílnak a tulijaim? :wink: És mennyi színben! Csak úgy pompáznak!!! 8)

Hozzászólás 2010 máj. 5, 14:10 
Kösz, Marcsi! Azóta sincs ilyen jóvágású rollerpasim... De lesz!
feketemarcsi írta:
Szerény két éves tapasztalatom azt mondatja velem, hogy nem kell túlmisztifikálni a dolgokat, én élvezem minden percét a madarakkal töltött időnek és ezt ajánlom másnak is. :wink:

Marcsika... mit ajánlasz??? Egész sereg madarat? Vagy csak egy fajtát, de azt alapos körüljárással? Annyian vagyunk és annyi féléek... Mindenkinek más az elképzelése. Van aki egyet szeret és minden ágabogát meg akarja ismerni a műfajnak, van ki mindent szeret, de csak felületesen tud foglalkozni vele. Legyen az mindenki saját elhatározása, hogy mit szeretne,... hogy milyen fokon szeretné megsütni a kenyerét... Ha én úgy szeretném, a kenyerem sütését akár varázsszavak ráolvasásával teszem! :wink: Ennyit a misztifikációról. És hogy a hasonlatnál maradjak, akkor te egy egész szuperül működő pékséget vezetsz, csak épp a művészien formázott perecek helyett sima sósrudakat árulsz... :roll: :chef:

Hozzászólás 2010 máj. 5, 13:07 
Igazgató írta:
...térden állva esedezem avassatok be a roller kanáriról tudhatókról!! :D :D Ahogy minden más fórumozó én is lesem ezt az oldalt is .Őszintén lassan megrettenek a gondolattól h vegyek magamnak ebből a fajtából

8) , Kedves Igazgató! (a fenébe, inkább Istvánnak szólítalak eztán, ha nem haragszol, mert nagyon idegesít az igazgató szó, olyan izé... milyen is, na :roll: ... a dirinőnket is nevén szólítjuk. Nos, szabad?)
Szovel, kedves István!
Előljáróban annyit mondanék, hogy én véletlenül vásároltam roller kanárit. Viselkedése, udvarlási előadásmódja, kitűnő nevelő képessége és nem utolsó sorban sármos kinézetele ejtett szerelembe a roller iránt. Aztán az éneke, hát az valami egyedi! Mert ő csak egy madár volt a többi közül, de nekem ő volt a madár. Mindját képet is varázsolok ide neked. Nos, így lettem én rolleros.
Fonzó:
Kép

Azt mondom neked is, mint minden más madarasnak, ki új madarat szeretne, előbb nézze meg, hallgassa meg a madarat és csak aztán döntse el, hogy akar-e ilyet. Ha már kész az elhatározás, akkor érdeklődjön, informálódjon, olvasson utána. Szerintem az én vagy a mi szeretetünk a roller iránt csak felkeltette az érdeklődésedet, de neked a madár kell megtetszedjen ahhoz, hogy szívesen foglalkozz is vele.
Igazgató írta:
...ez lesz velem 17-után kinnt a Nyíri barátomnál!!-mert annyira összetett dolgokkal állnék szemben h nem tudom hol áll a fejem.

Ha a színesekkel most kezdtél, mit csinálnáll még a rollerrel is? :wink: Ha hasonlóan is működnek, azért mégiscsak két különböző fajta kanáriról beszélünk, ahol mindkettőnek megvannak a fajta-specifikus tenyésztői eljárásai... és buktatói is.
Igazgató írta:
...Persze mindenki kezdő volt valahol de nem lenne jó ennek a fajnak ha felraknátok inkább népszerűsítő leírásokat

Nem szükség semmit ide kitenni, t.i. az idre főoldalán van is bemutató írás a roller kanáriról a szakik tollából: http://www.idre.hu/roller-kanari/index.html . Ajánlom szíves figyelmedbe. Aztán ha azzal kész vagy, itt a kanáris fórumon belül a régi roller kanáris fórum anyagát bátran ajánlom minden roller iránt érdeklődőnek. Az év minden egyes szakára jellemző tartási módozatai, tenyésztői eljárások, ötletek ott megtalálhatóak s még sok egyéb hasznos és ugyanakkor vidám dolog. Innen kezdd az olvasást: viewtopic.php?f=17&t=91&start=5560

:cyclopsani: Jó böngészést!
Üdv: :alien:

Valódi név: Csiszár István

Hozzászólás 2010 máj. 5, 12:39 
Kedves Hölgyeim!! :44:
Vállalva a veszélyt h az Uralon túlról kapok fricskát :41: térden állva esedezem avassatok be a roller kanáriról tudhatókról!! :D :D Ahogy minden más fórumozó én is lesem ezt az oldalt is .Őszintén lassan megrettenek a gondolattól h vegyek magamnak ebből a fajtából - :33: ez lesz velem 17-után kinnt a Nyíri barátomnál!!-mert annyira összetett dolgokkal állnék szemben h nem tudom hol áll a fejem.
Persze mindenki kezdő volt valahol de nem lenne jó ennek a fajnak ha felraknátok inkább népszerűsítő leírásokat mert aki most menne pl a Marcsihoz az vissza állítja a navigációs rendszerét és elindul haza.
Én átveszek tőled Marcsi egy-két madarat hogy enyhitsem a gondodat!! :P :P
Apropó nagyon szomorkás mostanában a hangod beírásaid. Dolgozz keveset vagy tenyéssz valami vidámabb állatkát!!
Remélem nincs baj??

Hozzászólás 2010 máj. 5, 9:57 
feketemarcsi írta:
Tegnap az egyik kis zöld nagy önbizalommal elkezdett nyekeregni, pedig még csak most kezdett vedleni. :D

Na ez akkor kispasi. Csak jegyezd be a bibliádba és möglásd majd késő ősszel hogy fogja nyomni!
Hanem figyu... Nem a VERSENY miatt te Marcsi, hanem egyáltalán, hogy értékeljék a madaraid, mit tudnak? Merthát pontozó lappal nem többet érnek ezek a rigók? És mi szerint állapítanád meg, h akkor a fiatalok közül melyiket tartod meg a tenyészállományodban? Tavaly én is csak két csürkét vittem Szebenbe, egyáltalán nincs közél hozzánk, és mégsem bántam meg, h elmentem. Akkora elégtétel volt, hogy csak ez a két darab kölyök is mennyire jó madár! Ha a tavaly másként értékelik a madaraim-természetesen versenyen kívül- akkor valószínű idén más szemszögből nézném a dolgokat.

Hozzászólás 2010 máj. 4, 15:53 
feketemarcsi írta:
Szerintem a legtöbbnél a másodlagos nemi jellegből eleve lehet következtetni az ivarukra, pl. a szemöldökcsont jobban kiugrik a hímeknél, persze nem mindnél, de azt majd kihallgatom.

Te Marcsi, te Marcsi :lol: , má megint félremondikálsz!
Nem arról beszéltem, hogy hogyan állapítod meg a nemüket, mert arra sok módszer van (de a legtutibb nekem még mindig nem sikeredik :shock: :oops: ) Hanem erről na:
feketemarcsi írta:
Amúgy 18 füttykalitom van csak. :roll:

Lesz neked annyi időd, hogy mind felkészítsd? Kényszerszabit veszel ki! Na? Má meg is oldottam neked :lol: :wink:
Pussz! :alien:

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2972 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 149  Következő