VladTepes írta:
Úgyhogy gondoltam is, hogy felteszek egy nagyobb lélegzetű kérdést, hátha valaki tapasztalt tenyésztő vesz egy nagy levegőt, és nekiül megírni a kisregényt, amit kérek:
"Kanári táplálási útmutató"
Na, akkor egy levegőre:
A kanári táplálása!
Magok:
Mint tudjuk, vannak a lisztes magok, fénymag, hántolt zab, kölesek, valamint vannak az olajos magok, nyári repce, lenmag, kendermag, négermag. A madár szervezetének mind kétfajta magra szüksége van, de nem mindegy, hogy milyen arányban. Szerintem a megfelelő keverési arány nagyjából a következő, de lehet egy kis eltérés is:
Fénymag 40%
Repce 30%
Négermag 5%
Hántolt zab10%
Lenmag 10%
Sárga vagy 10%
fehér köles
Kendermag 5%
A kendermagra meg a négermagra vigyázni kell, mert nagyon szeretik, de könnyen be is híznak tőle, ezért kendermagot, csak vedléskor, illetve legyengült madarak táplálásánál adok!
Szóval kb. ez az alap keverékem, amit egész évben etetek, függetlenül attól, hogy most költenek, vagy nem költenek. Ebből a keverékből egy kifejlett madár adagja naponta 2 mokkáskanálnyi. Természetesen a madaraknál is, mint az embereknél, előfordul, hogy azonos kaja mellett az egyik elhízik, a másik meg sovány marad. Az elhízott madaraknak, csak fénymagot és sárga kölest/lisztes magok/ adok, ha nagyon kövér csak sárga kölest, ameddig le nem megy róla a felesleg! Értelemszerűen a sovány madaraknál meg emelem az olajos magok aranyát, ameddig utol nem éri magát. A magnak, egészségesnek, tisztának, por és penészmentesnek kell lennie, más különbem sok probléma okozója lehet! Ajánlanám mindenkinek a gyári keverékeket, amelyek megfelelő technológiával készülnek, és elérhető árban vannak, mint pl. Andrénál. Kipróbáltam az általuk forgalmazott magok közül a Whitte Mollent és a Kinget, mind kettőt jónak találom. Csíráztatott magot én nem használok, erről kérdezzétek Fricc 32-őt, aki úgy el van tűnve, hogy lehet azóta már Fricc 36
Tojásos lágy eleség:
Nagyon fontos, tenyészidőszakban nélkülözhetetlen, mivel a szülök, az első időszakban csak ezzel táplálják a kicsiket. Két fajtája van a hagyományos, amit mi magunk készítünk el, illetve vannak a”gyári tápok” Én a köztes megoldást használom, ebből is abból is, a következő módon. Fogok egy vegyszer mentes sárgarépát, meghámozom, megmosom, lereszelem, mikroban egy kicsit megpárolom. Felrakok egy tyúktojást és 30-40 percig főzöm, amikor megfőtt ráreszelem a répára, amire előtte raktam egy mokkáskanálnyi mézt. Villával összekeverem és rakok hozzá kb. 1/3 grammnyi Laktiferm M+C-t, ez egy probiotikum amit a répa és tojás levében jól elkeverek. Ehhez dobok kb. két evőkanálnyi ”tápot” és darált kekszet, hogy olyan jó kis homogén állapotú legyen, valamint meghintem egy kis mákkal. Egy felnőtt madárnak az adagja naponta egy mokkáskanálnyi, a fiókáknak fejlettségüktől illetve darabszámuktól függően kell adagolni. /mekkora a fészekalj/. Költéskor a kikelt a fiókáknak 2-3 szor adok, naponta, de mindig csak annyit, amennyit a szülők feletetnek, mert a tojás könnyen romlik. Etetés után berakom a hűtőbe, ahol 2-3 napig lehet tárolni. Etetés előtt, mikor kiveszem a hűtőből a feletetni kívánt adagot kimérem, egy kicsit megmelegítem a többi vissza a hűtőbe.
Tenyészidőszakon kívül 2szer kapnak hetente lágy eleséget a többi napon almát illetve zöldet. Vedléskor lehet adni többször is hetente, akik színtáplálást végeznek, naponta adják, mivel a lágy eleségbe került színezőanyaggal ”festik” a madarakat. Az almát megmosom és a héját mindig leveszem és egy kis gerezdet adok madarakként, itt is vigyázni kell, hogy az alma vegyszer mentes legyen. Zöld eleségként tyúkhúrt és salátát etetek. Szintén csak megbízható helyről szerezzük be őket. Megmosom, meg várom, még megszárad, és azt követően etetem. A vizes zöld eleség hasmenést okozhat! Fiókáknál 2 hónapos koruk előtt ne adjunk se zöldet, se almát!
Ivóvizet naponta adjunk frisset, én előző este kimérem a szokásos adagjukat és reggel ezt itatom.
Nagyjából most ennyi jutott eszembe a táplálásról, remélem van olyan akinek tudtam ujjat mondani, akinek meg nem az ugorja át ezeket a sorokat, illetve akinek még van mondanivalója a témával kapcsolatban nyugodtan egészítse ki!