Nyepi írta:
Sziasztok! Anita vagyok és van egy tojóm. Kb. másfél éves, szabadon tartom, a kalitka nyitva van éjjel-nappal. Vannak barátai, 2 rizspinty. Szerintem arany élete van. Vagy mégsem? Történt ugynis, hogy ivarérett lett, neki állt tojni. Ma tojta a 6. tojást, előtte a tapétát bontja ill. a könyveimet. A fészekanyag nem érdekli. Egyre több kárt tesz, előtte nagyon rendes volt. Mit tegyek? Mikor fejezi be a tojósdit? Nem akarom, hogy neki rossz legyen, de én sem akarok megint épitkezni....

))))))))))
Köszönöm előre is!
Szia Anita!
Tudod ez eléggé rossz így. A madár folyamatosan fog tojni, és a baj, hogy sokszor nem tudják abbahagyni, és ez az életébe is kerül! A madár tojásrakáskor rengeteg kálciumot igényel, enélkül nagy az esély rá, hogy tojásvisszamaradása lesz, ami nem ritka halál a tojóknak...
A legtöbb tojó sajnos akkor szokott ilyet produkálni, mikor egyedül van - mert hiába vannak ott a pintyek, attól ő még egyedül van, mert nincs fajtársa. Gondolom észreveszed, hogy egyre többet is csipog, monotonan - ezáltal hívja a társát, és a sok tojás lerakása is egyfajta kétségbeesett lépés. Nagyon sokan vannak így, akik egyedül tartanak tojót, nem egy személy keresett már meg ilyen problémával. És tényleg az esetek zömében a tojásrakásmánia elmarad, ha kap hímet!
Tojóm mikor egyedül tartották is lerakott tojásokat, aztán nálam kapott egy hímet és boldogan él - tojások nélkül! Tehát itt egyetlen tanács tényleg az, hogy szerezz be neki egy nimfa hímet, nem kell tenyésztened, hiszen én sem teszem azt, mégis több madaram van! A tojódnak csak jobb lesz, lehiggad, és a lényeg - igazán arany élete lesz!
Ha viszont hím jelenlétében tovább rak tojásokat, megrögzötten, akkor irány az orvos. Nagyon veszélyes problémával járhat, hiszen mint mondtam - a madár kimerül és bele is pusztulhat. De erről többet, ha majd tényleg van híme, és tovább produkálja a tojásokat.
Addigis adjál neki nagyon sok kálciumot, ma már szinte mindenféle formában lehet kapni! És ne felejtsd el a hímet!