Betty írta:
most úgy tűnik, hogy le akarjátok beszélni azokat akik jákót akarnak tartani!
Így igaz! De ha még ezek után is jákó mellett döntesz akkor nem ér majd meglepetés. És valószínűleg ha ezek tudatában is bevállalod, akkor jó gazdája leszel.

Amúgy az üvöltésről a saját tapasztalatom alapján le lehet szoktatni. Monjuk ha kellően fiatalon kerül hozzád, akkor jó bánásmód mellett eleve nem is lesz kiabálós. Ha naponta megszokta, hogy foglalkozol vele, akkor arra figyelj, hogy legyen benne rendszeresség. Egy idő után tudni fogja, hogy mikor jönnek a foglalkozások és már várni fogja előre. Ha dolgozol a szobában már az is jó, mert látja, hogy mellette vagy és figyelheti, hogy mit csinálsz. Egy ismerősnek a jákója a vállán ült miközben az mosogatott, teregetett, végezte a házimunkákat. A madár meg baromira örült, hogy mindeközben "felügyelheti" őt. Ja, igen! Mindenképp próbáld belevonni a családot is a "madarazásba". És nem feltétlenül tekint majd párjának. Ivarérés előtt semmiképp sem, ha addig megszokja, hogy mindenkivel egyformán haver, akkor nem lesz csipkelődős a családdal szemben. Ivaréréskor amúgy minden madár kicsit "zizisebb" de megfelelő odafigyeléssel, törődéssel könnyebb átvészelni azt az időt.
De mit is magyarázok neked, nem ez lesz az első madarad, nem féltelek sem téged sem a jákót

a családdal kicsi kora óta együtt van de igazán csak én kellek neki a többiek jó ha vannak , de ha én nem vagyok akkor "megörül". Nagyon , nagyon kiváncsi ő mindenben segít .. a rendszerességel nagyon kell vele vigyázni ,mert ha 2x ugyanazt csinálom 3x-ra követeli
Pl. időben elzavar fürdeni, vesztemre elmosogattam reggelenként utánna óbégatott ha mosatlant látott