Amaryl írta:
Eszteró Lajosnak: az ezüst hímnek tutira tojót hoztál,mert 8 tojáson ül,pedig sokáig nem voltam benne biztos,ugyanis a csőre jó erős,nem látok különbséget a híméhez viszonyítva,és a színe is ugyanolyan ,még a fején is.!!!!szuper!köszönöm!!))
Akkor ügyes az a tojó (a VIP - es tenyésztőknek el szoktam találni a rizsek nemét) a rizseknél a költési szezon most indul, nálad zárt helyen vannak és ezért egy kicsit temperáltabb körülmények között élnek, mint az enyéim, ezért aztán korábban is költenek. Viszont az itthonmaradottak "katonásan" edzettek lesznek, mivel még mindig kint vannak a fűtetlen térben. Olyan sűrű és egyenletesen síma a tollazatuk, hogy ránézésre viaszbábúnak tünnek. Nekem még takaró alatt vannak volierben, de már hordják a fészkeket 1 - 2 hét és annyi tojásuk lesz,hogy rántottát is süthetek a rizs tojikból. Ha ilyen lesz az időjárás, még legalább 2 hétig olyan edzett állomány kezdi el a kotlást, meg annyi lesz az első szaporulat, hogy nem is kell a téli, kora-tavaszi költésre rávenni őket. Még nem kapnak lágyeleséget, sem "nemi gyorsítót" csak símán alaptakarmányt, gyümölcsöt és zöldséget ( szeletelt körte, TV és pritamin paprika, erös paprika magos csumája, zeller és zödség levele.Viszont egy hete megemeltem az alaptakarmány hántolatlan rizs arányát 5 %-ra. Viszont újra kapják a ZEOVIT-ot, faszéndarabkákat, tojáshéjat, és vegyes virágmézet a magkeverék mellé, egy külön tálkában.
A kelés elötti 3. napon kezd meg a költő párnak a napi egy alkalommal való lágyeleség adagolását, majd a kikelést követő 2. napon a napi 2 szeri lágyeleség adagolást. 4 nap után, meg szükség szerint naponta többször is. Milyen a lágyeleséged összetétele ?