Nagy Tamás írta:
Helló!
Szerencsére én még nem sokszor alkalmaztam, de majdnem olyan szinten mőködik, mint a hullámosoknál!
Nagyon furcsán tudnak viselkedni ezek nimfák. Nem értem, hogy miért nem tojik le nálad a másik két pár?!
A teljes sztori az, hogy eredetileg, tavasszal, átmenetileg egy 1,4m*1m-es ketrecben volt a 3 pár. Jól megvoltak, a pofafoltosoknak kölyke is volt, de végül sikertelen lett, akkor voltak a nagy hidegek, nem is ültek rendesen, elpusztultak a fiókák, pedig szépen etették őket. Ekkor végre felszabadult a végleges helyük, egy 75cm* 3,5m-es röpde, ahova át akartam pakolni őket, viszont addigra az egyik foltnélküli párom letojt. Ők kikeltették, felnevelték, aztán ahogy megvolt az odú elhagyása, kölyköstől átraktam őket a másik két párhoz. Eddigre a foltosoknak már kb másfél hetes kölykei voltak. A frissen átrakott foltnélküli pár pedig eteti tovább saját kölykét, közben eteti a foltosok kölykét is és egy másik odúba bejárnak és kaparják a fűrészport, hamarosan tojás lesz.
A harmadik pár az,aminek a tojóját veled vettem Monoron, a gyönygös, a hímje meg hófehér. A hímre azt modnták már most nyáron ivarérett lesz,de nekem gyanús volt,hogy fiatalabb. Letojt a tojó 5-öt, ülte is szépen, de a hím be se járt az odúba. Viszont párzás volt. A tojások fiasak lettek, de kelés előtt 3-4 nappal otthagyta őket a tojó. Így visszagondolva akkortájt keltek a foltosak kölykei is. Innentől ez a tojó bejárt besegíteni etetni a foltosok kölykeit. 2 tojást kint hagytam az odúban, hátha visszaül rá, hármat betettem a keltetőbe, ami amúgy is ment fürjekkel. Ki is keltek, eleinte ékes nevelte őket, de kettőt már átraktam énekes alá. De lehet jobban járok, ha az ékes alatt hagyom, poén, de jobban megtömi őket az a pici madár. Na és ez a gyöngyös tojó már ismét letojt, most tart a 3. tojásnál és most a hím nagyon aktívan részt vesz a költésben, többet van bent, mint a tojó. Valóban fiatal lehetett. Ettől függetlenül a tojója még most is be-be jár a foltosok kölykeihez.
Tömören ennyi a sztori:) A kölykök meg köszönik, nem panaszkodnak a dolog miatt;)