Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4631 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150 ... 232  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 aug. 20, 9:23 
Gábor írta:
Sziasztok.
Az lenne a kérdésem, hogy a nimfa vagy a hullámos papagáj a hangosabb illetve többet csivitelöbb?

Szerintem: A nimfa hangosabb, a hullámos többet csivitel.

Valódi név: Pintér Gábor

Hozzászólás 2010 aug. 20, 8:32 
Sziasztok.
Az lenne a kérdésem, hogy a nimfa vagy a hullámos papagáj a hangosabb illetve többet csivitelöbb?

Hozzászólás 2010 aug. 20, 7:05 
Nagyon köszönöm a segítséget!
Hogy én mekkora marha vagyok, én azt hittem, úgy esznek ők is, mint a rigók. :oops: Eddig még csak azt volt alkalmam megfigyelni.

A neten próbáltam utánaolvasni, de erről így konkrétan semmit nem írtak.Ezért kérdezlek Benneteket, mert a neten sokszor teljesen ellentmondó dolgok vannak.
Tudom, ez a fórum nem az ilyen zöldfülűeknek való mint én, hanem inkább szakmai, de talán nem haragszotok nagyon, ha itt kérek segítséget.
Másfél éve vannak meg a nimfák, és most tanulom a velük kapcsolatos dolgokat.Nagyon szeretem őket, nem szeretném, ha a tudatlanságom miatt esne bajuk.

Hozzászólás 2010 aug. 19, 22:30 
Jajj és a magot ki ne vedd!
1-2 héten belül megsokszorozódik a magfelvételük is, ezért abból mindig legyen bőven előttük!

Hozzászólás 2010 aug. 19, 22:28 
Kedves Luca!
Bocsáss meg hogy belekontárkodom, de nem szeretem ha feleslegesen aggódnak az emberek.
Az egynapos fiókán nem fogod meglátni hogy a szülők etetik e, egyrészt azért mert nem mindegyik eteti első nap a kicsit, másrészt kevés kaja fér az icike-picike begyébe. A nimfáknak is van begytejszerű anyaguk, amit főleg a lágykajából nyernek, de ahhoz előbb meg kell emészteni. Ezek nem sasok, hogy a fészekbe hordják az ennivalót. Esznek, isznak, esznek, emésztenek, beülnek melegíteni, aztán etetik meg a kicsiket.
volt szerencsém bekamerázni az egyik pár nimfám odúját és arra a következtetésre jutottam, hogy semmi extra nem történik. Amíg a szülők ugy gondolják hogy csak a melegítés a feladat addig ki sem mennek, a fiókák pedig nem igen másznak elő alóluk az első napokban. A hímek rendkívül háziasak, általában ők végzik a stresszesebb munkát, de mindketten etetnek, csak a tojó ritkábban vesz fel magától kaját. Aztán egy idő után mikor már nappal nem ül rajtuk senki akkor már annyit nem emésztenek, hanem küldik bele a picikbe amit felvettek.
Azt viszont jól látod, hogy a természet megoldja. Ha zavarod őket az első költésben akkor szisztematikusnak kell lenni, vagy egyáltalán nem zavarni őket! Én minden párat ellenőrzök szinte minden nap, az első költésűeket pedig okvetlen minden nap, hogy megszokják. Enek az időpontja kizárólag a reggeli etetés ill lágykaja adás időpontja, mivel ilyenkor tudják hogy enni kapnak, így amugy is sokszor leszállnak a fészekről. Ha délután vagy este zavarod őket annak az lesz a következménye hogy éjszakára nem mer visszamenni és a fiókák kihűlnek. Ha reggel már úgy várják a lágykaját, hogy az etetőn ülnek és izgatottan füttyentenek amikor meglátják az edényt, akkor már biztosan etetik a kicsiket! A legfélősebb nimfám is azonnal ott van az etetőn ha fiókája van és beteszem nekik a reggeli adagot, illetve becsuktam az ajtót és már a következőnél ténykedek.

Remélem sikeresen felnőnek a kisnimfák nálatok!

Hozzászólás 2010 aug. 19, 21:34 
Akkor inkább várok,nem nagyon tolerálják, ha kukkolom őket, hát még ha benyúlkálok...Mert ha üres a begye, akkor sem tudok mit csinálni.Rábizom a természetre. :(
Nem is látom, hogy hordanák be a kaját.Ülnek a tojásokon az oduban.
És inkább a magokat eszik,nem a lágykaját. Vagy a magot ki kell ilyenkor venni?Én toltam el valamit?

IDRE tag

Hozzászólás 2010 aug. 19, 21:24 
luca írta:
Warhawk írta:
Mennyi idős is most? A szikzacskó felszívódása után ha nem kezdik el etetni, akkor bajban lesz...

Tegnap reggelre kelt ki.

Akkor már kellene, hogy etessék. Mivel ez az első költés, könnyen előfordulhat, hogy sikertelen lesz. Amit esetleg magad is meg tudsz nézni, hogy a kis begye üres-e? Ha duci, láthatóan teli van kajával, akkor semmi baj nem lesz! (Attól, hogy folyamatosan kéri a kaját még lehet rendesen meg van etetve). Azért óvatosan a fészek kontrollal, nehogy amiatt hagyják abba a költést.

Hozzászólás 2010 aug. 19, 20:48 
Warhawk írta:
Mennyi idős is most? A szikzacskó felszívódása után ha nem kezdik el etetni, akkor bajban lesz...

Tegnap reggelre kelt ki.

IDRE tag

Hozzászólás 2010 aug. 19, 20:30 
luca írta:
Köszi, megnyugodtam.Végülis az emberfióka sem birja el a fejét újszülött korában, miért lenne ez máshogyan a madaraknál? :-)
Mikor kezdik el etetni? Még nem etetik, csak ülnek a többi tojáson, ez meg csak csiporog szegényke...

Hozzászólás 2010 aug. 19, 20:27 
Köszi, megnyugodtam.Végülis az emberfióka sem birja el a fejét újszülött korában, miért lenne ez máshogyan a madaraknál? :-)
Mikor kezdik el etetni? Még nem etetik, csak ülnek a többi tojáson, ez meg csak csiporog szegényke...

IDRE tag

Hozzászólás 2010 aug. 19, 19:20 
luca írta:
Olyan fura a mi kis fiókánk, érdekesen bólogat a fejével,mintha be lenne rúgva. Ez normális???

Ilyenkor még olyan gyenge, hogy alig bírja tartani a fejét, szóval normális jelenségnek vagy szemtanúja :) Később megerősödik majd.

Hozzászólás 2010 aug. 19, 19:17 
Topli, gratulálok!

Olyan fura a mi kis fiókánk, érdekesen bólogat a fejével,mintha be lenne rúgva. Ez normális???

Valódi név: Norbert

Hozzászólás 2010 aug. 19, 9:56 
Topli írta:
Sziasztok.
Meglett a második csöppség is sárga színüek.
Megpróbálok képet felrakni róluk:-)
Az odut mikor takarithatom ki? Mert ők sem szeretik ha piszkálom őket meg hát nem is akarom nehogy valami bajuk legyen a kicsiknek.

Gratulálok! A nimfafiókákat sárga -a fehérarcúak fiókáit fehér- pihetoll fedi. A takarítással még várjál, majd ha kicsit nagyobbak lesznek, tokosodnak. Később persze sűrűbben lesz rá szükség.

Hozzászólás 2010 aug. 19, 9:53 
Kép

IDRE tag

Hozzászólás 2010 aug. 19, 9:53 
luca írta:
Ti hol szerzitek be a madárkaját?Én a Fressnapf-ban szoktam venni, abban nincs olyan sok napraforgó. Mi a tapasztalat, az a fajta jó?

Nem az a lényeg, hogy hol, hanem, hogy mit.... :) Szóval mit szoktál venni? Én Versele-laga -t, mert az utóbbi időben annyi rosszat hallani a terményes magokról, hogy nem csinálok saját keverést, inkább a gyári (minőségben a Versele igencsak jó).

Csíráztatni ugyanezen magokat + mungóbabot szokatm, mert valami okból kifolyólag nagyon lelkesedik érte az összes madaram :)

Hozzászólás 2010 aug. 19, 9:51 
Sziasztok.
Meglett a második csöppség is sárga színüek.
Megpróbálok képet felrakni róluk:-)
Az odut mikor takarithatom ki? Mert ők sem szeretik ha piszkálom őket meg hát nem is akarom nehogy valami bajuk legyen a kicsiknek.

Hozzászólás 2010 aug. 19, 9:50 
Lehet a keveréket is. Napraforgót, hántolt zabot, mungóbabot. Ez utóbbit bioboltban lehet beszerezni, ha van kerted jövőre megtermesztheted magadnak mert nem olcsó. Én zabot és kevés fehér napraforgót szoktam csíráztatni.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára dino 2010 aug. 19, 9:52-kor.

Hozzászólás 2010 aug. 19, 7:24 
Milyen magokat kell csíráztatni?A magkeveréket, amit vettem?
Ti hol szerzitek be a madárkaját?Én a Fressnapf-ban szoktam venni, abban nincs olyan sok napraforgó. Mi a tapasztalat, az a fajta jó?
A zöldség meg kerti, saját.

Hozzászólás 2010 aug. 18, 23:40 
Nagy Tamás írta:
Helló Luca!

Ne félj, nem fázik a fióka! Most ne zavard őket, amikor már a legkisebb fióka is lesz kb 2-3 napos, akkor megpróbálhatsz forgácsot/fűrészport betenni az oduba!

Dinóval ellentétben, szerintem pedig 2 naponta rak a tojó egy tojást, így a fiókák is kétnaponta kelnek általában :wink: !

Ja, kétnaponta. :oops:
Luca gratulálok a kicsihez! Naponta többször adj nekik tojásos lágyeleséget + csíráztatott magokat.

Frici írta:
Sziasztok!

A fiatal nimfák kb. hány hónapos korukban kezdenek először vedleni? Nem írtam fel sajna születési időpontokat, csak a képeket visszanézve tippelem úgy, hogy 3 hónaposan kezdenek vedleni. Kb. jó a tipp?

Fokozatosan vedlenek. Madártól függően ez 3-5 hónapos korukban már jól látható. Nálam két tavalyi testvér hím közül az egyik 10, a másik 13 hónapos korára vedlett át teljesen.

Hozzászólás 2010 aug. 18, 22:21 
Flyeer írta:
Nemrég írtam ,hogy reszket a madár
Most már biztos valami betegség
3 madaram volt (2fiú egy lány)
az egyik fiúnak reszketett( a többi nem) aztán elpárzott a tojóval, eladtam azt a hímet és párba állt a másikkal, Először a tojó, majd a másik hím is remeg. Mitől lehet ez? :S

Szervusz!
Stressztől!
Lehetőségedhez mérten vagy állíts eléjük kamerát, vagy lesd meg őket hogy a jelenléted nélkül is reszketnek e. Néhány egyed hajlamos rá, hogy ha rosszul választjuk meg a röpde/kalitka helyét, akkor nem érzik magukat biztonságban az ember jelenlétében. Nimfám is és barátom is van ilyen. Nem röpdös össze vissza ha meglát, csak remeg. Egy hétig néztem őket kamerával és a remegésnek nyoma sem volt mindaddig, amíg valami stresszhelyzet nem alakult ki, pl a többiek riasztottak, vagy én meg nem jelentem.
A barát felhagyott helyváltoztatás után ezzel a tünettel. Mondjuk ő már 2 éve nálam van, de a nimfa nem igen akar megbékélni a helyzettel, őt idén vettem...sajnos pont egy olyan mutáció amiből csak ő van...ugyhogy remélem tényleg nem genetikai betegség :) Ha lesz fiókája és ilyet látok rajta akkor már nem lesz kérdés és le kell selejtezni.
Nemhinném hogy madár-parkinzonkór lenne :D , bár akkor sem lenne fertőző, szerintem a másik madarad csak utánozza. Ennek ellenére csekkold le, hogy nem e valami mérgezés. Ha boltban vásárolt zöldségel/gyümölcsel, maggal eteted akkor sanszos.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4631 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150 ... 232  Következő