Helló Csaba!!!
Nos a tenyészidőszak befejezése után, én minden madaramat "diétára" fogom. Vagyis: nálam a tenyészidőszak októberben kezdődik, és kb. február-márciusban van vége. Ez olyan 4-4.5 hónapot jelent. Nálam ennyi az "esős évszak". Ezután a madaraim csak száraz magon élnek, és csak nagyon ritkán kapnak zöld eleséget. (Amikor eszembe jut, kb 2 hetente egyszer.) Ebben az időszakban a madaraim a szabadban vannak, illetve a madárházam belső közös röpdéjében.(Tehát annyit napoznak, fürdenek amennyit akarnak.) A vitalitásuk határtalan, a tollazatuk remek, a sok napozásnak, fürdésnek köszönhetően. A tenyészidőszak kezdete előtt -szeptember vége, október eleje- kb három, négy héttel a magmennyiség egyharmadát csiráztatott állapotban kapják. Ilyenkor, ha találnak a röpdében egy fűszálat lesz olyan "balhé" érte, mert minden hím fészeknek akarja. Ezután a madaraim bekerülnek - először a hímek- a tenyészvolirekbe, minden pár egy volier "birtokosa" lesz. A tojót a hím néhány nap múlva "kapja" meg. Nálam tökéletesen működik, de szeretném kihangsúlyozni, hogy NÁLAM. A költővolierben már természetesen a tenyészidőszaknak, valamint a nevelési fázisnak megfelelő táplálást végzem. (Csiráztatott mag- tojásos eleség- száritott tojásos eleség (ad libitum!)- rovarelelség- és természetesen száraz mageleleség.) Tehát a száraz mageleséghez képest jelentősen megemeltem a fehérje bevitelt, és természetesen a vitaminok is szerepet kapnak fokozott mennyiségben. Ebben az időszakban a madaraim már csak a madárház belső terét használják, így én mondom meg, hogy mikor kel és nyugszik a nap.

Vagyis: a napsütéses órák számát, fokozatosan megemelem 13.5 órára. A temperált hőmérsékletet, is fokozatosan felemelem az általam kívánatosra, és a páratartalmat is kb. 75%-on tartom. Én a madaraim biológiai óráját soha nem "állítottam át", bár ők néha megviccelnek, mert most is száraz mageleségen beindultak a háromszínűim, így most kénytelen voltam kirakni őket, és el is indult részükre a tenyészidőszak. A kákáim is erősen "mozgolódnak. Jelenleg nekem ez a két faj van, de nálam mindíg működött az összes ausztrál fajnál, többek között a gouldoknál is. És soha nem vettem igénybe a dajkásítást, csupán mindíg alkalmaztam a nagyon erőss szelekciót. (Figyelembe véve a minőséget.) Ez azt jelentette, hogy sokszor öt vagy több pár madárból lett tenyészpárom. (De az, az lett!!!)
Mivel nem akarok könyvet írni, így befejezem.