Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Fórum szabályok

>>> Általános fórumozási szabályok <<<

Hozzászólás a témához  [ 1311 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 66  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2007 dec. 23, 19:30 
Micsodaaaa??? Akkor ezek után nagyon óvatosan megyek át a szomszédba macskát nézni... :shock:

Hozzászólás 2007 dec. 23, 19:14 
Tudtam!!!
Ha tudnád,mennyi van a macskások közt!!!azokról is tudja mindenki!!

kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2007 dec. 23, 18:29 
Gézaaa ! A topikot neked nyitották ! Mindig akinek a neve van elől az a nemzetvezető, hogy a Katynak is tetszen : Nemzővezető ! :lol:
Katikám, nem tudom hogy tudtad e, mint régi kutyakiállító, hogy a Jancsi homoszexuális volt amit nem is tagadott sosem !...Mellesleg a tacskóról Európában sehol nem tudtak többet nála !...

Hozzászólás 2007 dec. 23, 15:51 
Idézet:
Jó poén volt, amit .....
:22: húúúúúú...na ezt meg én nem bírom szó nélkül megállni, -pedig majdnem beleszóltam mikor kuttyokról ment az eszmecsere- :12: és még a nőkről mondják hogy pletyisek!!!!!
Inkább megyek tovább improvizálni,következik a a 6.féle sütikém!!!! :57:

Hozzászólás 2007 dec. 23, 14:59 
Hopp, most veszem észre, hogy új topikot nyitottál. Kirúgtak a csajok. Remélem, Gabesz nem veszi sértődőre a figurát.
Az biztos, hogy jót tudunk majd beszélgetni! Alig várom!
Csak most az a helyzet, időközben rájöttem, hogy amíg nem lesz meg a fiam, addig nem mehetek, mert innentől a feleségemre bármikor ráhöhetnek a fájások. Ha meglesz a baba, akkor egy jó pár hét múlva igen. Addig levelezünk, ill. telefonálok.
Magunk között: Jó poén volt, amit szegény Márczé Janiról írtál, hogy szexuálisan nem voltál vele annyira jóban, mint egyébként. Ezt a dolgot én is hallottam róla, de nem tudtam, elhiggyem-e. Különben mindegy is.

Hozzászólás 2007 dec. 22, 21:14 
Ne hülyéskedj Géza ! Végre tudtam valakivel egy jót eszmét cserélni...Én átadtam a gyökerekből szerzett tapasztalatomat neked aki most is elkötelezettséget érez a fajta iránt !...Az öreg haverom nem tenyésztő,papírjai sincsenek..én csak a töténelmi hűség miatt hoztam őt elő ! Valamit viszont lehet hogy félreérthetően írtam : az öreg Jilly óriási kutyás volt ! A Győrfy volt a dilettáns !...
Na szia ! Megyek nézni a Csillag születik-et !...Ugyhiszem lesz miről beszélniünk ha jösz !? :lol:

Hozzászólás 2007 dec. 22, 21:00 
Kifogyhatalanok vagyunk (vagyok??). Ha jól emlékszem, egyszer Lajos bácsi (Győrffy) azt mondta Abonyra, hogy a dobermann miatt van benne fehér. Dehát a dobiban nincs is fehér...
Vagy valamit nem tudok?

A lányok le fognak minket teremteni, ha sokáig kutyázunk itt...
Az előbb nem konkrétan az öreg haverodra gondoltam különben, mikor cikiztem az erdélyieket, hanem arra a sok példára, amit hallottam (és amilyen kutyákat láttam).

Ja, és mégvalami: Még véletlenül se hidd, hogy nem tisztelem a tudásodat.

Hozzászólás 2007 dec. 22, 20:55 
Bocs, megint elfelejtettem azt, amiért a választ elkezdtem:
Nem csak alomellenőr nincs Romániában, hanem a törzskönyvezéssel - úgy hallottam - lazán bánnak. A kopót befedezi a német juhász, és lehet neki "B" tkv.-et kérni ohne zsinór, bemondod, hogy Blöki, nézzék meg, most találtad, eredeti erdélyi vérvonal, akárki megláthassajasztat, a szőre azér' olyan hosszú, mert az ősi Kárpátok ősi hegyláncain az ősi farkasokkal így küzd magyarosabban. Nekem oszt el lehet hinni, mer' a bajuszom fődig ér. A gerófok semmit se tuttal azerdéllyi kopórul.

Hozzászólás 2007 dec. 22, 20:50 
Látom Benned van versenyszellem. "Gyúrjál még egy kicsit..."
Nagyon nagy félreértés lenne azt hinned, hogy én le akarlak gyűrni. Intencióm sokkal inkább az eszmecsere. Senki sem tudhat mindent. Ha beszélek Veled, biztosan tanulok, és talán - negyven év ide, vagy oda - még az is lehet, hogy fel tudok villantani (nagybecsű személyed számára is új) szempontokat.
Jillyről, Győrffyről igazakat szóltál. De az ősöreg Jilly nagyon jó gordonos volt.
Talán feltűnt, hogy (a többséggel ellentétben) nem politikai, hanem lélektani kérdésnek tekintem a kopó és agár irtatását. De nem szeretném, ha elbeszélnénk egymás mellett, mint a lakók a fogyatékos otthonban. Egyről beszéltünk sok mindenben.
Az "eredeti erdélyi kopóból" még véletlenül sem kérek, üzleteljen az öreg másokkal.

Hozzászólás 2007 dec. 22, 20:28 
Lassan átmegyünk kutyás fórumba ! De nem baj egy kis rokoni tanulmány sosem árt !...
Szóval ! Erdélyben nincs alomellenőrzés, mint ahogy nálunk sem, de ugyan mit is nézne az alomollenőr a pár napos fekete kölkökön. Amikor hajdanán egyszer megverték az egyik alomellenőrőmet aki nem írta alá az alombeljelentőt egy német juhász tenyésztőnél, én voltam aki elindította a megszüntetését !...A másik probléma, hogy Erdélyben csak elméletileg van fajtatiszta kutya, legalább is a munkakutyák terén ! A munkára való mind jobb alkalmazhatósága a legfontosabb tenyészcél !
A kopó dúvadnak nyilvánításából nem kell politikai kérdést csinálni, mert akkor a pulival, vagy a kuvasszal kezdték volna ! Nem ! Egyszerűen arról volt szó, hogy az igazi és nem a tőlünk odaexportált, nálunk gyártott gyönyörűségek, bizony nem bírták ki otthon és állandóan megszökve az erdőt nyúzták ! Azért tartották őket láncon mert a szegényes hevenyészett kerítések könnyen lekűzdhetők voltak. Csauseckunak annyi köze volt az egészhez, hogy neki is megzavarták a félvad e. kopók a vadászatát ezért mondta ki rá a sajnálatos szentenciát...ami azért komolyan sosem volt betartva !
Van még erdélyi kopó erdélyben igazi ősi típusú kőkemény agytalan baromi jó kutya, ha akarod összehozlak vele Nagyvárad melett a mai napig rapsickodik vele az öreg cimborám ! A következők szerint szelektálnak : Gyors és kitartó csapakövetés, nem túl erős csapahanggal,
Erős csontozat és ellenálás a betegségekkel szemben, mert nemrég még nem volt erdélyben oltóanyag !...Szín nem volt kérdés, mert mindegyik fekete volt vörös jelekkel, talán kisebb torok jelekkel is amire őszintén szólva nem is emlékszem !...
Summa summárum, az eredeti ŐSI erdélyi kopó feladatát tekintve kiöregedett a korszerű vadgazdálkodás - vadászat "eszköztárából". Hogy a kiállításokon milyen szögelésű, alsó-felső vonalú, faroktűzésű, szemszínű egyedeket vezetnek fel az erdélyi kopó kategóriába, sok köze nincs ahhoz amit a fentiekben próbáltam feszegetni...
Szegény Györffy Lajossal együtt tettük le a vadászkutya munkabírói vizsgát még az öreg Jilly zsürielnöksége előtt, de a Lajosnak soha semilyen jó kutyája nem volt kb. olyan terület volt neki a kopó, mint bivalynak a hátúszás...
Mikor elfogadtuk a kopósok munkavizsga beadványát, nekem kellett véleményeznem mert akkor a MEOE elnökségében hozzám tartoztak a
vadászkutyák. Képzelheted min mentem keresztül én aki ismeri az erdélyikopó igazi munkáját !...Most a disznóskerti ugatáson kívül hideg nyúlvonszalékot kell kidolgozni egy olyan fajtának, amelyik genetikailag az élő vad MELEG csapájának követésére van kódolva !!! Szóval gyúrjál még egy kicsit Gézám, ha engem le akarsz - akár ezen a speciális területen is - gyűrni !.... :65:

Hozzászólás 2007 dec. 22, 20:06 
Szia Mona!

Nem akartam én elvonni a figyelmét,a 40 évet meg respektáljuk.

Hozzászólás 2007 dec. 22, 19:45 
Sziasztok!

Érdekes az eszmecserétek, és szerintem kár bonyolítani, mert mindkettőtöknek van tapasztalata (Dorombolónak 40 év!) a kutyák területén, és megvan, melyik fajta áll közelebb a szívetekhez is.
Viszont most ne tessék kedves Trubadúr elvonni Doromboló figyelmét a nagy eseményről! Mindjárt 29-e lesz! (vagy csak én vagyok ennyire izgatott miatta? :D )

Hozzászólás 2007 dec. 22, 18:52 
Annyi mindent kéne kijavítani ebben a hozzászólásban, hogy inkább hozzá se kezdek a tételes válaszhoz. Megint csak érintőlegesen néhány dolog:
Az, hogy a kopóhoz biztos hozzákevertek, különben nem lenne tanulékony, ill. nem lenne jó társasági kutya, bizonyíthatatlan állítás. Az "eredeti erdélyi vérvonallal" szoktak jönni, de ilyen már gyakorlatilag nincs. Erdélybe innen viszik a jó kutyákat. Egyébként ez "eredeti erdélyi" hisztéria nálunk is divat, üzlet is, mert sokan bekapják a horgot, jobban megveszik az "eredeti erdélyi" kölykét - aztán ott előjön ám minden. Romániában tudtommal nincs normális alomellenőrzés. Nekem Erdélyből nem kellene erdélyi kopó.
A nevét is onnan kapta, hogy a közép-európai kopó (amelyben a legtöbb fekete volt, de színre nem szelektáltak, sok volt a bikolor és a tiri-tarka!!) ki lett űzve III. Károly által területvédelem miatt ("felszántották" az erdőségeket és a mezőségeket a kopókkal). Erdély ellenállt, ott megtartották őket, s később már onnan hoztak be példányokat. Ezért lett "erdélyi" kopó. Ez az elnevezés azonban egy vicc.
Mikor egy vadászkiállítás kapcsán Győrffy Lajosék észbekaptak, riadtan konstatálták, hogy "erdélyi" kopó Magyarországon nincs. Kalandos úton hoztak Erdélyből, arisztokrata segítséggel. Amikor a mélymagyarok a nemzetellenes ármányok sorába be óhajtják tagolni Causescunak ama gesztusát, mellyel a magyar fekete kopóra kilövési tendert írt ki, elfelejtik vagy talán nem is tudják, hogy ugyanígy járt el a magyar agakkal szemben. Mindkettő az arisztokrácia kutyája, felhasználási módját az a világ értette, és annak a világnak a fiai, amelyben e kutyák kialakultak. A pulikat és a komondorokat, a pumikat és a mudikat érintetlenül hagyta az a rendszer. Vajon miért? Azok is "magyar" fajták. Véleményem szerint azért, mert a kopó és agár mint szimbólumok bántották a korabeli hatalmat. A paraszt meg a melós nem volt ellenfél.
Hogy még világosabb legyen: Éppen nem tartozom azon "romantikusok" közé, akik az erdélyi kopóban valami "ősi magyart" látnak. Arisztokratát látok bennük, akik e minőségükben internacionálisak. (Más beállításban "nemzetidegenek").
A nagy baj akkor történt - a kopók és agarak számára - amikor a különböző társadalmi változások után megszűnt egy világ, amelyben elemükben lehettek, és polgári kézre kerültek. Sem a tartás, sem a vadászat, sem a táplálás, sem a tenyésztés nem volt már a régi. Kialakult a láncon és moslékon tartott "eredeti erdélyi" vérvonal. Gyalázatos!!
Ami megmaradt talán, az a '68-ban áthozott pár és az utána frissítésnek hozott kutyák vonala. A Vadász Nimródok, a Királyhágói Vadász kennelek még ilyenek voltak. Rövid, sűrű szőrűek, feszesek. Az igazi kopó kemény, mint az acél. A szíve arany.
Ma látok egy erős korcsosulást. Azt nem tudom, hogy kevertek-e a kopóba egyebet korábban, mert én nem voltam ott, és a nagy öregek is kétféleképpen beszélnek, előfordul, hogy egyazon személy is. De az biztos, hogy az utóbbi tíz év hígulása nem a bekeverésektől van. Elég ehhez a kontraszelekció. Az emberek nem látnak, van szemük, de vakok, és tenyésztenek össze-vissza, de a küllembírók sincsenek mindig a helyzet magaslatán. Ami nem róható fel nekik minden esetben, hiszen a kevés kopóból, amit láttak, hogyan ítéljenek, nincs benne minden tankönyveikben. Aztán meg, olyat is hallottam egy vizslás bírótól (saját füleimmel), hogy ő nem szereti az e. kopót? Akkor minek bírálja? A stexért?
Tisztellek, becsüllek, mint "régi jó barátnak" írok most, annak ellenére, hogy nem volt még személyes találkozás. De majd lesz! Az őszinte embereket szeretem, és Te az vagy. (Ezt onnan tudom, hogy leírsz konfrontatív mondatokat is.) Ha nem egyezik a véleményünk, akkor majd jól összevitatkozunk!, de az a lényeg, hogy nem fogunk ott sunyiskodni össze-vissza, amit nagyon utálok.

Engem meg nem sikerült volna cikizni, ha akartál volna se, nekem személy szerint minden mindegy, csak a többiek miatt válaszolgatok, hogy nehogy túl sok téves információt kapjanak erről az alig megtartott fajtáról.
:D :lol:

Hozzászólás 2007 dec. 22, 15:19 
Így már igen Turbikém ! Mert ilyen fajtát még nem homologizáltak, hogy vadásztacskó...A Márcé kutyákkal nem művészet nyerni mellesleg jó barátságban voltunk, a sexet kivéve ! Világszínvonalú tenyészetét jól széthordták, talán a Jakkel Tominál meg a miPistánknál van belőlük jó helyen... Az erdélyi kopód hidd el hogy turmix különben nem tanulta volna meg a dolgokat soha az életben. Voltak kopós barátaim és voltam kopózni is hajdanán ! Általában nyúlra szokták használni, erdei nyúlra, pontosabban erdőben élő lepus európeusra. Akkora nyulat képzelj el ebből a ritka lényből mint nálunk egy róka ! Ahogy kipattant a bokor melletti fekhelyéről a nyuszi, a kutya utána nyifogva a csapán, később ugatva is lehetett hallani. Várni kellett kb 10-15 percet és jött a nyuszkó vissza a helye írányába mikor a lesben álló puskától megkapta a menetjegyet a húsosfazékig ! Ritkán használták medvére is mert oda azért sajnálták a maci ugyanis a nagy kutyát csak úgy mint a disznó hamar szétkapja, a kicsikkel nem negyon törődnek ezek a fenevadak...
Az első kopó munkavizsgát én adtam ki magyarországon egy pesti jómódú vállalkozónak, vagy 20 éve.. Emlékszem pest mellett volt munkavizsga (akkor még így hívták) vizsláknak ahol én voltam a vezetőbíró. Egyszer csak odaállított a Farkasházi a nejével és ezzel a kopós fickóval, hogy találjak ki valamit mert a kutya HFGY CAC CACIB és a nemzetközi championátushoz kellene a munkavizsga. Akkor még nem szerkesztettük meg a kopó munkavizsga szabályzatát így eléggé fel volt adva a lecke ! Mondom a pasinak engedje el a kutyát és nézzük meg mozgásában s majd csinálunk neki egy nyúlvonszalékot -mert lőtt nyulunk volt- aztán majd még gondolkodom...ahogy így tűnődtünk egyszer csak felugrott egy nyúl a kutya előtt, hogy hogyan máig nem értem mert az emberek ott toporogtak csaknem egy órája ! A dzsukli meg utána és jó hajszahanggal szépen eltüntek a közeli gyümölcsös irányába....Hosszú percek teltek el mikor két lövés hallatszott a gyümölcsös felől....mindenki ledermedt, f.szikám rögtön elájult !....10 perc múlva látjuk ám, hogy jön a nyúl...kutya sehol !?...Szinte a lábunk közé menekült a nyúl...de már hallatszott is a tyaff tyaff taff és kicsi pontként feltünt a nyúl csapáján a blöki egyenesen felénk ! Ahogy mellénk ért, a közben létregyütt gazdi már vetette is rá magát !.....A nagy ölelkezések közepette kihirdettem, hogy megszületett magyarország első kopó munkavizsgája ! Ez volt életem első nagy fehérelejű e. kopója amit láttam !
Sajnos a nevére már nem emlékszem, de egyik szeme mintha üveg lett volna a fickónak most lehet kb. 60 1-2 éves, esetleg ismerheted is ?!...
Azóta már jónéhány képességvizsgát tartottam más kopó fajtának de erdélyivel azóta sem volt dolgom...Pedig hogy könyörögtek az erdélyi barátaim, hogy had hozzanak át 10-20 példányt mert akkor éppen csehül állt a kopó helyzete odaát. Sajnos nem tudtam bevállalni mert a magyar vadászati viszonyok nem adtak teret ennek a speciális munkának. Ki engedi meg a területén széthajkurászni a vadat ?! Disznóra vagy másra meg nem igazán jó. Aztán belenyúltak a fajtába ezért már a nálunk ismeretes e. kopók jó társállatnak avanzsáltak elő. Na, egy tiszta vérű ősi típusú e. kopót azérthoztam egyik barátomnak. Pesten a Lavotta utcában lakott ejtőernyős repülős vadász öreg cimborám beteges magyarságának legujabb rohamát csillapítandó kapta tőlem a kutyát. Amíg élt a mostaniaknál nagyobb és szikárabb kutya, addig csak a kerítés előtt ügetett fel s le, reggeltől estig mint egy farkas !.....Pedig legalább 50 méter hosszú volt az a kerítés !....Nehogy félreérts Géza nem téged akartalak cikizni csak egyszerűen kijön belőlem az a negyven éves tapasztalat amit a kynológia terén eltöltöttem.

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2007 dec. 22, 14:27 
Megkerült az elveszettnek hitt bárány! :D

Kedves Zsolt, köszönjük az üdvözletet!
Fogadd te is alább felsorakoztatott jókívánságainkat!

Mi hír járja Vajdaságban? És a kanárik közt?

:25:

Hozzászólás 2007 dec. 22, 13:37 
Sziasztok!

Békességet,Boldogságot,Csengőszót és Gyertyalángot,Szeretetet,
Áldott Boldog Karácsonyt Kívánok Mindendenkinek!

Hozzászólás 2007 dec. 22, 10:09 
Ja igen: Az egyik tacskóm Ede vom Golf fekete, a másik Jándi-Kormos Ancsa vörös tacskó volt. Mindketten rövidszőrűek. Összenyertek mindent, HPJ, CAC, CACIB. Rettegtek a rókák, a vadon élők és a kotorékban megbúvók egyaránt.

Hozzászólás 2007 dec. 22, 10:06 
Doromb!

Ige, kétségtelen, hogy a boxer hatalmas bohóc...
A magyar vizsla értékeit magam is ismerem, sőt, el is ismerem! Nagyapámnak is volt egy legendás példánya. Szeretem őket.
Az erdélyi kopóról írottakra azonban valamilyen gyógyszert kellene felírnom. Nem vagyok orvos, nem olyanra gondoltam, hanem majd elküldöm Neked egy az aKutyában is megjelent tanulmányomat. Délután mellékelem a file-t. A pointer., a dobermannn stb elmélet közkeletű, mint sok más téves gondolatpanel. Ezekről majd Herend Cityben szóban, mert nem bírok annyit gépelni. A dolgozatban nincs benne erkölcsi okokból a saját kutyámról írott tapasztalat: pl. hogy másfél óra alatt tanulta meg az egy helyben maradást, a Városligetben, azóta is tudja, mindent tud, amit egy képzett németjuhi.
Az megint más, hogy a vére szilaj, és ha vaddisznószagot érez, akkor... Dehát nem is arra tenyésztették ki, mint a vizslaféléket, hogy nyulat, tücsköt, szúnyogot hozzon be dirigálásra. Képzeld el a sok száz holdas erdőben, hogy nem is hallod már a kutyát, de neki magától kell tudnia idehozni a vadat. És medvére, bölényre is mentek vele hajdan, amihez nem kevés bátorság kellett.
Le a kalappal a magyar vizsla előtt! Azonban a pannon kopó előtt is. Nem lehet őket összehasonlítani, mert két külön bolygórendszer. Egyik se különba amásiknál. Ben Johnson nem jobb sportoló, mint Cassius Clay. Csak jobb futó. Clay meg jobban bunyózik (még így vén fejjel is).

Hozzászólás 2007 dec. 22, 0:37 
Trubi !
Milyen fajta a vadásztacskó ?....Ha egyszer kutya nélkül maradsz akkor javasolnám, hogy próbálkozz egy rövidszőrű magyar vizslával és elfelejted, hogymás fajta is létezik a földön ! A boxi agya kétségtelenül messze a legelső helyen van, talán ez okozza nála a legnagyobb problémát ! Korábban versenyeztem örző-védőben és abban az időben voltak egész színvonalas tanfolyamaim is. Többször tartottunk bemutatókat tömegek előtt is...egy ilyen kapcsán történt, hogy az egyik emberkém boxere volt éppen az előre küldés akadálysoron című fejezetben mikor a kuttya megcsinálta egyedül előre az összes akadályt, majd egy parancsra vissza is ! Ez komoly feladat melyet kitűnően hajtott végre, igen ám de a boxi nem volt hajlandó abbahagyni a feladatot mert küldés nélkül azonnal megfordult és újra végig ugrotta a pályát a három szintet, a gerendát, végül a palánkot, aztán újra és újra...Ezer ember röhögött azon, hogy tojt a blöki a gazdi parancsára, mert neki még kedve volt ugrálni !...Szóval a rendkívüli "okosságát" (bocs a kollégáktól) sokszor öncélú makacsságban jeleníti meg. Nekem tinédzser korom derekától hunédzser korom alkonyáig egy fajtáján belül nem túl szép airedale terrierem volt. Tönkrevertem vele a fél pest megyét 1971-ben a Sas-hegyen megrendezett K-I-III. őrző-védő szolgálati munkakutya versenyent...Húúúú de szívesen írnék a részletekről de a sárga kanárik, teljesen belevörösödnének, ha kiderülne, hogy a szívemnek van még néhány csücske ahol másoknak is jutott hely !...Egyébként ez a fajta a világ leguniverzálisabb kutyája !....Emiatt a német juhász elé sorolom !
Az erdélyi kopó meg - ne haragudj Géza - majdnem a sor vége felé jár, közel a molosszusok szintjéig. Bár vele más a probléma.Ő egy egészen ősi, "félvad" kutyaféle. Agya -mint általában a kopóknak- egy szál se...
Neki alapvetően az a dolga, hogy a vad meleg nyomára letegye az orrát és laza vágta közepette ne vegye fel 5-6 kilóméteren át !...Nemzeti büszkeségünk belenyúlt ebbe a fajtába is mivel rájöttek, hogy a kopó csak föl le fut a karítésen belül, mint a farkasok a szűk állatkerti kifutó rácsainál és az istenért sem képes kommunikálni a gazdival ! Ezért belejátszottak egy kis fekete pointert , kis rövid szőrű német vizslát és már "alakult" is a fajta ! Ezért jött elő a széles fehér mell és nyakfolt. A fajta sokat vesztett kopóhajlamaiból de igazán észlény meg nem lett belőle, bár kétségtelen a változás e téren szembetűnő...
A társasági kutyák viszont nagyon jó fejek, meglátszik, hogy évszázadok óta az ember társaságában éltek...De végül a rövidszőrű magyar vizsla a kutyák kutyája ! Ezt az egész világon állítják már ! Tehát e röpke mondókám slusszpoénja Ő lenne, meleg szívvel ajánlom mindenkinek !

Hozzászólás 2007 dec. 21, 20:00 
Kép

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1311 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 66  Következő