Sziszi írta:
Csak az ember (legalábbis én) szeretné megérteni, hogy az első tünetek megjelenésekor már orvoshoz vitt 4,5 hónapos madárka miért halt meg 3 napon belül.
Szia!
A madarak, talán még a többi vadállatnál is jobban eltitkolják a betegségüket. A ragadozók a beteg állatot keresik ki a csapatból, és sokszor a fajtársak is elverik a beteget, nem akarnak fölös kockázatot vállalni.
Sokszor az egészen súlyos betegséget is külső tünetek nélkül élik meg.
Ezért van az, hogy náluk sokkal többször elkésett a segítség. Gondolj bele: egy baktérium hatására sejtek pusztulnak el a szervezetben. Ha a baktériumot kipusztítjuk, ezek még nem élednek fel.
A szalmonellózis tipikusan egy olyan fertőzés, ahol sok tízezer baktériumot kell megenni ahhoz, hogy a betegség megeredjen. Az általad alkalmazott higiénés szabályok tökéletesen elegendőek. Egy heveny betegség kialakulásához nem kell minden esetben friss fertőzés. Szalmonellák élhetnek egy madár bélrendszerében anélkül, hogy betegséget okoznának. Gyakorlatilag minden madárállományban jelen vannak. Ilyenkor elég valami gyengítő hatás, hogy betegség alakuljon ki. (Gyengítő hatás lehet vedlés, takarmányváltás, néhány szem kívülről nem láthatóan avas napraforgó, bármi.)
Ilyesmi sajnos előfordul bárhol, bárkinél; persze a kérges szívű madarászok esetleg csak elvesztett tenyészanyagot látnak benne, míg mások családtagjukat vesztik el.
Nem ismerem a konkrét esetet, így erről konkrét véleményem sincs, de az biztos, hogy a madaradat hozzáértő állatorvos látta el.
Üdv:
emys
Elnézést de tényleg érzékeny vagyok egy kicsit most. De remélem nincs harag köztünk.
Azt tudom hogy jó irányba indult el a kezelés. A boncolás kimutatta. És a boncolást direkt úgy kértem, hogy nem mondtam semmit a dokinak, csak a tüneteket. De olyat soha nem hallottam még hogy sok a kő egy madárba. Ahogy más is mondta, általában kevés szokott lenni.
De mindegy nincs értelme tovább ragozni. Maradjon meg bennünk Pepe vidám játékossága, pajkossága és ragaszkodó természete.