Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 101  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2010 okt. 31, 18:15 
SOS !

A szomszédomék találtak egy madarat a házuk előtt a fűben nem repült el hanem odament hozzájuk.Ma áthozták hozzám és az Európa madarai c. könyvemből megállapítottam,hogy egy Guvat.Nincs rajta semmi sérülés,hogy kerülhet a falu főutcájára egy ilyen madár.Igaz,hogy kb.600 méterre a házak mögött patak és vizes rét van.Mit csináljunk vele?Olvastam,hogy egyes egyedek áttelelnek.Nem mertem azt mondani,hogy engedjék el,mert nagyon gyanús,hogy abszolút nem fél az embertől.
Kérlek segítsetek.

IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2010 okt. 29, 14:01 
Warhawk írta:
Gabesz írta:
Viszont egyáltalán nem könnyű fennebb tornászni :roll: hm... tennem kell valamit 8)

Egzotikus kőrút Afrikába, Ázsiába? ;)

azzal bizah' csak a világ lista bővülne, az ország lista nemigazán :wink:

én speciel 4 jó tanácsok tudnék adni kezdő fajgyűjtőknek:
1. jó madaras hely- és fajismerettel rendelkező profi madarászoktól lehet a legtöbbet tanúlni!
2. jó sok terepen töltött idő a fent említett kollégákkal :D
3. jó felszerelés: kézitávcső mellé egy teleszkóp erősen javallott!
4. jó madárhatározó állandó olvasgatása hosszú téli estéken :wink:

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 okt. 28, 21:01 
Gabesz írta:
Viszont egyáltalán nem könnyű fennebb tornászni :roll: hm... tennem kell valamit 8)

Egzotikus kőrút Afrikába, Ázsiába? ;)

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2010 okt. 28, 20:58 
Csicsörke írta:
:roll: megmutattam a 6tyús fotót egy nálamnál hozzáértőbb madárbarátomnak, véleménye szerint: "a hajlott nyaktartás alapján bütykös"
jameg szerinte is egerész az egerész :wink:
és a búbos pedig vöcsköt :D

:cyclops: köszi nagyon szépen.
Akkorhát... nincsen meg a 85. madárfaj a listámon, de... ez nem is olyan szép szám :lol: . Viszont egyáltalán nem könnyű fennebb tornászni :roll: hm... tennem kell valamit 8)

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 okt. 28, 13:45 
Gabesz írta:
...ez eddig 84 + 85.nek jön a hattyú, mivel várok még kicsi segítséget. Nagyon szeretném elhinni, hogy énekesek voltak 8)

:roll: megmutattam a 6tyús fotót egy nálamnál hozzáértőbb madárbarátomnak, véleménye szerint: "a hajlott nyaktartás alapján bütykös"
jameg szerinte is egerész az egerész :wink:
és a búbos pedig vöcsköt :D

Hozzászólás 2010 okt. 27, 19:00 
Csicsörke írta:
...
köszi, hogy megosztottad velünk a terepi élményeidet és fotóidat és gratula a fajlistád bővüléséhez :D
1. Kárókatona (szerintem)
szerintem is, de mintha a jobbrahúzó csapat első két egyede kis kárókatona lenne...
2. Szárcsa (újfent szerintem)
szerintem is :wink:
3. Valamilyen vöcsök (asszem)
búbos vöcsök, szerintem :wink:
4. Lúd vagy halkan kérdem, énekes hattyú?
szerintem 6tyú lesz az :wink: és a jobbszélső egyed csőrtövének világos foltját elnézve akár énekes is lehet...
5. +még valaki itt lapul elől a fű mögött...
búbos vöcsök az is, szerintem :wink:
6. Ucsónak meg egy ragacs
én egerészölyvet mondanék rája...
de nem vennék mérget rája...

Köszönöm, Csicsörke!
Szovel:
1. ahogy megfigyeltem őket, kisebb, hármas-négyes csoportokban volt az egyik fele a másik meg egész nagy tömegben. Eléggé távol voltak tőlem, de mégis kárókatonának véltem őket testtartásukból ám míg egyik csoportban teljesen sötét egyedek voltak (akkor ők a kis kárók), másikban fehér mellű madarakat is láttam. Amikor riadót fújtak valami nádasbéli szörny miatt, egyszerre húzott fel a légbe a sok feketeség :D . 12+44+19-et számláltam együltömben.

4. eleinte lúdnak hittem őket... felettéb nagy és kecses, no meg kellemes hangú libának... (én voltam az :lol: ) eztán tudom, azt is számolni kell, hányszor szól az érdekes orrhang-kürt. Nagyon tetszett, ahogyan előadtak!

...és apropó hang: volt egy büffögő víziszárnyas, de a nádtól nem láttam az ijesztgetős madarat, csak annyit hogy fekete. Először nem is hittem, hogy egy madár hangja lehet! :shock:

Nagyon köszönöm a segítséged, az észrevételeid! Másoktól is szívesen veszem.

Sakkoraszongyahogy a szárcsa, kárókatona, kis kárókatona meg a barkóscinege... (mert búbos vöcsköt vagy vöcsököt? már láttam) ez eddig 84 + 85.nek jön a hattyú, mivel várok még kicsi segítséget. Nagyon szeretném elhinni, hogy énekesek voltak 8)
:drunken:

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 okt. 27, 15:43 
Gabesz írta:
Aztán most a hétvégén végre sikerült eljutnom (bár nincs olyan messze tőlünk) a homoródszentpáli halastavakhoz!

szia Gabesz! :D
köszi a gratulát, de négy profi terepmadarásszal visszatalálni egy kékfarkút a befogás helyétől kb.10 méterre nem nagy kunszt :wink:
bizony nemcsak a gólyák...
"a rendkívül kedvezőtlen júniusi rossz idő miatt a fecskék harmadköltésbe, illetve a másodköltés pótköltésébe kezdtek, és a gólyákhoz hasonlóan "megcsúsztak". "
http://www.mme.hu/component/content/article/15-legfrissebb-hirek/1217-meg-mindig-vannak-feszkelo-fecskek-az-orszagban.html
http://www.mme.hu/hirek/1187-fejletlen-golyafiokak-maradhatnak-itthon.html

köszi, hogy megosztottad velünk a terepi élményeidet és fotóidat és gratula a fajlistád bővüléséhez :D
szerintem is, de mintha a jobbrahúzó csapat első két egyede kis kárókatona lenne...
szerintem is :wink:
búbos vöcsök, szerintem :wink:
4. Lúd vagy halkan kérdem, énekes hattyú?
szerintem 6tyú lesz az :wink: és a jobbszélső egyed csőrtövének világos foltját elnézve akár énekes is lehet...
5. +még valaki itt lapul elől a fű mögött...
búbos vöcsök az is, szerintem :wink:
6. Ucsónak meg egy ragacs
én egerészölyvet mondanék rája...
de nem vennék mérget rája...

további ilyen szép napokat! :lol:

Hozzászólás 2010 okt. 26, 13:07 
Köszi Warhawk!
Tényleg ez volt a problem oka!!!

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 okt. 25, 21:20 
leho írta:
Szia Gabesz!
Légyszi igazítsd ki a képek méretét mert így szörnyű lesz olvasni a topikot!

Bár nem ide tartozik, DE! ....

"compatible; MSIE 6.0;"

Süüüürgősen cseréld le a böngésződet bármi másra, de az Internet Explorer 6.0 olyan űberosz dolog mintha penészgombával etetnéd a madarakat.... csak a baj van vele, nem kompatibilis, lassú, teli van bugokkal (emiatt látod rossz méretben a képeket!!!) és ráadásul megszűnt a támogatása is. Az összes internetes vírus úgy jár át rajta mintha kivilágított főkapu lenne a gépeden.

Van itt egy tűzróka: Letöltéshez klikk ide.

Vagy egy csupa króm: Letöltéshez klikk ide.

Csak pár perc az életedből és megváltozik a netről alkotott véleményed! :)

Hozzászólás 2010 okt. 25, 21:13 
Szia Gabesz!
Légyszi igazítsd ki a képek méretét mert így szörnyű lesz olvasni a topikot!

Hozzászólás 2010 okt. 25, 20:51 
Csicsörke írta:
253. fajom lett a kékfarkú! juhéjjjjjj :D

Sziasztok, vadasok! :D

Régen nem írtam ide, de azért figyellek, olvasom az eseményeket! És hát alig kerül címlapra az új madárfaj felfedezéséről a hír, Csicsörke barátunk máris bezsebeli a fajlistájára. Ez aztán igen! Gratula!

No, miről írni szeretnék nektek egyszeris, az a sajnálatos módon ittrekedt max. 4 és min. 1 gólya. :( Természetesen, Szilárddal felvettem a kapcsolatot és azonnali segítséget ígért, mihelyt konkrét adattal tudok neki szolgálni. Csakhát az a harci, hogy míg minden este látják az eddigi 4 madárból már csak 1 visszatérőt a fészekbe, annak is "nem rendes a lába" a szomszéd szerint- megbízható forrás, szovel csak úgy kúszik lefelé a hőmérő higanyszála. Ja. Csíkban vagyunk. És a rókák a mezőben nem válogatnak. Abban reménykedem, hogy valaki a mezőn még élve talál rá és befogja. A "lódoki" is tud róla, úgyhogy biztosan hírül adják. Reménykedem.

Aztán most a hétvégén végre sikerült eljutnom (bár nincs olyan messze tőlünk) a homoródszentpáli halastavakhoz! Ezek a (mesterséges) tavak a vonuló madarak útjába esnek. Egy kedves ismerős szerint a vándorok itt "szervízelnek, gumit cserélnek, pihennek" :lol: . Gyönyörű napsütéses nap volt! De ami még érdekesebb volt, az a számomra egyáltalán nem megszokott látvány és sokféle madárhang a déli csönben... Meg is ugrasztottam kicsikét a megfigyelt madárfajok listáját 8) . Sejtem, hogy miféle madarakat láttam, de a ti segítségeteket is kérem a pontos meghatározáshoz, mert vittem ugyan fényképezőgépet, de... öö... izé.. sikerült némelyiket jól elbénáznom. Szovel, előre elnézést a képek minőségéért. Na lássuk akkor:

Kép

Kép Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

4. Lúd vagy halkan kérdem, énekes hattyú? :shock:
Kép

Kép

5. +még valaki itt lapul elől a fű mögött... :roll:
Kép

6. Ucsónak meg egy ragacs, mi úgyszint a ti segítségetekre vár:
Kép

Kép

Hanem ami hétszáztutifix, hogy mikor már jöttem volna át a két tó közötti náddal szegélyezett gáton... barkóscinegék sokasága cincálta a nád bugáját! :D Lelassított felvételként haladtam, még a lélegzetem is visszafolytottam, annyira közel voltak! Most láttam először a cinegék királyát! Persze, addigra minden aksimat lemerítettem... De a hím és tojó is annyira tisztán kivehető volt a sok kis szorgoskodó közül. Fülig ért a szám!

Hát ennyit mára.
Üdv nektek, Gabesz

Valódi név: Mózsi Attila

Hozzászólás 2010 okt. 22, 21:15 
Reméljük,ami késik nem múlik :drunken:

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 okt. 22, 10:38 
Attila69 írta:
Nem semmi fotó! :31: Szép kis madár (kékfarkú) ti neveztétek el? Hímet még nem láttatok?

a fotó a birding.hu-ról származik és Gődér Róbert készítette:
http://www.birding.hu/kepertekeles/42590
ez a hivatalos magyar neve: kékfarkú (Tarsiger cyanurus)
öreg hím még nem került szem elé itthon, eddig... :wink:

Valódi név: Mózsi Attila

Hozzászólás 2010 okt. 21, 21:06 
Nem semmi fotó!
:31: Szép kis madár (kékfarkú) ti neveztétek el?
Hímet még nem láttatok?

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 okt. 21, 17:13 
Egy fiatal magyar természetfotós, Máté Bence kapta 2010-ben a Veiola Environnement Wildlife Photographer of the Year fődíját, melyet a természetfotózás Oscar-díjának is neveznek. Máté Bence lett az első magyar, aki büszkélkedhet a Wildlife Photographer of the Year (Az Év Természetfotósa) díjjal.
http://www.origo.hu/tudomany/20101021-mate-bence-kapta-a-veiola-wildlife-photographer-of-the-year.html
egy érdekes madaras fotója:
Lábmunka - nagy kócsag a Kiskunságban:
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 okt. 21, 12:41 
Csicsörke írta:
Új magyarországi madárfaj!

ma fél4kor keltem, 7 körül már a terepen voltunk Somoskőújfalu térségében, és 8:45-kor a főszereplő is előkerült :D
253. fajom lett a kékfarkú! juhéjjjjjj :D
http://www.birding.hu/az_elmult_14_nap_ritkasagai/adatlap/100354
12-re bent is voltam a melohelyen :)
jameg ma reggel egy 3. példány is hálóba került a szalonnai gyűrűzőtáborban, ez már szinte invázió! :wink: ilyen még nem volt! 10 napon belül egy fauna új fajunk (kékfarkú a 403.) három példánya is az országban! 1. Tömörd, 2. Somoskőújfalu, 3. Szalonna
a somoskőújfalui egyed:
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 okt. 14, 14:18 
navégre egy jó hír :lol:
Új magyarországi madárfaj a Tömördi Madárvártán!
http://mme.hu/component/content/article/15-legfrissebb-hirek/1220-uj-magyarorszagi-madarfaj-a-tomordi-madarvartan.html
"A Tömördi Madárvártán (Vas megye) 2010. október 12-én reggel 7 órakor egy kékfarkú (Tarsiger cyanurus) akadt a szakemberek hálójába. A madarat Lukács Zoltán gyűrűzte, majd másnap, 2010. október 13-án 10 órakor majdnem ugyanott visszafogták. Ez az első bizonyított magyarországi előfordulása ennek a - hazánkban gyakori vörösbegyhez hasonló - madárfajnak."
Kép
"A kékfarkúval a hazánkban megfigyelt madárfajok száma 403-ra emelkedett."

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2010 okt. 10, 21:50 
Bevallom, eddig fogalmam nem volt hogy ilyen tározók vannak az országunkban, ráadásúl nem is egy! (Érdeklődési területemen kívül esik!) De most az egész ország megtudta...
Az előttem szólók azt hiszem mindent elmondtak, amit én is mondhatnék így azt már nem szaporítanám.
Csak pár gondolat:

"Arzént, krómot és higanyt talált két laboratórium a Greenpeace által gyűjtött kolontári iszapmintában..." Most akkor minek a tárolására is használták? Vajon hogy kerül bele nehézfém?

A Neszmélyi tározó közvetlenül a Duna partján van! Ok, biztonságosabb, jobb, de ki az a barom aki ide engedte építeni???

A V8cars kisebb csapata lement a helyszínre főzni a rászorulóknak. Eredmény: "Egy szép napon átnézett az egykor játszótérként funkcionáló területre a Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron megyei igazgatónője, s közölte a csapattal, hogy amit csinálnak, nem felel meg a Köjál előírásainak – mert például nincs a helyszínen három medencés mosogató. Kihívta őket." Naprakész információk a csapat fórumán: http://www.v8cars.hu/forum/topic.php?topic=255

Hozzászólás 2010 okt. 10, 20:19 
Szörnyű!
Tudjátok én aktív koromban sokat foglalkoztam környezetkárosító anyagok közömbösítésével, elhelyezésének optimális biztosításával. PL. galvániszap, nagyüzemi hígtrágya, ipari mosók olajos iszap, bőr és baromfi toll stb. Nem részletezem, de láttam néhány károsító eseményt. Ezek mind-mind eltörpültek a mostani tragédiához képest. Sajnos a környezetvédelmi hatóságok is mehetnek gyónni, mert pénzzel minden megoldható. A PÉNZ MINDENT SZABÁLYOSSÁ TEHET? A „JÓBB FELŐL ÜT NEKEM FÜTYŐL, BALFELŐL ÜT NEKEM FÜTYŐL!” elv a fontos. A CSALOGÁNYT is csak azért idéztem, mert nálam évek óta kiverte a biztosítékot a hatóságok arroganciája, amikor természetkárosítónak minősítik azokat a madarásztársainkat, akik engedéllyel szeretnének európai fajokat tenyészteni. KEDVES HATÓSÁG, UGYE AZ AZ ÖTSZÁZ-HATSZÁZ CSÍZ, TENGELIC, SŰVÖLTŐ TÍLTÁSA NEKTEK FONTOSABB VOLT, MINT a VÖRÖSISZAP! A tegezéssel azt kívántam érzékeltetni, hogy nálam a tisztelet elfogyott. A bizalom csekély lángja még meg van. Egy új vezetésnek ez még kijár. Bízom abban, hogy a mostani tragédia átértékeli belső tiltási-engedélyezési gyakorlatukat, és elfogadják minden természetvédelemben, így madárvédelemben is érdekelt civil szervezet támogató kinyújtott kezét. Lakó Antal

Valódi név: Kovács Gergő

Hozzászólás 2010 okt. 10, 18:31 
úristen......

durva kép

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 101  Következő