Csicsörke írta:
Tamás írta:
...a minőségi madárért el kell kérni a megfelelő árat...Szóval? Minőségi madarászat? Milyen áron? Alighanem most ezt mi tudjuk megmondani!
én amondó lennék, hogy kanári-árakkal dolgozzunk, hiszen ugyanaz a nem (
Serinus)

én a 2007-ősz-téli fiatalokat 5000HUF-ra kóóstáltam... szerintetek...

Hát amikor egymás közti a csere-bere van, akkor az ár csak virtuális.
Ráadásul a csicsörke klub tagsága körében, ill. a honlapon lévő tenyésztők között végzett felmérés tükrében nem vagyok biztos abban, hogy jut-e egyátalán külső piacra az idei szaporulatból. Gyakorlatilag a megkérdezett 20 tenyésztő közül talán 6-7-nél van szaporulat, s szinte kivétel nélkül mindenki szeretné a fejleszteni az állományát. Legnagyobb örömömre!!!!
Nehogy mohónak nézzetek, mert nem hiszem, hogy túl sok eladó csicsörkém lenne idén, sőt lehet, hogy magam alatt vágom a fát, ha vásárolnom kell, de:
A kanáriállomány Mo-n kb. 1000x-ese csicsörke-állománynak. Sértődés ne essék, de ez köszönhető könnyebb szaporíthatóságának is többek között. Az sem véletlen, hogy a többezer import mozambikiból mára már csak néhány tucat maradt.... Ráadásul a kanárik ára sem homogén. A szomszéd topikban olvastam, ha jól emlékszem, hogy egy valamirevaló roller ifjonc is alaphangon 10.000 Ft- ot kóstál itthon. A ritkább fajták ára pedig jócskán e fölött van.
Bár az árat úgyis a piac dönti majd el, azért azt gondolom, hogy mozambiki csicsörkék ára nem sokáig fog a régóta domesztikált, gyakori egzóták /kommersz változatok/ árának közelében maradni /gould, kanári,stb/. A gouldok ritkább színváltozatainak ára sem 5000 Ft.
Ha nem is fogja soha elérni a nyugat- európai árszintet a magyar, azért a tendenciát követni fogja. Mert ha túl nagyra nő a különbség, akkor mivel határok már nincsenek, akinek minőségi gyűrűzött madara van, az a hóna alá csap mondjuk 20 fiatal csicsörkét, s viszi nyugatabbra majd eladni. Ha csak a 70 eurós "dömpingárat" nézzük akkor is 20x12.000 Ft lesz a különbözet, ami ugyebár 240.000 Ft, ebből 40.000 az utiköltsége.
Persze az is igaz, hogy 3-4 fiatallal nem rentábilis a dolog.
Ha megnézzük néhány hasonlóan ritka egzóta árát itthon, pl. magellán csíz: 10.000 Ft, tűzpinty: 8-10.000 Ft, / ezeknek az ára már szinkronban van a német árakkal nagyjából/ akkor ez már érezhető, a ritkább afrikaiak áráról meg ne is beszéljünk. /nem is tudok itthoni árat hozzájuk:))