Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Fórum szabályok

>>> Általános fórumozási szabályok <<<

Hozzászólás a témához  [ 1512 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 76  Következő
Szerző Üzenet
Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2011 ápr. 3, 10:50 
Szevasz, Tavasz! azaz Jutka :wink:

Köszi a ma reggeli leveled, de jobb, ha itt teszed fel kérdéseid, mert itt többen tudnak neked válaszolni 8)
Szovel tojás: igen, reggel szokták tojni a tojikat és olyan is előfordulhat, hogy egy nap kimarad. Normális magkeveréket adj most csak a tojónak egész a fiókák keléséig.

Visszavárunk!
Üdv: Gabesz

Ui: a fórummal kapcsolatos kérdéseket is felteheted itt.
+még egy olvasnivaló topik, nem hosszú, de a Fészkelési időszakról jó infókat találsz benne.

Hozzászólás 2011 ápr. 2, 22:48 
tavasz írta:
sziasztok ma meg let a elso tojas ,de nem ertem a tojot pl most alszik es nem a tojason ,nappal is csak kis idore ult ra ,ez mit jelen ...beteg a madar ?

Szevasz, Tavasz! :D Jó, hogy itt vagy! :wink:
Dehogy beteg az a madár, igenis egészséges! Ha most rögtön az első tojásra rá is ülne, gondolj bele, hogy egy nap különbséggel kelnének majd a fiókák... És az rettenetes nagy különbséget eredményezne az első és utolsónak kelt fióka között. Azt tanácsolom, cseréld ki a tojást műtojásra, tedd szobahőmérsékleten egy biztos helyre, legjobb egy mákos tálkába helyezni hegyes csúcsával lefelé egész addig, míg meglesz a negyedik tojás is. Mikor az ötödik is meglett, tedd mellé a másik négyet. Meglehet, hogy addigra már hűségesen üli a tojó az egy szem műtojást és nem lesz ötödik, de ha jól ül, innentől számolj két hetet.
Addig is míg várnod kell, ajánlom szíves figyelmedbe a -Kanári (általánosságok, betegségek) topikot. Itt sok hasznos infót találsz a fészkeléssel kapcsolatosan is. Kellemes olvasást!
Ha kérdésed van, azért csak tedd fel bátran.
Üdv: Gabesz

Ui: ha már jól eligazodsz a kanáris fórumon, ezt a bejegyzést is azon a topikon találod majd :wink:

Valódi név: Molnár Tamás

Hozzászólás 2011 ápr. 2, 22:22 
Szia én is kezdő vagyok de nyugi nem beteg,most minden nap fog tojni 1et vagy max 2nap is előfordult nálam és amint kitojta magát,ami 3-tól akár 6 tojás is lehet utána fog rajta folyamatosan ülni.
De ha rosszul tudom akkor a fórumozó társak javitsanak ki.

Valódi név: judit

Hozzászólás 2011 ápr. 2, 21:36 
sziasztok ma meg let a elso tojas ,de nem ertem a tojot pl most alszik es nem a tojason ,nappal is csak kis idore ult ra ,ez mit jelen ...beteg a madar ?

Valódi név: Molnár Tamás

Hozzászólás 2011 feb. 1, 9:35 
Sziasztok érdeklődnék ha a kanári lába pikelyes azt lehet valamivel kezelni és hogyan?
Köszi.

Hozzászólás 2011 jan. 22, 16:46 
szarka65 írta:
Üdvözlök mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni valakitől, mert nagy baj van a kanári fészkeimnél.
4 pár kanárim van, tavaly ilyenkor szépen költöttek. Most télen 2 pár kezdett költeni.
Mindegyik pár már a harmadik fészekaljat költi. Mindegyik párnál és mindegyik fészekaljnál hasonló módon elpusztult az összes fióka.
Szépen kiköltötték a tojásokat, a fiókák szépen fejlődtek, mikor el kezdtek tollasodni egyre gyengébbeknek tüntek, egyre inkább az oldalukra feküdtek és egy idő után elpusztultak.
A szülők az utolsó pillanatig szépen etették őket.
A költőpárok külön kalitkában vannak bent a lakásban, tiszta a helyük nem tudnak koszos dolgokat enni,mindig van náluk szépia,kapnak friss lágyeleséget(pici tojás,répa,kekszpor,négermag), a vizükbe mindig teszek laktiferm MC vitamint.
Most megint ül az egyik 4tojáson.
Elképzelni sem tudom, hogy mi lehet a baj és mit csináljak, mert valami közös probléma lehet az biztos.
Nagyon sajnálom öket, mert olyan kis gondoskodó madarak.
Elöre is köszönöm, ha valaki tud segíteni.
GABI

Én azt tanácsolom, hogy ebben az esetben vigyél be az elpusztult fiókákból az állatklinikára ahol kórokozókat tudnak kitenyészteni és ezt rezisztenciára megvizsgálni.
Próbáld meg a tojást elhagyni nem e az a fertőzött.
Sokféle betegség lehet, amit a szülők hordozhatnak, de a fiókák sajnos elpusztulnak pár napos korukban. Akár egy kokcidiózis stb........(A tenyészszezon előtt érdemes megelőző kezeléseket végezni a törzsállományban, az egyes betegségek elkerülése végett) Vedd fel a kapcsolatot egy állatorvossal.

Valódi név: szarka lászlóné

Hozzászólás 2011 jan. 21, 22:52 
Üdvözlök mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni valakitől, mert nagy baj van a kanári fészkeimnél.
4 pár kanárim van, tavaly ilyenkor szépen költöttek. Most télen 2 pár kezdett költeni.
Mindegyik pár már a harmadik fészekaljat költi. Mindegyik párnál és mindegyik fészekaljnál hasonló módon elpusztult az összes fióka.
Szépen kiköltötték a tojásokat, a fiókák szépen fejlődtek, mikor el kezdtek tollasodni egyre gyengébbeknek tüntek, egyre inkább az oldalukra feküdtek és egy idő után elpusztultak.
A szülők az utolsó pillanatig szépen etették őket.
A költőpárok külön kalitkában vannak bent a lakásban, tiszta a helyük nem tudnak koszos dolgokat enni,mindig van náluk szépia,kapnak friss lágyeleséget(pici tojás,répa,kekszpor,négermag), a vizükbe mindig teszek laktiferm MC vitamint.
Most megint ül az egyik 4tojáson.
Elképzelni sem tudom, hogy mi lehet a baj és mit csináljak, mert valami közös probléma lehet az biztos.
Nagyon sajnálom öket, mert olyan kis gondoskodó madarak.
Elöre is köszönöm, ha valaki tud segíteni.
GABI

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 dec. 13, 11:14 
crayfish írta:
A Trisulmix nem jó rá??? Mert az van itthon a nyulaknál alkalmazom.

"A Trisulmix a szulfadimetoxin és a trimetoprim kombinációja. Mindkét vegyület a mikroorganizmusok folsav- szintézisét gátolja, de különböző enzimatikus lépéseknél. A két komponens szinergizál és baktericid hatású mind a Gram-pozitív, mind a Gram-negatív kórokozókra és hatékony a coccidiumok ellen is.

Hatékony: Gram-pozitívok: Staphylococcus spp. Listeria spp. Gram-negatívok: E. coli, Salmonella, Pasteurella, Haemophylus, Bordetella, Klebsiella, Shigella, Proteus, Vibrio spp., egyéb mikroorganizmusok: Toxoplasma gondii, coccidiumok
".

Jó rá, de ez esetben nem lősz ágyúval verébre? :)

Valódi név: Takács Chris

Hozzászólás 2010 dec. 13, 10:57 
A Trisulmix nem jó rá??? Mert az van itthon a nyulaknál alkalmazom.

Valódi név: Takács Chris

Hozzászólás 2010 dec. 13, 7:15 
Sziasztok.

Kis segítséget szeretnék tőletek kérni. Vettem nemrég egy kanárit, és a fenekén a tolakra állandóan rá ragad az ürüléke. Mitől lehet ez???????????? A madárka amúgy jól van köszöni szépen, eszik, iszik, táplálkozik nagyon jó a kedve..............

Köszönettel, Chris

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2010 nov. 26, 19:15 
Gondoltam közreadom az én tapasztalataimat is.

Mindig is ellene voltam a kemikáliák használatának, jobban mondva nem igen használom, ha meg szükséges nagyon keveset.

Vörös madártetű, de más rovarok, gombák, virusok, baktériumok ellen is bevált a módszer.

Előre kijelentem, hogy nem lakásban lehet alkalmazni, hanem az elkülönített madárszobában, madárházban.

Sokévi kisérletezés után rá kellett jönnöm, hogy a természetes anyagok jobb hatásfokkal bírnak és csökkentik a visszafertőzödés lehetőségét mint a kemikáliák. Azok helyett a alábi természetes anyagokat vetem be a paraziták ellen.
Mik ezek ?
- oltott mész, növényi illóolajok ( Thuja levél), naponta 2 x cserélt tiszta fürdővíz, a volier felső tetőrészének fényáteresztő müanyaggal való állandó borítása. Rendszeres heti 1 x ri takarítás.
Kiegészítésül
-poralakú Piretmix készítmény...és a baktériumok, vírusok ellen a VIROCID nevezetű fertőtlenítőszer...alma és étkezési ecet... és vége nincs más. Ezeket használom, már megközelítőleg 2o éve és nyugodtan mondhatom, hogy bevált.
Hogyan használom ?
- előszőr is börzéről kivételesen viszek az állományba új egyedet,
- az új madarakat elkülönítetten karanténozom 3 hétig, majd csak ezután mehetnek a tenyészterületre.
- pihenő időszakban csapatban tartom az állományt és minden nap (télen - nyáron 2 x kapnak fűrdővizet, kizárólag egy fészekaljat nevelek tavasszal és egyet ősszel, vagy kora télen. A versenymadarakat összel, a tenyészállománynak valót tavasszal.)
- a madárházat évente 2 x meszelem vastag oltottmész tejjel, ekkor aztán mindent; falakat, kalitkákat, ülőrudakat, fészekodukat és végül a beton padozatot, belső járdát. Mindezt közvetlen a tenyészidőszak elötti időben.
-külön gondot fordítok a fészekoduk fertőtlenítésére > ez is mésztejjel van megoldva vastagon...előnye a mész a felesleges párát magába szívja és száraz marad a fészekanyag, még ha be is piszkítanak a fiókák.
- a rovarok ellen nagyon kevés poralakú piretmix-et szorok az odú aljára, majd letakarom egy mm. vastag szivacslappal erre kb. 2 cm. Thuja levél jön majd a tenyésztett fajnak megfelelő finom, vagy dúrva fészekanyag. kiröppenésig nem is kell vele tovább foglalkozni.
Hatása : a mész azon kívűl, hogy a páratartalmat szabályozza a mozgó férgek lábából is kiszívja a nedvet és szépen a kiscipők leszáradnak, és annyi a vöröstetűnek, meg a szaporodásának is. A piretmix rásegít a megbúvó férgekre egy kis toxinnal, a Thuja, meg az illóolaj tartalmánál fogva riasztja a rovarokat. Az inkubáció és a kiröppanés többé kevésbé 3o 4o- nap közé esik. ennyit tökéletesen kibír egy jó fészek, aztán leveszem és az önnálósodásig nincs babaágy, így gyorsabban önálósodnak a fiatalok.

Mire használom a fűrdővizet ? Elsősorban a tollak rendeződésében van szerepe, de a külső parazítákat is ritkítja a rendszeres fűrdés. ( az egzoták annyiszor fűrdenek egy nap, ahányszor friss vizet teszünk elébük) Én kézmeleg vizet adok még nyáron is.

- a VIROCIDOT az etetők itatók fertőtlenítésére használom, heti egy alkalommal, ha úri kedvem úgy tartja április és november között havonta egyszer az egész madárházat lepermetezem vele, ekkor kap minden fű, fa, virág, esetenként a madár is. A töménysége max. o,5 %, igy totálisan irtja a virusokat, baktériumokat, gombákat.

- az almaecet az ivóedényeket tartja tisztán, a 2o % ételecet pedig a fűrdőedényekből üzi ki az algát.
Azt nem állítom, hogy nem találni parazitákat, mert vannak, de nagyítóval kell keresni őket, és bármikor, bárhova jöhet a fehér rongy nemigen látni vörös pettyeket a ha szétnyitom.

Persze ennek ára van nem csilli - villi a tenyészterület hanem meszes.

Regionális Aranykoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2010 nov. 26, 17:23 
Igazgató írta:
Kedves Mindenki!!
Beleremegett a lábam abba amit olvastam ezekről a dögökről. Tekintettel h ez egy nagyon lerágott csont ,nem mindenki ismeri el h volt már gondja ezekkel a dögökkel , így arra gondoltam felkérem az én jó barátomat Pappcsát h tegye közzé azt az írást amit nekem már jó régen átküldött csak zöldfülü révén nem mentettem el.
Ellentétben az előttem szolóval , én nem irányítok nyílmérget a mester tenyésztőknek , mert nincs értelme. Legyen az akár brekegő madár -Nyíri Feri után szabadon :D - vagy bármilyen kanári. Mert a tetű az tetű.
Rengeteget tanultam és kimonhatom tudok is ezekröl a moslékokról , de nem annyira mint pl Papcsa mester. ha felkerül ide akkor én is elmentem mert nem lehet eleget tanulni.
Csiszár István

Sziasztok!

Itt van Iker Feri írása a vörös madártetű atkáról!
Idézet:
A vörös madártetű atka (Dermanyssus gallinae):
A legtöbb gondot okozó kis jószág. Néhány öreg tenyésztővel beszélgetve elmesélték, hogy a tenyészetüket a korszerű szerek megjelenése előtt valósággal kipusztulással fenyegette.
A vörös madártetű atka:

Ha jól bele gondolunk, ennek az atkának az életmódja nagyon sikeres. Napközben repedésekben, résekben húzza meg magát és éjszaka mászik a madárra, annak vérét szívja. Ebben rejlik kártétele, ami frissen kikelt, kis testű díszmadaraknál rögtön végzetes is lehet. A petéből kikelő első lárvaalak hat lábú, és nem szív vért. Utána még két lárvaalak (nimpha) következik és a kifejlett atka. Ezek az alakok már vérszívók. A nőstények 30, egyes források szerint akár 400 petét raknak, amelyekből 20 oC mellett 28 óra alatt kelnek ki a lárvák. Ha a hőmérséklet 15 oC-ra csökken ez öt napig tart. A kifejlett atka akár 11 hónapig életképes marad. Nem csoda, ha hiába számítunk arra, hogy ha a tenyészidőszakban áttelepítjük a madarakat, akkor megszabadulunk az atkafertőzéstől. Ez csak ábránd és csalódni fogunk. A madártetű atka életmódjából is kitűnik, hogy elég, ha néhány példány átvészeli valahol a nagytakarítást, robbanásszerűen képes elszaporodni. Ha ez éppen a tenyészidőszak közben történik, annak az évnek lőttek. Éppen itt van jelentősége a tartás technológiánknak, amiről a bevezetőben írtam. A kereskedelemben sokféle irtószer kapható, amelyek általában valamilyen piretroid hatóanyaggal bírnak. Azonban éppen a gyorsan szaporodó fajok könnyen ellenállóvá válhatnak és válnak is egy-egy hatóanyagra.
Ezzel magam is így jártam. Hiába használtam a különböző porzó és permet szereket, igazából nem értem el eredményt. Egy nyári nagytakarítás után, akármilyen alapos is volt az, rendre megjelentek a fészekben, amelyeket nagyítóval rendszeresen ellenőriztem. Elkeserítő volt és úgy éreztem nem tudok megszabadulni tőlük. Egyszer csak eszembe jutott egy régi cikk, amelyben arról olvastam, hogy egy tenyésztő minden nyáron lángperzselővel fertőtleníti a kalitjait és mentes az atkafertőzöttségtől. Itt jön be a technológia kérdése. Amikor elkezdtem a madarászást, először bútorlapból készítettem igen esztétikus kalitka szekrényeket. Látszólag minden kívánalomnak megfeleltek. A gond csak az atkák megjelenésekor jelentkezett. A bútorlapok vagy az egyéb fa illesztések repedései kiváló búvóhelyet biztosítottak számukra. Ráadásul a lapok az óhatatlanul kifröccsenő víztől megdagadtak és felhullámosodtak, tovább növelve az atka búvóhelyek számát. Mivel nyilvánvalóan ellenállóvá lettek a különböző kapható hatóanyagokra, hamar meg kellett hoznom a döntést a szekrények felszámolásáról. Ekkor fémből készítettem kalitokat. Ezek teljesen lapra szerelhetőek, önmetsző csavarozással a legapróbb elemekig szétbonthatóak. Tehát egy rendkívül alapos takarítás és fertőtlenítés könnyen lehetséges. Nincsenek olyan sarkok, amelyekhez esetleg évekig nem tudok hozzáférni. Következetesen a fehér színt használom, mivel ezen a legjobban észrevehetőek a szennyeződések, vagy az atkafertőzöttség. Az atkák nyomai a cigaretta hamuhoz hasonlóak, egyértelműen felismerhetőek. Ám az említett módszerek még így sem hoztak eredményt a fennálló rezisztencia miatt. Ekkor a régi cikk hatására végig gondoltam, hogyan tudnám a rezisztenciát kiküszöbölni. Mire nem lehetnek rezisztensek? : A hőre.
Fémből készült, lapra szerelhető kalitok:

Ekkor egy alapos akció vette kezdetét. Három fronton kezdtem meg a mentesítést:
1. Maguk a madarak
2. A kalitok
3. A madárház
1, A madarakat átmenetileg egy biztosan nem fertőzött helyiségben és biztosan nem fertőzött kalitban elkülönítettem. Spot on szerekkel folyamatosan minden egyedet kezeltem. A kezeléseket öt naponként ismételtem, összesen négyszer egymás után.
2, A kalitokat egy alapos tisztítás után egy a szobafestők által használt hő lég fúvóval módszeresen végig hevítettem. Mintegy tíz másodpercig egészen közelről a vasra irányítottam a készüléket, így folyamatosan végighaladtam minden felületen. A fehér festék nem károsodott. A csavarokat és egyéb kis alkatrészeket, amelyek a konyhai sütőbe befértek 30 percig 120 oC-on fertőtlenítettem (ehhez szükséges a háziasszony fokozatos lelki felkészítése is!). Hasonlóan jártam el a fából készült ülő rudakkal, odúkkal, sőt a többször használatos kókuszrost fészekbetétekkel is. Minden eszköz jól viselte a hevítést, nem károsodtak. A műanyag itatókat erősen klórozott vízben teljesen alámerülve napokig áztattam. A műanyagok a fával ellentétben nem viselik el a hevítést, deformálódnak, használhatatlanok lesznek.
3, A madárház fertőtlenítése volt a legproblémásabb kérdés. Ehhez egy hatósági gázmester segítségét kértem, aki egy gázosító irtó szerrel elgázosította az egész épületet. Két napig nem lehetett belépni, azután egy alapos szellőztetést követően vehettem ismét birtokba.
A fentiek alapján csak fertőtlenített eszközöket helyeztem vissza, és csak ezután telepítettem be az állományt. Azóta is rendszeresen ellenőrzöm a férőhelyeket és a fészkeket, de nem találkoztam az madártetű atkákkal. Ezek után talán elég világos, hogy a karantént nagyon komolyan veszem.
Bútorlap illesztés mentén felszaporodott madártetű atkák jellegzetes, cigaretta hamuhoz hasonló nyoma (ürülék):

A vörös madártetű atka emberre is átterjedhet. Igaz nem okoz nagy bajt, sokáig nem marad életben, de allergiás kiütések jelentkezhetnek. Az elpusztult atkák a lebegő porral keveredve további légzőszervi allergén tüneteket produkálhatnak.

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2010 nov. 25, 21:55 
Kedves Fórumozók !

Ezekről a parazitákról és az ellenük való védekezésről a legutolsó Magyar Madarászban (2010. 2. szám )
Iker Ferenc tagtársunk több mint 3 oldalon keresztűl írt.
Akinek megvan a szaklap tekintsen bele a 13.- 14.- és 15. oldal irásaiba.

Kellemes olvasgatást kívánok.

IDRE tag

Hozzászólás 2010 nov. 25, 21:49 
Ivermectin = elpusztít minden olyan élősködőt ami a madarak testnedvével táplálkozik. Tetűt, bolhát, atkát vagy akár kullancsot is. Túladagolni alig lehet, mert csak extrém túladagolásban van mérgező hatása a madarakra. A vértetű (gondolom a madártetű atkáról van szó) eléggé aljas egy jószág, mert jól bírja a koplalást (akár fél évet is kihúz kaja nélkül), de csak éjszaka tartózkodik a madáron, nappal repedésekbe bújik. Viszont azzal a kettős módszerrel (kalitka és eszközök fertőtlenítése + belső kezelés) tökéletesen kiirtható.

Ellenőrzésre a legjobb módszer egy fehér lepedővel éjszakára letakarni a madár kalitját. Reggelre vannak rajta apró piros pontok, akkor vannak még ilyen dögök. Ha a fehér lepedőt valami piretrin vagy permetrin származékkal átitatjuk akkor ráadásképp döglött dögök lesznek belőlük. Mivel emlősre nem "másznak át" így ha a madarakat és közvetlen környezetüket rendszeresen tisztítjuk illetve kezeljük, akkor ki lehet őket irtani.

Valódi név: Csiszár István

Hozzászólás 2010 nov. 25, 21:18 
Kedves Mindenki!!
Beleremegett a lábam abba amit olvastam ezekről a dögökről. Tekintettel h ez egy nagyon lerágott csont ,nem mindenki ismeri el h volt már gondja ezekkel a dögökkel , így arra gondoltam felkérem az én jó barátomat Pappcsát h tegye közzé azt az írást amit nekem már jó régen átküldött csak zöldfülü révén nem mentettem el.
Ellentétben az előttem szolóval , én nem irányítok nyílmérget a mester tenyésztőknek , mert nincs értelme. Legyen az akár brekegő madár -Nyíri Feri után szabadon :D - vagy bármilyen kanári. Mert a tetű az tetű.
Rengeteget tanultam és kimonhatom tudok is ezekröl a moslékokról , de nem annyira mint pl Papcsa mester. ha felkerül ide akkor én is elmentem mert nem lehet eleget tanulni.
Csiszár István

IDRE tag

Hozzászólás 2010 nov. 25, 14:11 
evica* írta:
És a madarakat meddig cseppentsem még? Mert ahogy én gondolom, a madarakon kelnek ki a peték és úgy vándorolnak ide-oda. Vagy mégsem?

Ha jól tudom, akkor heti egy kezelés kell amit 4 héten keresztül kell ismételni. (A kezelés időtartama attól függően változik, hogy az adott élősködőnek mennyi ideig tart egy teljes életciklusa a petétől a kifejlett egyeden keresztül a következő petéig).

Hozzászólás 2010 nov. 25, 14:06 
Köszi a gyors választ, nem is gondoltam, hogy valaki olvasgat még errefelé, ahogy a dátumokat néztem.
Olvastam már sok mindent itt is, de választ nem igazán kaptam a kérdésemre. A kalitkát Neostomosannal kezeltük mindennap, minden kis zegzugát, már nem látok egy darabot sem. Ettől még lehet, hogy van rajta tetű? És a madarakat meddig cseppentsem még? Mert ahogy én gondolom, a madarakon kelnek ki a peték és úgy vándorolnak ide-oda. Vagy mégsem?
Szóval szerinted úgy leszívták a tetvek őket, hogy most azért nem énekel a fiú? Nem látom, hogy bármi bajuk lenne, vígan ugrándozik, csipog. Meddig tart, amíg helyre jönnek?
És azt nem tudod, hogy ha torokatkája van, attól még tud csipogni?
A képet majd megpróbálom felrakni, de az olajtól szépen javul szerintem.
Köszi

Hozzászólás 2010 nov. 24, 16:36 
evica* írta:
Viszont 2 hete észrevettem egy csomó bogarat a kalitkán és a botokon. Utánaolvastam és azt találtam, hogy vértetvek. Kezeltük a kalitkát Neostomosannal, őket pedig Light SH-Ivermectinnel még mindig. Addig áttettük őket egy másik, kisebb kalitkába és a fiú abbahagyta az éneklést. Most már a régi helyükön vannak, mégsem akar énekelni a fiú, csak csipog. Félek ettől a torokatkától, de nem tudom, hogy ha az a baja, attól még csipogni tud, csak énekelni nem?
És még egy bajom van. A lánynak nem olyan szép a lába, lehet, hogy hiperkeratózis? Nem tudom, most sima étolajjal kenem, azt mondták az jó rá!Lécci segítsen valaki, itt a környéken senki nem ért ilyen madarakhoz!!!

Szia, Evica!
Ha jól sejtem, Kárpátaljáról írsz... ugye? :D
Nos, olvasgass még itt is, hátha találsz hasznos, számodra új dolgokat. Üdv a fórumon!
A tetű az nagy gond, kitakarítani kegyetlenül hosszú és körültekintő munka. Itt ezen a topikon ha végiggurulsz, olvashatsz róla. Hanem amit még feltétlen meg kell tenned: mielőbb fertőtlenítsd a helyüket, a kalitokat pedig hőkezeléssel ha csak lehet! Fémkalittal ez nem gond, be a lerbe! Ha meg fából van... hát akkor is :) Legfennebb szép barna lesz :wink: Pálcát tűzbe!
A torokatkáról is olvashatsz itt a szakik tollából, de reméljük, hogy az is nincs... Vagy a vértetű miatt ment el szegénynek a hangja, gondolhatod, ha le vannak szívva szegény madarak...
A lábakról jó lenne ha képet is tennél fel. Szólj, ha netán gond a kép csatolása.

S akkor szólnék a szakikhoz is... kik olyan vehemenciával tudnak vitatkozni, osztani a sok "érdekes" dolgot, témát, és azokhoz is, kiknek ugyan kevesebb az idejük, de szívesen segítenek és megosztják tapasztalataikat a kezdő madarászokkal:
NÉZZETEK BE NÉHA IDE IS, HOL IGAZÁN SZÜKSÉG VAN RÁTOK!

Hozzászólás 2010 nov. 24, 13:24 
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni, kezdő kanáritartó vagyok, fél éve van egy párom. A nyáron hoztuk őket és épp vedlettek, elég sokáig elhúzódott, kb 1 hónapja fejeződött be. Onnantól elkezdett a fiú gyönyörűen, napról napra egyre többet énekelni. Rengeteget olvasok róluk, könyveket vettem és már tudom, miket szabad enniük, szinte mindennap kapnak valami finomságot, zöldséget, gyümölcsöt és néha veszek nekik magos rudakat. Szóval szerintem nagyon egészségesek lehetnek, nem látszik, hogy betegek lennének.
Viszont 2 hete észrevettem egy csomó bogarat a kalitkán és a botokon. Utánaolvastam és azt találtam, hogy vértetvek. Kezeltük a kalitkát Neostomosannal, őket pedig Light SH-Ivermectinnel még mindig. Addig áttettük őket egy másik, kisebb kalitkába és a fiú abbahagyta az éneklést. Most már a régi helyükön vannak, mégsem akar énekelni a fiú, csak csipog. Félek ettől a torokatkától, de nem tudom, hogy ha az a baja, attól még csipogni tud, csak énekelni nem?
És még egy bajom van. A lánynak nem olyan szép a lába, lehet, hogy hiperkeratózis? Nem tudom, most sima étolajjal kenem, azt mondták az jó rá!

Lécci segítsen valaki, itt a környéken senki nem ért ilyen madarakhoz!!!

Hozzászólás 2010 okt. 26, 15:56 
Sziasztok!

Lefényképeztem a jószágot (bár elég rosszul sikerült...):

Kép

Kép

tudtok esetleg róla mondani valamit?

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1512 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 76  Következő