Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2958 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 148  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2010 dec. 1, 21:05 
molnarl.g írta:
Tegnap megvolt a nagy találkozó Zénó, és Totyi között, egész jól sikerült, szerintem barátok lesznek.

Mesélj, mi volt??!! :D

Merlin - jákó tojó
Zebi -jákó hím

http://mizoblogja.blogspot.com/

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Warhawk 2010 dec. 1, 21:26-kor.
Idézet-javítás :)

Valódi név: Ferenc

Hozzászólás 2010 dec. 1, 20:32 
molnarl.g írta:
Kép

Az az ismeretlen madár egy csuszka (Sitta europaea). Felénk talán egyszer ha láttam, itt nem gyakori. :D Jó nagy a hó arra, itt csak jég van. :evil: :lol:

Kép

Valódi név: Eva

Hozzászólás 2010 dec. 1, 15:50 
Laci! Koszi szepen a gyonyoru kepeket. Tunderiek a kis madarkak, ahogy uldogelnek a szep eteton. :lol:

Hozzászólás 2010 dec. 1, 13:50 
xelgon írta:
Warhawk írta:
A "Salamon király gyűrűje" az nem Konrad Lorenz könyve?

De igen, az! És csak ajánlani tudom mindenkinek, ahogy az összes Konrad Lorenz könyvet!

Nagyon igazad van! :D

Merlin - jákó tojó
Zebi -jákó hím

Valódi név: Kálmán András

Hozzászólás 2010 dec. 1, 13:31 
Warhawk írta:
A "Salamon király gyűrűje" az nem Konrad Lorenz könyve?

De igen, az! És csak ajánlani tudom mindenkinek, ahogy az összes Konrad Lorenz könyvet!

Valódi név: Molnár László Gábor

Hozzászólás 2010 dec. 1, 13:30 
Nálam is úgy van, hogy mindegyik madaramnak a lehető legnagyobb kalitkája van, Zénónak pl. gurulós kb. 1,5-2köbméteres, persze az is fontos hogy ne legyen telezsúfolva felesleges dolgokkal.
Úgy intéztem, hogy mindegyik madaram szabadon tudjon csapkodni kalitkán belül is a szárnyával.
Tegnap megvolt a nagy találkozó Zénó, és Totyi között, egész jól sikerült, szerintem barátok lesznek.
A bezártság tényleg relatív, úgy mint a kresz táblák is...nem korlátoznak hanem megvédenek.
Nézegetem itt az ablakomban a cinkéket akik a madáretetőmre járnak, szerintem ha tudnák milyen világ van itt bent (meleg, nyugalom, ragadozómentesség, bőséges étel) simán bevállalnák ezt a "fogságot" a kinti szakadó hó, és -2 fok helyett.
Ez olyan lehet mint a Menyország, mivel nem ismerjük nem annyira vágyunk oda, de aki egyszer oda jut az boldog lesz.

Budapesti, és városban élő fórumozók számára csatolok pár szép saját készítésű téli képet.
A képeken cinke, veréb, és valami számomra ismeretlen madár van...

Laci
Kép

Kép

Kép

"Az emberek elfelejtették ezt az igazságot-mondta a róka-Neked azonban nem szabad elfelejtened.Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelidítettél!" (Antoine de Saint-Exupéry-A Kis herceg)

Hozzászólás 2010 dec. 1, 11:10 
Warhawk írta:
mizo írta:
Az a "Salamon király gyűrűje" , én is olvastam nem is egyszer, eszméletlen jó, mindenkinek csak ajánlani tudom. :)
Egyébként a Parrotlanden van egy nagyon jó kis írás Tatai Sándortól, a címe: "Börtön-e a fogság", mindenkinek el kéne olvasni.

A "Salamon király gyűrűje" az nem Konrad Lorenz könyve? :roll: (Megkerestem azt a Parrotlandos cikket).

Köszönöm szépen, éppen kérni akartalak rá, mert ilyesmihez totál hülye vagyok! :lol:

Merlin - jákó tojó
Zebi -jákó hím

Hozzászólás 2010 dec. 1, 10:59 
Warhawk írta:
Igen, azt a saját területének, a "tulajdonának" tekinti. Olyasmi mint a természetben az odút rejtő fa. Ha idegen megy a fája közelébe máris figyelni kezd, hátha az rátalált az odúra. Nálad a kalitka a fa és az odú is egyszerre.

Érdekes, de a még oly szelíd madarak is képesek vadul védelmezni "ami az övék" azaz a kalitkát. Lizzyről nem lehet azt mondani, hogy ő lenne a megtestesült vadság, de amikor reggel adom neki a kaját kötelességének érzi, hogy megmorogjon és vadul csipkedjen a kezem felé (de sosem csíp bele csak eljátssza a félelmetest). Amikor takarítjuk a kalitkát, kint ül és közelről figyeli mit művelünk vele. Ilyenkor nem támad, de a közelben marad, hogy ha szükséges elkergessen onnan minket gaz birtokháborítókat. :D

Én nagyon szeretném szabadon reptetni a madaraimat, de ez sajnos megoldhatatlan emberekkel ilyen sűrűn lakott területen. :( Egyik kollégiumi ismerősömnek volt egy csókája. Nyugodtan mehetett akárhova a madár repült körülötte. Ha hívta odament. Akkor határoztam el, hogy egyszer nekem is lesz ilyen szelíd madár. Aztán egy nap a mezőőr lelőtte a csókát. Nem tudta, hogy az egy szelíd madár. Úgy tűnik azt sem tudta, hogy a csóka nem dúvad, hanem védett állat. A nagynéném szelíd verebét pedig a szomszéd macskája fogta meg. :cry:

Nem egy biztonságos világ ez a madaraknak. :(

Ne csodálkozz, hogy Lizzy annyira védi. Természet anyó ezekre a szegény nemes tojókra tette a terhek nagyobbik részét, míg a hímeké főképpen az élvezet! :D :D Hiszen ő keresi, tágítja, védelmezi az odut és később a tojikat/fiókákat is. A hím max eteti. :mrgreen:

Egyébként a sapis tojóm is védelmezte az elején a kalitot, ha takarítottam, sokszor úgy rántottam el a kezem, nehogy elkapja. Szerencsére már erről leszokott (bár idegen ember még véletlenül se érjen a kalithoz, mert azonnal kivágnak a csőrükkel), ha behajolok hogy a belső részeket is kitöröljem, ő is lóg fejjel lefelé az ajtón mellettem és ellenőrzi, hogy elég tiszta lesz-e. :D
Mózessel is hónapokat kínlódtam, míg sikerült vele megértetnem, hogy nem a várából akarom kitúrni, csak betennék valamit enni neki, aztán már szerencsére ez is oldódott, sőt az egész banda teljesen normálisan viseli ha egy másik tollas rárepül a kalitra, már nem akarják alulról elkapni a lábát.

Merlin - jákó tojó
Zebi -jákó hím

Hozzászólás 2010 dec. 1, 10:48 
africz írta:

Szerintem éppen elég nagy baj , hogy fogságban tartjuk őket, nem lenne szabad tetézni a bajt azzal, hogy még vetélytársakat is rakunk mellé. Nekik nincs senki más csak mi vagyunk ha már börtönben élnek legalább "luxus" börtön legyen. Betty-nél is mindkét madár a Betty hez ragaszkodik és nem egy máshoz.
Egy kutya remek társ lehet egy Jákónak az ember mellett, akivel időnként eljátszik vagy ha van párja , egy másik madárban kevéssé hiszek , a madarászok meg nagy ivben tesznek a madarak igényeire aki 10-20 jákot tart annak ez pénz kereset semmi más.
Az emberek 95% bezárja őket aztán időnként kegyesen megengedi , hogy kint is lehesennek egy kicsit.. ez nagyon messze van az állat szeretettől csak emberi önzés semmi más.

Ez egy nagyon érdekes dolog, amit felvetsz. Nálunk nem tekintik egymást vetélytársnak,vannak azért technikák arra, hogy a madarad ne a párjának hanem egy csapattagnak tekintsen. A feketesapkásaim közül (akik egyébként harmonizáló pár, 1 éve álltak párba fél óra alatt) egyik sem engem tekint a párjának, viszont nem is vadultak el, mert párban vannak, ugyanúgy jönnek játszani mint amikor még csak 1 volt. Mi igyekszünk úgy élni, hogy a madarainknak a lehető legjobbat nyújtsuk. Sokan kicsit kettyósnak is néznek minket ezért, de nem a madaraink akartak hozzánk költözni, mi vállaltuk őket és ezért kutya kötelességünk a legjobbat-legtöbbet nyújtani nekik, ami tőlünk tellik. Csapatként élünk, éjszaka is velünk alszanak egy szobában, mindenki a saját kalitjában ( a nemesek közösen). A sapisok egész éjjel játszanak, beszélgetnek, birkóznak és prütykölnek, de mi már megszoktuk, kifejezetten jól alszunk tőlük. A nemesek néha hívnak (takarva van a kalitjuk, hogy a tv fénye ne zavarja őket), nem ordítva, de kb. úgy mint mikor a fán alszanak éjjel szétszórva és az egyik elcsippantja magát, hogy ott vannak-e a többiek is. Olyankor csak annyit kell mondani "Itt vagyunk, aludj nyugodtan." Elhallgat és pihen tovább. Nem taperoljuk őket napszámra, megvárjuk, míg ő jön oda és jelzi, hogy szeretné ha foglalkoznánk vele. Ha azonban egyedül mókolna vagy éppen felreppen valamelyik másik mellé, akkor ott van, senki nem piszkálja.
Hát nem tudom.... nálunk ez így működik már egy ideje és nem látom, hogy boldogtalanok vagy depisek lennének. :)

Merlin - jákó tojó
Zebi -jákó hím

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 dec. 1, 10:33 
mizo írta:
Az a "Salamon király gyűrűje" , én is olvastam nem is egyszer, eszméletlen jó, mindenkinek csak ajánlani tudom. :)
Egyébként a Parrotlanden van egy nagyon jó kis írás Tatai Sándortól, a címe: "Börtön-e a fogság", mindenkinek el kéne olvasni.

A "Salamon király gyűrűje" az nem Konrad Lorenz könyve? :roll: (Megkerestem azt a Parrotlandos cikket).

IDRE tag

Hozzászólás 2010 dec. 1, 10:31 
evanagyi írta:
Barmit csinalok a kalittal, azt oriasi figyelemmel kiseri, mintha azt mondana: mit csinalsz a hazammal?

Igen, azt a saját területének, a "tulajdonának" tekinti. Olyasmi mint a természetben az odút rejtő fa. Ha idegen megy a fája közelébe máris figyelni kezd, hátha az rátalált az odúra. Nálad a kalitka a fa és az odú is egyszerre.

Érdekes, de a még oly szelíd madarak is képesek vadul védelmezni "ami az övék" azaz a kalitkát. Lizzyről nem lehet azt mondani, hogy ő lenne a megtestesült vadság, de amikor reggel adom neki a kaját kötelességének érzi, hogy megmorogjon és vadul csipkedjen a kezem felé (de sosem csíp bele csak eljátssza a félelmetest). Amikor takarítjuk a kalitkát, kint ül és közelről figyeli mit művelünk vele. Ilyenkor nem támad, de a közelben marad, hogy ha szükséges elkergessen onnan minket gaz birtokháborítókat. :D

Én nagyon szeretném szabadon reptetni a madaraimat, de ez sajnos megoldhatatlan emberekkel ilyen sűrűn lakott területen. :( Egyik kollégiumi ismerősömnek volt egy csókája. Nyugodtan mehetett akárhova a madár repült körülötte. Ha hívta odament. Akkor határoztam el, hogy egyszer nekem is lesz ilyen szelíd madár. Aztán egy nap a mezőőr lelőtte a csókát. Nem tudta, hogy az egy szelíd madár. Úgy tűnik azt sem tudta, hogy a csóka nem dúvad, hanem védett állat. A nagynéném szelíd verebét pedig a szomszéd macskája fogta meg. :cry:

Nem egy biztonságos világ ez a madaraknak. :(

Hozzászólás 2010 dec. 1, 10:27 
Warhawk írta:
africz írta:
Ha szabadon élhetne repülhetne ahova akar az nem lenne börtön, minden más igen.

A kert is körbe van kerítve, de attól mégsem börtön. Hogy viszont szabadon kimehetsz onnan? Igaz. És egy kisgyerek? Az miért is nem? Mert a rács valójában nem bezárja, hanem megvédi őt. Ugye, hogy nem ugyanaz? Persze erről lehetne hetekig filozofálni, de ezek azok a "sémák" amikkel önnön gondolkodásunkat zárjuk börtönbe. Ha az a madár jól érzi magát, nincs szüksége semmire, akkor nem fogja "börtönben" érezni magát (már csak azért sem, mert ezt a fogalmat amúgy nem is ismeri). Számára az jelenti a világot. Az az élete. Hogy lehetne más is ez az élet? Igaz. De ő azt nem ismeri és nem is fogja megismerni. Nem is hiányzik neki. Nem érzi magát rabságban. Ha rabság lenne csakugyan, akkor engedd őt szabadon. Úgy viszont elpusztulna? Igen. Szóval inkább mégis tartsd bezárva, hogy megvédd. Másoktól. De akár önmagától is. Mint azt a kisgyereket akit nem engednek ki a kertből a forgalmas autóútra.

Az egyetlen dolog amivel bántanád (vagyis egyenesen kínoznád őt), ha nem foglalkoznál vele eleget. Az unalom az ami a legnagyobb kárt tudja okozni ezeknek az intelligens madaraknak.

Gerald Durrell egyik könyvében olvastam, hogy éppen egy állatkert számára fogtak be valahol állatokat. Csakhogy közben forradalom tört ki abban az országban (azt hiszem dél-Amerika környékén voltak) és nem tudtak minden befogott állatot elvinni. Szóval szabadon kellett engedniük őket. És mi történt? Azok ahelyett, hogy rohantak volna a nagy szabadságba, inkább maradtak. Miért is mentek volna? Ott mindent megkaptak. Táplálékot, innivalót és még a ragadozóktól is megvédték őket. Napokig tartott amíg sikerült elkergetni az állatokat a háztól ahol laktak. Pedig azok már ismerték a szabadságot, de ezek szerint mégsem volt számukra annyira fontos, mint ahogy azt mi emberek gondolnánk.

Hofi mit is mondott a "Tiszta őrültek háza" c. előadásán? "Nem én vagyok bezárva, hanem az a sok hülye van kizárva, hogy nehogy bejöjjön ide". :lol:

Persze ez egy jó poén, de mellékesen egy nagy alapigazságra is rávilágít: Minden relatív. A bezártság is. ;)

Merlin - jákó tojó
Zebi -jákó hím

Valódi név: Eva

Hozzászólás 2010 dec. 1, 10:04 
Sok igazsag van benne, amit irsz. En is megfigyeltem, hogy Csipuska, aki hozza van szokva a jo nagy kalitjahoz, kimondottan szeret benne lenni. Ott biztonsagban erzi magat. Mikor unatkozik, vagy a kozvetlen tarsasagomra vagyik, odaall az ajtoba, es ki akar jonni. Akkor kiengedem, de altalaban akkor sem igen tavolodik el a kalittol, ha nem rajtam ul, akkor a kalit tetejen jatszik, vagy akar orakig uldogel a nyitott ajton.
Barmit csinalok a kalittal, azt oriasi figyelemmel kiseri, mintha azt mondana: mit csinalsz a hazammal?

IDRE tag

Hozzászólás 2010 dec. 1, 0:41 
africz írta:
Ha szabadon élhetne repülhetne ahova akar az nem lenne börtön, minden más igen.

A kert is körbe van kerítve, de attól mégsem börtön. Hogy viszont szabadon kimehetsz onnan? Igaz. És egy kisgyerek? Az miért is nem? Mert a rács valójában nem bezárja, hanem megvédi őt. Ugye, hogy nem ugyanaz? Persze erről lehetne hetekig filozofálni, de ezek azok a "sémák" amikkel önnön gondolkodásunkat zárjuk börtönbe. Ha az a madár jól érzi magát, nincs szüksége semmire, akkor nem fogja "börtönben" érezni magát (már csak azért sem, mert ezt a fogalmat amúgy nem is ismeri). Számára az jelenti a világot. Az az élete. Hogy lehetne más is ez az élet? Igaz. De ő azt nem ismeri és nem is fogja megismerni. Nem is hiányzik neki. Nem érzi magát rabságban. Ha rabság lenne csakugyan, akkor engedd őt szabadon. Úgy viszont elpusztulna? Igen. Szóval inkább mégis tartsd bezárva, hogy megvédd. Másoktól. De akár önmagától is. Mint azt a kisgyereket akit nem engednek ki a kertből a forgalmas autóútra.

Az egyetlen dolog amivel bántanád (vagyis egyenesen kínoznád őt), ha nem foglalkoznál vele eleget. Az unalom az ami a legnagyobb kárt tudja okozni ezeknek az intelligens madaraknak.

Gerald Durrell egyik könyvében olvastam, hogy éppen egy állatkert számára fogtak be valahol állatokat. Csakhogy közben forradalom tört ki abban az országban (azt hiszem dél-Amerika környékén voltak) és nem tudtak minden befogott állatot elvinni. Szóval szabadon kellett engedniük őket. És mi történt? Azok ahelyett, hogy rohantak volna a nagy szabadságba, inkább maradtak. Miért is mentek volna? Ott mindent megkaptak. Táplálékot, innivalót és még a ragadozóktól is megvédték őket. Napokig tartott amíg sikerült elkergetni az állatokat a háztól ahol laktak. Pedig azok már ismerték a szabadságot, de ezek szerint mégsem volt számukra annyira fontos, mint ahogy azt mi emberek gondolnánk.

Hofi mit is mondott a "Tiszta őrültek háza" c. előadásán? "Nem én vagyok bezárva, hanem az a sok hülye van kizárva, hogy nehogy bejöjjön ide". :lol:

Persze ez egy jó poén, de mellékesen egy nagy alapigazságra is rávilágít: Minden relatív. A bezártság is. ;)

Valódi név: Bíró Bálint

Hozzászólás 2010 nov. 30, 23:48 
Hogyha téged választ ki majd párjának, akkor a többieket lehet, hogy nem fogja szívlelni. Én igazából nem is értem.. Nem egyszerűbb lenne egyből párban tartani és elkerülni ezzel a beilleszkedési cuccot? Tudom, hogy nem biztos, hogy majd párba fognak állni, de azért eléggé valószínű.

Nekem erről a vegyes felállásról az jut eszembe, mint amikor a gyerek csak apa vagy csak anya mellett nő fel, és pl. az anya fel akarja vállalni az apa szerepét is, és így a gyerek valahol "megzavarodik", vagyis nem lesz előtte "példa" ... tudom, hogy ez amúgy meg ide sem illett, de azt akarom belőle kihozni, hogy ez így az én meglátásom szerint csak felületes megoldás, ami egy ideig még mehet, de majd egyszer csattan.

Ha biztosra akarsz menni, és valamilyen szinten elkerülni a viselkedészavarokat, szerintem párban tartsd. Persze sok ellenpélda is van :)

Valódi név: Attila

Hozzászólás 2010 nov. 30, 23:38 
Warhawk írta:
africz írta:
Szerintem éppen elég nagy baj , hogy fogságban tartjuk őket, nem lenne szabad tetézni a bajt azzal, hogy még vetélytársakat is rakunk mellé. Nekik nincs senki más csak mi vagyunk ha már börtönben élnek legalább "luxus" börtön legyen. Betty-nél is mindkét madár a Betty hez ragaszkodik és nem egy máshoz.

Egyéni eset. Nem fiatal koruk óta vannak együtt. Így érthető is a tartózkodásuk. Amúgy kitartó "munkával" még akár össze is haverkodhatnak, de nem egyik napról a másikra megy az. Kérdezd csak meg Mizo-t, hogy az a szegény lelki sérült sapis tojót mennyire nehéz volt és milyen sokáig tartott amíg "meggyógyította". A madártartáshoz türelem kell (jó sok). Amúgy ha mi emberek végre elfelejtenénk ezeket a berögzült sémákat (rácsok = rabság, börtön), akkor könnyebb lenne megérteni a madarak viselkedését is. ;)

Ha szabadon élhetne repülhetne ahova akar az nem lenne börtön, minden más igen. Ezek vadállatok a háziasítás nem megy néhány száz év alatt. Nem szabad elfelejteni, hogy önös érdekből bezárva tartjuk őket.

IDRE tag

Hozzászólás 2010 nov. 30, 23:13 
africz írta:

Egyéni eset. Nem fiatal koruk óta vannak együtt. Így érthető is a tartózkodásuk. Amúgy kitartó "munkával" még akár össze is haverkodhatnak, de nem egyik napról a másikra megy az. Kérdezd csak meg Mizo-t, hogy az a szegény lelki sérült sapis tojót mennyire nehéz volt és milyen sokáig tartott amíg "meggyógyította". A madártartáshoz türelem kell (jó sok). Amúgy ha mi emberek végre elfelejtenénk ezeket a berögzült sémákat (rácsok = rabság, börtön), akkor könnyebb lenne megérteni a madarak viselkedését is. ;)

Valódi név: Attila

Hozzászólás 2010 nov. 30, 21:54 
Betty írta:
mizo írta:
Általában abból van gond, amiből mi gondot csinálunk! :D

Kati, nem lesz könnyű menet a jákót beilleszteni a többiek közzé, de biztos vagyok benne, hogy Te nagyon ügyesen megoldod majd a dolgot. Az a nagy türelem ami benned van, csakis eredményt hozhat. Nagyban függ majd a madár személyiségétől is a barátkozási folyamat.

Én Gyurit és Kincsőt 5. hónapja szokatom egymáshoz és nagyon sok eredményt elértünk már. Tudom, hogy sosem lesznek egy pár, de ha már együtt ki tudom őket engedni, az is nagy eredmény. Sőt a minap adtak egymásnak egy puszit....persze 5 perc után ment a támadás, de már ez is nagy előrelépés.

Ami nálad előny, az a jákó életkora lesz. Ő valóban ebben a közegben fog felnőni és ahogy írtad, természetes lesz számára, hogy más madarak is körbe fogják venni.
A féltékenységet pedig ügyesen fogod kezelni, hisz van tapasztalatod, úgyhogy hajrá :D

Egy kutya remek társ lehet egy Jákónak az ember mellett, akivel időnként eljátszik vagy ha van párja , egy másik madárban kevéssé hiszek , a madarászok meg nagy ivben tesznek a madarak igényeire aki 10-20 jákot tart annak ez pénz kereset semmi más.
Az emberek 95% bezárja őket aztán időnként kegyesen megengedi , hogy kint is lehesennek egy kicsit.. ez nagyon messze van az állat szeretettől csak emberi önzés semmi más.

IDRE tag
Valódi név: Dajka Bernadett

Hozzászólás 2010 nov. 30, 19:23 
mizo írta:
Általában abból van gond, amiből mi gondot csinálunk! :D

Kati, nem lesz könnyű menet a jákót beilleszteni a többiek közzé, de biztos vagyok benne, hogy Te nagyon ügyesen megoldod majd a dolgot. Az a nagy türelem ami benned van, csakis eredményt hozhat. Nagyban függ majd a madár személyiségétől is a barátkozási folyamat.

Én Gyurit és Kincsőt 5. hónapja szokatom egymáshoz és nagyon sok eredményt elértünk már. Tudom, hogy sosem lesznek egy pár, de ha már együtt ki tudom őket engedni, az is nagy eredmény. Sőt a minap adtak egymásnak egy puszit....persze 5 perc után ment a támadás, de már ez is nagy előrelépés.

Ami nálad előny, az a jákó életkora lesz. Ő valóban ebben a közegben fog felnőni és ahogy írtad, természetes lesz számára, hogy más madarak is körbe fogják venni.
A féltékenységet pedig ügyesen fogod kezelni, hisz van tapasztalatod, úgyhogy hajrá :D

Hozzászólás 2010 nov. 30, 18:52 
Nem vagyok nagy madarász, de nállam Pedró pici kora óta egy légtérben volt a rozellákkal a fiút sokszor kiengedtem hozzá, hogy szokják egymást, de nem lett köztük nagy barátság.
Nyáron a röpdében az udvaron elvoltak, de Mangó (fiú) nem tudja elviselni őket.
Mikor összeengedtem őket nemrég Mangó teljeses megzakkant, üldözte őket.
Most ott tartunk, hogy a rozellákat átvittem egy másik szobába mert még a kiabálásukat sem tudták elviselni.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2958 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 148  Következő