Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2519 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 126  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2010 dec. 18, 21:53 
Sziasztok!Bocsánat hogy beledumálok de ha egy olyan madarat meghirdetsz amibe csak egy két tarka toll van tarkának és eljönnek megnézni egyből kiröhögnek hiába mondod te hogy az a madár tarka egyből rávágják hogy hordozó.Ezért nevezzük így.Lehet hogy igazatok van én nem értek a genetikához.Én akkor is az ilyen madarakat hordozónak fogom továbbra is hívni.
Hiába hogy van benne egy két fehér toll.Nem kötekedés miatt írtam de szerintem így van.

Valódi név: Ferenc

Hozzászólás 2010 dec. 18, 21:44 
emys írta:

Van olyan, hogy nagyon kevés a fehér, sokszor csak egy toll, néha az sem. Ez a madár genetikailag tarka, (homozigóta) csak fenotípusosan nem jelenik meg.
emys

Szia emys! Na végre kilyukadtunk oda amit feszegetni próbáltam, hogy az az egy két fehér tollacska azt jelenti-e, hogy az a madár tarka vagy hordozó. Ezek szerint homozigóta tarka, vagyis nem hordozó, csak kevés benne a fehér.

IDRE tag
Valódi név: Dr Sátorhelyi tamás

Hozzászólás 2010 dec. 18, 21:31 
Frici írta:
Ha a tarkaság recesszíven öröklődik, hogyan kelhet tőlük nem tarka utód is??? Akkor dominánsnak kellene lennie, máshogy nem lehet.

Szia!

Bocs, hogy belekotyogok. (Még csak gyémántgalambom sincs)
Genetikailag szerintem teljesen igazad van.

A mutációk a természetben éppúgy előfordulnak, csak természetes szelekció kiszelektálja őket.

A rokontenyésztésnek ott van jelentősége, hogy a recesszív mutációk könnyebben megjelennek fenotípusosan, és könnyebb őket rögzíteni.

Japáni sirálykáknál a tarka gén csak azt jelenti, hogy tarka, a fehér százalékát nem. (Az ideális persze a legalább 70% lenne szimmetrikus elrendeződésben) Van olyan, hogy nagyon kevés a fehér, sokszor csak egy toll, néha az sem. Ez a madár genetikailag tarka, (homozigóta) csak fenotípusosan nem jelenik meg. És van feketeszemű fehér (nem albínó) ami tulajdonképpen 0% sötéttollú tarka. Lehet, hogy gyémántgalambban másképp van.

Ezért lenne jó ismert örökítőanyagú "törzskönyvezett" állománnyal tenyészteni.

emys

http://www.exopet.hu/

Hozzászólás 2010 dec. 18, 21:16 
Idézet:
Gyuri! Szerintem a tarka gyémántok fehér tollai nem utalnak az albínósági hajlamra. Az albinó egyedeket teljes pigmenthiány és piros szem jellemzi, ha jól tudom és a természetben is feltünik az állatvilágban sok helyen, emberi beavatkozás nélkül jön létre az a jelenség. Ezért véleményem szerint nem igaz az, hogy a mesterséges tenyésztés után alakultak ki a beltenyésztés eredményeként.

Szia Tomi! Ezen nem veszünk össze szerintem, az igaz amit mondtál hogy természetben is feltűnnek az albínó egyedek, de hozzáteszem hogy ott is előfordul a beltenyészet csak sokkal ritkábban és annak ez az eredménye. Az is igaz hogy az albínó egyedeknél piros a szem, és az is igaz hogy a hófehér galamb is piros a szeme tehát albínó. Amíg a tarka galambban vannak pigmentált tollak (azért tarka) addig a szeme sem piros, de nem esküzök meg rá hogy nem létezik piros szemű tarka. Az én galambjaimnak is piros a szeme pedig nem fehérek, csak mindig a világosabb madarakat hagytam meg és így egyre kevesebb pigmentet örököltek az utódok. Ezért is látszódnak a tollazaton a felhősödések, mint ha kimosták volna őket olyan koptattak lettek. Ez csak az én véleményem és észrevételem, nem szent írás. :wink: Kép

Hozzászólás 2010 dec. 18, 20:53 
Szia Tamás! Először is semmit sem veszek kioktatásnak, ez egy fórum, legalább lehet kicsit vitatkozni pár dologról. Na akkor először is:
laczkó tamás írta:
A harmadik képen a tarka és a fehérhátú-kék kombinációját(blue white-rump pied-nek) írja, amit én kék-tarkának hívok. Nekem is van ehhez hasonló madaram, igaz hogy ő nem tisztavérű tarka, és nem is olyan tetszetős, mert csak a fején és nyakán van egy pár fehér toll, de műhelymadárnak tökéletes, mert egy 100%-ig tarka tojótól az utódain, amik kék-tarkák lettek, sokkal több fehér toll van már, pedig még el se készültek, de ez is volt a tenyészcél!

Na pont erre vagyok kiváncsi, hogy amiatt a pár fehér toll miatt ez a madár hordozó-e vagy tarka, mert én erre mondom, hogy szerintem nem hordozó hanem már tarka. Ez volt az eredeti kérdésem semmi más.

laczkó tamás írta:
Azt, amit írtál próbáltad, hogy így vágod az eredményt? Tényleg, hány tarkád van?
A vöröstarka és szürke?? párosítást említetted! A szürkén mit értesz?(vadast=vadszínt, amir illik az acélszürke)
Szerintem az öröklődések törvényszerűsége miatt nem igaz, hogy ettől a párosítástól szürketarka kel, kivéve persze, ha a szürke madár tarka hordozó lenne, de aszerint, amit írtál, abból inkább csak szürke kelne, a domináns öröklésmenet miatt és esetleg vörös is hasadhat.

Egy szál tarka galambom sincs, de nem is kell hogy legyen ahhoz, hogy egy egyszerű domináns-recesszív öröklésmenetet levezessünk, az egész előre megtervezhető, hiszen te is ezt teszed, úgy rakod őket párba, hogy előre ki tudod következtetni a végeredményt. Ezt papíron is meg lehet tenni, nem kellenek madarak. Amit írtam a szürke és vöröstarka párosításról, csak példának szántam, hogy helyet cserél a szín és a tarkaság, most tök lényegtelen milyen madárról van szó, csak rossz példát írtam gyémántgalamb esetében, de nem ezen volt a hangsúly, elnézést érte.

laczkó tamás írta:
A több generációs tarka felmenőknek jelentősségét fenntartom, nem elég, hogy a csak a közvetlen szülők tarkák, mert gyarkorlati tapasztalatom van, hogy tarkaxtarka pártól is kelt nem tarka utód nálam. Igaz, hogy annak ellenére, hogy a szülők tetszetős tarkák, de nem tisztavérű, hanem más szinekkel kevert madarak(kék és vörös-tarka).

Na ezzel van egy kis problémám. Ha a tarkaság recesszíven öröklődik, hogyan kelhet tőlük nem tarka utód is??? Akkor dominánsnak kellene lennie, máshogy nem lehet.

Regionális Ezüstkoszorús Mestertenyésztő
Valódi név: Laczkó Tamás

Hozzászólás 2010 dec. 18, 18:45 
Friss képek a pihenő tojók egy részéről!
A képeken a tarka mutáció(vadas tarkának és barna tarkának is nevezik) és kombinált tarkák(kék és vörös tarka) láthatók!
A 2. és a 3. képen a rúdon lévő tarkák jobbról balra, egyébként három generáció madarai:
szinesedő idei tojó, tavalyi anyja, tavaly előtti nagyanja!
Kép

Kép

Kép

Hozzászólás 2010 dec. 18, 18:27 
Sziasztok!

Reagálnék Gyuri és Frici utolsó hozzászólásaitokra!

Abban mindannyian egyet értünk, hogy a mutáció egy rendellenesség, de ha ez az új jelenség tetszetős, akkor előbb-utóbb rögzülni fog.

Gyuri! Szerintem a tarka gyémántok fehér tollai nem utalnak az albínósági hajlamra. Az albinó egyedeket teljes pigmenthiány és piros szem jellemzi, ha jól tudom és a természetben is feltünik az állatvilágban sok helyen, emberi beavatkozás nélkül jön létre az a jelenség. Ezért véleményem szerint nem igaz az, hogy a mesterséges tenyésztés után alakultak ki a beltenyésztés eredményeként.

Frici! Az álltalad feltett linket megnéztem és valóban a tarka gyémánt gerle mutációkat mutatják a képek, de nem csak egyszerűen a tarkáról(angolul:pied) szól. A bevezető mondatának: Pieds can be in many variations. a végén van a hangsúly, miszerint a tarkáknak számos variációja van egyéb színekkel. Sajna a teljesség igénye nélkül, mert az említett vörös-tarkáról nincs kép.
A harmadik képen a tarka és a fehérhátú-kék kombinációját(blue white-rump pied-nek) írja, amit én kék-tarkának hívok. Nekem is van ehhez hasonló madaram, igaz hogy ő nem tisztavérű tarka, és nem is olyan tetszetős, mert csak a fején és nyakán van egy pár fehér toll, de műhelymadárnak tökéletes, mert egy 100%-ig tarka tojótól az utódain, amik kék-tarkák lettek, sokkal több fehér toll van már, pedig még el se készültek, de ez is volt a tenyészcél!
Fogok feltenni és készíteni is friss képeket, arról, amiről süketelni próbálok.
Azt, amit írtál próbáltad, hogy így vágod az eredményt? Tényleg, hány tarkád van?
A vöröstarka és szürke?? párosítást említetted! A szürkén mit értesz?(vadast=vadszínt, amir illik az acélszürke)
Szerintem az öröklődések törvényszerűsége miatt nem igaz, hogy ettől a párosítástól szürketarka kel, kivéve persze, ha a szürke madár tarka hordozó lenne, de aszerint, amit írtál, abból inkább csak szürke kelne, a domináns öröklésmenet miatt és esetleg vörös is hasadhat.
A több generációs tarka felmenőknek jelentősségét fenntartom, nem elég, hogy a csak a közvetlen szülők tarkák, mert gyarkorlati tapasztalatom van, hogy tarkaxtarka pártól is kelt nem tarka utód nálam. Igaz, hogy annak ellenére, hogy a szülők tetszetős tarkák, de nem tisztavérű, hanem más szinekkel kevert madarak(kék és vörös-tarka).

Nem kioktatásnak és végképp nem kötözködésnek szántam a mondandómat, mert ez a fórum a tapasztalok cseréjéről szól végtére is!

Üdv nektek!

Kép
A képen egy "gyengén" kék-tarka hím x tisztavérű vadas-tarka tojó látható a 2010-es párosításból.

Kép
A kép jobb oldalán látható szinesedő kék-tarka madár, ami már sokkal tarkább(pedig még szinesedik), mint az előző képen lévő apja!

Valódi név: Füredi Bernát

Hozzászólás 2010 dec. 16, 16:52 
Tojók egy része! :-D

Kép

Hímek egy része! :-D

Kép

És a kedvenc hímem!

Kép

Hozzászólás 2010 dec. 16, 5:38 
Ez így igaz, minden mutáció tulajdonképpen egy rendellenesség. Még annyit tennék hozzá, hogy a tarkaság nem szín, a színektől függetlenül öröklődik, pl. egy vöröstarkának és egy szürkének szürketarka utódja születik. Vagyis színtől független a tarkaság génje. Na nem hablatyolok, csak az a pár pici fehér toll érdekelne, hogy miért van ott... :lol: :mrgreen:
Találtam most pár képet tarka gyémántokról. A harmadikat nézzétek meg, azt is tarkának írja.
http://www.internationaldovesociety.com ... s/pied.htm

Hozzászólás 2010 dec. 15, 23:43 
Feri úgy látom hogy te is egy gondolkodó ember vagy, annó én is felkavartam a vizet a tarkákkal kapcsolatban és aki személyesen is ismer tudja rólam hogy nem igazán vagyok odáig a tarkákért. Érdekes a tarkaság öröklődése mint recesszív szín, no erre a félmondatomba pont én magam fogok belém kötni. Az első baki ebben hogy a vadonélő gyémántok között nincs tarka, tehát nincs tarka ős ezért az első tarka galamb biztos hogy nem tarka szülőktől született. Másik a recesszív szín, színről beszélünk viszont pont színtelenség mivel hogy a pigmentek hiánya miatt alakultak ki a tarkák. Ez a tulajdonság úgymond rendellenes a genetikai öröklődésben (remélem jól fejeztem ki magam) ami eltér a megszokottól ezért tetszik sokaknak mert valamilyen szinten különleges. Érdekesség hogy más madaraknál ez nem minden esetben jár pigment hiánnyal, ezek a fehér tollak az albínósági hajlamra utalnak ami csak a mesterséges tenyésztés után alakultak ki mint beltenyésztés eredményeként. Tehát az én véleményem hogy ez a mutatós színtelenség ami sokak kedvence rendellenesség. :roll:

Hozzászólás 2010 dec. 15, 21:41 
laczkó tamás írta:
Sziasztok!

Akkor megpróbálok egy pár gondolatot leírni a hordozós történetről, azon belül a tarka színváltozatról!
Előre is bocs azoktól, akiknek túl tudományos lesz a mondanivalóm. Nem vagyok genetikus, én is folyamatosan tanulom a színtenyésztést és próbálom megvalósítani a gyakorlatban a saját tenyésztési céljaimat!
A színváltozatok kialakulásáért gének felelősek. Ezek a gének adott törvényszerűségeknek megfelelően öröklődnek, amelyeket öröklésmeneteknek nevezünk.
A tarka szín recesszív öröklésmenetet követő színváltozat, amelynek a sajátossága, hogy a legtöbb színnel szemben rejtetten öröklődik. Ha egy dominánsan öröklődő, például vadszínű madarat egy recesszív színű madárral párosítunk, akkor a fiókák a domináns szülő szinét fogják viselni, a recesszív szín az örökítő anyagukba(genotípus) kerül és az ilyen örökítő=hordozó egyedek párosításával tenyészthető ki a recesszív(tarka) színű madár. Ennél az öröklésmenetnél mind a hím és mind a tojó madarak lehetnek örökítők.
Egyszerűbben folytatva, ha egy valódi tarkát(én tisztavérű tarkának nevezem, ahol a szülők több generáción keresztül tarkák, amelyek kinézete a test nagy részén fehér és kevesebb barna foltokkal tarkítva) és egy vadas színű gerlét párosítunk, akkor a fiókák 100%-ban vadas színűek lesznek, mert az a domináns, de ugyebár hordozzák=örökítik a tarka színt, dehogy a tarka szín megjelenjen álltaluk, akkor az előzőekben leírtak alapján ezekhez a madarakhoz szintén tarka hordozó madarat kell párosítani. Ennek a párosításnak, tehát tarka hordozó vadas hím x tarka hordozó vadas tojó, az eredménye a fiókák mindkét ivarában: 50% vadszín tarka hordozó, 25% tarka és 25% vadszín. Az itt megjelenő tarka hordozókon az esetek többségében látható jelei vannak a tarkaságnak(egy- egy fehér toll a nyakon és a fejen), ezeket én nem nevezném tarkának, de az bisztos, hogy ezen jelek alapján valóban tarka vérvonalú hordozó madárral van dolgunk és ha ezeket a gyengén tarka madarakat tovább párosítjuk tisztavérű tarkával, utána már elég pofás tarkákat kapunk, amelyek szinezetén egyre több lesz a fehér toll.
Egyébként a hordozó madarak sem egyformák, köztük is van amelyik jobban örökíti a tarka színt, tehát egyedfüggő ez a dolog. Volt olyan hordozó madaram, amin nem volt egyetlen fehér toll sem, egyszerű vadas hím madár volt, de egy tarka tojóval gyönyörű tarka fiatalokat költött nagy %-ban és volt olyan is aminek a láthatóan voltak fehér tollai a fejen és nyakon és ez a madár szintén egy tisztavérű tarkával párosítva csak kis %-ban produkált szép tarka utódokat.
Ezért kell gyakorlatban variálni a párosításokat és kipróbálni a madarakat más párral is, én legalább is ezt így csinálom és ha úgy itélem meg, hogy az utód szinezete olyan amilyet szeretnék, akkor az a pár akár évekig is költhet!

Bocs a litániáért, remélem azért valamelyest érthető volt!

Ezekkel én is tisztában vagyok, csak azt nem értettem, hogy egy recesszív tulajdonság hogyan látszódhat egy heterozigóta madáron, ha egyszer nem lenne szabad látszania semminek, hiszen recesszív tulajdonságról van szó. Tehát még mindig nem értem. Ahol a valódi tarkákat említetted, nem hiszem, hogy több generáción keresztül visszamenőleg szükséges az ősöknek tarkának lenniük, elég ha a közvetlen ősök tarkák voltak, többre szerintem nincs szükség. A tarkaság génjét a szülőtől kapja, mindegy, hogy hány őse volt tarka, egy gén az csak egy gén. De nem akarok ám kötözködni, pedig még tudnék :D :lol: :mrgreen: . (Pl. valódi tarka? Van hamis is? :mrgreen: Na ez már tényleg kötözködés :lol: ) El se merem küldeni, mert fejemet veszitek :eye: . Na mégis...

Hozzászólás 2010 dec. 15, 20:55 
:08: Tomi karaj a vaker, és ez a szarkáéknál is így van. :59:

Hozzászólás 2010 dec. 15, 19:24 
Sziasztok!

Akkor megpróbálok egy pár gondolatot leírni a hordozós történetről, azon belül a tarka színváltozatról!
Előre is bocs azoktól, akiknek túl tudományos lesz a mondanivalóm. Nem vagyok genetikus, én is folyamatosan tanulom a színtenyésztést és próbálom megvalósítani a gyakorlatban a saját tenyésztési céljaimat!
A színváltozatok kialakulásáért gének felelősek. Ezek a gének adott törvényszerűségeknek megfelelően öröklődnek, amelyeket öröklésmeneteknek nevezünk.
A tarka szín recesszív öröklésmenetet követő színváltozat, amelynek a sajátossága, hogy a legtöbb színnel szemben rejtetten öröklődik. Ha egy dominánsan öröklődő, például vadszínű madarat egy recesszív színű madárral párosítunk, akkor a fiókák a domináns szülő szinét fogják viselni, a recesszív szín az örökítő anyagukba(genotípus) kerül és az ilyen örökítő=hordozó egyedek párosításával tenyészthető ki a recesszív(tarka) színű madár. Ennél az öröklésmenetnél mind a hím és mind a tojó madarak lehetnek örökítők.
Egyszerűbben folytatva, ha egy valódi tarkát(én tisztavérű tarkának nevezem, ahol a szülők több generáción keresztül tarkák, amelyek kinézete a test nagy részén fehér és kevesebb barna foltokkal tarkítva) és egy vadas színű gerlét párosítunk, akkor a fiókák 100%-ban vadas színűek lesznek, mert az a domináns, de ugyebár hordozzák=örökítik a tarka színt, dehogy a tarka szín megjelenjen álltaluk, akkor az előzőekben leírtak alapján ezekhez a madarakhoz szintén tarka hordozó madarat kell párosítani. Ennek a párosításnak, tehát tarka hordozó vadas hím x tarka hordozó vadas tojó, az eredménye a fiókák mindkét ivarában: 50% vadszín tarka hordozó, 25% tarka és 25% vadszín. Az itt megjelenő tarka hordozókon az esetek többségében látható jelei vannak a tarkaságnak(egy- egy fehér toll a nyakon és a fejen), ezeket én nem nevezném tarkának, de az bisztos, hogy ezen jelek alapján valóban tarka vérvonalú hordozó madárral van dolgunk és ha ezeket a gyengén tarka madarakat tovább párosítjuk tisztavérű tarkával, utána már elég pofás tarkákat kapunk, amelyek szinezetén egyre több lesz a fehér toll.
Egyébként a hordozó madarak sem egyformák, köztük is van amelyik jobban örökíti a tarka színt, tehát egyedfüggő ez a dolog. Volt olyan hordozó madaram, amin nem volt egyetlen fehér toll sem, egyszerű vadas hím madár volt, de egy tarka tojóval gyönyörű tarka fiatalokat költött nagy %-ban és volt olyan is aminek a láthatóan voltak fehér tollai a fejen és nyakon és ez a madár szintén egy tisztavérű tarkával párosítva csak kis %-ban produkált szép tarka utódokat.
Ezért kell gyakorlatban variálni a párosításokat és kipróbálni a madarakat más párral is, én legalább is ezt így csinálom és ha úgy itélem meg, hogy az utód szinezete olyan amilyet szeretnék, akkor az a pár akár évekig is költhet!

Bocs a litániáért, remélem azért valamelyest érthető volt!

Hozzászólás 2010 dec. 14, 22:28 
laczkó tamás írta:
"Minden tarka farkú szarka tarka-szarka, de nem minden tarka-szarka farka tarka! Így má világos?"

Hali!

Filákos :mrgreen: ! De még mindig értetlen vagyok (annyira azért nem :mrgreen: ).

Hozzászólás 2010 dec. 14, 21:43 
Sziasztok!

Megpróbálom összeszedni a gondolataimat és majd írni fogok egy pár sort Frici régebbi értetlenkedéséről a hordózókról, tarka-hordozókról és az igazi tarkákról!

Addig elöljáróban idéznék Gigor Gyuri barátomtól e témáról:
"Minden tarka farkú szarka tarka-szarka, de nem minden tarka-szarka farka tarka! Így má világos?"

Hali!

IDRE tag
Valódi név: Dajka Bernadett

Hozzászólás 2010 dec. 13, 21:15 
Margarinos dobozt láttam már tenyésztőnél és nem rossz ötlet az sem. Én pl a kacagógerléknél tudjátok azt a nagyobb fajta ajándékkosarat használom fészeknek. Eddig bevált és akasztani is lehet :) Lehet kipróbálom a gyémántoknál is, hisz van kisebb fajtám is.
A képen látható fészekanyag, széna? Vagy nagyobb szálu fű a gyémántok alatt?

Marcsi, nagyon jó ötletet adtál ezzel a rögzítéssel kapcsolatban. A kanáriknak így fogom megoldani.

Hozzászólás 2010 dec. 13, 21:03 
Nekem legjobban a margarinos doboz vált be :lol: ,(virágtartóba rögtönözve mert sürgős volt :lol:), elég tágas és mély, nem potyogott ki belőle semmi. De fészkeltek kanárifészekben is, de azt én tömtem ki fűvel, mert csak tojásrakás után kezdtek el fészekanyagot hordani bele.

Kép

Kép

Kép

IDRE tag

Hozzászólás 2010 dec. 13, 20:49 
Marcsi, a fészekbetéttel az a tapasztalatom, hogy a kanárik kidobálják a fészekből, az amandinák teljesen szétszedik, így a gyémántoknak meg sem próbáltam :?

IDRE tag

Hozzászólás 2010 dec. 13, 18:37 
Szia Tamás!

Nagyon köszönöm a segítséged! A tapasztaltak ötleteit, javaslatát mindig megfogadom, ahogy ez esetben is. A gyémántokat múlt hét szombaton helyeztem át a jelenlegi kalitkába, de valószínű visszakerülnek a régi helyükre, ahol jóval nagyobb a hely, bár kevesebb a napfény.
A fészket pedig kicserélem egy másikra és az általad javasolt módszert vetem be.
A hosszú leveleket pedig mindig örömmel olvasom, főleg ha abból tanulok is :)
Köszi!

Hozzászólás 2010 dec. 13, 18:27 
Szia Betty!

Válaszolnék a kérdésedre!
A szárított fűvel semmi gond, mert én is azt használom fészekanyagnak, ha lehetőségem van rá akkor mezőn és árokszélén gyűjtök a vékonyabb szálú fűfélék közül, de fűnyírás után a pázsitfüvemből is szoktam szárítani nekik és az is teljesen jól szuperál nekik!

Nálad kisebb hibákat vélek felfedezni, amit saját magam is tapasztaltam idén, ami a költés sikerét döntően befolyásolhatja, miszerint a képeden egy nyitott kanárifészek szerepel, ami lyukacsos kiképzésű és ráadásul rövidre is vágtad a fészekanyagot. E két hiba nálam is jelentkezett, pedig én nyitott dobozfészkeket használok, de lett egy plusz páram és annak egy ugyanolyan kanári fészket béleltem ki fűvel, mint a tiéd. A hím napról napra kihuzgálta a fészekanyagot a fészek lyukacsos kiképzése miatt és a tojások alatt folyamatosan fogyott a fű és a végén a csupasz műanyagon szellőztek a tojások. Eleinte minden nap pakolgattam a tojásokat ki és fészekanyag be, hogy maradjon fészekanyag a tojások alatt.
Nem kellett sok, hogy megunjam ezt a játékot és ezt a fészekalkalmatosságot kicseréljem a bevált dobozfészekre.
Mondjuk az én helyzetemben, lévén a kalitos elhelyezésből a hímnek lehetősége nyílt a fészekanyag gyűjtésére(ami egy ösztönös tevékenység és tojásrakás után is hordanak fészekanyagot, ha találnak). Egy kolóniás-röpdés helyen, ahol a falra frankón felvannak helyezve ezek a fészektipusok, ott működhet a dolog, pláne, ha hosszabbra hagyott fűszálak állnak a gerlék rendelkezésére!
Én két dolgot tanácsolnék ez ügyben, hogy ha ezt a fészektipust szeretnéd alkalmazni, akkor varrj bele egy rongy darabot a fészek aljára, úgy mint ahogy Gyuri barátom csinálja vagy cseréld le egy zárt aljzatú fészekre!

A képemen láthatod az álltalam használt és bevált fészekdobozt. Aminek még jelentőséget tulajdonítok az ideális fészknél, hogy kellő magas legyen a perem és a felkinált fészekanyag mennyisége a párnak, mert fióka és tojás kihullás lehet, ezeket is tapasztalatból írom. Vannak párok, amik sok fészekanyagot hordanak és magasra építik a fészküket és mondjuk egy alacsony peremű fészekkel párosulva az előbb említett két dolgot eredményezheti.
Én félig bélelem ki a fészket a pároknak, mintegy előkészítem és plusszba dobok egy pár szálat a kalit aljára, így a hím kedvére hordhatja a fűszálakat és ezálltal kielégítem a természetes fészekhordó ösztönét, aztán a tojó úgyis úgy rndezi el, ahogy neki kényelmes, de a lényeg hogy így nem tudnak magas a fészket készíteni és bisztonságos lesz a költés!

Bocs a hosszú beszámólóért!

Kép

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2519 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 126  Következő