Sziasztok!
Reagálnék Gyuri és Frici utolsó hozzászólásaitokra!
Abban mindannyian egyet értünk, hogy a mutáció egy rendellenesség, de ha ez az új jelenség tetszetős, akkor előbb-utóbb rögzülni fog.
Gyuri! Szerintem a tarka gyémántok fehér tollai nem utalnak az albínósági hajlamra. Az albinó egyedeket teljes pigmenthiány és piros szem jellemzi, ha jól tudom és a természetben is feltünik az állatvilágban sok helyen, emberi beavatkozás nélkül jön létre az a jelenség. Ezért véleményem szerint nem igaz az, hogy a mesterséges tenyésztés után alakultak ki a beltenyésztés eredményeként.
Frici! Az álltalad feltett linket megnéztem és valóban a tarka gyémánt gerle mutációkat mutatják a képek, de nem csak egyszerűen a tarkáról(angolul:pied) szól. A bevezető mondatának: Pieds can be in many variations. a végén van a hangsúly, miszerint a tarkáknak számos variációja van egyéb színekkel. Sajna a teljesség igénye nélkül, mert az említett vörös-tarkáról nincs kép.
A harmadik képen a tarka és a fehérhátú-kék kombinációját(blue white-rump pied-nek) írja, amit én kék-tarkának hívok. Nekem is van ehhez hasonló madaram, igaz hogy ő nem tisztavérű tarka, és nem is olyan tetszetős, mert csak a fején és nyakán van egy pár fehér toll, de műhelymadárnak tökéletes, mert egy 100%-ig tarka tojótól az utódain, amik kék-tarkák lettek, sokkal több fehér toll van már, pedig még el se készültek, de ez is volt a tenyészcél!
Fogok feltenni és készíteni is friss képeket, arról, amiről süketelni próbálok.
Azt, amit írtál próbáltad, hogy így vágod az eredményt? Tényleg, hány tarkád van?
A vöröstarka és szürke?? párosítást említetted! A szürkén mit értesz?(vadast=vadszínt, amir illik az acélszürke)
Szerintem az öröklődések törvényszerűsége miatt nem igaz, hogy ettől a párosítástól szürketarka kel, kivéve persze, ha a szürke madár tarka hordozó lenne, de aszerint, amit írtál, abból inkább csak szürke kelne, a domináns öröklésmenet miatt és esetleg vörös is hasadhat.
A több generációs tarka felmenőknek jelentősségét fenntartom, nem elég, hogy a csak a közvetlen szülők tarkák, mert gyarkorlati tapasztalatom van, hogy tarkaxtarka pártól is kelt nem tarka utód nálam. Igaz, hogy annak ellenére, hogy a szülők tetszetős tarkák, de nem tisztavérű, hanem más szinekkel kevert madarak(kék és vörös-tarka).
Nem kioktatásnak és végképp nem kötözködésnek szántam a mondandómat, mert ez a fórum a tapasztalok cseréjéről szól végtére is!
Üdv nektek!

A képen egy "gyengén" kék-tarka hím x tisztavérű vadas-tarka tojó látható a 2010-es párosításból.

A kép jobb oldalán látható szinesedő kék-tarka madár, ami már sokkal tarkább(pedig még szinesedik), mint az előző képen lévő apja!