laczkó tamás írta:
Sziasztok!
Frici! Azzal volt problémád, hogy ha a tarkaság recesszíven öröklődik, hogyan kelhet tőlük nem tarka utód? és akkor dominánsnak kellene lennie!
Igen, csak nem mindegy, hogy a párosított két színváltozat milyen öröklésmenetet követ. Tisztázni kell azt, hogy nem mindegy, hogy a szülők tisztavérű vagy más színnel kombinált tarkák voltak.
Ha dominánsxrecesszív akkor igen, de, ha recesszívxrecesszív akkor máshogy alakulnak a dolgok.
Nálam, amit írtam, hogy kék-tarkaxvörös-tarka párosítástól is kelt nem tarka utód, igaz kis %-ban, az azért lehet, mert ezeknek a madaraknak a felmenői között mind a tarka, a fehérhátú kék és a vörös mutáció is recesszív öröklésmenetet követnek, a vadas színnel szemben bisztos, dehogy így a háromat kutyulva már alap(primer) szinek is hasadnak!
Szóval én is utalnék mégegyszer emys hozzászólásához, miszerint a valáság gyakran eltér attól, amit Mendel írt és tényleg nem azért,mert az elvek rosszak lennének, hanem mert az előzöekben említett kutyulásban több gén határozza meg a biokémiai folyamatokat.
Szia Tamás. Megpróbálom elmagyarázni amire gondolok. Azt értem amit emys mondott, hogy úgy lehet tarkáktól egy színű utód, hogy olyan kevés benne a fehér, hogy már egy fehér tolla sincs. de genetikailag homozigóta tarka, csak nincs fehér tolla. Ezt értem. De szerintem a tarkaságra nincs hatással a madár színe. Mondjuk egy madár az egyik szülőtől megkapja a tarka gént, a másiktól nem. Az egyiktől vörös színt kap, a másiktól vadast. A két dolog független egymástól, most nem tudom pontosan melyik domináns, de tegyük fel vadas utód lesz és tarka és vörös hordozó. Egy másik mindkét szülőtől megkapja a tarka gént, az egyiktől meg még vöröset, a másiktól vadast. Ebből lesz egy vadastarka, vörös hordozó. De nem azért, mert a vadas szín nem nyomja el a tarkaságot. Szóval arra akarok kilyukadni, hogy miért lenne köze a szín és a tarkaság öröklődésének egymáshoz?