Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2519 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 126  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2010 dec. 24, 12:26 
Kép

Hozzászólás 2010 dec. 21, 23:46 
Tomi jobbulást mind kettőtöknek, frankók a fotók! :thumright:

Regionális Ezüstkoszorús Mestertenyésztő
Valódi név: Laczkó Tamás

Hozzászólás 2010 dec. 21, 16:04 
Köszönöm.
Nálam páronként költenek.

Hali!

Valódi név: Ferenc

Hozzászólás 2010 dec. 21, 13:09 
Gratula, csodaszép madaraid vannak :20: ! Tenyészidőszakban páronként vannak vagy kolóniában?

Hozzászólás 2010 dec. 21, 12:49 
Sziasztok!

Az idei év utolsó munkanapján balszerencsésen sikerült mevágnom a kisujjamat, hogy a balesetibe varrták össze :( !
Ráadásul tegnap az egyik tojó csapat helyének takarítása közben az egyik madárnak a lábujja szenvedett balesetet, de szerencsére csak a külső hámréteg sérült és a vérzése is gyorsan elállt!
Vigasztalásul, az előbb csináltam pár képet a jelenlegi állományomról!
Az első három képen a tojóím egyik felét, a következő hármon a tojók másik felét és az utolsó 3 képen pedig a pihenő hímek csapatát láthatjátok!

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

IDRE tag
Valódi név: Dajka Bernadett

Hozzászólás 2010 dec. 20, 10:59 
Köszi Marcsi. Az a baj, hogy itt későn vettem észre és csupán 10 perce volt már a kis tojónak hátra.
Figyelni fogom az összes madarat a költési időszakban, hogy legalább tudjak nekik segíteni.

Hozzászólás 2010 dec. 19, 22:10 
Ja egy genetikus az jól jönne, aki ért magyarul vagy nekünk (nekem) kéne érteni genetikusul, mert kicsit kínai az egész. :65: :68: :75:

Hozzászólás 2010 dec. 19, 21:53 
Szia Gyuri! Minket majd együtt köveznek :lol: :mrgreen: , de sebaj. Háát nem értek egyet most veled, szerintem nem a színfaktorban van a tarkaság génje, hanem külön utakat járnak. Kéne egy genetikus is ide :lol: . A hét generáció meg olyasmi lehet, mint a dinnyeostorozás, van is benne valami meg nincs is :lol: :lol: .

Hozzászólás 2010 dec. 19, 21:48 
Ismét motoszkál valami az agyüregembe, a vízhangok azt suttogják hogy ha két vörös tarkából esetleg vadas színű galamb születik az nem biztos hogy tarka lesz. Mivel hogy csak abban a szín faktorban hordozza a tarkaságot előidéző géneket, ahogy Tomi is írta nem 100%-ban hozzák a tarka utódokat. Ahhoz hogy tutira csak tarkák keljenek ahhoz 7 generáción keresztül csak tarkát tarkával szabadna párosítani, mert állítólag ennyire visszanyúlik az öröklésmenet. Akkor már tényleg eltekinthetünk a színektől, így is úgy is tarka lesz az utód. Hát ennyit mertem írni de rohanok is mert mindjárt dobjátok a követ. :roll: :drunken:

Hozzászólás 2010 dec. 19, 21:02 
laczkó tamás írta:
Sziasztok!

Frici! Azzal volt problémád, hogy ha a tarkaság recesszíven öröklődik, hogyan kelhet tőlük nem tarka utód? és akkor dominánsnak kellene lennie!
Igen, csak nem mindegy, hogy a párosított két színváltozat milyen öröklésmenetet követ. Tisztázni kell azt, hogy nem mindegy, hogy a szülők tisztavérű vagy más színnel kombinált tarkák voltak.
Ha dominánsxrecesszív akkor igen, de, ha recesszívxrecesszív akkor máshogy alakulnak a dolgok.
Nálam, amit írtam, hogy kék-tarkaxvörös-tarka párosítástól is kelt nem tarka utód, igaz kis %-ban, az azért lehet, mert ezeknek a madaraknak a felmenői között mind a tarka, a fehérhátú kék és a vörös mutáció is recesszív öröklésmenetet követnek, a vadas színnel szemben bisztos, dehogy így a háromat kutyulva már alap(primer) szinek is hasadnak!
Szóval én is utalnék mégegyszer emys hozzászólásához, miszerint a valáság gyakran eltér attól, amit Mendel írt és tényleg nem azért,mert az elvek rosszak lennének, hanem mert az előzöekben említett kutyulásban több gén határozza meg a biokémiai folyamatokat.

Szia Tamás. Megpróbálom elmagyarázni amire gondolok. Azt értem amit emys mondott, hogy úgy lehet tarkáktól egy színű utód, hogy olyan kevés benne a fehér, hogy már egy fehér tolla sincs. de genetikailag homozigóta tarka, csak nincs fehér tolla. Ezt értem. De szerintem a tarkaságra nincs hatással a madár színe. Mondjuk egy madár az egyik szülőtől megkapja a tarka gént, a másiktól nem. Az egyiktől vörös színt kap, a másiktól vadast. A két dolog független egymástól, most nem tudom pontosan melyik domináns, de tegyük fel vadas utód lesz és tarka és vörös hordozó. Egy másik mindkét szülőtől megkapja a tarka gént, az egyiktől meg még vöröset, a másiktól vadast. Ebből lesz egy vadastarka, vörös hordozó. De nem azért, mert a vadas szín nem nyomja el a tarkaságot. Szóval arra akarok kilyukadni, hogy miért lenne köze a szín és a tarkaság öröklődésének egymáshoz?

IDRE tag

Hozzászólás 2010 dec. 19, 20:34 
Az a baj, hogy ez vasárnap délelőtt történt. Ilyenkor se orvos, se senki. Az az igazság, hogy mikor észrevettem már késő volt. A kezembe halt meg a kis drága kb. 10 perc múlva.
Kapja az összes madaram a kalcium kolumbát pont e miatt.
Köszönöm a jótanácsokat.

Valódi név: Füredi Bernát

Hozzászólás 2010 dec. 19, 20:02 
Szia Betty!
Sajnálom! :?

Igen lehet segiteni.Én étolajjal,vagy olivaolajjal kenem be ilyen kor a kloáka nyilását(fürjnél).
Gyémántnál még nemtapasztaltam ilyet. :|

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 dec. 19, 20:00 
Betty írta:
Sajnos ma délelőtt elpusztult a gyémánt tojóm :( Ha jól tapintottam ki, tojáselekadás volt a probléma. Sajnos későn vettem észre. Ilyen esetben lehet segíteni a madáron egyáltalán?

Szegényke... :cry:

Ilyenkor csak a gyors orvosi beavatkozás vagy a meleg helyre kell tenni (37-38 C°), kevés olaj a kloákába és lehet reménykedni. Ha nem tudja még így sem letojni, de nincs remény egy állatorvosi beavatkozásra, akkor (bár kockázatos és valószínűsíthető a sikertelenség) érdemes mégis megpróbálni óvatosan kimaszírozni a tojást. Segítség nélkül ugyanis biztosan elpusztul...

IDRE tag

Hozzászólás 2010 dec. 19, 19:49 
Sziasztok!

Sajnos ma délelőtt elpusztult a gyémánt tojóm :( Ha jól tapintottam ki, tojáselekadás volt a probléma. Sajnos későn vettem észre. Ilyen esetben lehet segíteni a madáron egyáltalán?

Hozzászólás 2010 dec. 19, 19:34 
Sziasztok!

Frici! Azzal volt problémád, hogy ha a tarkaság recesszíven öröklődik, hogyan kelhet tőlük nem tarka utód? és akkor dominánsnak kellene lennie!
Igen, csak nem mindegy, hogy a párosított két színváltozat milyen öröklésmenetet követ. Tisztázni kell azt, hogy nem mindegy, hogy a szülők tisztavérű vagy más színnel kombinált tarkák voltak.
Ha dominánsxrecesszív akkor igen, de, ha recesszívxrecesszív akkor máshogy alakulnak a dolgok.
Nálam, amit írtam, hogy kék-tarkaxvörös-tarka párosítástól is kelt nem tarka utód, igaz kis %-ban, az azért lehet, mert ezeknek a madaraknak a felmenői között mind a tarka, a fehérhátú kék és a vörös mutáció is recesszív öröklésmenetet követnek, a vadas színnel szemben bisztos, dehogy így a háromat kutyulva már alap(primer) szinek is hasadnak!
Szóval én is utalnék mégegyszer emys hozzászólásához, miszerint a valáság gyakran eltér attól, amit Mendel írt és tényleg nem azért,mert az elvek rosszak lennének, hanem mert az előzöekben említett kutyulásban több gén határozza meg a biokémiai folyamatokat.

Hozzászólás 2010 dec. 18, 22:52 
Na ez az srácok!

Gratulálok mindenki hozzászólásához!

Ez a jó a fórumban, mert több oldalról csak megfejtjük az egyenletet!

Holnap én is írok még egy pár sort, most már nem kezdenék bele, mert eléggé bevagyok borozva!

Emys! Ez a "törzskönyvezett" állománnyal való tenyésztés tényleg baró lenne!

Hozzászólás 2010 dec. 18, 22:35 
emys írta:
Mokos Richárd írta:
Sziasztok!Bocsánat hogy beledumálok de ha egy olyan madarat meghirdetsz amibe csak egy két tarka toll van tarkának és eljönnek megnézni egyből kiröhögnek hiába mondod te hogy az a madár tarka egyből rávágják hogy hordozó.Ezért nevezzük így.Lehet hogy igazatok van én nem értek a genetikához.Én akkor is az ilyen madarakat hordozónak fogom továbbra is hívni.
Hiába hogy van benne egy két fehér toll.Nem kötekedés miatt írtam de szerintem így van.

Abban, hogy kiröhögnek, igazad van. Mert a madár fenotípusosan, külső megjelenésében nem igazán tarka. Mert az tarka madárként, kiállítási, tenyésztési szempontból értéktelen.

Abban, hogy hordozónak hívják, tulajdonképpen nincs igazuk. (Hordozónak az adott tulajdonságra heterozigóta recesszív egyedet szokás nevezni)
Persze hordozó a szó hétköznapi értelmében, a szép tarkák is hordozók, sőt ők az adott gén két példányát hordozzák, hiszen homozigóták.

Attól még hogy egy egyed tartalmazza az adott gént, még nem nem biztos, hogy szép, tenyésztésre alkalmas.

emys

Szerintem nincs igazad hogy tenyésztési szempontból értéktelen mert hordozóktól is tudsz nyerni szép tarkákat ha raksz mellé tarkát.Mondjuk abban igen hogy kiállításon értékelhetetlenek.Én elhiszem hogy igazatok van a tarka és a hordozóságről de ezt amit már így egyszer elneveztek az emberek a köztudatba nem fogja megváltoztatni senki.Nekem az elnevezések ugyanúgy maradnak.Ha teszik ha nem.Nem akarok ebbe a tarkaságba nagyon belefolyni mert hetekig beszélhetnénk róla és mindenkinek más lenne a véleménye. Részemről ennyi! :D

IDRE tag
Valódi név: Dr Sátorhelyi tamás

Hozzászólás 2010 dec. 18, 22:18 
Mokos Richárd írta:
Sziasztok!Bocsánat hogy beledumálok de ha egy olyan madarat meghirdetsz amibe csak egy két tarka toll van tarkának és eljönnek megnézni egyből kiröhögnek hiába mondod te hogy az a madár tarka egyből rávágják hogy hordozó.Ezért nevezzük így.Lehet hogy igazatok van én nem értek a genetikához.Én akkor is az ilyen madarakat hordozónak fogom továbbra is hívni.
Hiába hogy van benne egy két fehér toll.Nem kötekedés miatt írtam de szerintem így van.

Abban, hogy kiröhögnek, igazad van. Mert a madár fenotípusosan, külső megjelenésében nem igazán tarka. Mert az tarka madárként, kiállítási, tenyésztési szempontból értéktelen.

Abban, hogy hordozónak hívják, tulajdonképpen nincs igazuk. (Hordozónak az adott tulajdonságra heterozigóta recesszív egyedet szokás nevezni)
Persze hordozó a szó hétköznapi értelmében, a szép tarkák is hordozók, sőt ők az adott gén két példányát hordozzák, hiszen homozigóták.

Attól még hogy egy egyed tartalmazza az adott gént, még nem nem biztos, hogy szép, tenyésztésre alkalmas.

emys

http://www.exopet.hu/

Valódi név: Takács Chris

Hozzászólás 2010 dec. 18, 22:17 
Szia Tamás.

Gratulálni szeretnék, nagyon szépek a madaraid. Mint a képek is tükrözik, a gyémántjaid és a hozzászólásaid ész érvekkel tükrözik a hozzáértésedet!

IDRE tag
Valódi név: Dr Sátorhelyi tamás

Hozzászólás 2010 dec. 18, 22:07 
A valóság sokszor eltér attól, amit mendeli genetikaként az iskolában tanulunk. Nem azért mert az elvek rosszak. Gének sokasága határoz meg biokémiai folyamatokat, amelyek azután a fenotípusos tulajdonságokat.

Olvassatok Richard Dawkinst! Nemcsak hihetetlenül jó evolúcióbiológiai és genetikai könyvek, de lerakhatatlanul izgalmasak is.

emys

http://www.exopet.hu/

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2519 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 126  Következő