Sziasztok!
Danonino!
A kissándor költési ciklusa nem terjed ki az egész évre.
Álltalában februártól május végéig tart. Álltalában ha májusig nem tojik le a pár és júniusra bejön a meleg idő, akkor legtöbbször már nem várható költés, aztán vedlési ciklus és pihenés! Ez a fűtetlen helyen tartott madarakra vonatkozik.
Vannak ismerőseim, akik 18 fokos fűtött és megvilágított helyen már novemberben indítják a kissándorokat és decemberben letojnak, aztán a jó kondiban lévő párok egy másod költésre is rápróbálhatnak, mivel az első fészekalj márciusra kirepül. Ezért újra letojhat a tojó!
Az, hogy a tojások szanaszét vannak az elég gáz, nem lesz folyamatos az inkubáció. Azt tanácsolnám neked, hogy az odújuknak az aljára egy homorú mélyedést kéne vésni, vagy az odu aljának a közepére vagy inkább a hátsó falhoz eső valamelyik sarokba, ezálltal a tojások a mélyedésben egymás mellett helyezkednek el szépen és nem tudnak szétgurulni!
(aljzatnak mit használsz az oduban?)
Én a helyedben ezeket a tojásokat kidobálnám, megcsinálnám ezt a trükköt az oduval, aztán újra indítani őket, bőven csíráztatott mag és tojásos lágyeleség, vitaminkészítmény az ivóvízbe. Úgyis nemsoká jön a jóidő és hosszabbak lesznek a nappalok és napsütés jótékony hatására újra lekell, hogy tojjanak!
Nekem 4 pár kissándorom van, de még nem kapták meg az oduikat, pedig a hímek dürrögnek már, mert 2 hete kapják a csírázott galambkeveréket, erre jön még két hét lágyeleség plusszba, aztán az egy hónapos felékszítés utolsó hetében egy kis vitamin a vizükbe, a jó idő is megjön és aztán bumm!!!, odufeltététel és utána 1 hétre megjelennek az első tojások!
Madaras91!
Az 1 éves kissándorok között is vannak korábban érő egyedek és ők is érzik a költési ciklus kezdetét, bár még nem ivarérettek, ezért a hímek dürrögése teljesen normális, etethetik a tojókat és párzási imitációkat is bemutathatnak, ezek egyben jó jelek is arra, hogy a két madár harmonizál egymással és majdan ha beérnek, jó költőpár válhat belőlük!
Tehát nem lesz semmi bajuk, ez normális!
Hoztam egy pár képet néhány kissanyimról!
(Később teszek még fel frissebbeket is)

Szürke hím x türkizszürke tojó pár és a szürke frissen kirepült fiókák 2010-ből!

Türkizkék hím x kék-pallid tojó pár 2010-ből!