Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 98  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2011 márc. 10, 7:28 
Égy másik honlapon olvastam egy YH (DFYH,SFYH) jelrendszerről is.
Úgy látszik van választék bőven.
Köszönöm az útbaigazítást!
Rákerestem, hogy mi a manó az a MUTAVI, és sikerült megtalálnom a gouldos cikket is.
Szerintem ez az of (orange face= narancs arc) , of+ rendszer eddig a legjobb amivel találkoztam.
Az én olvasatomban a MUTAVI szerző a of+ allélt red head= vörös fejnek nevezi.
Honnan lehet megtudni, hogy a sokféle jel közül melyik a hivatalos és melyik nem?

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2011 márc. 9, 19:47 
Elnézést, munka közben gyorsan akartam válaszolni és így egy dolgot kevertem. Nem Y, hanem of a hivatalos angol rövidítés. Ez a narancssárga fejre utal, hogy ne keveredjen össze a sárga hátért felelős alléllal a nevezéktannal. A MUTAVI leírásában tehát a piros és sárga fej genetikai leírása a következő: piros fej: of+ / of+ és sárga fej of / of. A génre vagy az allélra én sehol nem találtam nevet, pedig elég sok angol irodalmat átnéztem. Csak leírják, hogy milyen molekuláris elváltozásokat okoz és milyen fenotípust eredményez.

Hozzászólás 2011 márc. 9, 18:03 
Köszönöm az eddigi válaszaidat Csaba!

A DM -re vonatkozó megjegyzésed jogos, de úgy gondoltam hogy ezen a fórumon találok olyan társakra, akikkel érdemes lesz párbeszédet kezdeményezni.

Később, többet PÜ-ben.

Addig is, az utolsó kérdésemre mit tudnál mondani? Mi a neve a Y(S) allélnek?

Hozzászólás 2011 márc. 9, 16:08 
Köszi, akkor így már tiszta a dolog.

Valódi név: László

Hozzászólás 2011 márc. 9, 16:02 
Fekete Csaba írta:
Bocsánat, ha nem volt jó a megszólítás, de nem tudtam és még most sem tudom eldönteni, hogy a Móni vagy a Laci aláírásod a valós.

No problem!
Én a Laci neje vagyok!
Ő most dolgozik....
Ő papagájos-én egzotás.......

Így néha bekukkantok-és kérdezek,ha valamit nem találok...
Még egyszer köszönöm.....
üdv-Móni

Hozzászólás 2011 márc. 9, 15:57 
Bocsánat, ha nem volt jó a megszólítás, de nem tudtam és még most sem tudom eldönteni, hogy a Móni vagy a Laci aláírásod a valós.

Hozzászólás 2011 márc. 9, 15:19 
Fekete Csaba írta:
Laci!
Két teljesen külön dolog a tojók csőrének feketedése és a mindkét nemben megjelenő sárga vagy piros csőr.
A tojóknál a csőr befeketedése a párzási időszakban történik meg. Ha a a vedlést követően belép a szaporodási fázisába, akkor a csőre elkezd feketedni, ami egy idő után teljesen befeketedik. Ez teljesen független attól hogy különben a madár csőrének hegye sárga vagy piros.
A másik kérdés, hogy a csőr hegye piros vagy sárga. Ez attól függ, hogy a madár képes-e a felvett sárga luteinből piros canthaxanthint termelni. Ha a madárnak megvan az enzimkészlete, akkor a csőrének vége piros lesz. Egy recesszívmutáció okozza az enzim hiányát, és ebben az esetben a lutein nem alakul tovább és így a csőr sárga lesz.
Természetesen szaporodási időszakban ezeket a színeket tojókban eltakarja a fent említett fekete szín.

Szia!!!
Köszönöm!

üdv-Móni

Hozzászólás 2011 márc. 9, 14:55 
Árpád!
Mint az előbbi hozzászólásomban írtam, a Magyar Madarász 2010. 1. számában igen részletesen és úgy gondolom helyesen megtalálod a különböző fejszínek kialakulásának és és öröklődésének mechanizmusát. Annál részletesebb leírást én biztos nem tudok itt adni Neked. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket érdemes lenne elolvasnod. Ezt követően lenne érdemes megvitatni a felmerülő kérdéseket. Amennyiben a DM cikkben hibákat találsz, azt érdeme lenne a DM szerkesztőségének vagy a szerzőnek jelezni, így amennyiben ezt Ők valós hibának/problémának érzik, akkor megteremted számukra a lehetőséget, hogy kijavítsák a hibákat.
Az IDRE-vel kapcsolatos kérdéseidre talán válasz, hogy olyen nem létezik, hogy IDRE jelrendszer, de ezt mint a hozzászólásodból kiderül nem is állította az IDRE, mert nem az IDRE cikkében jelent meg, hanem az IDRE-től teljesen független lapban. Véleményem szerint a szerző az IDRE lapjában megjelent jelrendszerre utalt, de ezt megítélni a kikapott részletből nem tudom és nem is szeretném, ugyanígy a cikk esetleges hibáiról sem szeretnék véleményt alkotni kikapott részletek alapján. Magyar és nem magyar jelrendszer olyan értelemben van, hogy például a sárga szín angolul yellow, így természetesen a luteint cantaxantinná alakító enzim termelődéséért felelős allél pár jele angolul Y/y, habár lehet minden további nélkül használni ezt a jelrendszert is a magyar leírásokban, de egy magyar olvasó számára talán érthetőbb és követhetőbb ennek a magyarosított változata, mely a sárga szín kezdőbetűjéből S/s jelölés.
Csaba

Hozzászólás 2011 márc. 9, 14:50 
Laci!
Két teljesen külön dolog a tojók csőrének feketedése és a mindkét nemben megjelenő sárga vagy piros csőr.
A tojóknál a csőr befeketedése a párzási időszakban történik meg. Ha a a vedlést követően belép a szaporodási fázisába, akkor a csőre elkezd feketedni, ami egy idő után teljesen befeketedik. Ez teljesen független attól hogy különben a madár csőrének hegye sárga vagy piros.
A másik kérdés, hogy a csőr hegye piros vagy sárga. Ez attól függ, hogy a madár képes-e a felvett sárga luteinből piros canthaxanthint termelni. Ha a madárnak megvan az enzimkészlete, akkor a csőrének vége piros lesz. Egy recesszívmutáció okozza az enzim hiányát, és ebben az esetben a lutein nem alakul tovább és így a csőr sárga lesz.
Természetesen szaporodási időszakban ezeket a színeket tojókban eltakarja a fent említett fekete szín.

Hozzászólás 2011 márc. 9, 14:35 
Fekete Csaba írta:
Kati!
Ha csak a csőre hegye fekete, akkor még (vagy már) nem csoda, hogy nem áll kötélnek,

Mire utal a csőr színe???
Mit jelent a sárga csőr-ill a fekete????
köszönöm a választ-Üdv-Móni

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Warhawk 2011 márc. 9, 15:10-kor.
Idézet szöveg beillesztésének javítása

Hozzászólás 2011 márc. 9, 13:23 
Üdv Csaba!

Valóban, az idézett mondatokra a Diszmadár Magazin honlapján véletlen szerűen bukkantam.

A kérdéseim ettől függetlenül valósak , és örülnék, ha valaki (bárki ) a gyakorló guldosok közül válaszolna rájuk.
Előre is köszönettel :

Hozzászólás 2011 márc. 8, 23:54 
Kedves Árpád!
Meg szeretném kérdezni, hogy melyik újságban olvastad ezt a leírást.
Úgy gondolom, hogy nem az IDRE által megjelentetett Magyar Madarászban.
Úgy gondolom, hogy az idézett újság A Magyar Madarászban megjelent sorozat leírására próbált hivatkozni és sajnos ezt az általad idézett szövegrészletek alapján megítélve hibásan tette. Kérlek nézd meg a Magyar Madarász 2010. 1. számában a gould amandina fejszín típusairól megjelent cikket. Én úgy gondolom, hogy ott megtalálod a helyes leírást.

Hozzászólás 2011 márc. 8, 23:12 
Üdv Mindenki!
Olvasom az újságban:

"A sárgafejűség recessziven öröklődik. Jele az IDRE standard szerint S-s, ahol az S jelenti a recesszív sárgafejűséget, és az s pedig a domináns vörös, vagy feketefejűséget."

Ez komoly? Van IDRE jelrendszer , és nem IDRE jelrendszer? Esetleg magyar és nem magyar jelrendszer?

Ezen túlmenően a fenti képlet biztosan nem helyes.
1. Egy génallélnek egy jele kell hogy legyen, és nem kettő (S-s).
2. Egy recesszív gén jele kis betű (s) kell hogy legyen és nem nagy .
3. A fekete fejűség nem allélje a sárgafejűségnek, ergo nem domináns, hanem episztatikus vele szemben. A feketefejűség jele nem lehet sem S , sem s.

"Igy azoknál az egyedeknél jelenhet meg fenotipusosan e (a sárgafejűség) hatása, amelyek rendelkeznek a vörös fejszín kialakulásáért felelős génnel."

Ez a mondat látszólag rendben van, mégis problémás . Mi a rec. sárgafejűség alternatívája? Hogyan nevezzük a nemsárgafejűséget okozó gént?

Hozzászólás 2011 márc. 8, 11:13 
Sziasztok!
2 pár Gould amandína eladó (nem rokonok) 10e/pár
06 30 9619142
Tárnoki Ferenc

Hozzászólás 2011 márc. 5, 19:53 
Kati!
Nálam kapnak porrá tört tojáshéjat és semmi bajuk tőle. Nálam van előttük grit szépia és tojáshéj is és még emellett faszén. Van időszak, amikor alig fogy belőle, aztán amikor kel nekik, akkor beindulnak és nagy mennyiségben eszik. Szerintem tegyél még nekik inkább fel szépiát is. Nem túl drága és általában szeretik.

Valódi név: Nagy Katalin

Hozzászólás 2011 márc. 5, 19:14 
Szia Csaba!
Köszi a részletes leírást.....a hím vedlik.
Én is kipróbálom ezt a jód tartalmú készítményt.
Van előttük grit ami tartalmaz őrölt tengeri korallt, kagylót,csigát stb van előttük még zoolit is. Van aki a tojáshéjat ellenzi a gouldoknál mert kárt tehet a begyükben vagy valami ilyesmit halottam.
Ha esetleg nem csipegetik akkor csak valamilyen folyékony formában kéne bevinni a calciumot nem?
Olvastam valahol hogy Calci-lux vagy valami hasonló jó lehet.

Hozzászólás 2011 márc. 5, 19:02 
Kati!
Ha csak a csőre hegye fekete, akkor még (vagy már) nem csoda, hogy nem áll kötélnek, ha pedig vedlik, akkor jobb is, ha nem. Először a hasukon lehet észrevenni, hogy vedlenek. A középvonaltól kissé oldalt mindkét oldalon elkezd ritkulni a hason a tollazat és kevésbé rendezett lesz. Ezt lehet először észrevenni. Ezután kezd majd a mell közepén is rendezetlenebbé válni a tollazat és ezzel egyidőben a farok is megritkul. Ha ezeket látod a tojón, akkor ő vedlik. Azonban igazából mindegy is, hogy melyik vedlik, mert akár a hím, akár a tojó vedlik, nem szerencsés odút feltenni nekik. A vedlés önmagában is megterheli a madarat, erre nem szabad rátenni még a szaporodás terhét is. Ráadásul ha véletlenül hajlandó a vedlésben költeni, akkor arra is van esély, hogy leáll a vedlés és csúnya lesz a madarad.
Nekem a nyáron gond volt a vedlésnél annak ellenére, hogy adtam nekik mutavitet, amiben elvileg van jód. Két tojóm tarkója kopasz lett és a tél kezdetén a hímek maszkja is elkezdett kopaszodni. Vettem Blitzform jód tartalmú készítményt, amiből adtam nekik hetente egyszer. A kopasz tojók egy hét alatt elkezdtek vedleni és egy hónap alatt gyönyörűen kivedlettek. Egy kicsit később igaz, de a hímek is szépen vedlenek. Szóval vedlésnél a gouldoknál a jódra nem árt odafigyelni.
Nekem a Calcium Columbával nincs tapasztalatom, de nem biztos, hogy kell nyomatni nekik ennyire a kálciumot. Legyen előttük grit, tojáshéj és szépia és akkor nagyon valószínű, hogy esznek annyi kálciumot, ami kell nekik. Csak arra figyelj oda, hogy biztos elkezdik-e csipegetni, mert, ha esetleg eddig nem láttak ilyent, akkor nem biztos, hogy egyből rájönnek mi az.

Valódi név: Madarász

Hozzászólás 2011 márc. 5, 18:18 
Üdvözlök mindenkit! Egy kérdésem lenne, A tojó miért üldözi a hímet?

Valódi név: Nagy Katalin

Hozzászólás 2011 márc. 5, 18:02 
Szia Csaba!
Köszi,pedig tudtam csak még nem rögzült bennem. A tojóm csőre hegye fekete még csak,ráadásul valamelyik vedlik is mert tele van a röpde pihékkel.
Más dolog: Szerintetek lehet Monoron kapni Calcium-Columbát? Egyáltalán adható gouldoknak? Ez folyékony calcium forrás ?
Én megnéztem a hema.hu-n az ára is türhető 1200 ft DE a postája 1700 FT lenne.........ez nem tetszik nekem,de itt nálunk sehol nem kapható.
Gondoltam Monoron kapható.Szerintetek?
Köszi előre is.

Hozzászólás 2011 márc. 4, 14:31 
Kati!
Elvileg a tojó választ hímet, de így kalitkás körülmények közt ebből azért nem igazán szokott gond lenni. Az fontosabb, hogy milyen fázisban van a tojó. HA jó fekete a csőre, akkor kész a szaporodásra. Ha nem fekete az egész csőre, akkor nincs szaporodási időszakban és akkor nem csoda, hogy nem áll rá a dologra. Ebben az esetben táplálékkal be kell indítani a tojót és utána összerakni őket. Ez alól kivétel, ha még fiatal a tojó vagy vedlés előtt áll, mert akkor még várni kell a párba állítással.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 98  Következő