Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1006 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 51  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Kovács Gyula

Hozzászólás 2011 máj. 9, 10:51 
Heló! A rizspintynek mekkora félignyitot odu kell,én 14x14x12-es csináltam elég nekik?

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2011 máj. 9, 9:09 
banyaipeter írta:
Üdv mindenkinek! Kíváncsi vagyok: a rizspintyek az odúban szoktak párzani? Azért kérdezem, mert még sosem láttam őket, pedig többször is költöttek.

Szia Peti !

A Rizs általában nem párzik oduban, lehet,hogy azért nem láttad őket, mert hajnalban napfelkeltekor aktívabbak.

Hozzászólás 2011 máj. 9, 8:54 
Szia Birdboy !

A legoptimálisabb a zárt odu, de elfogadják a félig nyitottat is.

Mérete 2o x 2o x 2o cm, 56 - 6o mm.-es röpnyílással, nyitható tetővel és kalitkánál külső elhelyezéssel.
A jó szellőzés miatt az odu aljától számítva a frontoldalt kivéve az oldal lapokra és a hátlapra 16 cm magasaságban 1o-es fúróéllel fúrj 5 - 5 lyukat. Ez biztosítani fogja a szellőzést, kiegyenlíti a belső páratartalom és hőmérséklet ingadozást.

A felhelyezés előtt az odu aljára szórj egy púpos evőkanál Zeovitot és takard le 5 - 6 szál 1o cm. hosszú Thuja levéllel, majd adj nekik durva szálú fűvet és nagyon vékony ágacskákat.

Hozzászólás 2011 máj. 9, 8:32 
Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy ki milyen odút használ a rizspintyeknél? Melyik szeretik jobban? A zártat vagy pedig a félig nyitottat? Méretet tudnátok írni?

Üdv.: Birdboy

Hozzászólás 2011 máj. 5, 22:17 
Odún kívül,esténként,mikor már sötétedik,többször láttam őket! :D Szégyenlősek talán,megvárják az alkanyatot!:DD

3 tojó és 2 hím,ezüst színű rizsszemek eladók,testvérek.Ezen kívül van 1 hat hónapos szép tojó is,amit szerettem volna megtartani,de máshogy alakult,így eladom. Jól nevelő szülőktől származnak.

Valódi név: Timár Tamás

Hozzászólás 2011 ápr. 24, 22:20 
banyaipeter írta:
Üdv mindenkinek! Kíváncsi vagyok: a rizspintyek az odúban szoktak párzani? Azért kérdezem, mert még sosem láttam őket, pedig többször is költöttek.

Szia Peti!
Én a vadszínű páromnál figyeltem meg azt, hogy mikor mindketten bennt voltak az odúban, a hím éneklését nagy szárnycsapkodások követték. Ekkor szerintem pároztak, de sajnos üresek lettek a tojások :( Egyébként ezt a párt láttam tavaly ősszel odú nélkül párzani.

Valódi név: Bányai Péter

Hozzászólás 2011 ápr. 24, 19:53 

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2011 ápr. 17, 13:41 
Szia Dasi,

nem valószínű hogy beteg lenne ha halványodik, akkor inkább erősödne a gyűrű, vagy megduzzadna. Minden esetre figyeld, én még nem vettem észre ilyet a saját madaraimon.

Norbi:
attól függ milyen idősek a madarak. Ha tenyészérett korban vannak, akkor ajánlatos még most odút felrakni nekik, mert a nagy melegben nem biztos hogy lesz kedvük a családalapításhoz. :wink:

Hozzászólás 2011 ápr. 17, 13:22 
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék,hogy 1 hete a börzén vásárolt rizspinty párjaimnál a hímek erőteljes fütyülésbe kezdtek.
Érdemes e nekik felakasztani azodut vagy még várjak vele?
knorbert

Hozzászólás 2011 ápr. 15, 15:04 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni abban, hogy van pár darab rizspintyem. A hímeknek szép sötét a szemgyűrűje. Viszont az egyiknek, amelyik egyébként gyönyörű nagy testű, azt vettem észre, hogy mintha kifakult volna ez a gyűrű. Tuti hím egyébként. Adok nekik sárgarépát, rizst, almát és gyári egzóta magkeveréket. Amúgy élénk, remélem nem valami betegségnek a jele.

Köszönettel.

Valódi név: Füredi Bernát

Hozzászólás 2011 ápr. 10, 18:55 
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Mai szerzemény. :mrgreen:
Kép

Hozzászólás 2011 ápr. 4, 17:19 
Kedves berenyibela!

Nagyon szépen köszönöm a választ, egy kicsit megnyugodtam. Ma jobban szemügyre vettem a kérdéses madarat, azt vettem észre, hogy már fejlődnek az új tollak, most kezdenek "kibújni" a tokból.

Hozzászólás 2011 ápr. 3, 11:27 
SZia Birdboy!

Szerintem nem kell aggódnod. Néha előfordul ilyen. Ha odafigyelsz a megfelelő táplálásra símán befejezi a vedlést. Fehér madárnál nem feltétlen látszik, ha olyan fiatal, hogy még nem vedlette le a fióka tollait, hiszen a csőre nem fekete a kirepüléskor. Ebből kiindulva előfordulhat, h a madarad most érte el azt az életkort, h sor került az első tollazat lecserélésére.
Akárhogy is van a vedlés komoly igénybevétel a madárnak. Gouldostól hallottam, h jód adagolása gyorsítja a vedlést, van aki betadint csepegtet az ivővízbe.(én még nem próbáltam).

Hozzászólás 2011 ápr. 1, 7:18 
Amaryl!

Nagyon helyes ez a gyerek! Remélem egy két év múlva nálam is lesznek ilyenek, vagy hasonlóak, ugyanis idén rizsekkel fogunk bővülni. :D

Hozzászólás 2011 márc. 31, 23:31 
Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy a rizspintyek általában mikor szoktak vedleni? Nekem van 1 pár, a hím (fehér, ha számít) igen intenzíven váltja a tollait, remélem, hogy újak is nőnek helyettük. A tollhullás esetleg adódhat másból is mind vedlésből? Valamilyen hiány? A tojó is ugyan úgy van tartva mint a hím (együtt vannak), de nála nem figyelhető meg az intenzív tollváltás.

Hozzászólás 2011 márc. 31, 9:20 
Kimerészkedett az első kis ezüst rizsszem....a többi is kirepült mióta ezt fotóztam,és nem azért mert az enyémek,de gyönyörűek! :D :D :oops:

Kép

Valódi név: Péter

Hozzászólás 2011 feb. 1, 18:15 
Amaryl írta:
Pumukli! ha nincs meg minden körme,akkor nem tud párzáskor rendesen megkapaszkodni a tojón,és akkor nem sikerülhet a párzás.Erre gondolt Lajos,amiatt kérdezte! Viszont akkor nem ez az ok.Most is úgy gondolom,hogy a levegő volt száraz! A 10 tojásból meg a 3 azért nem száradt ki,mert azt szegény be sem bírta takarni,így nem is melegítette.Ez sztem egészen biztos,nálam meg is győződtem róla,többször néztem a tojásokat,és azt a 3-at,amelyiket nem bírta maga alá rakni,mindig ki is rugdalta,mert hidegek voltak!!!Hetet rendesen takart,ki is kelt belőle 6! ennyi bőven elég is volt nekik! :D Ne csüggedj,a következő már rendben lesz!
A fészekanyagot cseréld ki tisztára,én az odút spec.nem szedném le! nem neveltek,az veszi inkább igénybe a szervezetüket....igaz,sokat tojtak,azért majd Lajos válaszol rá gondolom,hogy hagyd-e őket pihenni! jut eszembe,ha jól emlékszem,anno írtál olyat is,hogy esetleg nem 2 tojó? de ez valami miatt aztán el lett vetve..../nem emlékszem,meszesedek,és nincs időm visszaolvasni!:)))/ figyelj,fütyül a hím???? akkor tuti pár!!!!mert azt ilyenkor nagyon intenzíven teszik!!!!

Nem is gondoltam volna, köszönöm szépen az infót!!! Igen, végül én is erre a következtetésre jutottam, hogy a levegő miatt lehetett. Remélem a következő költés már sikeresebb lesz! Igen, végül elvetettem az azonos nemű párok problémáját, mert elég tipikusan viselkednek. Az a baj, hogy mostanában a többi madár is fütyül, ráadásul a lórinak kedvenc szórakozása, hogy utánozza a többi madarat, ezzel nehezítve az én dolgomat! De próbálkozom!
eszterolajos írta:
Idézet:
Most, hogy elvettem a tojásokat, mi legyen az odúval és a fészekanyaggal?
Ja, még 1 fontos dolog... Nagyobb tálban (tányérban) tettem be nekik vizet és elkezdtek fürdeni!

Szedd ki az odúból a fészekanyagot, és úgy egy hét múlva a kalitkába rakj másikat, majd ha megint költeni kezdenek behordják és megépítik a fészket.
Az jó, ha most már fürdenek.... megtaláltad a megoldást a párásításra, nem kell spriccelni...elég lesz a növény és a fürdés..., csak a kotlási periódusban legalább naponta egyszer tegyél be nekik fiss fürdővizet... a rizsek nagyon szeretnek fürödni, akárhányszor raksz be friss vizet mindig nekiállnak pancsólni...
persze nem kell túlzásba vinni, mert akkor meg a tojás hűl le a vizes környezetben...
Kikelés előtti napokban (2 - 3 ) a magasabb páratartalom (85-9o %) megkönnyíti a fiókák tojáshéj feltőrését, és pótolja a fióka munkavégzéséből adódó vízveszteségét...

Sikeres keltetést a következőkben...

Igen, így tettem, a vizet pedig most is naponta cserélem, mert előszeretettel teleszemetelik. Remélem hamarosan ismét eljutok oda, hogy a keltetést keljen várnom!

Ki hitte volna, hogy ezeknek a kis madárkáknak is ilyen "nehézkes" a megfelelő szaporításuk! Ezúton is köszönöm a tanácsokat mindkettőtöknek!!!!

Hozzászólás 2011 feb. 1, 13:20 
Az előbb nem írtam bele, de aztán már nem módósíthattam a hozzászólást, ezért még azt hozzáteszem, hogy a kotlás időszakában a víz kézmelegnél egy kicsivel melegebb legyen, szívesebben fűrdenek és a hideg vizes toll sem hűti le a tojásokat...

Hozzászólás 2011 feb. 1, 12:04 
Idézet:
Most, hogy elvettem a tojásokat, mi legyen az odúval és a fészekanyaggal?
Ja, még 1 fontos dolog... Nagyobb tálban (tányérban) tettem be nekik vizet és elkezdtek fürdeni!

Szedd ki az odúból a fészekanyagot, és úgy egy hét múlva a kalitkába rakj másikat, majd ha megint költeni kezdenek behordják és megépítik a fészket.
Az jó, ha most már fürdenek.... megtaláltad a megoldást a párásításra, nem kell spriccelni...elég lesz a növény és a fürdés..., csak a kotlási periódusban legalább naponta egyszer tegyél be nekik fiss fürdővizet... a rizsek nagyon szeretnek fürödni, akárhányszor raksz be friss vizet mindig nekiállnak pancsólni...
persze nem kell túlzásba vinni, mert akkor meg a tojás hűl le a vizes környezetben...
Kikelés előtti napokban (2 - 3 ) a magasabb páratartalom (85-9o %) megkönnyíti a fiókák tojáshéj feltőrését, és pótolja a fióka munkavégzéséből adódó vízveszteségét...

Sikeres keltetést a következőkben...

Hozzászólás 2011 jan. 31, 22:10 
Pumukli! ha nincs meg minden körme,akkor nem tud párzáskor rendesen megkapaszkodni a tojón,és akkor nem sikerülhet a párzás.Erre gondolt Lajos,amiatt kérdezte! Viszont akkor nem ez az ok.Most is úgy gondolom,hogy a levegő volt száraz! A 10 tojásból meg a 3 azért nem száradt ki,mert azt szegény be sem bírta takarni,így nem is melegítette.Ez sztem egészen biztos,nálam meg is győződtem róla,többször néztem a tojásokat,és azt a 3-at,amelyiket nem bírta maga alá rakni,mindig ki is rugdalta,mert hidegek voltak!!!Hetet rendesen takart,ki is kelt belőle 6! ennyi bőven elég is volt nekik! :D Ne csüggedj,a következő már rendben lesz!
A fészekanyagot cseréld ki tisztára,én az odút spec.nem szedném le! nem neveltek,az veszi inkább igénybe a szervezetüket....igaz,sokat tojtak,azért majd Lajos válaszol rá gondolom,hogy hagyd-e őket pihenni! jut eszembe,ha jól emlékszem,anno írtál olyat is,hogy esetleg nem 2 tojó? de ez valami miatt aztán el lett vetve..../nem emlékszem,meszesedek,és nincs időm visszaolvasni!:)))/ figyelj,fütyül a hím???? akkor tuti pár!!!!mert azt ilyenkor nagyon intenzíven teszik!!!!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1006 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 51  Következő