mockeelock írta:
Szia!
A madaraim Vitakraft és Panzi féle tápot kapnak, amiben elég vegyesen vannak a magok. Ezen kívül van nekik fürtösköles is berakva. A lágyeleséget én készítem: főtt tojás lereszelve, kekszdara és tej összekeverve. Imádják! Sajnos se a répát, se az almát (nagyon ritkán egy-egy falat), se a salátát, se a paprika csummáját nem eszik meg. Mivel próbálkozzak még?
Amióta nálunk vannak (6 hónapja, akkor voltak ugye kb. 3 hónaposak) azóta rak tojást a lány. Azt hiszem második hete voltak nálunk mikor az elsőt rakta. Azóta rengeteget rakott már, nem számoltam, de elég sűrűn van, úgyhogy 20-at már biztos tojt. Általában úgy van, hogy reggel lerakja, délutánra meg megeszik. Így egy tojás egy napig van. Ha nem eszik meg rögtön, lerakja pár napon belül a következőt, aztán rövid időn belül mindig lecsappan az állomány, míg végül nem marad egy se. Közben nem ülnek rajta.
Köszi!
Szia Andi,
több komoly problémát is vélek felfedezni. Először is ha 6 hónapos a tojó (az írásodból ezt veszem ki) akkor nagyon korai még nekik a tojás. Minimum az egy éves kort meg kellene várni velük.
A folyamatos tojás a hiperszexualitás jelensége, ami gyakorlatilag a túlpörgés. Ezt alapvetően a sok fehérje takarmány okozza. Ilyen ütemben ki fog merülni a tojó szervezete teljesen és el fog pusztulni.
A tojásevés viszont baromi nagy dilemma, vannak akik szerint valamilyen anyaghiány miatt, vannak akik szerint viselkedési zavar (rossz szokás) miatt történik.
Emiatt javasolnám neked a lágykaja teljes elvonását, az odú vagy bármilyen fészkelési alkalmatosság elvételét (fészekanyagot is) valamint egy hetes kalciumkúrát (leghatékonyabb a vízben oldódó).
Ha minden rendben lesz és eljött az ideje a családalapításnak, viszont ismét megeszik a tojásokat, akkor majd valamit kitalálunk.
Üdv:
Csaba
UI: visszaolvastam, a 9 hónap még csak csak elmegy, de most mindenképp pihentetni kell őket minimum 2 hónapra. Ha közben bevedlik, akkor tovább.