Ja és még egy dolog Jani hozzászólásához!
Egy jó kondiban lévő, egésséges rozella, amelyik még jól fel is van készítve az 1 évesen letojik, több esetben tapasztaltam, azt is, hogy az 1 éves hímek között volt olyan is, amelyik nem tudott kötött tojásokat produkálni, de 2 évesen jó lett! A legérdekesebb nálam az volt mikor egy kései kelésű lutinó tojó a következő évben kora tavasszal, 6 hónaposan letojt. Igaz, hogy a tojásokat odún kívül elpotyogtatta, de aztán egy hónap múlva újrapróbálkozott és sikeresen nevelt 3 fiókát! Külön emlékezetes volt nekem az a költés, mert a hím etette a tojót a kotlás végéig, de miután a fiókák kikeltek, a hím nem járt be az oduba etetni a kölykeit, a kis fiatal tojó, meg ideje korán jött ki az oduból kajáért a kicsiknek, de felnevelt őket egyedül, a pláne még az volt, mikor kijöttek a kicsik az oduból, a hím agresszívan üldözte őket, nemhogy etetni és enni tanította volna őket, ami egy rendes hím dolga lett volna! A sztori vége az lett, hogy amint kijöttek a kicsik az oduból, a hímet elvettem, persze gyorsan megváltam tőle, mert az ilyen madár, nem jó tenyészmadár! A fiatal tojó pedig szépen felnevelte a 3 kölykét! Sokan mondják, hogy az a rozella, amelyik nem indul el 1 évesen, az már nem is igazán lesz jó!
_________________ Laczkó Tamás www.gportal.hu/laczkotomi
|