Sziasztok, sziasztok!
Á, igen, ezt a témát alaposan kiboncolgattuk Gabesszal!
És van is egypár hírem a "család" számára, de az elején kezdem:
Emlékeztek, hozzám került egy megözvegyült pintylány. Őt a gould mellé tettem, addig a kétes nemű madárkám társa volt. Ez a csere nem volt szerencsés, mert a pintylány agyba-főbe verte a gouldot!

Így kénytelen voltam új helyet kinézni neki: a meggyógyult tojóm mellé került, mivel a kétes nemű madárkám időközben fiúvá avanzsált, így őt énektanár gondjaira bíztam (külön-külön kis kalitban egymás felett énekelgetnek szépen

). El is volt a pinty-kanári páros szépen egyenletesen egymás mellett mind a mai napig. Hazatérve természetesen első utam a madárkáimhoz vezetett, és láttam, hogy valahogy nagyon fura a tojókám. Mintha valami barna lenne a csőre alatt, meg még az orra is mintha náthás lenne! Aztán ahogy nézegetem, egyszer csak kinyílt a csőre, és kiesett belőle a barna valami: tollak sokasága!

Jól van, el is könyveltem magamban, hogy biztosan összeszedte a kalit aljáról, valamelyikük vedlik, és továbbálltam. Nem telt el pár perc, iszonyatos üldözési lármára figyeltem fel a madarak felől, így odasiettem a kalitokhoz, és látom, hogy a kanárim hajtja a pintyet, és tépi ki a tollait! Azaz tépné, de a pinty fejvesztve menekül előle! Húha, ennek fele se tréfa, itt közbe kell avatkozni! A pintyet gyorsan betettem a gould mellé, lesz, ami lesz. De ekkor meg leesett, hogy mi a fenéért is akart ez tollat annyira??? Biztosan fészket akar építeni! Persze, eljött az ő ideje is! Ám mivel ő beteg volt, rá nem számoltam, így fészkem sincs neki...

Tovább gondolkodtam (de nem sokáig, nehogy ártson a szépségemnek...

) és betettem annak a tojónak a fészkét, aki egyenlőre rá se bagózik.
Na, mondjátok meg nekem: jól tettem? Nem kellene ezt a tojót még hagyni pihenni?
Meg is vizslattam: szép piros a kloákája, de nincs sok zsírréteg rajta.
Közben, megfogadva Doromboló tanácsát, ma újra hímet tettem be a tojásait kiszóró tojónak, mert nagyon kellett neki: és szépen, ahogy a nagykönyvben meg van írva párosodtak is. Igaz, mégsem úgy, mert a koppintás elmaradt, helyette a fiú egy cuppanós csókot kapott a menyecskétől.
Most akkor ő komolyan akarja a dolgot, vagy "ribanckodik" már megint???